Reclamaţie împotriva mea la youtube

Youtube mă anunţă că „srtv” (o fi societatea română de televiziune? Pe youtube „srtv” are doar 2 videoclipuri încărcate) m-a reclamat pentru încălcarea drepturilor de autor. Din 2008 am început să pun pe internet fragmente din emisiunea TVR din timpul revoluţiei. E vorba mai ales de înregistrările video pe care le găsiţi în pagina TVR în decembrie 1989 (linc). Pînă atunci foarte puţine asemenea chestii erau disponibile. Pe însuşi saitul TVR nu erau decît vreo 2 filmări din perioada revoluţiei, una era cu Mircea Dinescu cînd a început transmisia. După ce am început eu să pun pe internet o mulţime de fragmente din emisiunea TVR din decembrie 1989 am observat o emulaţie în domeniul ăsta şi au pus şi alţii. Apoi a început însăşi TVR să facă filme cu fragmente din revoluţie (vezi filmele lui Cornel Mihalache), că deja fiind disponibilă informaţia pe internet (după 20 de ani de ţinut ascunsă) au considerat că e bine să arate şi ei cîte ceva. Acum s-au trezit că le încalc dreptul de autor. Cer şi eu un sfat de la cititorii blogului, ce să fac, că sînt în primejdie să-mi şteargă contul youtube cu sute de filme din revoluţie (nu toate de la TVR), munca mea de peste 3 ani. Cine are experienţă cu probleme legate de drepturi de autor la youtube? Ce legi erau în vigoare în decembrie 1989 cu privire la drepturile de autor? Mîine-poimîine o să auzim că Teodor Brateş vrea bani pentru prestaţia actoricească din decembrie 1989 pe care destui vor s-o urmărească şi azi.

Impresia mea e că nu e vorba aici de o problemă comercială (eu n-am cîştigat bani din filmuleţele postate pe youtube, a fost vorba doar de postare în scop de cercetare ştiinţifică) ci de dorinţa de monopol al informaţiei. Observ că cele 5 videoclipuri care au fost reclamate deja nu mai pot fi văzute. Iată mesajul pe care l-am primit:

ATENŢIE

Am primit reclamaţii referitoare la drepturile de autor în legătură cu materialele pe care le-aţi postat, după cum urmează:

 • de la srtv în legătură cu Anunţarea executării Ceauşeştilor la TVR – MiocMarius
  ID videoclip: 5NslYZ2Jbws
 • de la srtv în legătură cu TVR, decembrie 1989: „teroristul” Dan Marin – MiocMarius
  ID videoclip: 9QuK1UPcn1k
 • de la srtv în legătură cu Brateş: Au pus bombe la televiziune! Ceauşescu a reuşit să scape – MiocMarius
  ID videoclip: d_OLu4QU3rI
 • de la srtv în legătură cu TVR, decembrie 1989: Nicu Ceauşescu prezentat norodului – MiocMarius
  ID videoclip: HsBdO42qgrk
 • de la srtv în legătură cu Ceauşescu anul nou îl petrece în cavou! – MiocMarius
  ID videoclip: u9mGsYejY9M

Please note: Repeat incidents of copyright infringement will result in the deletion of your account and all videos you have uploaded. Please delete any videos for which you do not own the necessary rights, and refrain from uploading infringing videos.

Dacă nu sunteţi sigur(ă) ce anume înseamnă acest lucru, este foarte important să consultaţi ghidul Sfaturi privind drepturile de autor.

Dacă una dintre postările dvs. a fost considerată în mod greşit ca încălcând drepturi de autor, puteţi trimite o contranotificare. Informaţiile despre acest proces se află în Centrul nostru de ajutor.

Reţineţi că, în conformitate cu secţiunea 512(f) a Legii drepturilor de autor, persoanele care susţin cu bună ştiinţă în mod eronat că materialele au fost dezactivate din greşeală sau pentru că au fost incorect identificate sunt pasibile de răspundere.

Pentru referinţa dvs., o copie a acestui mesaj v-a fost trimisă prin e-mail şi se poate afla, de asemenea, în pagina Avertismente cont.

