Eliminarea Timișoarei din istoria revoluţiei române

La București, 25 decembrie 1989 e considerată „a 4-a zi a revoluției”, deci revoluția a început abia în 22 decembrie 1989.

Actualizare 2 ianuarie 2018: Adăugare fotografie cu placă comemorativă din București

Încă imediat după 22 decembrie 1989 s-a putut observa tendinţa puterii FSN-iste nou instalate de a elimina oraşul Timişoara din istoria revoluţiei române. Nu era o indicaţie explicită, ci o ignorare tăcută a Timişorii, în condiţiile în care pretutindeni se vorbea foarte mult despre revoluţie. În martie 1990, în punctul 13 din Proclamaţia de la Timişoara (linc) se face observaţia: „Cu excepţia ziarului România Liberă, în presa, radioul şi televiziunea din Bucureşti evenimentele comentate ca revoluţionare sînt numai cele din 21-22 decembrie”.

Ziarul „România Liberă” era ostil noii puteri FSN-iste, aceasta fiind explicaţia pentru care făcea notă discordantă. Interesul FSN de a neglija evenimentele din Timişoara venea de la faptul că doi miniştri din nou-instalatul guvern „revoluţionar” – generalii Chiţac (ministru de interne) şi Stănculescu (ministrul economiei, iar mai apoi al apărării) aveau lucruri de ascuns cu privire la faptele lor de la Timişoara, din perioada 17-22 decembrie 1989. Ce anume fapte s-a văzut ulterior, cînd amîndoi au fost condamnaţi la cîte 15 ani închisoare pentru omor deosebit de grav (linc).

Efectele eliminării FSN-iste a Timişoarei din istoria revoluţiei se văd şi astăzi. Nu toţi cei care fac asta sînt rău-intenţionaţi, unii poate nu-şi dau seama, dar efectul e acelaşi. De pildă, un articol recent – 13 decembrie 2011 – vorbeşte despre „Cum a fost ultima zi din viaţa primei victime a revoluţiei” (linc). Cel declarat „prima victimă a revoluţiei” este un tînăr ucis la Bucureşti, în 21 decembrie 1989. Adică victimele din Timişoara parcă nici nu există. Abia după intervenţia mea (vezi comentariile din josul articolului), s-a adăugat precizarea „din Bucureşti” în titlul articolului. Însă se mai găsesc pe internet articole în care acel tînăr bucureştean e declarat „prima victimă a revoluţiei din 1989” (exemplu – linc).

Cînd mă plimbam prin Bucureşti anul acesta (ca urmare a proceselor cu Gelu Voican Voiculescu, de la terminarea şedinţei de judecată pînă la tren aveam totdeauna mai multe ore de umblat brambura prin Bucureşti), am văzut în zona centrală, cred că pe Calea Victoriei (regret că n-am avut aparat de fotografiat la mine) o placă comemorativă în amintirea unui tînăr omorît la revoluţie, în 25 decembrie 1989 „în a 4-a zi a revoluţiei”, cum se preciza pe placă. Adică, conform acelei plăci de marmură, revoluţia a început în 22 decembrie 1989, cînd a apărut Ion Iliescu cu al său FSN. Din nou, Timişoara parcă nici nu a existat.

În anii ’90 amintirea revoluţiei era prea proaspătă. Contestarea rolului Timişoarei de leagăn al revoluţiei nu s-a făcut decît tacit. Oricine ar fi încercat să conteste direct rolul Timişorii s-ar fi compromis. Dar acum, că a trecut destul timp şi oamenii au cam uitat, a apărut o nouă generaţie care nici nu era născută în 1989, iar pe mulţi îi şi enervează subiectul ăsta (echivalat cu impostura şi frauda), se poate trece la atac frontal.

O variantă nouă a încercării de scoatere a Timişoarei din istoria revoluţiei o constituie promovarea oraşului Iaşi ca iniţiator al revoluţiei. Aici un grup de cîteva persoane autointitulate Frontul Popular Român au răspîndit manifeste care chemau lumea să se adune la un miting în 14 decembrie 1989. Mitingul n-a avut loc, iar vreo 4-5 persoane implicate în răspîndirea manifestelor au fost arestate, scăpînd de închisoare abia în 22 decembrie 1989, cînd a căzut Ceauşescu. Din orgoliu propriu, Casian Maria Spiridon, unul din membrii grupului ieşean, a scos în 1994 o carte intitulată „Iaşi – începutul revoluţiei române”. S-a făcut şi o asociaţie „14 Decembrie 1989” la Iaşi care a promovat ideea că Iaşiul a fost iniţiatorul revoluţiei. Orgoliul local al celor din Iaşi a fost sesizat de cei interesaţi de scoaterea Timişoarei din istoria revoluţiei. În 2004, în condiţiile în care avea loc procesul Chiţac-Stănculescu, „Jurnalul Naţional”, care desfăşura o campanie de falsificare a istoriei revoluţiei al cărei mentor era Alex Mihai Stoenescu (ulterior acesta a devenit şi mentorul campaniei despre revoluţie din „Adevărul” – linc), a preluat această idee. Despre falsificarea istoriei în „Jurnalul Naţional” eu am scris o întreagă carte – „Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional” (linc), subiectul Iaşi fiind doar o mică părticică a campaniei acelei gazete.

