Ion Ioniţă, redactor şef adjunct la „Adevărul”, combate teoriile redactorului şef Grigore Cartianu: „În ziua de azi este mai profitabil să distrugi psihic un popor”

„Havelul românesc, fireşte, un kaghebist” este articolul (linc) publicat pe saitul „Adevărul” în 20 decembrie 2011 de către redactorul-şef adjunct al ziarului, Ion Ioniţă. Surprinzător la acest articol este combaterea făţişă a teoriilor promovate agresiv în acest ziar de redactorul şef Grigore Cartianu.

Referindu-se la remarcile că în România n-au existat dizidenţi de talia cehului Vaclav Havel, Ioniţă aminteşte rezistenţa românească împotriva comunismului, de la luptătorii din munţi pînă la Doina Cornea. Apoi, domnul Ioniţă se referă la obiceiul presei de a demitiza pe cei care s-au împotrivit dictaturii:

Dar dacă am fi avut şi un Havel? Nu l-am fi făcut noi astăzi conspirator kaghebist? Nu am fi spus noi cum a complotat în slujba Moscovei pentru a-l da jos pe iubitul Conducător? N-ar fi fost acest Havel românesc o unealtă a unor forţe externe care, deranjate de politicile independente şi înţelepte ale lui Ceauşescu, au organizat lovitura de stat?

Şi atunci de ce să plângem acum că nu am avut un Havel? Iată că avem tineri care au ieşit în stradă acum 22 de ani, în momentul în care patriotul Ceauşescu ordona foc împotriva propriului popor. Probabil şi aceşti copii fuseseră racolaţi de KGB de pe băncile grădiniţelor şi ţinuţi în adormire pînă în decembrie 1989.

Fără să numească, Ion Ioniţă se referă exact la teoriile propovăduite cu osîrdie de ziarul la care lucrează, prin redactorul său şef Grigore Cartianu. Absurditatea acestor teorii rezultă, în opinia domnului Ioniţă, din rezultatele revoluţiei:

Dacă KGB-ul l-a dat jos pe Ceauşescu, iar noi românii nu am contat deloc în destinul propriei ţări, nu ar fi trebuit ca astăzi România să se afle alături de Moscova în CSI? Ce au obţinut „conspiratorii rusofili”? Au dus România în NATO şi în Uniunea Europeană. Astăzi, România găzduieşte scutul american antirachetă şi este partener strategic al SUA.

Concluzia autorului este:

În ziua de azi, pentru a distruge o naţiune nu este nevoie să o invadezi cu diviziile de tancuri. Este mai profitabil să distrugi psihic un popor, să-i demolezi momentele fondatoare. Iar decembrie 1989 este momentul fondator al democraţiei româneşti renăscute.

Interesante aceste divergenţe între redactorul şef adjunct şi redactorul şef al ziarului „Adevărul”. Ioniţă nu foloseşte numele Cartianu în articolul său, dar „bate şaua să priceapă iapa”. Probabil divergenţele ies la iveală şi ca urmare a reacţiei recente a lui Mircea Dinescu (linc), care ar putea fi Havelul românesc la care se gîndeşte Ioniţă.

Destul de neobişnuit pentru un ziar să se manifeste făţiş divergenţe între persoanele din conducerea acestuia. Este de apreciat cînd un ziarist are curajul propriilor opinii chiar cu riscul de a intra în conflict cu şefii ierarhici.

Am remarcat şi în trecut opinii dizidente în redacţia „Adevărului” faţă de linia oficială impusă de Cartianu. În articolul „Democraţie cu mascaţi” publicat pe adevarul.ro (linc) în 12 octombrie 2011, Radu Călin Cristea povesteşte o întîmplare de la Timişoara, cînd o consfătuire a PDL a fost aşteptată de o contramanifestaţie a opoziţiei, iar jandarmii au pregătit un impresionant dispozitiv de apărare a ordinii publice. „Cine se află în spatele unui asemenea dispozitiv de luptă pregătit să ia cu asalt o amărîtă de manifestaţie publică? Tot Iliescu, tot FSN, tot KGB?”, îşi încheia articolul Radu Călin Cristea, cu o evidentă ironie la adresa liniei editorialistice a propriului său ziar.

