Expunerea de motive pentru propunerea Atanasiu – Potor – Coclici de schimbare a legii 341/2004

Pe saitul camerei deputaţilor (linc) se poate citi şi expunerea de motive a propunerii legislative a parlamentarilor de Alba Atanasiu, Potor şi Coclici legată de schimbarea legii 341/2004, propunere deja prezentată pe acest blog (linc).

Redau mai jos această expunere de motive, care reprezintă argumentele celor trei iniţiatori. Comentariile mele personale le voi face într-un articol separat.

Motivele emiterii actului normativ

1. Descrierea situaţiei actuale

– Datorită imperfecţiunilor legilor 42/1990 şi 341/2004, precum şi corupţiei care a guvernat eliberarea certificatelor de revoluţionar, în rîndul acestora, fie ei „decedaţi”, „răniţi” sau luptători pentru victoria revoluţiei române din decembrie 1989 s-au strecurat foarte mulţi impostori. De aceea între cei care au făcut revoluţia şi societatea civilă s-a creat o falie de dezaprobare, alimentată şi de mass-media. Sînt compromise pe nedrept însăşi conceptele de revoluţionar şi revoluţie. Singura soluţie este ca cei care sînt beneficiarii legii recunoştiinţei să nu mai poată fi contestaţi de nimeni iar propunerea noastră de amendare a Legii 341/2004, coroborată cu numirea în fruntea SSPR a unei persoane care să dovedească curaj şi moralitate ireproşabilă, crează această siguranţă.

– S-a dovedit clar (există exemple concrete oferite de asoc. de revoluţionari din Alba, de pildă) că nu numai în rîndul luptătorilor ci şi în rîndul „decedaţilor” şi „răniţilor” sînt mulţi impostori: 17 miliţieni sau securişti bătuţi de populaţie, care şi-au scos certificate medicale sînt „răniţi în legătură cu evenimentele din decembrie 1989”; miliţieni sau securişti care nu au oprti la somaţiile unor soldaţi şi au fost împuşcaţi (răniţi sau decedaţi); victimele unor accidente de circulaţie (în Cugir o dubiţă cu 15 cetăţeni s-a răsturnat într-un şanţ în 23 decembrie 1989 şi toţi au fost răniţi) au certificate de „răniţi în legătură cu evenimentele legate de revoluţie”; victimele unor scandaluri de stradă care s-au tăiat cu cuţitul, fără nici o legătură cu revoluţia, dar şi-au scos certificate medicale „corespunzătoare”.

– Legea 410/2004 luînd în totalitate indemnizaţiile „luptătorilor” dar lăsîndu-le „răniţilor” şi „urmaşilor eroilor martir” a creat situaţia aberantă ca foştii miliţieni şi securişti „răniţi” să rîdă în nas celor care şi-au riscat cu adevărat viaţa înainte de fuga dictatorului dar nu au avut „norocul” să fie răniţi sau ucişi. Se estimează că cel puţin o treime din totalul „răniţilor” sau „decedaţilor” va dispare. Noua lege va corecta această anomalie.

– S-a scos din lege expresia „în legătură cu evenimentele din decembrie 1989”, care a lăsat cale deschisă imposturii.

– Supervizarea tuturor dosarelor de către „Asociaţiile de revoluţionari înfiinţate pînă la 30 decembrie 1992” prevăzută în Legea 341/2004, a creat situaţia hilară ca asociaţii din unele judeţe să supervizeze dosarele asociaţiilor din alte judeţe fără să ştie exact ce s-a petrecut acolo. Expresia a fost scoasă prin actuala lege. Un preşedinte „luptător-rănit” într-un accident de circulaţie a supervizat şi susţinut dosarele adevăraţilor revoluţionari dar şi ale miliţienilor şi securiştilor amintiţi mai sus.

– Reducerea termenului de participare la Revoluţie a „luptătorilor” – în loc de 14-25 decembrie (momentul executării dictatorului) la 14-22 decembrie (momentul fugii dictatorului) – va reduce considerabil numărul acestora. Cei care au condus mulţimile înainte de fuga dictatorilor îşi merită pe deplin titlul obţinut. Fie şi numai acest articol va scurta lista de răniţi, urmaşi de decedaţi sau luptători pînă la un nivel de 3000-5000 de persoane.