Procesul Chiţac-Stănculescu s-a isprăvit, dar acesta n-a lămurit şi problema teroriştilor de după 22 (linc). După părerea mea, diversiunea teroristă de după 22 a fost făcută tocmai pentru a ascunde vinovaţii de reprimarea de la Timişoara de dinainte de 22. Şi fiindcă anume în reprimarea din perioada 16-22 de la Timişoara se găseşte explicaţia teroriştilor de după 22, toţi cei implicaţi în diversiunea cu teroriştii au interesul să şteargă din conştiinţa publică evenimentele din Timişoara. Dacă nu le pot şterge complet, măcar să le estompeze. Atunci cînd se discută despre revoluţia din 1989, interesul opiniei publice nu trebuie să se concentreze prea mult pe Timişoara, căci primejdia de a înţelege diversiunea din 1989 e prea mare.

Iniţiativa legislativă a unor parlamentari ieşeni de a declara oraşul Iaşi drept „oraş iniţiator al revoluţiei” (linc) vine după intensa propagandă mediatică pe acest subiect. Imediat după 1989 o asemenea iniţiativă ar fi fost de neconceput, fiindcă nici măcar în Iaşi nu se prea ştia despre acţiunea celor cîţiva ieşeni îndrăzneţi care răspîndiseră manifeste. Dovadă – faptul că la Iaşi populaţia a ieşit în stradă abia în 22 decembrie, după fuga lui Ceauşescu. Nici măcar pentru oraşul Iaşi nu se poate stabili o legătură cauză-efect între acele manifeste şi ieşirea oamenilor în stradă.

Remarc că, după primarul Timişorii Gheorghe Ciuhandu (linc), şi Laszlo Tokes s-a pronunţat împotriva ideii de a declara Iaşiul drept oraş iniţiator al revoluţiei (linc). E posibil ca iniţiativa ieşenilor să mizeze, în mod nedeclarat, şi pe nemulţumirea faţă de Laszlo Tokes şi dorinţa de a-l elimina pe acesta din istoria revoluţiei. Însă pe plan internaţional Laszlo Tokes e cunoscut ca fiind persoana de la care a pornit revoluţia, iar încercările de a „epura etnic” istoria nu vor face decît să lase o imagine proastă asupra României.

Mai citeşte:
Propunere legislativă: Iaşiul, oraş iniţiator al revoluţiei române. Un articol al meu din 2004 despre această problemă
Asociaţia „17 Decembrie” a răniţilor şi familiilor îndoliate din Timişoara refuză să participe la sesiunea solemnă a parlamentului consacrată revoluţiei din 1989
SSPR consideră începutul revoluţiei ca fiind la Iaşi, în 14 decembrie 1989. Grevistul foamei Ioan Savu protestează

