Statuia fecioarei Maria din Timişoara a fost vandalizată

Statuia fecioarei Maria, aflată în Piaţa Maria din Timişoara, în apropierea locului de unde a început revoluţia din 1989, a fost vandalizată (linc) acum 2 zile. O persoană necunoscută a răsturnat statuia, provocînd şi spargerea unor bucăţi din ea (sursă foto: Opinia Timişoarei).

Statuia fecioarei Maria a fost ridicată în 1906 în locul unde se spune că a fost ucis Gheorghe Doja, conducătorul răscoalei ţărăneşti din 1514. Gheorghe Doja a fost aşezat pe un tron înroşit în foc, iar din trup i-au fost smulse bucăţi de carne pe care tovarăşii săi au fost siliţi să le mănînce.

Oastea lui Gheorghe Doja a asediat în 1514 cetatea Timişoarei, dar a fost învinsă de trupele trimise în ajutorul asediaţilor de voievodul ardelean Ioan Zapolya.

În 16 decembrie 1989, cînd eram printre manifestanţii din Piaţa Maria, am văzut în tînăr strigînd: „În piaţa asta a fost omorît Gheorghe Doja. Aici va muri şi Ceauşescu!”. Am relatat episodul în cartea mea „Falsificatorii istoriei”. După cîţiva ani de la revoluţie (după apariţia cărţii mele), Vasile Cercel, arestat în revoluţie, mi-a spus că el a fost tînărul acela.

2 gânduri despre „Statuia fecioarei Maria din Timişoara a fost vandalizată

  1. amspus si repet vedeti doar de timisoara FRONTUL DEMOCRAT ROMIN undei caseta cu ce ramasese pe ia ati bagat comentator astai democratie marius mioc ce faci faci pact cu falsificatorii istoriei raspunde si indreapta caseta de la PLOIESTI FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MIRICA A GHEORGHESEMNEAZA SI ASTEPT 0720175140

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.