Un grup de revoluţionari timişoreni a intrat în greva foamei

Un grup de revoluţionari timişoreni a intrat în greva foamei la sediul ALTAR (Asociaţia Luptătorilor Timişoreni Arestaţi în Revoluţie), în semn de protest faţă de prevederile legii 410/2011 cu privire la neacordarea indemnizaţiilor de revoluţionari în anul 2012. Grupul este format din: Ioan Savu (una din persoanele care au dus tratative cu prim-ministrul Constantin Dăscălescu în 20 decembrie 1989), Dumitru Părpăluţă (rănit în revoluţie), Cătălin Daniel Carpîn şi mama sa Georgeta Carpîn (urmaşi ai eroului martir Dănuţ Carpîn), Liviu Cheţa, Nicuşor Jurj şi Claudiu Ciobanu.

Din partea domnului Ioan Savu am primit următoarea declaraţie care explică motivele gestului său (am păstrat scrierea cu majuscule, litere îngroşate sau cursive conform originalului):

Am hotărît să intru de azi, luni 21 noiembrie 2011, ora 00.00 în Greva Foamei, pe perioadă nedeterminată, de sărbătoarea „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. Fie ca această jertfă să fie un imbold de asanare morală a acestui Popor, pe care se pun biruri, e minţit, dezbinat, pribegit în lume şi vîndut duşmanilor săi!

Orice Popor Civilizat, pentru a obţine respectul altor popoare, trebuie să aibe Prestanţă şi Respect de Sine. Acestea necesită cîteva repere imuabile, în Scara Sa de Valori, care-l definesc a fi un Popor şi nu o populaţie eterogenă. Calităţile de bază, ale Poporului Român, cele care ne-au făcut să dăinuim pe aceste meleaguri Binecuvîntate, au fost în mod deosebit următoarele:
– CREDINŢA
– RESPECTUL pentru CURAJUL ŞI JERTFA ÎNAINTAŞILOR NOŞTRI
– LIMBA ROMÂNĂ

Existenţa democraţiei, atîta cîtă este, existenţa Parlamentului, a mai multor partide politice, a Alegerilor Libere ce permit alternanţa la putere şi diverse alianţe politice, a Economiei de Piaţă, a Curţii Constituţionale, a Administraţiei Prezidenţiale, Autorităţilor Publice diverse, Centrale şi locale, a Presei oarecum libere, a Liberei Circulaţii a Românilor, a apartenenţei la NATO şi Comunitatea Europeană etc., etc., n-ar fi fost posibile fără Revoluţia Română din Decembrie 1989.

Pentru aceasta, se cuvine şi a ţine cont că Revoluţia a fost făcută de oameni. A fost făcută de cei ce au pus mai presus de interesele lor proprii sau ale familiilor lor, interesul Ţării şi al Poporului Român. Cu orice risc!

O parte a acestor Fii de seamă ai poporului Român, au plătit cu viaţa. Altă parte au fost răniţi sau arestaţi. Alţii au continuat Lupta! Fără curajul, perseverenţa, abnegaţia, spiritul de sacrificiu şi patriotismul acestora, a celor ce au continuat, cu toate riscurile, nimic n-ar fi fost!

Azi Guvernul României, Primul Ministru şi Parlamentul României, în cea mai mare parte a sa, aruncă la gunoi Revoluţia Română din Decembrie 1989, şi prin Legea 410, taie drepturile conferite de Legea 341/2004, Luptătorilor Remarcaţi în Revoluţia din Decembrie 1989 şi Urmaşilor Eroilor Martir.

Aceşti guvernanţi, ce se dovedesc duşmani ai Istoriei şi Fiinţei Neamului Poporului Român, asimilează statutul de Erou şi de Luptător pentru Ţară şi Popor celui de asistat social!

În batjocura legii, o Lege Organică Specială, o Lege a Gratitudinii Poporului Român, pentru Fii săi, o tratează ca pe o lege de asistenţă socială.

Să ne uităm la alte popoare, să vedem cum îşi respectă Istoria şi Eroii. Ungurii numesc şi au impus şi lumii să numească Revolta lor din 1956, reprimată sîngeros, Revoluţie, deşi din comunism au rămas tot în comunism. Noi, prin Eroismul şi Jertfa Revoluţionarilor, am schimbat un Sistem Social. Cu toate acestea, trădători de Ţară şi Neam, aruncă la noi în derizoriu, un moment sublim al Poporului Român.

