Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Preşedintele Băsescu minte cu privire la procesele revoluţiei, în timp ce analizează cererea de graţiere a lui Stănculescu decembrie 28, 2011


Încă din noiembrie 2008 fostul preşedinte Ion Iliescu a cerut graţierea lui Victor Stănculescu

Ion Iliescu cerînd graţierea lui Stănculescu, încă din noiembrie 2008, imediat după condamnarea acestuia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va analiza cererea de graţiere înaintată de Victor Stănculescu, anunţă „România Liberă” (linc).

Victor Atanasie Stănculescu a fost condamnat la 15 ani închisoare pentru participare la reprimarea revoluţiei din Timişoara, după un proces care a putut începe abia după ce Ion Iliescu, fostul său coleg de CFSN în perioada revoluţiei, pierduse preşedinţia României. Condamnat definitiv în anul 2000, Victor Stănculescu a beneficiat de recursul în anulare (cale extraordinară de atac existentă pe atunci în legislaţie) promovat de Parchetul General, imediat după ce Ion Iliescu a revenit la preşedinţia României. Deşi dosarul a fost trimis la rejudecare în urma acelui recurs în anulare, rejudecarea nu a făcut decît să confirme vinovăţia fostului general Stănculescu şi a coinculpatului său Mihai Chiţac.

„Vorbind despre Revoluţia din 1989, preşedintele Băsescu a menţionat că singurul condamnat este fostul general Victor Athanasie Stănculescu”, este o minciună sfruntată a lui Traian Băsescu pe care o consemnează „România Liberă”.

În realitate, pentru revoluţia din 1989 au fost mai mulţi condamnaţi. Cititorii acestui blog au fost deja informaţi prin articolul Minciuni anticomuniste marca Sorin Ilieşiu (linc) despre procesele legate de revoluţia din Timişoara. Am pomenit acele procese şi în cartea Curtea Supremă – Procesele revoluţiei din Timişoara (1989). Enumeram în articolul amintit 40 de inculpaţi, din care 17 au fost condamnaţi la închisoare, în 12 cazuri s-a constatat vinovăţia inculpaţilor dar fapta acestora a fost încadrată într-un decret de amnistie sau graţiere, 2 inculpaţi au murit în timpul procesului, 8 au fost achitaţi, într-un caz nu cunosc rezultatul procesului. Situaţia aceasta se referă numai la Timişoara, dar au fost procese şi în alte oraşe. O listă parţială a proceselor legate de revoluţie pe care mi-a dat-o procurorul Dan Voinea şi conţine şi procese din alte oraşe am publicat-o în articolul Activitatea procurorului Dan Voinea în dosarele revoluţiei (linc).

În loc să aplece urechea la consilierii care-l dezinformează, preşedintele României mai bine ar citi cărţi serioase despre revoluţia din 1989

Aşadar, ceea ce spune preşedintele Băsescu, că Victor Stănculescu ar fi „singurul condamnat” pentru faptele din decembrie 1989, este o minciună sfruntată. Alţi inculpaţi şi-au ispăşit deja pedeapsa, au mai beneficiat de reducerea ei din motive medicale, de bună purtare sau de bătrîneţe. Stănculescu se mai află acum în închisoare fiindcă a intrat mai tîrziu acolo, beneficiind de sprijin politic cu ajutorul căruia a amînat începerea procesului care îl privea (propunere de trimitere a sa în judecată a fost făcută încă din 1990, de Comisia Guvernamentală de Anchetă – linc), iar după ce procesul a început, a amînat finalizarea acestuia, beneficiind de un recurs în anulare şi de o trimitere la rejudecare.

Nu de mult, în „Evenimentul Zilei” (linc), Alex Mihai Stoenescu a publicat un articol în care pretinde (cu zero dovezi, dar în presa bucureşteană nu e nevoie de dovezi cînd subiectul este revoluţia din 1989): „atît gen. Vlad, cît şi gen. Stănculescu acţionau de mult împotriva lui Ceauşescu”. Articolul domnului Stoenescu face parte din pregătirea propagandistică a graţierii lui Stănculescu şi personal cred că întreaga campanie a sa legată de revoluţia din 1989 să fie legată de interesele fostului general. Cînd Stoenescu şi-a început campania despre revoluţie procesul lui Stănculescu era în faza recursului în anulare. Alex Mihai Stoenescu a publicat de altfel o carte întreagă – „În sfîrşit, adevărul” – în care prezenta versiunea Stănculescu a istoriei revoluţiei.

