Procesul despăgubirilor lui Gelu Voican Voiculescu: Cererea mea de intervenţie a fost respinsă

Pe portalul instanţelor (linc) a apărut şi soluţia la cererea mea de intervenţie în procesul din Gelu Voican Voiculescu şi statul român, în care acesta ceruse cîteva sute de mii de euro despăgubiri în conformitate cu legea 221/2009, pe motiv că ar fi fost prigonit în regimul comunist.

Vezi articolele anterioare despre acest proces:
Gelu Voican cere 748000 de euro despăgubiri de la statul român
Gelu “748000 de euro” Voican: “Despre faptul că falsific deconturile, în afară de şeful meu, mai cunoşteau majoritatea colegilor mei”
“Inculpatul Voiculescu Gelu Voican a dat dovadă de sinceritate în timpul urmăririi penale”
Gelu Voican Voiculescu recuză judecătorul la procesul cu CNSAS. Procesul celor 748000 euro – amînat pe 21 noiembrie
Procesul despăgubirilor lui Gelu Voican Voiculescu. Procurorul se opune cererii mele de intervenţie
Pretenţiile de despăgubiri ale lui Gelu Voican Voiculescu se bizuie pe un document din 1990 atribuit lui Victor Atanasie Stănculescu

Am dorit să intervin la acel proces ca să arăt netemeinicia susţinerilor reclamantului cu privire la arestarea sa în perioada regimului comunist, care n-a avut caracter politic după părerea mea, ci un caracter de drept comun, fapta incriminată în sentinţa penală (înşelăciune în paguba avutului obştesc prin falsificarea deconturilor de deplasare) fiind reală. Judecătoarea Cornelia Telechi a hotărît: „faţă de prevederile art. 49 Cod proc. civilă, se va respinge cererea privind admiterea în principiu a intervenţiei formulată de numitul Mioc Marius care potrivit susţinerilor făcute nu invocă un drept al său şi nici nu justifică un interes legitim pentru a interveni în dezbaterea prezentei cauze”.

Cu alte cuvinte, dorinţa mea de a ajuta statul român (aflat în gravă criză financiară, motiv pentru care s-au îngheţat pensiile, cu excepţia celor ale foştilor militari şi foştilor securişti, care au crescut prin înţeleapta reformă a domnului Emil Boc – linc) ca să nu plătească cîteva sute de mii de euro despăgubiri unei persoane care, consider că neîntemeiat pretinde că ar fi fost băgat la închisoare pe motive politice, nu reprezintă un „interes legitim”. În ceea ce priveşte intervenţia mea în interesul Ministerului Finanţelor, nici nu se dă vreo justificare pentru respingerea intervenţiei. Art. 49 cod procedură civilă spune: „(1) Oricine are interes poate interveni într-o pricină ce se urmează între alte persoane. (2) Intervenţia este în interes propriu cînd cel care intervine invocă un drept al său. (3) Ea este în interesul uneia din părţi cînd sprijină numai apărarea acesteia”. Deci, chiar dacă nu există un drept al meu propriu care ar fi încălcat printr-o hotărîre care l-ar declara pe Gelu Voican Voiculescu deţinut politic, intervenţia în interesul unei părţi se poate face chiar în lipsa unui drept propriu.

Nu ştiu ce rezultat va avea acest proces, dar nu m-ar mira ca Gelu Voican Voiculescu să obţină pînă la urmă recunoaşterea faptului că a fost deţinut politic, în condiţiile în care în proces nu există nici o parte care să se opună la aşa ceva. Şi apoi, înarmat cu hotărîrea judecătorească, va putea închide gura oricui îi pune la îndoială anticomunismul. Amintesc, cum am arătat deja în articolele precedente la care am făcut referire mai sus, că Gelu Voican Voiculescu şi-a recunoscut în 1985 fapta de falsificare de deconturi datorită căreia a ajuns în închisoare, dar are o adresă din 1990 atribuită lui Victor Atanasie Stănculescu, pe atunci ministru al apărării (acum, puşcăriaş la Jilava ca urmare a crimelor săvîrşite în decembrie 1989), în care se afirmă că condamnarea sa din perioada comunistă ar fi avut un caracter politic. Pe baza acelei adrese vrea Gelu Voican Voiculescu să obţină confirmarea şi din partea instanţei a caracterului politic al condamnării sale.