Puteţi citi mai multe articole care analizează campania despre revoluţia din 1989 a ziarului „Adevărul” la pagina Analize despre revoluţia din 1989.

8 gânduri despre „Ion Ioniţă, redactor şef adjunct la „Adevărul”, combate teoriile redactorului şef Grigore Cartianu: „În ziua de azi este mai profitabil să distrugi psihic un popor”

 1. Domnule Marius Mioc,

  Ma cunosc cu dl. Mircea Dinescu de cca. 37 de ani. Aceasta nu inseamna insa ca am avut vreodata relatii apropiate.La unul din targurile de carte de la Romexpo i-am oferit un exemplar din una din editiile cartii privitoare la Decembrie 1989 – nu mai tin minte care. A refuzat sa-l primeasca, spunandu-mi ca nu-l (mai) intereseaza tema. Deodata – iata! – i s-a desteptat interesul pentru tema.
  Interventia d-sale in spatiul public survine dupa ce, din ce in ce mai apasat si argumentat, au inceput sa apara in spatiul public glasuri care demoleaza mitul Ion Iliescu, al revolutiei spontane, al participarii asa-zisilor turisti sovietici la evenimente, al disidentei. Mit inlocuit incet-incet cu afirmatia, sustinuta cu din ce in ce mai numeroase probe, ca, de fapt, inlaturarea lui Nicolae Ceausescu este opera Securitatii, in calitate de organizator pe multiple planuri a actiunilor, aceasta pana in 22 decembrie 1989, ora 12,09.
  Dl Mircea Dinescu este, fara discutie, un maestru al rostirii in limba romana si, de ce nu, si un mare mester al asocierilor de idei. Dar in nici un caz un Havel. Poate doar un teribilist, un caracter lesne manevrabil, un fel de mosier cu ceva scoala. Sau, mai sugestiv, o combinatie inedita de spotaneitate, de har intr-ale rostirii cuvantului si in asocierea de idei. Un destept nativ cu frustrari bine camuflate.
  Cat il priveste pe dl. Ion Ionita, d-sa incearca fara prea mult succes sa deplaseze anumite discutii spre directii infundate. Iar in ceea ce il priveste pe dl. Grigore Cartianu, repet, este mai mult decat suspecta tacerea sa privind perioada de dinainte de 22 decembrie 1989, ora 12,09.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 2. Domnule Marius Mioc,

  Imediat dupa 1989 dl. Mircea Dinescu a ajuns presedintele Uniunii Scriitorilor. Ce l-a calificat pentru o asemenea functie? Opera sa, de care nu isi mai aduce nimeni aminte, din care acum mai multi ani vindea pe plaja, la mare, incaltat in slapi?
  Dl. Mircea Dinescu exista in constiinta publica datorita propagandei pe care i-au facut-o inainte de Decembrie 1989 posturile de radio straine de limba romana, dar mai ales datorita prezentarii pe care i-a facut-o dl. Ion Caramitru in ziua de 22 decembrie 1989 la televizor: „In fata dumneavoastra se afla eroul nostru, Mircea Dinescu, poetul. Va rog sa-l priviti, el lucreaza, va va spune despre … ce este vorba”.
  Care erou?
  Dl. Mircea Dinescu scrisese un material – ori daduse un interviu – aparut in presa straina contrar sistemului, lui Nicolae Ceauescu etc. De pe urma acestuia s-a ales cu domiciliu fortat – ori cu o supraveghere 24 din 24 de ore. Poate si din alte motive. Privind lucrurile peste timp, este cam putin pentru un „erou”. Dar efectul prezentarii dlui Ion Caramitru, apoi vorbele pe care le-a spus dl. Mircea Dinescu in debutul telerevolutiei au avut, in ecuatia momentului, un impact urias la massa. Momentul l-a consacrat pe dl. Mircea Dinescu in constiinta publica, asa cum nu-l consacrasera toate poeziile sale stranse la un loc.
  Cine mai stie astazi de opera sa? Poate cineva sa recite din memorie macar o strofa din poeziile sale?
  Dl. Mircea Dinescu a fost in decembrie 1989 un actor intr-o piesa magistral regizata, servita noua sub forma de telerevolutie.
  Spulberarea mitului revolutiei spontane este de natura sa-l trimita pe dl. Mircea Dinescu la periferia istoriei. Si d-sa este constient de acest pericol, la fel ca si dl. Ion Iliescu. Nici nu conteaza daca dl. Ion Iliescu i-a cerut sau nu dlui Mircea Dinescu sa-i solicite dlui Dinu Patriciu demiterea dlui Grigore Cartianu – pericolul ii paste in egala masura pe amandoi, ca si pe dl. Sergiu Nicolaescu, pe ceilalti „emanati”. In egala masura se poate spune ca solicitarea dlui Mircea Dinescu este o actiune individuala, dar si de grup.
  Al dvs., Valeriu Mangu

