Propunere legislativă: Iaşiul – oraş iniţiator al revoluţiei din 1989. Un articol al meu din 2004 despre această problemă

Parlamentarii PDL din Iaşi (senatorii Dumitru Oprea şi Mihaela Popa şi deputaţii Cristina Dobre, Petru Movilă, Nicuşor Păduraru şi Teodor Marius Spînu) au depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege, cu articol unic, prin care se cere declararea municipiului Iaşi drept oraş iniţiator al Revoluţiei române din decembrie 1989, anunţă saitul tion.ro (linc).

Tendinţa aceasta, de a promova Iaşiul în locul incomodei Timişoare ca oraş iniţiator al revoluţiei e mai veche. Eu am remarcat-o în 2004, în Jurnalul Naţional, la prima campanie despre revoluţie a cărei mentor a fost Alex Mihai Stoenescu (cel mai scîrbos informator al securităţii după părerea lui Neculai Constantin Munteanu – linc). Am publicat atunci un articol pe această temă în presa timişoreană, pe care l-am reluat în cartea „Revoluţia din Timişoara şi minciunile din Jurnalul Naţional”. Reiau acum acest articol:

La Iaşi – revoluţie, la Timişoara – o simplă revoltă

De aproape 3 luni, de cînd durează serialul despre revoluţie din Jurnalul Naţional, redacţia acestui ziar a fost consecventă în a califica evenimentele de la Timişoara drept „revoltă”, doar ceea ce s-a întîmplat la Bucureşti meritînd titlul de „revoluţie”.

Astfel, Jurnalul Naţional din 10 martie 2004 a anunţat pe prima pagină că „Semnalul revoluţiei” a fost un articol din „Scînteia Tineretului” din 18 decembrie 1989. Mesajul e limpede – ceea ce s-a întîmplat la Timişoara în 15-17 decembrie 1989 e nerelevant, revoluţia a fost declanşată de articolaşul din „Scînteia Tineretului”. În Jurnalul Naţional din 14 aprilie 2004 ni s-a explicat că „începutul sfîrşitului” lui Ceauşescu a fost pe 20 decembrie, cînd s-a pus la cale mitingul din 21 decembrie de la Bucureşti. Nu cumva să creadă cineva că lucrurile au început la Timişoara!

În acest context apare articolul din Jurnalul Naţional din 30 aprilie, despre „revoluţia” eşuată din Iaşi (14 decembrie 1989) [pe saitul Jurnalului Naţional nu se mai găsesc articolele din 2004, dar articolul respectiv, aparţinînd lui Cristian Grosu, a fost republicat în 2 noiembrie 2009 (linc)]. Deci, cînd e vorba despre ce s-a întîmplat la Timişoara, cu zeci de morţi, sute de răniţi şi aproape 1000 de arestaţi, nu se ştie limpede dacă merită clasificat drept „revoluţie” sau e o simplă „revoltă”. Cînd e vorba însă despre cei 4-5 arestaţi de la Iaşi, indiscutabil vorbim de revoluţie. Mi se pare mie sau aici este vorba de dorinţa de a minimaliza episodul Timişoara (cu morţii lui care put), mărindu-se artificial importanţa altor întîmplări din decembrie 1989: articole din presa comunistă, bîrfe schimbate între diferiţi nomenclaturişti, iar acum acţiunea de la Iaşi (de altfel meritorie)?

Eu nu sînt de acord cu titulatura „revoluţie” pentru ce s-a întîmplat la Iaşi. Acolo s-a încercat ceva, dar nu s-a realizat nimic. Ştiu că respectivii ieşeni au primit titluri de revoluţionari. Cred că a fost o greşeală (chiar ilegalitate), li se cuvenea titlul de fost deţinut politic. Ei trebuiau puşi în aceeaşi tagmă cu Coposu sau Ticu Dumitrescu – tagma celor care s-au opus regimului comunist, au suferit pentru asta, dar eficienţa acţiunilor lor a fost zero. În lumea modernă, în veacul 21, n-ar trebui neglijat criteriul „eficienţă”.

Lăsînd la o parte tragerile la temă ale redacţiei Jurnalul Naţional (au găsit o declaraţie că „zona era bătută de ruşi”) articolul despre Iaşi – 14 decembrie 1989 dovedeşte 2 lucruri:
1. Românii sînt capabili să se organizeze singuri, fără ajutorul agenturilor străine – căci nimeni n-are nici cea mai mică dovadă că Ştefan Prutianu, cel care a organizat mişcarea din Iaşi, a fost agent al nu ştiu cărui serviciu străin, toate datele arată că era un simplu cetăţean român. Similar, pentru ceilalţi membri marcanţi ai mişcării de la Iaşi.
2. Securitatea era de partea lui Ceauşescu – dovadă că a oprit mişcarea de la Iaşi.