– Precizarea „rănit de glonţ” din noua lege va face ca în rîndul acestora să rămînă efectiv doar victimele Revoluţiei. Întrucît răniţii şi morţii revoluţiei au fost în majoritate după 22 decembrie, şi datorită caracterului reparatoriu al legii, pentru aceştia se păstrează termenul de implicare în perioada 14-25 decembrie.

– Nu este principial corect ca, indiferent de vîrstă, chiar adulţi fiind, copiii eroilor martiri să primească indemnizaţie şi după adolescenţă, pe tot timpul vieţii, pentru că astfel se încurajează nemunca. Iar armata şi lucrătorii Ministerului de Interne şi-au făcut datoria în zilele Revoluţiei, din momentul cînd au fost alături de popor, adică după fuga dictatorului.

2. Schimbări preconizate. Impact socio-economic

În mod cert adoptarea prezentei legi, prin eliminarea impostorilor, va împăca revoluţionarii cu societatea civilă şi aceştia se vor bucura de respectul pe care îl merită. Este evident caracterul de urgenţă al prezentei legi. Reducerea numărului de beneficiari scontaţi va avea un impact socio-economic semnificativ iar bugetul de stat va înregistra economii substanţiale. Apare şi posibilitatea ca o parte din impostori (circa 7000) să nu poată revendica nici sumele din urmă, a căror tranşe de primire au fost reglementate prin OUG 53/2010, pentru anii 2012-2014.

În vederea reconsiderării conceptului de revoluţionar, ştirbit prin funcţionarea defectuoasă a instituţiilor statului, şi acordarea unor drepturi doar celor cu adevărat merituoşi pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 supunem prezenta lege spre aprobare Parlamentului în regim de urgenţă

Iniţiatori: Deputat PNL Teodor Atanasiu, colegiul 3 Alba; Deputat PNL Călin Ponor, colegiul 1 Alba; Coclici Radu PSD

Fiindcă iniţiatorii legii sînt din judeţul Alba şi vorbesc în expunerea de motive despre evenimentele din 1989 din acest judeţ, citiţi şi un articol pe acest blog despre revoluţia din judeţul Alba: O greşeală judiciară: condamnarea revoluţionarilor care au ucis miliţieni la Cugir

8 gânduri despre „Expunerea de motive pentru propunerea Atanasiu – Potor – Coclici de schimbare a legii 341/2004

  1. Referitor la verificarea dosarelor ar fi bine sa se tina cont de faptele petrecute in data de 14-25 dec 1989..
    Daca de la bun inceput s-ar fi verificat dosarele depuse la SSPR si dovezile cerute pentru autenticitatea calitati de Luptator Remarcat Prin Fapte Deosebite erau verificate asa cum prevede legea ,poate nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie.
    CU PRIVIRE LA ARMATA EI NU SUNT REVOLUTIONARI .LA VREMEA RESPECTIVA INTAI AU TRAS LA ORDIN SI DUPA ACEEA TOT LA ORDIN AU TRECUT DE PARTEA POPORULUI. UNDE ESTE MERITUL LOR DE LUPTATOR REMARCAT PRIN FAPTE DEOSEBITE?????
    Poate a venit vremea sa fim recunoscuti asa cum meritam.

  2. Nu sunt deloc deacord ca Revolutia a stagnat in data de 22 Decembrie 1989 ,pentru luptatorii care au carat in spate si au dus ranitii la spitale printre gloante ,cu riscul de a fi si ei impuscati ,iar pentru raniti sa se ia in considerare data de 25 Decembrie 1989 ! Securistii care au depus juramantul pe viata ,au impuscat revolutionarii in toata tara pana la prinderea lui Ceausescu ,sau chiar pana la moartea acestuia ! Fuga dictatorului a creat amorsarea contrarevolutiei ! Propun ca legea sa specifice ca Revolutia din Decembrie 1989 a fost macar pana la prinderea sau impuscarea dictatorului !… Criza ,criza ,dar mai uita-te si in ochii REVOLUTIONARULUI VETERAN din Decembrie 1989 ,cinstit si corect !

