Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Pretenţiile de despăgubiri ale lui Gelu Voican Voiculescu se bizuie pe un document din 1990 atribuit lui Victor Stănculescu noiembrie 28, 2011


Am mai relatat despre procesul deschis de Gelu Voican Voiculescu împotriva statului român, în temeiul Legii 221/2009, prin care cere despăgubiri pentru pretinsa sa prigonire în timpul regimului comunist. Vezi:
Gelu Voican cere 748000 de euro despăgubiri de la statul român
Gelu “748000 de euro” Voican: “Despre faptul că falsific deconturile, în afară de şeful meu, mai cunoşteau majoritatea colegilor mei”
“Inculpatul Voiculescu Gelu Voican a dat dovadă de sinceritate în timpul urmăririi penale”
Gelu Voican Voiculescu recuză judecătorul la procesul cu CNSAS. Procesul celor 748000 euro – amînat pe 21 noiembrie
Procesul despăgubirilor lui Gelu Voican Voiculescu. Procurorul se opune cererii mele de intervenţie

În 21 noiembrie, fiind la Bucureşti, unde s-a judecat cererea mea de intervenţie în acest proces (nu cunosc încă dacă a fost sau nu aprobată în principiu), am intrat în posesia chemării în judecată prin care fostul viceprimministru FSN-ist îşi justifică pretenţiile faţă de stat. Deşi în repetate rînduri presa a relatat că Gelu Voiculescu a cerut depăgubiri de 748000 de euro, această informaţie am preluat-o şi eu, în cererea de chemare în judecată pretenţiile sînt evaluate la doar 500000 de euro. Nu am avut timp să verific în dosarul instanţei dacă există vreun document ulterior prin care pretenţiile să fi fost precizate la 748000 euro, cum a scris presa iar domnul Voiculescu n-a contestat. Aspectul e oricum secundar. Vă voi prezenta cum încearcă domnul Voican Voiculescu să convingă instanţa că închisoarea pe care a făcut-o în regimul comunist nu a fost pentru motive de drept comun, cum scria în sentinţa penală, ci pentru motive politice, care îl îndreptăţesc la despăgubiri faţă de stat. Citez din cererea de chemare în judecată:

În 1985 Gelu Voican Voiculescu îşi recunoştea fapta de falsificare de deconturi. Acum spune că a fost prigonit politic. Are şi patalama de la Stănculescu cu care dovedeşte asta!

(…) supun atenţiei instanţei de judecată un document edificator: Notă, UM 05004 din M.Ap.N., trimisă prim-ministrului Petre Roman, cu adresa însoţitoare nr. 0937/1 mart. 1990 (vezi anexa 66, 3 pagini).

La originea acestui document se află apariţia în ziarul România Liberă, nr. 14080 din 27 feb. 1990, a unui articol denigrator, semnat de Emil Munteanu (fost ofiţer de Securitate), în care eram înfăţişat ca un simplu infractor de drept comun. Cum pe atunci, ofiţerii şi subofiţerii DSS-ului [Departamentului Securităţii Statului] desfiinţat, fuseseră transferaţi la MApN, devenind militari ai Armatei Române, m-am adresat ministrului apărării naţionale, gen. col. Victor Atanasie Stănculescu, prin adresa nr. 420/2 mart. 1990 (vezi anexa 67), pentru a obţine acte doveditoare, din arhiva fostei Securităţi, din care să rezulte că am fost de fapt, condamnat politic, în urma unei îndelungate urmăriri informative, orchestrată de fostul DSS.

Presupun că după apariţia articolului denigrator din România Liberă, prim ministrul Petre Roman a cerut să fie informat cu privire la trecutul meu. Foarte prompt, la 1 mart. 1990, UM 05004, din MApN, reprezentînd o structură din fostul DSS, a pregătit o notă sintetică în acest sens. Pe adresa însoţitoare a acestei note, figurează următoarea rezoluţie:

1 mart. 1990
Strict confidenţial
în atenţia domnului
Petre Roman
MApN (ss) indescifrabil

Comparînd semnătura aceasta cu aceea a răspunsului (nr. M/1703/22 mart. 1990; intrare nr. 602/5 april. 1990), la demersul meu către MApN din 2 mart. 1990 – prezentat în anexa 67 – prin care gen. V. A. Stănculescu îmi arăta modalitatea de a consulta arhiva fostei Securităţi (vezi anexa 68), se poate lezne [sic] constata că el este semnatarul rezoluţiei de pe nota însoţitoare din 1 mart. 1990 (anexa 66). Documentul prezentat în anexa 66, mi-a fost dat la 28 sept. 1991, de cineva de la cabinetul Petre Roman, care se desfăcea în urma demisiei prim-ministrului.