  • Ce l-a calificat pe Dinescu să ocupe funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor? Voturile membrilor acelei organizaţii. Sau credeţi cumva că KGB-ul a falsificat alegerile de la Uniunea Scriitorilor de după 1989?
   Vă amintesc că repetarea insistentă a unei teorii, cum faceţi dv., nu constituie o dovadă. Dinescu nu face parte dintre cei care au dezinformat la TVR. Aceştia sînt Teodor Brateş, Victor Ionescu, George Marinescu şi alţii pe care îi găsiţi în materialele video de pe acest sait (dacă nu vor fi şterse de youtube în urma reclamaţiilor care s-au făcut acolo)

 3. Domnule Marius Mioc,

  Ati inteles gresit: momentul televizat din ziua de 22 decembrie 1989 la care m-am referit este cel care l-a propulsat in mod fundamental pe dl. Mircea Dinescu in functia de Presedinte al Uniunii Scriitorilor, nu, de pilda, „Moartea citeste ziarul”.
  Eu n-am afirmat ca dl. Mircea Dinescu a dezindformat, ci doar ca a fost folosit in telerevolutie ca orice alt actor.
  Iar in alta ordine de idei, daca va veti uita in „Memoriile” dlui Mihail Gorbaciov veti gasi date despre manevrele oculte prin care conducerea de la Kremlin si-a impus la un moment dat omul la conducerea Uniunii similare din URSS. Din pacate pentru noi dl. Ion Iliescu nu prea a vorbit in public despre manevrele de culise pe care le-a orchestrat in primele luni de dupa decembrie 1989, ceea ce nu inseamna ca ele n-au existat.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 4. Fapte : pe 07 05 12 am apelat la Urgenţă, mi s-a mişcat o piatră la rinichi cu dureri insuportabilă, am fost dus la spital la urgenţă cu salvarea. Al meu ghinion la ecograf nu s-a văzut piatra şi MARII SPECIALIŞTI m-alăsat în voia destinului, că nu provine durerea de la rinichi – bolnav închipuit… După 3 zile de chin, numai cu calmante am chemat din nou salvarea şi a refuzat să vină. După ziua de Rusalii am apelat la adevăraţii specialişti şi la primile fracţiuni de secundă a funcţionării ecografului a spus că s-a mişcat piatra, … am fost internat şi s-a rezolvat uman,profesional problema. Dar pentru mine sidtemul de urgenţă a fost un adevărat Dezastru, un câine primea mai mare atenţie ? Nu se poate face medicină fără specialişti adevăraţi şi spre norocul nostru sunt dar se pare că nu sunt apreciaţi ? Prin fapta trăită pentru mine Urgenţa este DEZASTRU. Se poate verifica…
  Nu vreau sa apară în media date despre mine ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.