  3. Este o propunere destul de echilibrată. Achiesez la faptul că s-a greşit când au fost numite unele Asociaţii, să verifice dosarele altor asociaţii din judeţe limitrofe sau chiar de la mare depărtare.
    Ca scriitor şi ca avocat, consider că prima curăţire să se facă chiar de către adunările generale ale asociaţiilor, conform cutumei: ,,să ne spălăm rufele în familie”.
    DAR… Asociaţiile de revoluţionari urbane, au apărut ca ciupercile după ploaie, multe fiind fantomă cu revendicări nelegale…
    ATUNCI cum eliminăm DILEMA????
    Simplu.
    În fiecare judeţ, în ziua şi seara de 21-22 Decembrie 1989, s-au format nişte comitete ad interim care au ocupat sediile judeţene ale pcr. La fel s-a întâmplat şi în marile şi micile oraşe.
    ACESTE PERSOANE sunt NUCLEUL REVOLUŢIONAR din AMONTE.
    CONSIDER că orice altă extindere a metodei de verificare, ESTE neavenită.
    Aceste persoane şi numai aceste persoane, (care se regăsesc în presa locală sau pe un Proces Verbal de întrunire spontană în sediile pcr ) -de la orice nivel NUMAI ŞI NUMAI în ziua şi seara zilei de 22 Decembrie 1989, SUNT fără dubiu, ADEVĂRAŢII REVOLUŢIONARI.
    ACEŞTIA şi NUMAI aceştia pot să spună sub jurămînt şi cuvînt de onoare, care alte persoane participante la mitingul spontan din aceeaşi zi, au avut un rol activ şi nu unul pasiv de observare doar – se pot viziona pozele, scriptele de orice fel şi mărturia adevăraţilor revoluţionari.
    Spun aceasta, pentru că nu toţi participanţii la mitingurile antipcr şi anticeaşescu, au putut fi şi prinşi sau aleşi în prima structură democratică cu denumirea de FSN judeţene orăşeneşti sau comunale în ziua de 22 Decembrie 1989.
    Începând cu 23 decembrie, trebuie stabilite de la început în care localităţi se extinde termenul cu 1-3 zile, pentru acordarea calşităţii de luptător cu merite deosebite.
    Consider că pornind de la această opinie, se poate uşor stabili jaloanele epurării falşilor revoluţionari.
    Îndrăzneala şi curajul nebun de a intra în sediile pcr şi a le ocupa prin alungarea activiştilor, se poate aprecia ca atare numai şi NUMAI pentru ziua şi seara de 22 DECEMBRIE 1989, când fără masa de oameni şi fără acei nebuni frumoşi, CONDUCEREA pcr nu era alungată.
    A doua zi şi următoarele, au fost simple răfuieli sau fuga după un ciolan…
    Numai în ziua de 22 DECEMBRIE pentru ţara întreagă şi mai înainte în Iaşi şi Timişoara se justifică acordarea calităţii de revoluţionar,..
    Am exemlu de discuţiile revoluţionarilor la o adunare generală din Iaşi, în luna noiembrie 2011, când am crezut că se vor bate, pe motivul că: ,, ce ai făcut tu?, unde erai tu? cine te-a văzut că eu nu? etc.etc…..
    Aţa să-mi ajute Dumnezeu.

