Tanjug, 26 decembrie 1989: Reprezentanţii Frontului Democratic Român au fost incapabili să precizeze numărul exact al victimelor din Timişoara. S-a estimat că în jur de 4000-5000 au fost ucişi şi 7000 sînt răniţi

După executarea lui Ceauşescu şi anunţarea, prin Televiziunea Română, a numărului de 60000 de morţi atribuit acestuia, în 26 decembrie 1989 agenţia Tanjug a încercat să verifice informaţia întrebînd cu privire la numărul victimelor pe reprezentanţii Frontului Democratic Român care preluaseră controlul la Timişoara şi organizaseră o conferinţă de presă. La întrebarea cu privire la numărul victimelor din Timişoara, reprezentanţii Frontului Democratic Român n-au putut da un răspuns clar, nici ei nu ştiau care e situaţia. Dar, sub influenţa celor anunţate la TVR despre cei 60000 de morţi, au estimat că la Timişoara ar putea fi 4000-5000 de morţi. Cine anume a făcut această estimare nu se precizează. În articol se face referire la Lorin Fortuna, dar nu se spune limpede că dînsul a făcut estimarea cu cei 4000-5000 de morţi. S-a mai vorbit la acea conferinţă de presă despre existenţa a 200 de securişti pro-Ceauşescu, din care 50 ar fi fost deja prinşi, 25 ar fi trecut de partea poporului şi 4 sau 5 ar fi fost omorîţi. lorin Fortuna, conducătorul FDR, este citat spunînd că ar fi exista şi 4 mercenari libieni care ar fi luptat de partea lui Ceauşescu. Mulţumesc domnului Richard Andrew Hall care mi-a semnalat documentul alăturat, care cuprinde traducerile în engleză făcute de guvernul american în 27 decembrie 1989 ale relatărilor unor agenţii de presă despre revoluţia română. Ofer mai jos traducerea:

Conferinţă de presă la Timişoara

LD261223789 agenţia de presă Tanjug din Belgrad, în engleză
26 decembrie 1989 ora 21,00 GMT [ora Greenwich-ului, adică a Londrei]

Timişoara, 26 decembrie (Tanjug) – Situaţia în Timişoara este stabilă şi în cîteva zile totul trebuie să revină complet la normal, a spus Lorin Fortuna, care este şeful Frontului Democratic Român constituit oficial astăzi, la o conferinţă de presă din această seară.

Aceasta a fost prima întîlnire organizată cu jurnaliştii de la începerea revoluţiei din Timişoara.

Conform lui Fortuna, Frontul din Timişoara a stabilit legături bune cu cel din Bucureşti şi a adoptat programul Frontului Salvării Naţionale ca pe al său propriu. Aceasta va fi, a adăugat, pînă la alegerile plănuite în aprilie, cînd pluralismul politic va fi stabilit şi fiecare partid va avea propriul său program.

Poporul român luptă pentru libertate şi asta nu se poate face fără coordonare dintr-un singur centru, a zis Fortuna. Ion Iliescu, conducătorul actual al Frontului Salvării Naţionale, a fost propus de la Timişoara. Timişoara, a spus Fortuna, este foarte mîndră de asta. Iliescu a fost în trecut demnitar la Timişoara, dar a fost „îndepărtat” de Ceauşescu.

Reprezentanţii Frontului Democratic Român, organizaţie cu 60 de membri, au fost incapabili astă noapte să precizeze numărul exact al victimelor din Timişoara. Estimativ 4000-5000 de oameni au fost ucişi şi în jur de 7000 răniţi.

Există aproximativ 200 de ofiţeri securişti pro-Ceauşescu în Timişoara, s-a spus astă noapte. Cincizeci au fost prinşi, 25 s-au alăturat poporului, 4 sau 5 au fost ucişi, iar ceilalţi sînt încă liberi.

Comandourile speciale ale lui Ceauşescu, a căror efective sînt necunoscute, au luptat deasemeni împotriva poporului. Ceauşescu a avut deasemeni 4 mercenari libieni care au luptat de partea sa, a spus Fortuna, fără să specifice dacă aceştia au fost oameni ai guvernului libian sau mercenari ai lui Ceauşescu.