Nu ştiu exact la care lege a drepturilor de autor se referă youtube, dar în legea românească a drepturilor de autor nr. 8/1996 (linc) scrie:

Art. 33. (1) Sînt permise, fără consimţămîntul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii, următoarele utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţa publică, cu condiţia ca acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare: (…) b) utilizarea de scurte citate dintr-o operă, în scop de analiză, comentariu sau critică ori cu titlu de exemplificare, în măsura în care folosirea lor justifică întinderea citatului; (…) d) reproducerea pentru informare şi cercetare de scurte extrase din opere, în cadrul bibliotecilor, muzeelor, filmotecilor, fonotecilor, arhivelor instituţiilor publice culturale sau ştiinţifice, care funcţionează fără scop lucrativ; (…)
(2) În condiţiile prevăzute la alin. (1), sînt permise reproducerea, distribuirea, radiodifuzarea sau comunicarea către public, fără un avantaj direct sau indirect, comercial sau economic: a) de scurte extrase din articole de presă şi reportaje radiofonice sau televizate, în scopul informării asupra problemelor de actualitate, cu excepţia celor pentru care o astfel de utilizare este, în mod expres, rezervată; (…) c) de scurte fragmente ale operelor, în cadrul informaţiilor privind evenimentele de actualitate, dar numai în măsura justificată de scopul informării;

Eu consider că fragmentele de înregistrări video din emisiunea TVR din timpul revoluţiei pe care le-am pus pe youtube şi folosit la pagina TVR în decembrie 1989 reprezintă „scurte citate în scop de analiză, comentariu sau critică sau cu scop de exemplificare”, fiind vorba de o arhivă on-line pe care am creat-o în scop de cercetare, fără scop lucrativ (din acest blog şi din contul meu de youtube nu cîştig bani, oricine putînd vedea materialele mele gratuit). Cum, din punctul meu de vedere, revoluţia din 1989 e de actualitate, crimele şi diversiunile din 1989 nefiind încă lămurite, mă încadrez la reproducerea de scurte extrase din reportaje, fără vreun avantaj comercial sau economic. Problema e că eu nici nu ştiu măcar cine e persoana care mi-a făcut reclamaţie, youtube m-a informat doar că reclamaţia a fost făcută de „srtv”, fără să-mi dea măcar o adresă de e-mail prin care aş putea lua legătura cu reclamagiul.

În treacăt fie zis, din cele 5 videoclipuri reclamate, unul nici nu era preluat de la TVR, ci din filmul „Videogramele unei revoluţii” de Andrei Ujică şi Harun Farocki, deci realizatorii acelui film ar fi trebuit eventual să mă reclame. Era într-adevăr un fragment din emisiunea TVR din decembrie 1989 inclus în „Videogramele unei revoluţii”. Mă întreb dacă TVR îl va da în judecată pe Andrei Ujică fiindcă a folosit secvenţe din emisiunea acestei instituţii.

15 gânduri despre „Reclamaţie împotriva mea la youtube

 1. poate televiziunea romina are iregistrarea care lipseste de la ploiesti drept urmare cred ca poate dezinformezi privitor la evenimentele din decembrie 22 1989 deci ei considera ca dezinformezi ia cauta tu si pune iregistrarea cu evenimentele din decembrie de la ploiesti TRAIASCA FRONTUL DEMOCRAT ROMIN si DE CONTROL ROMINOAVENIRI TOT ADICA ROMINI VENITI CU TOTI ACUM SINT STERSE DIN IREGISTRARILE TALE DECI CE SE INTIMPLA !!!!!!! POATE REUSESC SA ITI TRIMIT O DEPUNERE DE COROANE DEB FLORI IN NUMELE FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN ASA CA SA AI LA ARHIVA ,, CAUT SI O INREGISTRARE DIN SINPOZIOM SALA UNIRI BUCURESTI .

 2. Nu ma pricep dar un argument de bun simt ar fi ca nu este vorba de emisiuni clasice (cu producator, regizor, etc; desi a fost cineva „regizor” dar nu din TVR) ci de un eveniment live de importanta nationala care a fost transmis de singura televiziune din Romania adica cea a regimului comunist (care detinea in mod abuziv un monopol).
  Dpdv media subiectul ar merita exploatat gen „TVR vrea sa aiba copyright pe revolutie”.
  O alta idee ar sa contestati in justitie pe baza mailului primit de la youtube solicitarea srtv de blocare a clipurilor si sa transmiteti aceasta cerere de contestare celor de la youtube.