    1. Domnul Constantin ! In Braila s-a tras asupra oamenilor de pe strada cu munitie de razboi, incepand cu 23 Decembrie 1989 la orele 19,20 ! Impreuna cu mai multi cetateni am reusit sa ducem ,printre gloante, la Spitalul Judetean ( Spit.3), zece raniti ,din paisprazece care se vaitau pe bulevardul Karol, in intuneric ! Acestia au fost salvati . Ceilalti … AU MURIT ! Daca langa noi mai erau si ati OAMENI in strada ,atunci ….PROBABIL CA ACESTI EROI NU MUREAU ! Acei LASI, care nici macar nu se uitau pe ferestre ,din apartamente din cauza frcii ,in acele zile sangeroase ,impreuna cu odraslele lor ,ne cer noua acum sa RENUNTAM LA REVOLUTIE ! Daca Ceausescu nu disparea ,noi ERAM SCOSI pana si DIN ARHIVE ,iar ei ,PROFITORII DE PE URMA REVOLUTIEI , desavarseau CONSTRUCTIA SOCIALISMULUI ! Cum poate cineva sa afirme ca Revolutia a fost pana in 22 Decembrie si ca de acolo a fost lovitura de stat ; cand comunismul ,P.c.R. ul a disparut impreuna cu U.T.C.isti ,pionierii ,soimulretii ,precum au disparut FANARIOTII in timpul REVOLUTIEI LUI TUDOR VLADIMIRESCU ???!!! Domnilor se face o gresala Istorica privind ADEVARATII VETERANI AI REVOLUTIEI DIN DECEMBRIE 1989 din ROMANIA ! Sper din tot sufletul ca celelalte guverne sa repuna in drepturi Revolutionarii ! Pacat ca poporul roman se aprinde greu cand este vorba despre Revolutie si se stinge repede ! Nu Revolutionarii sunt de vina ca Romania este in criza ! Am oferit cu incredere puterea alegatorilor sa aleaga dupa chipul si asemanarea lor ! In legi sa ne acuze si pe noi ,cei de buna credinta ! Armata a depus juramantul militar si au tras in oameni pana la moartea Dictatorului Ceausescu ! Deci Revolutia s-a finalizat in 25 Decembrie 1989 !Initiatorii Legilor Anti -Revolutionarilor,impreuna cu indivizi ca Tuircescu ,Cartianu ,Pora … stiu destul de bine ca ei saunt adevartatii PROFITORI de pe urma noastra ! Pentru a scoate Romania din Criza sa-si cedeze toti salariul pe 2012 precum REVOLUTIONARII ,inclusiv Premierul ,presedintele Romaniei ,si toti parlamentarii ! Nu uitati ca indemnizatii au luat doar cei amarati si fara speranta .

  4. DOAMNE ……va m-ai iesi vreo data adevarul la suprafata ? de ce acesti domni de la putere le e frica de ceea ce sa intamplat an zilele revolutiei ?care esti acel ce vrei sa fii presedintele acestei tari sa ai sange an vene de roman sa ei taurul de coarne sa dai cu el de pamant si sa juri an fata antregului popor ca ai sa fii cinstit .am trecut prin gloantele armatei conduse de col.rizea. cand am povestit cum armata a inpuscat pe cei de la braila am fost retinut de procurori Ungureanu si Seiciuc.generalu Gusa la transferat pe col.Rizea la bacau sa i se piarda urma iar eu am fost amenintat ca voi fi anpuscat…..hm….ce ziceti si sunt mult mai multe de spus…dar cui?.poate dupa ce ne terminati pe astea adevarati se va naste un roman care macar sa-si aduca aminte de adevarati revolutionari si macar istoria sa o scrie adevarat …MARE RUSINE PENTRU CEI CARE NEA BAGAT IN ACEASTA MURDARIE …RUSINE INCA O DATA SI POATE BUNUL DUMNEZEU O SA VA LUMINEZE MINTEA.

    1. Spuneţi pe acest blog tot ce doriţi, dar ar fi folositor să vă daţi numele real şi să vă asumaţi răspunderea pentru ce afirmaţi. Am publicat în serial pe acest blog nişte constatări ale procurorului Ungureanu despre revoluţia de la Brăila. Aş fi interesat de comentariile dv. la acele articole:
      Procurorul Teodor Ungureanu: Diversiunea partea 1partea 2partea 3partea 4.
      Procurorul Teodor Ungureanu: Constatări legate de anchetele procuraturii prima parte, a 2-a parte, a treia parte.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.