Nota prezentată în anexa 66, arată că din arhivele fostei Securităţi, rezultă că am „desfăşurat activitate ostilă regimului (…), că am protestat în mod repetat împotriva drepturilor omului şi că am antrenat şi alte persoane în activităţi anticomuniste”. Se mai menţionează că „deoarece dispoziţiile în vigoare recomandau să nu se ia măsuri pe linia activităţilor de propagandă împotriva orînduirii de stat, art. 166, alin. 1, CP, organele Securităţii au preferat să soluţioneze cazul printr-o urmărire penală efectuată de organele de Miliţie”.

În finalul ei, nota conţine date despre măsurile întreprinse de Securitate, împotriva mea, după eliberarea din vara anului 1986, pînă la 22 dec. 1989.

Aşadar, dovada principală a caracterului politic al închisorii suferite de Voican Voiculescu e o adresă scrisă de Victor Stănculescu, criminalul de la Timişoara, actualmente puşcăriaş. Care sînt temeiurile legale pentru ca Ministerul Apărării Naţionale să emită un asemenea act, în lipsa unei revizuiri judiciare la care însuşi Gelu Voican Voiculescu făcea referire la TVR în decembrie 1989 (linc), nu cunosc. De precizat că în cazul Laszlo Tokes de pildă, unde exista o hotărîre judecătorească mult mai puţin importantă (evacuare din locuinţa parohială), autorităţile postdecembriste au promovat recurs în anulare pentru anularea acelei hotărîri judecătoreşti, chiar dacă împricinatul nu mai era interesat să locuiască în locuinţa parohială, fiind ales episcop la Oradea.

Mai citeşte documente din dosarul CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu publicate pe acest blog:
Gelu “748000 de euro” Voican: “Despre faptul că falsific deconturile, în afară de şeful meu, mai cunoşteau majoritatea colegilor mei”
“Inculpatul Voiculescu Gelu Voican a dat dovadă de sinceritate în timpul urmăririi penale”
Analiză a Securităţii: “Voiculescu Gelu solicită sarcini pe linie SLOMR, menţionînd pe un ton de reproş că dacă nu-l folosim cîndva se va retrage undeva la ţară şi va creşte păsări”
Gelu Voican Voiculescu, chemat la securitate pentru un presupus plan de părăsire a ţării: “Contactul avut m-a îmbogăţit în viziunea mea asupra unor realităţi sociale, resimţind că realmente există preocuparea de a se veghea asupra destinelor oamenilor”
Gelu Voican Voiculescu, amintiri despre un cetăţean dominican
Securitatea, bănuitoare faţă de Gelu Voican Voiculescu
Istoria lui Gregorian Bivolaru “în toată intimitatea devenirii sale existenţiale”, scrisă pentru securitate de Gelu Voican Voiculescu
Gelu Voican explică securităţii: Gregorian Bivolaru e greu recuperabil prin reeducare. Numai un stagiu militar dur, făcut anume pentru a-l frînge, cu toate asprimile cîmpului de instrucţie la infanterie, l-ar putea lecui
Gelu Voican despre persoana care i-a adăpostit cărţi şi xeroxuri: “Discutînd pe marginea unor aspecte social-economice din ţară sau de ordin cultural, am reţinut că făcea unele aprecieri care puteau fi interpretate ca negative”

Alte articole despre Gelu Voican Voiculescu:
De aniversarea revoluţiei, Gelu Voican ne serveşte minciuni proaspete
Agenda Zilei: Un ziar care refuză să dea dezminţiri (între timp ziarul respectiv a dispărut de pe piaţă)
Gelu Voican Voiculescu: Gîndul meu se îndreaptă spre cei disimulaţi sub infracţiuni de drept comun. Să se revizuiască situaţiile judiciare! TVR decembrie 1989 (video)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.