Încercări de cenzurare a internetului. Wikipedia englezească intră în grevă pentru o zi

Trei sînt pretextele cu care se încearcă în lumea modernă limitarea libertăţii de expresie: combaterea pornografiei, combaterea extremismului şi apărarea drepturilor de autor, scriam într-un articol mai vechi (linc).

Ideologia Statului Maximal, atît de populară pe plaiurile mioritice, are adepţi şi în SUA. Sub pretextul drepturilor de autor s-au propus acolo 2 legi prin care se încearcă limitarea libertăţii internetului. Situaţia este destul de serioasă ca să determine Fundaţia Wikimedia, care administrează unul din cele mai populare saituri de pe internet – Wikipedia – să anunţe o măsură fără precedent: intrarea în grevă pentru o zi a Wikipediei de limbă engleză (linc).

Pe Wikipedia de limbă română (care are o calitate mult mai scăzută decît cea de limbă engleză) subiectul nu pare să stîrnească interes. Voi traduce eu anunţul făcut de Fundaţia Wikimedia, tema fiind de interes general:

Azi comunitatea Wikipedia şi-a anunţat hotărîrea de a întrerupe Wikipedia de limbă engleză (linc) pentru 24 de ore, începînd de miercuri 18 ianuarie ora 5 UTC. Întreruperea este un protest faţă de legile propuse în Statele Unite – „Stop Online Piracy Act” (SOPA) (legea de oprire a pirateriei on-line), dezbătută în Camera Reprezentanţilor şi „Protect IP Act” (PIPA) (legea de protejare a numărului de identificare pe internet), dezbătută în senat – care, dacă vor fi adoptate, vor aduce pagube serioase libertăţii internetului, inclusiv Wikipediei.

Aceasta va fi pentru prima dată cînd Wikipedia englezească a pus la cale un asemenea protest, şi hotărîrea nu a fost uşor de făcut. Iată cum au descris hotărîrea trei administratori wikipedia care au înlesnit discuţiile în comunitate. Din declaraţia publică semnată de „NuclearWarfare”, „Risker” şi „Billinghurst”:

Comunitatea Wikipediei englezeşti este de părere că amîndouă aceste legi, dacă vor fi adoptate, vor avea un efect devastator pentru libertatea internetului.

În ultimele 72 de ore, peste 1800 de wikipedişti s-au adunat să discute acţiunile propuse pe care comunitatea ar vrea să le ia împotriva SOPA şi PIPA. Aceasta este de departe cel mai mare nivel de participare într-o discuţie a comunităţii văzut vreodată pe Wikipedia, ceea ce arată nivelul de îngrijorare pe care wikipediştii îl simt în legătură cu legile propuse. Covîrşitoarea majoritate a participanţilor a susţinut acţiunea de a încuraja o acţiune a marelui public împotriva acestor două legi. Printre propunerile luate în considerare de wikipedişti, cea care are în vedere o închidere a wikipediei englezeşti, în paralel cu acţiunile similare ale altor saituri care se opun la SOPA şi PIPA, a primit cea mai mare susţinere.

În rezumatul discuţiei, administratorii care au tras concluziile au notat larga susţinere pentru acţiune a wikipediştilor din întreaga lume, nu doar a celor din SUA. Obiecţia principală faţă de o întrerupere globală a venit de la cei care au preferat ca întreruperea să fie limitată la cititorii din SUA, pentru restul lumii urmînd să apară un simplu anunţ. Am observat că în jur de 55% din cei care au susţinut întreruperea au preferat ca aceasta să fie una globală, mulţi arătînd îngrijorarea faţă legislaţii similare în alte ţări.

Luînd această hotărîre, wikipediştii vor fi criticaţi că au abandonat neutralitatea pentru a lua o poziţie politică. Este o preocupare reală, legitimă. Vrem ca oamenii să aibă încredere în Wikipedia, nu să se îngrijoreze că această încearcă să facă propagandă.

Dar în timp ce articolele wikipedia sînt neutre, existenţa ei nu este aşa. Kat Walsh, membru în conducerea Fundaţiei Wikimedia, scria recent:

Noi depindem de o infrastructură legală care face posibilă operaşiunile noastre. Şi deasemenea depindem de o infrastructură legală care dă voie altor saituri să găzduiască contribuţii ale utilizatorilor, atît ca informaţie cît şi ca exprimare. În cea mai mare parte, proiectele Wikimedia constau în adunarea, organizarea şi rezumarea cunoştiinţelor omenirii. Noi punem informaţia în context şi arătăm oamenilor ce să înţeleagă din ea.