Ciudat însă că preşedintele se încumetă să lanseze asemenea minciuni lesne detectabile. La nivelul dînsului era de aşteptat să lase minciunile pe seama trepăduşilor care-l înconjoară. Sau sîntem într-o asemenea situaţie încît nici nu se mai consideră important faptul că un număr de cetăţeni vor şti cu siguranţă că preşedintele statului minte în ceea ce priveşte revoluţia din 1989, cîtă vreme acei cetăţeni sînt minoritari iar glasul lor poate fi acoperit de o propagandă zgomotoasă. Propaganda  pe tema „sărmanul Stănculescu, singurul care plăteşte pentru decembrie 1989” durează cam de la condamnarea fostului general, dar nu credeam că preşedintele ţării o ia în serios. Dacă nu este de rea credinţă, domnul Băsescu e complet ignorant în problemele revoluţiei din 1989 şi are consilieri care îl dezinformează şi astfel, îl compromit. Consilieri care ar trebui să plătească pentru faptele lor.

Mai citeşte:
Generalii Mihai Chiţac şi Victor Stănculescu – cîte 15 ani închisoare
Istoria comisiei guvernamentale din 1990, care a propus trimiterea în judecată a lui Stănculescu şi Chiţac
Un ziarist de doi bani: Şerban Orescu de la “Ziua”
Contestaţia în anulare a generalilor Chiţac şi Stănculescu – respinsă
Procesul Stănculescu – Chiţac, CEDO şi greşeala lui Gyorgy Frunda
Fostul procuror Romeo Bălan: “Armata era prea puternică în primii ani după revoluţie pentru ca generalii să poată să fie anchetaţi”
Dialog CADA – Gelu Voican (1): Lista de revendicări a CADA
O problemă rămasă de lămurit: teroriştii de după 22 decembrie 1989
– Pe pagina „Emisiuni şi filme documentare despre revoluţie” găsiţi două emisiuni TV din 1999 consacrate condamnării (în primă instanţă atunci) a generalilor Chiţac şi Stănculescu: TV Europa Nova Timişoara, cu Traian Orban, Marius Mioc şi Stelu Iordache şi Antena 1, cu Adrian Păunescu, Sergiu Nicolaescu, Sorin Roşca-Stănescu, Marius Mioc, Şerban Săndulescu, Gelu Voican Voiculescu, Lorin Fortuna, Neculae Cerveni
Traian Băsescu, duşman al suveranităţii naţionale a României

 

18 Responses to “Preşedintele Băsescu minte cu privire la procesele revoluţiei, în timp ce analizează cererea de graţiere a lui Stănculescu”

 1. dar unde se poate citi/asculta ce a spus Băsescu?
  în linkul dat de dumneavoastră se spune așa: «Băsescu a menţionat că singurul condamnat este fostul general Victor Athanasie Stănculescu, la 15 de închisoare.»
  dar aceasta este doar o afirmație a unui ziarist (care nici măcar nu semnează articolul) – poate că acea mențiune nici nu-i aparține lui Băsescu, ori poate că e ceva scos din context.
  vorbim, totuși, de acea presă despre care afirmați în această pagină că scrie fără dovezi.

 2. Mihai M Popescu Says:

  „Sau sîntem într-o asemenea situaţie încît nici nu se mai consideră important faptul că un număr de cetăţeni vor şti cu siguranţă că preşedintele statului minte în ceea ce priveşte revoluţia din 1989, cîtă vreme acei cetăţeni sînt minoritari iar glasul lor poate fi acoperit de o propagandă zgomotoasă”.

  Da, suntem.

 3. Valeriu Mangu Says:

  Domnule Marius Mioc,

  Pe zi ce trece constat ca v-ati facut o specializare din a vana, din a lansa in stanga si in dreapta acuzatii de tot felul. Ca faceti un fel de vanatoare de vrajitoare. Poate ca Presedintele Romaniei s-a gandit la faptul ca dl. Victor Atanase – atentie, nu Atanasie ! – Stanculescu este in prezent singurul condamnat care este in detentie. Este o nuanta ce clarifica lucrurile.
  Al dvs., Valeriu Mangu

  • mariusmioc Says:

   Nu vreau să fac presupuneri. Domnul preşedinte trebuie să înveţe să se exprime cu precizie.