AJUNGE!

Ioan Savu
Timişoara, 21 noiembrie 2011

Ceilalţi grevişti ai foamei aveau de asemenea o declaraţie. Citez:

În decembrie 1989 am luptat pentru ca România să fie un stat liber şi democratic.

Noi nu sîntem asistaţi social. Legea 341/2004 nu este o lege de asistenţă socială, ci este o lege a recunoştiinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria revoluţiei române din decembrie 1989, revoluţie consfiinţită prin Constituţia României. Toţi cei care au luptat în decembrie 1989 (dintre aceştia au rămas răniţii, luptătorii remarcaţi, arestaţii şi urmaşii de eroi.martiri) nu au luptat împotriva unor forţe externe, ci au luptat împotriva unui regim totalitar care a comis crime împotriva umanităţii. Sîntem victime ale propriului nostru stat care ar fi trebuit să aibă grijă de noi conform constituţiei, iar armata ar fi trebuit să ne apere.

Toate celelalte state comuniste din Europa au avut o tranziţie paşnică de la comunism la democraţie, numai în ţara noastră armata poporului a tras în popor. În timpul revoluţiei, pe lîngă strigătele „Jos comunismul!” şi „Jos Ceauşescu!” s-a strigat către armată: „Voi pe cine apăraţi?”.

Cer să nu fie promulgată Legea 410/2011 care aduce un prejudiciu moral şi material tuturor categoriilor de revoluţionari.

Prin articolul 18 din legea 410/2011 se sistează un drept consfiinţit de o lege a recunoştiinţei faţă de cei care au contribuit la victoria revoluţiei române din decembrie 1989. Toate celelalte venituri se îngheaţă. Numai copiilor de eroi martir şi luptătorilor li se anulează complet un drept.

În decembrie 1989 am cîştigat prin sacrificii umane dreptul de a recurge la acest gest extrem de protest – greva foamei.

Discutînd cu cei aflaţi la sediul ALTAR am aflat că grupul de grevişti a fost vizitat de prefectul Mircea Băcală şi de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Constantin Ostaficiuc.

De pe saitul asociaţiei „21 Decembrie” din Bucureşti (linc) am aflat că şi Teodor Mărieş, preşedintele acestei asociaţii, a intrat în greva foamei. La Braşov ar exista alţi 50 de revoluţionari, din asociaţia lui Dorin Lazăr Maior, care au declarat greva foamei (linc).

Vezi şi:
Înregistrare video din 20 decembrie 1989 în care apare Ioan Savu adresîndu-se mulţimii de la balconul Consiliului Judeţean PCR (azi Prefectura)
episodul 4 din filmul documentar „Candelă împotriva timpului” despre revoluţia din Timişoara, unde apare şi Dumitru Părpăluţă

4 gânduri despre „Un grup de revoluţionari timişoreni a intrat în greva foamei

  1. atit ioan savu cit si lorin furtuna sint oamenii foarte bunii din punctul lor de vedere adevarul este unul singur FRONTUL DEMOCRAT ROMIN ne recunoasterea lui duce la mai rau orcum sint alaturi de adevarati revolutionarii chiar daca nu vor sa recunoasca ,, il iau pe nu stiu ,, dar daca minte vai de eii lorin FURTUNA sa spuna adevarul , intruct TIMISOARA a fost printre primele orase din ROMINIA care a inteles platforma FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN ,domnule marius mioc veniti sa scoatem din ascunzatoare manifestul FRONTUL DEMOCRAT ROMIN eu va astept mi sa promis cam multe as dori sa ii revad ATIT PE LORIN FURTUNA CIT SI PE IOAN SAVU daca nusi aminteste de mine treaba lor dar poate stie persoana de la care a indemnat in numele FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN sa darimam politica comunista, acum vine si coomemorarea revolutionarilor oare tot in greva foamei , tel 0720175140 noroc bun .

  2. Pingback: Revoluţionari în greva foamei. Aplicarea corectă a legii – singura soluţie! « Gogea's Blog

  3. timisorenii merita mai mult respect,aceasta e parerea mea.Din partea romaniilor in general….

    si mai ales REVOLUTIONARII autentici.

    Sa vina presa,si prin video,sa aratati adevarul,si inclusiv despre aceasta greva.

    Sunt alaturi de dvs

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.