4 gânduri despre „Eliminarea Timișoarei din istoria revoluţiei române

 1. Domnule Marius Mioc,

  Revin dupa ceva vreme cu o serie de precizari utile poate pentru intelegerea rolului municipiului Iasi in planul Departamentului Securitatii Statului (DSS) de inlaturare a lui Nicolae Ceausescu din fruntea partidului si statului.
  1) Despre Timisoara nu se vorbeste dintr-un motiv foarte simplu: s-ar face prea lesne conexiunea cu DSS. Apoi, desigur, roadele trebuiau – si trebuie -, nu-i asa, culese (in continuare) de dl. Ion Iliescu &Comp.,”emanatul” zilei de 22 decembrie 1989.
  Dar chiar in epoca s-a pastrat tacere asupra evenimentelor de la Timisoara. Astfel, Nicolae Ceausescu a aflat despre dimensiunea numarului de morti de la Timisoara abia in 20 decembrie 1989, dupa sosirea din Iran, daca tin bine minte de la dl. Ion Coman.
  Chiar in interiorul DSS s-a pastrat tacere asupra absoluta asupra a ceea ce se intampla la Timisoara. Astfel, ajungand in seara de 14 decembrie 1989 in Iasi, generalul-maior Victor Neculicioiu, seful, pe atunci, al U.M. 0110 „Contraspionaj privind tarile socialiste” – asa-zisa unitate „anti-KGB”-, constata ca nu se mai intampla nimic. Ii da telefon sefului DSS, generalul-colonel Iulian Vlad, raportandu-i situatia si cere sa i se aprobe sa se reintoarca in capitala. Seful DSS ii spune sa stea pe loc deoarece sunt informatii ca la Iasi urmeaza sa se produca alte adunari, in zilele urmatoare. In 17 decembrie 1989, generalul-maior Victor Neculicioiu ii da telefon subordonalului sau „de linie” din cadrul Securitatii Timis, maior Nicolae Flore, cerandu-i sa-i raporteze ce se intampla in acest municipiu. Iata ce ii raporteaza respectivul maior sefului sau „de linie”: „Tovarase general, am primit ordin sa nu va raportez nimic!”.
  Asa se face ca generalul-maior Victor Neculicioiu, care intre altele avea misiunea de a-i supraveghea informativ pe asa-zisii „turisti sovietici”, a ramas blocat la Iasi pana dupa 22 decembrie 1989, fiind mai apoi vanat in comuna natala Cristian din judetul Brasov de Armata. In plus, incepand cu 16 decembrie 1989, acesta nu a mai putut lua niciodata legatura directa cu seful DSS.
  La Iasi a ramas blocat si dl. Constantin Olteanu, secretar al C.C. al P.C.R cu relatiile internationale, fost ministru al Apararii Nationale.
  Dupa cum se poate constata, din jurul lui Nicolae Ceausescu au fost indepartati – a se retine si cazul sefului MStM, general-maior Stefan Gusa -, sub diverse pretexte, in diferite momente, o serie de factori statali ori de partid de raspundere, de specialisti militari, astfel incat se poate pune cu temei problema daca nu cumva evenimentele de la Iasi n-au fost provocate de DSS cu scopul imobilizarii acolo a celor doi generali. Varianta inscenarii este sustinuta si de alte elemente.
  2) Nu dl. Laszlo Tokes a provocat evenimentele de la Timisoara. D-sa n-a fost decat un „iepure”. Detin marturia dlui Traian Sima potrivit careia atunci cand dl. Laszlo Tokes a fost mutat la Timisoara, fostul sef al Securitatii Timis s-a adresat conducerii DSS de la Bucuresti cu cererea a bloca mutarea. Raspunsul primit a fost acesta: „Asa e ordinul!”.
  3) Din anexele la H.G. nr. 184/2010 – a se vedea pe internet -, se poate deduce ca de la UM 01841 Caracal, asadar de la Parasutisti, au plecat in 19.12.1989 catre Timisoara 10 avioane, implicit cca. 300-400 de parasutisti. Cu ce scop vor fi fost trimisi atatia parasutisti la Timisoara ramane de descperit. In mod cert insa acestia s-au aflat sub comanda dlui Victor Atanase Stanculescu.
  3) Diversiunea (pseudo)terorista incepand cu 22 decembrie 1989 a fost pusa in opera cu mult inainte de ziua respectiva, fie si numai pentru simplul fapt ca tragatorii singuratici au fost infiltrati in zonele in care a actionat fiecare dintre ei cu cateva luni inainte. Asadar diversiunea n-a avut scopul fundamental de a „acoperi” ceea ce a facut – ori n-a facut – Armata la Timisoara.
  4) Desigur, nu poate fi ignorata varianta pregatirii de catre grupul Iliescu a unor demonstratii la Iasi, caci numai in aceasta localitate avea acesta sansa sa se impuna drept lider al unei miscari de masa – in restul tarii, dl. Ion Iliescu era un cvasi-necunoscut.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 2. CIND AVETI DE GIND SA NU VA MAI DATI MARII COMENTATORII, SINT FRONTUL DEMOCRAT ROMAN , UITATIVA LA PLACUTA DE MARMURA DIN BALCONUL OPEREI DIN TIMISOARA SI VORBITI DUPA ACEIA SPUNETI VOI CA SINTETI REVOLUTIONARII MULTII DAR UTATI UN LUCRU FRONTUL DEMOCRAT ROMAN A FACUT ACEST LUCRU IN TIMISOARA SI IN TOATA TARA OAMENII MEI AU MURIT POATE SINT SINGUR ACUM VEDETI CINE A SPUS SA SE MONTEZE PLACUTA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN SI INFORMATIMA SI PE MINE POATE MAI ESTE IN VIATA CINE ARE RELATI DESPRE ACEASTA PLACUTA ? INTREBARI SI VREAU UN RASPUNS DE LA UN REVOLUTIONAR , ASTEPT LA TEL 0720175140 , CAUT DE MULTI ANII , NOROC BUN ROMANIE

 3. Pingback: REMEMBER: Timişoara - Decembrie 1989! - Citadinul.roCitadinul.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.