S-au dat certificate de revoluţionar unor persoane dubioase prin Legea 341/2004, dar aici cel puţin s-a recunoscut dreptul de contestaţie oricărui cetăţean român. Lista revoluţionarilor s-a publicat în Monitorul Oficial ca să poată fi identificaţi impostorii. Legea 221/2009 este însă mai proastă decît legea 341/2004. Prin ea se acordă patalama de prigonit politic în timpul regimului comunist pe baza doar a susţinerilor celor impricinaţi şi a dovezilor pe care aceştia binevoiesc a le prezenta, fără a se putea cunoaşte de către opinia publică cine sînt cei care se pretind prigoniţi politic în regimul comunist şi fără a exista drept de contestare din partea terţelor persoane, cum există în cazul revoluţionarilor. Prin Legea 221/2009 se vor fabrica anticomunişti pe bandă rulantă care vor beneficia inclusiv de despăgubiri materiale de la stat. Deasemeni se poate stabili caracterul politic a unei condamnări de drept comun fără a se mai trece prin procesul normal al revizuirii judiciare, la care însuşi Gelu Voican Voiculescu făcea referire în 22 decembrie 1989 la TVR (linc). O nouă metodă de compromitere a anticomunismului născocită de clasa politică.

Referitor la Gelu Voican Voiculescu, mai citeşte pe acest blog:

Din dosarul său de la CNSAS:
Analiză a Securităţii: “Voiculescu Gelu solicită sarcini pe linie SLOMR, menţionînd pe un ton de reproş că dacă nu-l folosim cîndva se va retrage undeva la ţară şi va creşte păsări”
Gelu Voican Voiculescu, chemat la securitate pentru un presupus plan de părăsire a ţării: “Contactul avut m-a îmbogăţit în viziunea mea asupra unor realităţi sociale, resimţind că realmente există preocuparea de a se veghea asupra destinelor oamenilor”
Gelu Voican Voiculescu, amintiri despre un cetăţean dominican
Securitatea, bănuitoare faţă de Gelu Voican Voiculescu
Istoria lui Gregorian Bivolaru “în toată intimitatea devenirii sale existenţiale”, scrisă pentru securitate de Gelu Voican Voiculescu
Gelu Voican explică securităţii: Gregorian Bivolaru e greu recuperabil prin reeducare. Numai un stagiu militar dur, făcut anume pentru a-l frînge, cu toate asprimile cîmpului de instrucţie la infanterie, l-ar putea lecui
Gelu Voican despre persoana care i-a adăpostit cărţi şi xeroxuri: “Discutînd pe marginea unor aspecte social-economice din ţară sau de ordin cultural, am reţinut că făcea unele aprecieri care puteau fi interpretate ca negative”
Paul Goma, în dosarul CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu

Despre procesul de la Curtea de Apel prin care se urmăreşte lămurirea colaborării sale cu securitatea:
Yoghinul Gregorian Bivolaru, descris pentru Securitate de Gelu Voican Voiculescu
Decizia CNSAS legată de Gelu Voican Voiculescu, atacată în instanţă din 2 părţi diferite
Evenimentul Zilei relatează despre contestarea în justiţie a adeverinţei CNSAS despre Gelu Voican Voiculescu
Urmările pe care le-au avut turnătoriile lui Gelu Voican Voiculescu
Procesul cu CNSAS şi Gelu Voican Voiculescu – amînat pentru 1 martie
Dosarul Gregorian Bivolaru contra CNSAS a fost conexat la dosarul Marius Mioc contra CNSAS şi Gelu Voican Voiculescu
Apărarea lui Gelu Voican (1). Lipsa calităţii procesuale active a lui Marius Mioc
Apărarea lui Gelu Voican (2). Lipsa calităţii procesuale pasive a lui Gelu Voican
Apărarea lui Gelu Voican (3). Lipsa calităţii de reprezentant a lui Bivolaru a avocatei Mîţu şi lipsa discernămîntului lui Gregorian Bivolaru
Apărarea lui Gelu Voican (4). Fondul chestiunii
Instanţa a rămas în pronunţare pe excepţii
Instanţa a respins excepţiile şi se va trece la judecarea fondului
Gelu Voican Voiculescu recuză judecătorul la procesul cu CNSAS. Procesul celor 748000 euro – amînat pe 21 noiembrie
Scor 6-0. Cererea de recuzare depusă de Gelu Voican Voiculescu a fost respinsă
Motivarea respingerii excepţiilor ridicate de Voican Voiculescu
Cererea de recuzare şi respingerea ei
Gelu Voican declară fals contractul avocaţial a lui Gregorian Bivolaru, obţinînd astfel o nouă amînare a procesului său
Cererea de înscriere în fals depusă de Gelu Voican Voiculescu – respinsă. Deasemeni, respinsă cererea mea pentru prezentarea restului filelor de la dosarul lui Gelu Voican

Alte articole despre Gelu Voican Voiculescu:
De aniversarea revoluţiei, Gelu Voican ne serveşte minciuni proaspete
Agenda Zilei: Un ziar care refuză să dea dezminţiri (între timp ziarul respectiv a dispărut de pe piaţă)
Gelu Voican Voiculescu: Gîndul meu se îndreaptă spre cei disimulaţi sub infracţiuni de drept comun. Să se revizuiască situaţiile judiciare! TVR decembrie 1989 (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.