Dar aceste cunoştiinţe trebuie să fie publicate undeva pentru ca oamenii să le găsească şi să le folosească. Atunci cînd pot fi cenzurate fără o procedură cuvenită, aceasta loveşte în cel care vrea să se exprime, în public şi în Wikimedia. Atunci cînd poţi vorbi doar dacă ai resurse îndestulătoare pentru a înfrunta atacurile juridice, sau cînd vederile tale sînt pre-aprobate de cineva care are asemenea resurse, acelaşi set restrîns de idei deja populare vor continua să fie singurele disponibile în mod semnificativ publicului.

Decizia de a întrerupe wikipedia englezească nu a fost făcută de mine; a fost luată de utilizatorii wikipedia, prin consens, dar o susţin.

Ca şi Kat şi restul conducerii Fundaţiei Wikimedia, am început să mă gîndesc din ce în ce mai mult la glasul public al wikipediei şi la bunăvoinţa pe care oamenii o au pentru wikipedia, ca la o resursă care trebuie să fie folosită în interesul publicului. Cititorii au încredere în Wikipedia fiindcă ei ştiu că, în ciuda greşelilor ei, inima Wikipediei este în locul potrivit. Ea nu încearcă să obţină profit bănesc, sau să-i facă să creadă într-un anume lucru, sau să le vîndă ceva. Wikipedia nu are agendă ascunsă: vrea doar să fie de folos.

Aceasta este mai puţin adevărat pentru alte saituri. Multe sînt comerciale: scopul lor e să producă bani. Asta nu înseamnă că ele n-au dorinţa să facă din lume un loc mai bun – multe fac asta! – dar înseamnă că poziţiile şi acţiunile lor trebuie să fie înţelese în contextul intereselor conflictuale.

Nădejdea mea este că, în 18 ianuarie, cînd Wikipedia englezească se va închide, oamenii vor înţelege că facem asta pentru cititorii noştri. Noi susţinem dreptul tuturor la libertatea de gîndire şi la libertatea de exprimare. Noi credem că fiecare trebuie să aibă acces la material educativ pentru o largă paletă de subiecte, chiar dacă nu are bani să plătească. Credem într-un internet liber şi deschis tuturor, unde informaţia poate fi împărtăşită fără piedici. Credem că noile legi propuse precum SOPA şi PIPA, şi alte legi de acelaşi fel în discuţie în interiorul sau exteriorul SUA, nu corespund interesului general al publicului. Puteţi citi o foarte bună listă de motive (linc) de a te împotrivi SOPA şi PIPA, la Fundaţia Frontiera Electronică.

De ce o acţiune globală, mai degrabă decît o acţiune strict americană? Şi de ce acum, cînd unii parlamentari americani par să se retragă strategic de la sprijinirea SOPA?

Adevărul este că noi nu credem că s-a renunţat la SOPA şi PIPA este încă destul de activă. Mai mult, SOPA şi PIPA sînt doar indicii ale unei probleme mult mai largi. Peste tot în lume vedem dezvoltarea unei legislaţii care are scopul de a lupta împotriva pirateriei pe internet sau care să reglementeze internetul pe alte căi, ceea ce aduce atingere libertăţii internetului. Îngrijorările noastre depăşesc SOPA şi PIPA: acestea sînt doar o parte a problemei. Vrem ca internetul să rămînă liber şi deschis, pretutindeni şi pentru toată lumea.

În 18 ianuarie, nădăjduim să fiţi de acord cu noi, vom face ceea ce putem ca să ne facem glasul auzit.

Sue Gardner
director executiv al Fundaţiei Wikimedia

Mai citeşte:
Manipulare lingvistică: echivalarea copierii neautorizate cu furtul sau pirateria
Valentin Ceauşescu cere interzicerea piesei “Ultimele ore ale lui Ceauşescu”
Valentin Ceauşescu cere despăgubiri pentru folosirea numelui „Ceauşescu” într-o piesă de teatru
Adrian Năstase vrea reglementarea prin lege a discuţiilor pe internet
După Adrian Năstase şi Lia Olguţa Vasilescu, un nou fan al cenzurii: Silviu Prigoană
Proiect de lege pentru cenzurarea internetului
Vechiul duşman al libertăţii de exprimare Ioan Ghişe revine cu idei noi
Limitarea libertăţii prin creşterea drepturilor cetăţeneşti sau proiectul legislativ al deputatului Mihail Boldea
Reclamaţie împotriva mea la youtube

Un gând despre „Încercări de cenzurare a internetului. Wikipedia englezească intră în grevă pentru o zi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.