Ianuarie 1989: Cîteva nedumeriri despre poziţia Partidului Comunist al Moldovei

La sfîrşitul lui 1988 Comitetul Central al Partidului Comunist al Moldovei a dat publicităţii tezele cu titlul „Să afirmăm restructurarea prin fapte concrete” în care se manifestau reţineri faţă de dorinţele partidei naţionale din RSS Moldovenească, de revenire la alfabetul latin a „limbii moldoveneşti”, recunoaşterea identităţii ei cu limba română şi decretarea limbii materne a majorităţii ca limbă de stat în RSS Moldovenească. De pildă, se spunea că revenirea la alfabetul latin va costa sume exorbitante.

Săptămînalul Uniunii Scriitorilor, „Literatura şi Arta” din 1 ianuarie 1989, care reprezenta la vremea aceea „opoziţia”, publică o scrisoare a unui cititor în care se vorbeşte despre felul cum activiştii de partid încercau să obţină, în şedinţele organizate în întreprinderi, sprijinul oamenilor muncii pentru poziţia conducerii de partid, ostilă ideilor naţionale (respectiva conducere de partid avea să fie înlăturată abia în noiembrie 1989, după ce s-a ajuns la lupte de stradă în Chişinău – linc). Transcriu respectivul articol, care ajută cititorii să se familiarizeze cu atmosfera anului 1989 din Basarabia.

Cîteva nedumeriri

Am luat şi eu cunoştiinţă de Tezele „Să afirmăm restructurarea prin fapte concrete” şi am rămas nedumerit: către care eveniment a fost elaborat un asemenea document şi cine sînt autorii?

Ei bine, Tezele sînt publicate la 11 noiembrie şi, în aceeaşi zi, muncitorii uzinei de tractoare, la ora 11,00, în cadrul unui miting, le discută şi le aprobă. Aş vrea să-l întreb pe Gheorghe Rotaru, secretarul comitetului de partid al întreprinderii, sub bagheta căruia s-au desfăşurat discuţiile: cînd au dovedit muncitorii să studieze minuţios Tezele? Oare asemenea manifestări nu amintesc de perioada de stagnare?

Am înţeles că întru elaborarea Tezelor „s-a ţinut seama de ideile, propunerile cuprinse în cererile orale şi scrise ale oamenilor muncii adresate organelor de partid şi sovietice…”. Deci, s-a ţinut cont şi de materialele insultătoare la adresa poporului moldovenesc publicate în ziarele „Sovetscaia Moldavia”, „Moldova Socialistă”, „Vecernii Chişinev”. S-a ţinut cont şi s-a ajuns la concluzia că trecerea la grafia latină ar costa multe miliarde. Ba încă am deveni nişte analfabeţi cu… alfabet.

Oricum, multe nedumeriri îmi apar, citind aceste Teze, care au fost elaborate în pripă. Ca o umilire a poporului. Şi zic: să ne gîndim pentru cine vom vota la apropiatele alegeri.

Fiodor Cernenco, jurnalist

Mai citeşte alte articole din presa basarabeană a vremii la pagina RSS Moldovenească 1988-1990.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.