 3. Eu nu sunt sigur ca Brates a fost la revolutie vreun fogurant care reprezenta cine stie ce agentura oculta. Daca Andrew Hall are dreptate ca teroristii au fost de la Directia a V-a a Securitatii si de la USLA – sau cel putin de la USLAC, atunci contrarevolutia a fost reala, instrumentata intr-adevar de oamenii inca fideli lui Ceausescu (dintr-o anumita aripa a Securitatii). In aceasta ipoteza, nici Iliescu, nici Brates nu reprezentau vreo agentura oculta, ci s-au luptat cu niste inamici reali. Singurul repros care i s-ar putea face lui Iliescu – in aceasta ipoteza – este acela ca i-a acoperit apoi pe teroristi, desi stia cine sunt. Poate ca facuse vreun pact cu ei, cine stie…

  • ciudat punct de vedere… cu copii macelariti la Otopeni, cu o mana de oameni de la USLA, dotati cu armament usor si aro-uri blindate, care ataca sediul MApN aparat de o brigada de tancuri….ca sa nu mai zic de inregistrarea radio (trucata presupun) in care Trosca raporteaza faptul ca o coloana armatei romane a deschis focul asupra sediului MApN….PS merita reflectat

 4. MANIFEST CATRE ROMANIA

  Desteapta-te romane!

  La 22 de ani de la revolutia sangeroasa din Romania, titlul Imnului National a devenit mai actual decat oricand.
  Esalonul doi si trei al fostului partid comunist, fosti lucratori ai organelor comuniste (multi dintre dansii, cu certificate de revolutionar), precum si unii indivizi pusi pe capatuiala lor in detrimentul tarii, au acaparat puterea totala, aruncand la gunoi sperantele milioanelor de oameni iesiti in strada in acel decembrie insangerat.
  Idealurile strazilor revolutionare au fost ingropate demult, locul lor fiind ocupat de haosul instalat de indivizi ajunsi la putere prin dezinformare, minciuna, promisiuni desantate sau mituire.
  Aroganta, minciuna, ipocrizia, mediocritatea sau dispretul fata de natiune si popor, au devenit obisnuinte ale vietii cotidiene pentru pescuitorii in ape tulburi, mereu nevinovati dar dispusi la raspunsuri in care „ba pe-a matii”, detine un loc de onoare.
  Acum 22 de ani, prin jertfa suprema a sute de nevinovati si prin periclitarea viitorului propriilor noastre familii, am lasat inspre conducere, politicului, singura tara fara datorii din Europa, pentru ca astazi sa o gasim inglodata in datorii si in imposibilitatea de a-si plati pensionarii sau angajatii dar suficient de bogata pentru a-si plati acolitii care o falimenteaza, cu sute de milioane de lei lunar.
  Institutiile si intreprinderile statului, puternic infiltrate de mediocritati impuse politic, se razboiesc intre ele iar diversele categorii socio-profesionale le-au preluat exemplul, principiul „toti impotriva tuturor” fiind incurajat pana la paroxism, tocmai de cei care au, ca sarcina de serviciu, supravegherea bunei functionari sau colaborari a acestora.
  Dupa plecarea a jumatate dintre muncitorii romani, incurajata prin desfiintarea locurilor de munca si numeroasele tunuri care au sacatuit si secatuiesc veniturile si averea tarii (posibile datorita neadoptarii legilor clare, necesare justitiei), economia Romaniei se vede in imposibilitatea asigurarii resurselor necesare functionarii normale a statului.
  Cu o cercetare distrusa, un invatamant in care profesorul a ajuns sluga elevului sau a directorului numit politic, un domeniu sanitar din care profesionistii sunt obligati sa plece, cu functionari pentru care omul este considerat cersetor, cu siguranta cetateanului slabita prin deprofesionalizare si cu pensionari a caror moarte se asteapta cu infrigurare, Statul Roman se indreapta rapid spre disolutie.
  Priviti-va in oglinda intelectuali! Priviti-va si vedeti daca nu cumva aveti vreo vina pentru tacerea de care ati dat dovada in toata perioada post-decembrista.
  Priviti-va in oglinda cetateni! Priviti-va sa vedeti daca nu cumva, prin neparticiparea la vot, prin votul emotional, votul in bataie de joc sau votul cumparat, ati avut vreo influenta la crearea situatiei in care se afla astazi tara. Priviti-va si nu uitati ca, intr-o tara civilizata, un ales care nu-si respecta promisiunile, nu este dat jos in timpul mandatului dar, nu mai este reales, indiferent de promisiunile sau banii cu care incearca sa mituiasca alegatorii.
  Priviti-va in oglinda, fosti si actuali conducatori!
  Priviti-va sa vedeti daca nu cumva situatia actuala a tarii se datoreaza promovarii mediocritatii, inclusiv in Parlament sau Guvern, prin numirea unor persoane care trebuiau trimise macar sa invete gramatica limbii romane.
  Priviti-va in oglinda, domnule Presedinte!
  Priviti-va si ganditi-va, daca nu cumva, samanta de scandal pe care ati cultivat-o inca de la intrarea dumneavoastra in politica sau traseismul politic pe care l-ati incurajat, au vreun rol in dezastrul in care a ajuns tara. V-am ruga totodata,sa reflectati asupra rolului pe care vi-l ofera Constitutia, acela de arbitru si de REPREZENTANT al Statului si nicidecum, DE SEF AL STATULUI si de partener al Guvernului.
  In prag de an electoral si inainte de instrainarea restului de bogatii sau a aurului de la Rosia Montana (cel mai mare tun al istoriei postdecembtiste), poporul acestei tari are obligatia morala de a pune intrebari, iar fostii si actualii conducatori, au obligatia legala de a raspunde.
  Tot ce a miscat in aceasta tara, tot ce sa cumparat, falimetat, vandut sau concesionat dupa Revolutie, este necesar de a fi adus de urgenta la cunostinta alegatorilor.
  Este necesar a fi desecretizate toate contractele incheiate in ultimii 22 de ani, (incepand de la Prim-Ministrii, pana la ultimul primar) si aduse la cunostinta alegatorilor, iar acestia, au obligatia de a pune intrebari.
  A sosit timpul ca, populatia sa-si ia in serios rolul de judecator al fostilor si actualilor conducatori, pe care i-a ales pentru a administra si imbogati tara, nu pentru a o jefui.
  A sosit timpul intrebarilor, dragi concetateni si speram ca nu ne veti dezamagi.
  Suntem siguri ca, cel putin dupa acest manifest, initiatorii si sprijinitorii sai, vor deveni persoane vizare si urmarite dar, atragem atentia lucratorilor diverselor institutii despre faptul ca, orice conducator este vremelnic, iar intrebarile pot fi puse oricand, inclusiv despre activitatea domniilor lor.