   • Valeriu Mangu Says:

    Domnule Marius Mioc,

    Am spus de mai multe ori pe bloguri ca Presedintele Romaniei trebuie sa evite orice fel de declaratie publica. Potrivit dispozitiilor constitutionale, domnia sa urmeaza sa-si exercite atributiile (numai) prin decrete. Dar la observatia facuta aici pe blog, la nr. 1, veniti cu precizarea ca veti cere lamuriri in scris de la Presedintie – de fapt, de la Administratia Prezidentiala. Prin aceasta insusi dvs. puneti la indoiala informatia. Cu alte cuvinte dvs. intai executati si mai apoi cercetati!
    Dar, de fapt, aceasta metoda pare sa caracterizeze intregul dvs. demers.
    Al dvs., Valeriu Mangu

   • mariusmioc Says:

    Am observat şi eu că domnul Traian Băsescu nu vrea să vă asculte sfaturile pe care le împrăştiaţi pe diferite bloguri.
    Preşedintele României are dreptul de a acorda graţieri, nu are însă dreptul să mintă.
    Alexandru Vlahuţă avea o poezie profund anticonstituţională care începea cu cuvintele: „Minciuna stă cu regele la masă”.

  • Atanasie vs Atanase ar putea fi un viciu de procedura excelent! A fost condamnat altcineva! Super! Merge la romani! Evident, nu asta era intentia. Dar ca Stanculescu e singurul condamnat poate fi luat in calcul ca argument. Eu am mai zis ca Stanculescu poate sta si-n afara gratiilor; e batran, lasati-l la sala ala cu lumini colorate si butoane mari de jack-point apasat pe morminte cu fiinte care si-au luat viata de dragul costumului lui. Nenorocirea-i cu ceilalati care n-au fost condamnati pentru crimele de dupa 22 1989 si de dupa.

   • Valeriu Mangu Says:

    Domnule Iulian Nastasache,

    Sunt in posesia unei copii dupa original a Deciziei nr. 558/15 octombrie 2008 data de ICCJ in recurs in procesul Stanculescu – Chitac. In cuprinsul ei prenumele este „Atanase”. Dar tot atat de adevarat este ca, de pilda, in minuta deciziei nr. 5/2009 din dosarul nr. 8441/1/2008 al ICCJ (contestatia in anulare impotriva deciziei sus-citate) apare „Athanasie”. Intr-un eventual proces se va considera cel mai probabil eroare materiala.
    Al dvs., Valeriu Mangu

 4. Daca domnul Traian Basescu isi permite sa se amestece in gratierea lui Stanculescu, o face pe pielea lui. Ii va urma pe Stanculescu si Iliescu in puscarie.

 5. Valeriu Mangu Says:

  Domnule Marius Mioc,

  Eu nu am dat niciodata sfaturi Presedintelui Romeniei, ci am sesizat o anomalie de ordin constitutional. Iar atata vreme cat domnia sa se reduce la a-si exercita atributiile prin decrete, n-are a minti cu nimic, cel putin la nivelul vorbelor rostite.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 6. Valeriu Mangu Says:

  Domnule Marius Mioc,

  Iata ce a declarat Presedintele Romaniei pentru Radio Romania Actualitati conform transcriptului de pe Hotnews: ” Cererea a primit aviz negativ de la Ministerul Justitiei. Ma gandesc, o voi analiza. Deocamdata generalul Stanculescu este singurul MARE vinovat”.
  Iata deci ca o simpla omisiune – a cuvantului „mare” – v-a dat prilejul sa scrieti un articol care va descalifica in calitatea dvs. de cercetator – nu-i asa? Impartial ca tot romanul! – al evenimentelor de acum 22 de ani.
  Dar nu numai lipsit de impartialitate, ci de una din metodele elementare specifice oricarei cercetari de tip jurnalistic ori chiar istoric – de a verifica informatie macar din doua surse independente.
  Cautati pe Hotnews si faceti dvs., va rog, trimiterea la text.
  Reprosul sever de mai sus nu trebuie inteles de nimeni in sensul ca nu aveti merite reale, pe care la momentul potrivit le-am punctat, in deslusirea temei – dimpotriva!
  Al dvs., Valeriu Mangu