Casian Spiridon, unul din liderii mişcării de la Iaşi, speculează că datorită acelei mişcări forţele de reprimare au fost atrase în Moldova, astfel înlesnindu-se izbucnirea revoluţiei la Timişoara. „Miliţia a asistat cu calm la adunarea oamenilor din faţa casei lui Tokes”, zice Spiridon, dar greşeşte dacă crede că Timişoara ar fi rămas fără miliţieni sau securişti în decembrie 1989, că ar fi dat toţi fuga la Iaşi să-l prindă pe Spiridon. Tokes nu a fost arestat mai repede pentru că tăntălăul de Ceauşescu nu a dat O.K.-ul mai repede. Fiind vorba de un naţionalist ungur, iar Timişoara fiind un oraş în care ungurii sînt mai puţin de 1/10 din populaţie, Ceauşescu nu şi-a închipuit că de la Tokes poate veni o primejdie reală. În 16 decembrie 1989 regimul comunist încă nu ştia ce să facă cu Tokes. Primarul Timişoarei Petru Moţ ducea tratative cu Tokes, şi chiar s-a ajuns la înţelegerea că autorităţile vor renunţa la evacuarea lui Tokes, iar Tokes va îndemna oamenii să plece acasă. Dar lumea nu era interesată de înţelegerile pe care le face Tokes cu regimul comunist.

(„VIP în Banat” din 16-31 mai 2004)

Notă: Pe tema iniţiativei legislative de declarare a Iaşiului ca oraş iniţiator al revoluţiei române a avut o reacţie şi Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei, care a catalogat iniţiativa drept „o îndrăzneală care depăşeşte limita bunului simţ” (linc).

Mai citeşte pe acest blog, din cartea mea „Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional”:
Decembrie 1989 şi manipulările lui Tucă
Ion Cristoiu şi Jurnalul Naţional continuă dezinformările
Nicolae Mavru ajută Jurnalul Naţional cu dezinformări proaspete
Jurnalul Naţional, tot mai confuz
Revolta de la Timişoara şi filiera iugoslavă
Jurnalul Naţional continuă eforturile de reabilitare a fostei securităţi
“Jurnalul Naţional” şi non-combatul securităţii în decembrie 1989
Un securist cu capul în nori: Radu Tinu
1989: Aplicaţii militare în jurul României
Doru Staicu – „omul care a dat semnalul începerii revoluţiei române”
Cele trei bucăţi turişti străini ai colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova
Eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu
Prejudecăţile birocratice ale lui Alex Mihai Stoenescu
Raportul Securităţii despre filajul făcut la locuinţa lui Tokes
Raportul filajului Securităţii Timiş din 19 decembrie 1989

2 gânduri despre „Propunere legislativă: Iaşiul – oraş iniţiator al revoluţiei din 1989. Un articol al meu din 2004 despre această problemă

  1. ca initiator a revoluti ROMINE sint eu FRONTUL DEMOCRAT ROMIN de cum a inceput si de unde a inceput revolutia in 1989 …. acum veniti si spuneti ca BANMATUL fruntea tari nui initiatoare a revoluti romine , cinei vinovat de aceasta dezinformare banatul ea fost fruntea tari vedeti cum se pune problema unde a inceput revolutia poate la BRASOV, IN 1987 LA TIMISOARA IN 1989 LA IASI IN 1989 POATE STIE ISTORICII , ne recunoasterea FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN din ilegalitate face sa se creieze fel de fel dezinformarii , eu nu am murit inca poate dupa ce nu voi mai fi o sa vedeti ca am avut dreptate , dar este tirziu ,mati bajocorit cum ati vrut voi asa cum a vrut cetateni cu merite deosebite nu ati vrut mati dat laoparte nu mam opus vointei voastre nebune dar veti vedea in vitor ma cufund prea adinc in amintirii si numi prea prieste . sa fiti sanatosii ca singuri va taiati creanga de sub picioare si cred ca proverbul cu drobul de sare este de actualitate numi purtati pica pentru cas revolutionar mirica FRONTUL DEMOCRAT ROMIN veniti sa scoatem la lumina adevarul si lasatio pe care a fost primul toti am avut un singur crez DARIMAREA REGIMULUI DICTATORIAL DIN ROMINIA comunismul si acum la MULTII ANI SI SA AUZIM DE BINE LASATI UN MINUT DE RECULEGERE PENTRU EROII NEAMULUI ROMINESC CARE AU LUPTAT PENTRU DREPTATE 1989 .FRONTUL DEMOCRAT ROMIN.IN CEA CE PRIVESTE PE PARLAMENTAR ALCEVA NU STIE DECIT SA VORBEASCA FAPTE SI NU VORBE DESTUL SA PLECE TOTI MASCARICI DIN GUVERN DE BUNA VOIE SI NE SILITI DE NIMENI SASI VADA SINGURI DACA NU SA SE VADA INTRE EII.

  2. Pingback: REMEMBER: Timişoara – Decembrie 1989! at Citadinul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.