Videogramele unei revoluţii

Actualizare 10 august 2017: Încorporat altă legătură youtube, după ce cea veche nu mai funcționa.

Actualizare 19 decembrie 2013: Legătura youtube nu mai funcționează, dar filmul poate fi urmărit aici (linc).

Am mai prezentat pe acest blog fragmente din filmul „Videogramele unei revoluţii” de Andrei Ujică (timişorean emigrat în Germania, autor şi al filmului „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”) şi Harun Farocki. Prezint acum filmul integral (1 oră, 47 de minute). Dacă nu merge subtitrarea în limba română, faceţi clic unde scrie „cc” pe ecran.

Observaţii: Procedeul cinematografic folosit de Andrei Ujică în acest film, anume alcătuirea documentarului prin punerea laolaltă a unor filmări din perioada istorică analizată, l-a folosit apoi în alt film de succes al său – „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, care a fost deja comentat pe acest blog. În „Videogramele unei revoluţii” mai adaugă şi comentarii, dar numai la filmări realizate în timpul revoluţiei, în timp ce „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” e complet fără comentarii. Dar amîndouă filmele se bizuie exclusiv pe filmări realizate în perioada analizată, fără nici o filmare ulterioară. Ujică, ca regizor, nu se apucă să filmeze nimic, ci doar foloseşte filmări document realizate de alţii. Cred că „Videogramele unei revoluţii” este unul din cele mai bune documentare existente despre revoluţia din 1989.

Mai citeşte:
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu – film de Andrei Ujică
„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” – impresii

8 gânduri despre „Videogramele unei revoluţii

  1. multe filmari pe care eu le vad pt prima oara, de exemplu. si cred ca nu sunt singurul.ar trebui dat filmul la televizor insa atunci nu si-ar mai putea aroga toti merite

  2. Salut, Marius! Problema lui Ujica e ca uita sa-i mentioneze pe adevaratii autori ai filmarilor si, cu sprijinul masinariei de mafioti culturnici, face turul lumii si se impauneaza cu munca altora pentru simpla insailare a materialelor ce nu-i apartin. Oriunde in lume chestia asta se numeste plagiat sau chiar furt!
    De ce nu face acelasi lucru si in scris? De exemplu, sa ia extrase din toate cartile lui Patapievici si sa publice o carte semnata… Andrei Ujica! 🙂 Au cam acelasi stil, oricum 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.