  Aurel Vuta Marosszeki Alexandru
  Vasile Farcas Sorin Moldovan

 5. Vezi si mesajul http://www.portalulrevolutiei.ro/forum/index.php?topic=503.msg67684#msg67684 . Cred ca e vorba de atac nu doar la adresa ta.
  Probabil cineva incearca sa stearga memoria colectiva.
  TVR-ul era inca „a intregulului popor” atunci cand s-au facut filmarile. Adica iti apartinea si tie.
  Este imoral ca TVR sa-si aroge drepturi de copyright pe emisiuni de interes public major.
  E posibil pe de alta parte si ca SRTV sa nu fi facut nici un demers, iar actiunea sa fie opera a unui oarecare, cum s-a mai intamplat, YouTube luand masuri fara sa faca verificari.

 6. multe filmulete au inceput sa dispara in ultima perioada, fie cu revolutia, fie scenete, fie orice difuzat de tvr, doar pentru ca un rahat de director s-a trezit ca-i scade ceva. dupa ce ca eu si daca-i fac cusca la caine, sunt obligat sa platesc abonamentul radio si tv, nici macar aceste clipuri nu pot sa le vad cand vreau. ei le sterg de pe youtube ca sa le difuzeze o data la 50 de ani.

 7. Azi mi-au sters si mie un fragment DE DOUA MINUTE! din „Memorialul durerii”.
  Sa ne suga cucul comunistii din TVR.
  Macar de-ar exista toate filmele astea pe userul lor, sau pe site-ul TVR…

 8. am primit si eu o reclamatie de genul acesta … si am observat ca se dezactiveaza ,,postarea cu timp nelimitat,, si poti sa postezi numai clipuri de 15 minute … stie cineva cat poate dura un asemenea avertisment , si dupa aceea contul sa revina la normal adica sa postezi iar fisiere de timp nelimitat ??

 9. Uite ce patesc eu cu Youtube : forum-romania.eu/bani-pe-net/invidia-cacaciosilor-de-pe-youtube-cei-ce-dau-flag-si-reclama-fiecare-video/

 10. Bună seara. Asa am pățit și noi și nu știm cine a făcut reclamația. Ați aflat pana la urma unde sa va adresați, ca asa poate oricine sa te reclame ei șterg și tu unde poți afla de ce te-a reclamat și cine poate este rea voința din partea reclamantului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.