Curtea Constituţională respinge obiecţia de neconstituţionalitate adusă Legii 410/2011

Conform unui comunicat de presă al Curţii Constituţionale (linc), obiecţia de neconstituţionalitate adusă legii 410/2011 a fost respinsă. În schimb s-a aprobat obiecţia adusă legii arhivelor naţionale. Mi se pare interesant că în cazul legii arhivelor s-a acceptat obiecţia legată de principiul bicameralismului, dar în cazul Legii 410/2011, unde s-a adus aceeaşi obiecţie, s-a respins. Motivarea hotărîrii va fi disponibilă în Monitorul Oficial. Vezi comunicatul Curţii:

Plenul Curţii Constituţionale, alcătuit din cei 9 judecători, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit în şedinţă în ziua de 7 decembrie 2011, pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele sesizări:

I. obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 61 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi 55 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale nr.16/1996;

II. obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 61 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social democrat şi 58 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.80/2010 pentru completarea art.11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar;

III. obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 40 de senatori aparţinând Grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal şi Partidului Social Democrat, referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.80/2010 pentru completarea art.11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar.

În urma deliberărilor, Curtea s-a pronunţat după cum urmează:

I. Cu privire la prima obiecţie de neconstituţionalitate, Curtea Constituţională, în unanimitate, a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale nr.16/1996 este neconstituţională, întrucât a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, prevăzut la art.61 alin.(2) din legea fundamentală.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

II. Cu privire la obiecţiile referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.80/2010 pentru modificarea şi completarea art.11 din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că acestea sunt constituţionale.

Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, pentru a proceda la promulgarea legii, conform art.77 alin.(3) din Legea fundamentală.

În aceeaşi şedinţă, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.l) din Constituţia României şi al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu privire la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Senatului nr.53 din 23 noiembrie 2011 privind încetarea de drept a statutului de membru al Biroului permanent şi preşedinte al Senatului a domnului Mircea Geoană, a acordat termen pentru continuarea dezbaterilor la data de 20 decembrie 2011.

Compartimentul relaţii externe şi presă al Curţii Constituţionale

Mai citeşte:
– Motivarea obiecţiei de neconstituţionalitate: Legea 410/2011, contestată la Curtea Constituţională
Indemnizaţile luptătorilor remarcaţi în revoluţie – suspendate în anul 2012

2 gânduri despre „Curtea Constituţională respinge obiecţia de neconstituţionalitate adusă Legii 410/2011

  1. nu inteleg suspenda indemnizatia de revolutionar cu merite deosebite dar cu indemnizatia restanta care sa aminat find platita din 2012 ce se aude si asta se suspenda nui constitutional sa se suspende nici una dar mai ales cea care trebuieste platita din 2004 , reprezentanti revolutionarilor au luat si restantele ????. acum recomanda ce ?????. sint FRONTUL DEMOCRAT ROMIN astept sa fiu contactat 0720175140

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.