Cum au venit şi au plecat din Timişoara Bobu şi Dăscălescu

În ianuarie 1990, în ziarul „Renaşterea Bănăţeană”, comandantul aeroportului Timişoara, Marian Leş, explică cum a decurs venirea şi plecarea demnitarilor ceauşişti Emil Bobu şi Constantin Dăscălescu (prim ministru) în/din Timişoara, în timpul revoluţiei. Reproduc respectivul articol:

Din partea aeroportului civil internaţional Timişoara

Referitor la articolul”Timişoara trebuia rasă!” apărut în ziarul „Renaşterea Bănăţeană” nr. 7, din 11 ianuarie 1990, dorim să aducem unele precizări:

– Cei doi „acoliţi” ai epocii ceauşiste, Constantin Dăscălescu şi Emil Bobu au sosit în oraşul martir Timişoara pe calea aerului cu un aparat al companiei TAROM de tip BAC 1-11 seria 400 indicativ YR-BCF cu aterizare în data de 20 decembrie 1989, ora 12,36 LT [timp local]

– La aeroport au fost aşteptaţi de două maşini, tip ARO, culoare albă şi au fost conduşi „direct” la Consiliul Judeţean Timiş sub protecţia unui DAC, „ticsit” cu militari înarmaţi şi purtînd căşti de protecţie.

Cei doi „acoliţi” au reuşit să „fugă” de la Consiliul judeţean Timiş, în dimineaţa zilei de 21 decembrie 1989.

Derularea evenimentelor prezentate cronologic este următoarea:

– La orele 04,16 s-a transmis de la dispeceratul MI (plutonier Roşca) mesaj de deschidere a „salonului prezidenţial”, fără a se preciza în clar cine anume va pleca.

– La orele 04,32 fostul prim-ministru Constantin Dăscălescu împreună cu secretarul Emil Bobu au sosit pe aeroport cu două maşini tip ARO, culoare albă, plus un DAC pentru „protecţie” însoţiţi de: general Nuţă Constantin, procurorul Diaconescu şi colonelul Ion Deheleanu.

– Efectiv la scara avionului cele „două persoane” au fost conduse de: generalul Nuţă Constantin şi plutonierul adjutant Radu Dumitru, ultimul „reţinut” la Inspectoratul MI, fiind singurul în măsură să spună cu adevărat care au fost ultimele cuvinte ale lui Constantin Dăscălescu la decolarea de pe Aeroportul Timişoara.

Menţionez că aparatul a fost pus la dispoziţie „permanent” fostului prim-ministru al guvernului şi a decolat de pe Aeroportul din Timişoara la ora 04,35, pe timp total neprielnic unei aterizări pe aeroportul Bucureşti – Otopeni (care era închis meteo). De altfel, aterizarea s-a produs pe aeroportul M. Kogălniceanu din Constanţa, la ora 05,28 LT [timp local] de unde a fost transportat împreună cu Emil Bobu la Bucureşti, cu maşina primului secretar al Comitetului judeţean Constanţa.

ing. Marian Leş
comandant aeroport

Alte articole din presa românească de imediat după revoluţie puteţi citi la pagina Presa românească 1989-1990.

Un gând despre „Cum au venit şi au plecat din Timişoara Bobu şi Dăscălescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.