Fortuna a spus deasemenea ziariştilor că primul diplomat străin – Ilija Djukici, adjunct al secretarului afacerilor externe iugoslav – va sosi în Timişoara mîine. Djukici a părăsit Bucureştiul astă noapte unde s-a întîlnit cu membri ai Frontului Salvării Naţionale din România.

Frontul Democratic Român din Timişoara e format în principal din români, dar printre membri se află un sîrb, doi unguri şi doi germani. Frontul se bucură de asemeni de susţinerea foştilor membri ai partidului comunist, care au părăsit partidul.

„Viaţa revine la normal”

AU2612161389 agenţia Agerpres Bucureşti în engleză
26 decembrie ora 09,55 GMT

Bucureşti, Agerpres, 26 decembrie 1989. În Craiova, grupuri de terorişti fanatici care au atacat fără milă nu numai armata ci şi populaţia civilă, au fost eliminate. Acum întreprinderile cu lucru continuu – centralele electrice Işalniţa şi Craiova 2, precum şi brutăriile şi Combinatul Chimic Işalniţa, şi-au reluat activitatea. oamenii s-au întors la lucru la „Electroputere”, fabrica de tractoare şi utilaje agricole, şi la toate celelalte unităţi de producţie. Nu se precupeţeşte nici un efort pentru a se realiza producţia şi a se respecta contractele.

Atît în capitala de judeţ cît şi în judeţul Braşov grupurile de terorişti au fost aproape eliminate. Poziţiile izolate încă deţinute de terorişti sînt treptat identificate şi aduse sub control.

Industria prelucrării lemnului şi a materialelor de construcţie se concentrează asupra producţiei atît de necesară de ferestre, ciment, carton asfaltat, precum şi obiectelor de sticlă, porţelan şi veselă. Cei peste jumătate de milion de muncitori din aceste ramuri industriale şi-au exprimat întreaga susţinere pentru programul şi acţiunile Frontului Salvării Naţionale, pentru triumful libertăţii şi democraţiei în România.

La IPRS Băneasa unde lupte grele s-au purtat în zilele de început ale revoluţiei [după modelul bucureşteano-fesenist, pentru Agerpres începutul revoluţiei coincide cu apariţia lui Iliescu, adică 22 decembrie 1989], s-au întreprins acţiuni pentru a restabili producţia şi a ocroti proprietăţile. Se fac eforturi pentru a aduce lucrurile la normal în toate întreprinderile electrice.

Fabricile de lapte din Călăraşi şi Olteniţa au furnizat mari cantităţi de lapte, brînză, unt prăvăliilor din judeţul Călăraşi şi din capitala judeţului.

În industria ţiţeiului şi gazelor naturale se fac paşi pentru revenirea la producţia normală. Puţurile de ţiţei şi gaze sînt reparate, se iau măsuri de siguranţă.

Clujul îşi îngroapă morţii

AU2712114789 Agenţia France Prece, Paris, în engleză
27 decembrie ora 10,56 GMT

Cluj, România, 27 decembrie. Miercuri, fabricile au început să-şi reia lucrul şi cozile la pîine au început să se formeze în timp ce viaţa încearcă să revină la normal în România, în ciuda unor puncte izolate de rezistenţă ale loialiştilor pro-Ceauşescu.

Capitala transilvăneană Cluj şi-a îngropat şi ea morţii. Marţi 24 de victime ale luptelor au fost puse să se odihnească la monumentul eroilor din oraş, unde pînă acum numai morţii din al doilea război mondial fuseseră îngropaţi.

În jur de 3000 de persoane au urmărit ceremonia funerară cu sicrie negre, învelite în culorile româneşti roşu, galben şi albastru.

Mai citeşte, alte relatări din mass-media internaţională din decembrie 1989 la pagina Mass-media străină în 1989.

Un gând despre „Tanjug, 26 decembrie 1989: Reprezentanţii Frontului Democratic Român au fost incapabili să precizeze numărul exact al victimelor din Timişoara. S-a estimat că în jur de 4000-5000 au fost ucişi şi 7000 sînt răniţi

  1. n-aveau cum sa stie numarul exact,asta-i cert.Nici noi nu stim numarul exact AZI a celor ce au decedat in conditii suspecte la ,,radu,, pe vremea lui Ceausescu,ori care au decedat de foame,frig,boli,ori ca s-a luat curentul in spital si au murit copii in incubator.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.