  • mariusmioc Says:

   Nu aţi dat lincul la transcriptul de pe hotnews. În general, afirmaţiilor fără dovezi eu le atribui o valoare nulă.
   Dar, chiar dacă preşedintele României a folosit cuvîntul „mare”, tot minciună sfruntată rămîne ceea ce a spus, căci printre cei găsiţi vinovaţi în procesele revoluţiei s-a aflat, de pildă, Ion Coman, care tot un MARE vinovat este, fiind în decembrie 1989 comandant unic al acţiunii de reprimare de la Timişoara, şef inclusiv peste Stănculescu pînă în 20 decembrie 1989. De asemenea, multe alte persoane cu grad de general s-au aflat printre cei găsiţi vinovaţi în justiţie, prin hotărîri definitive, pentru reprimarea revoluţiei (Iulian Vlad, Tudor Postelnicu, Mihai Chiţac, de pildă).

   • Valeriu Mangu Says:

    Domnule Marius Mioc,

    Daca eu v-am gasit pe Mediafax la comentarii [e tema puteti si dvs. sa faceti efortul sa cautati pe Hotnews, mai ales ca repararea greselii va revine dvs., nu mie.
    Cat il priveste pe dl. Ion Coman este de retinut ca la ora 17,30 a zilei de 17 decembrie 1989, cand a ajuns la sediul Comitetului Judetean de Partid Timis, in Timisoara se tragea deja, fiind inregistrati morti si raniti. As putea sa spun si eu ca afirmatia dvs. este, in lipsa sentintei, pe care ati promis s-o postati pe blog,.de valoare nula. Nu o fac, dar nu fiindca am la indemana sentinta, ci fiindca astept postarea acesteia.
    Refuzul dvs. de a cauta pe Hotnews si de a face cuvenita rectificare urmeaza sa fie interpretat de cititorii corespondentei noastre potrivit cunostintelor si perceptiei proprii.
    Presedintele Romaniei putea sa se refere folosind termenul „mare” la o multitudine de lucruri, nu numaidecat la gradul militar. Dar recitind fraza pe care am preluat-o de pe Hotnews veti constata ca atat Presedintele Romaniei, cat si dvs. i-ati ignorat pe cei doi Ceausescu, la randul lor condamnati – si executati.. Si atunci la ce s-o fi referit Presedintele Romaniei?
    Al dvs., Valeriu Mangu

   • mariusmioc Says:

    Domnule Mangu, bineînţeles că pot să fac şi eu efortul să caut diferite chestii pe care mi le indicaţi dv., dar n-am chef. Eu am o mulţime de eforturi de făcut, timpul meu e limitat. Dv., domnule Mangu, v-aţi creat faima de persoană care scrie mai mult pe baza imaginaţiei şi a „deducţiilor logice”, decît pe baza datelor concrete. În aceste condiţii, pentru mine dv. nu sînteţi în categoria persoanelor pentru a căror afirmaţii merită făcut un efort prea mare de verificare. De aceea e bine să daţi totul mură-n gură, să indicaţi lincurile exacte. Nu vă obligă nimeni, dar altfel riscaţi să nu fiţi băgat în seamă.

 7. Valeriu Mangu Says:

  Domnule Marius Mioc,

  Pentru respectarea adevarului nu pot sa trec sub tacere faptul ca Presedintele Romaniei comite o eroare de exprimare: dl. Victor Atanase Stanculescu nu mai este general.
  Iar in ceea ce priveste calificativul „mare” de buna-seama ca Presedintele Romaniei stie mai multe lucruri decat noi, asta fie si numai in virtutea functiei.
  Al dvs., Valeriu Mangu

  • popesu silviu cada Says:

   Stimati domni,
   Am rugamintea sa il lasati pe domnul Marius Mioc in pace si daca doriti sa aflati cine a fost si este fostul general ceausist, criminal al poporului roman Stanculescu, va rog sa va adresati fostlului Lt.Co. Popescu Silviu Octavian fondatorul miscariilor de lupta impotriva generalilor tradatori ai poporului roman(GIDA si CADA), ciinii servili, ai familiei Ceausescu! Pentru lamuriri suplimentare:http:// popescusilviucada.wordpress.com


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.