România semnează tratatul ACTA, acceptînd astfel ideea de cenzurare a internetului (video)

22 de state din cele 27 ale Uniunii Europene au semnat convenţia ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement = Tratatul Comercial împotriva Contrafacerilor), prin care se urmăreşte apărarea drepturilor de autor, anunţă „România Liberă” (linc). Germania, Olanda, Cipru, Slovacia şi Estonia nu au semnat acordul.

Sub pretextul combaterii „pirateriei” on-line de muzică şi filme, ACTA promovează ideea statului poliţienesc. Furnizorii de internet vor trebui să monitorizeze saiturile pe care utilizatorii le accesează şi să ofere datele, la cerere, autorităţilor. Şi pînă acum se făcea monitorizarea saiturilor unor utilizatori, dar ca o excepţie, pe bază de mandat emis de judecător, în urma indiciilor că utilizatorul respectiv a săvîrşit vreo infracţiune. Cu ACTA, monitorizarea devine regulă generală, datele sînt stocate şi se pot furniza retroactiv autorităţilor. Pe lîngă problema internetului, ACTA se mai luptă şi cu cei care produc medicamente fără să plătească drepturi de autor companiilor farmaceutice care au înregistrat „patentul” sau cu cei care cultivă plante din seminţe selecţionate, fără acordul institutelor de cercetări agricole care au selecţionat acele seminţe. Mai sus prezint un film de pe youtube legat de ACTA. Pentru subtitrare în româneşte, apăsaţi în partea de jos a ecranului, unde scrie „CC”.

ACTA are multe asemănări cu propusa legislaţie americană SOPA care a generat greva multor saituri (linc).

Părerea mea este că ne aflăm în faţa unor încercări foarte primejdioase de limitare a libertăţii. Scriam într-un articol din 2009 (linc): „Trei sînt pretextele cu care se încearcă în lumea modernă limitarea libertăţii de expresie: combaterea pornografiei, combaterea extremismului şi apărarea drepturilor de autor”.

Deoarece ACTA ar trebui ratificată de Parlamentul European în luna iunie, i-am trimis domnului Laszlo Tokes, vicepreşedinte al acestui for, următorul e-mail:

Stimate domnule Tokes Laszlo,

Vă scriu pentru a vă ruga ca, în calitatea dv. de deputat în parlamentul european, să vă împotriviţi limitării libertăţii de exprimare şi de informare sub pretextul apărării dreptului de autor, cum se încearcă prin tratatul ACTA.
Înainte de 1989 timişorenii încălcau probabil drepturile de autor cînd îşi instalau antene TV cu care vedeau programele televiziunilor maghiară şi iugoslavă, fără să plătească pentru ele, dar libertatea de informare este o valoare mai importantă decît drepturile de autor.

Personal am convingerea că legislaţia deja exagerează cu aceste drepturi de autor, care au devenit o adevărată industrie de care beneficiază deseori alţii decît creatorii. Mai pe larg mi-am exprimat punctul de vedere într-un articol publicat pe internet:
Manipulare lingvistică: echivalarea copierii neautorizate a operelor artistice cu furtul sau pirateria
https://mariusmioc.wordpress.com/2010/01/25/manipulare-echivalarea-copierii-cu-furtul/

Legat de ACTA, un articol care sintetizează motivele pentru care acestui tratat trebuie să i se spună NU îl găsiţi la http://www.zigzagonline.ro/comenteaza-realitatea-zigzagonline/spune-nu-tratatului-acta.html

Îmi exprim nădejdea că aţi rămas acelaşi luptător pentru libertate care era cunoscut în 1989 şi vă veţi împotrivi iniţiativelor legislative care vor să transforme lumea în care trăim într-un stat poliţienesc, precum este şi tratatul ACTA.

Mai citeşte:
Manipulare lingvistică: echivalarea copierii neautorizate cu furtul sau pirateria
Valentin Ceauşescu cere interzicerea piesei “Ultimele ore ale lui Ceauşescu”
Valentin Ceauşescu cere despăgubiri pentru folosirea numelui „Ceauşescu” într-o piesă de teatru
Adrian Năstase vrea reglementarea prin lege a discuţiilor pe internet
După Adrian Năstase şi Lia Olguţa Vasilescu, un nou fan al cenzurii: Silviu Prigoană
Proiect de lege pentru cenzurarea internetului
Vechiul duşman al libertăţii de exprimare Ioan Ghişe revine cu idei noi
Limitarea libertăţii prin creşterea drepturilor cetăţeneşti sau proiectul legislativ al deputatului Mihail Boldea
Reclamaţie împotriva mea la youtube
Încercări de cenzurare a internetului. Wikipedia englezească intră în grevă pentru o zi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.