Generalul Mircea Chelaru: „Titlul de revoluţionar este incompatibil cu calitatea de militar sub jurămînt… Nu am avut armate revoluţionare, forţe rebele, grupări paramilitare care l-au răsturnat pe Ceauşescu”

Într-o scrisoare deschisă adresată domnului secretar de stat George Costin, domnul general în rezervă Mircea Chelaru, fost şef al Statului Major General, susţine eliminarea militarilor din rîndul beneficiarilor legii 341/2004, susţinînd că aceştia au fost recompensaţi pentru faptele din decembrie 1989 în cadrul sistemului militar. Scrisoarea a fost publicată pe saitul asociaţiei „21 Decembrie” (linc) şi o reproduc şi eu. Scrisoarea conţine observaţii cu privire la situaţia în care s-a aflat armata română în decembrie 1989, dar şi nişte propuneri neavenite, după părerea mea, prin care asociaţiilor de revoluţionari li s-ar trasa noi sarcini prin lege. Politicienii ar trebui să înţeleagă că asociaţiile de revoluţionari sînt organizaţii NEguvernamentale, deci nu trebuie să li se traseze sarcini de către guvernanţi, şi nici nu trebuie să fie mituite de guvernanţi prin avantaje precum sedii gratuite sau alocare de fonduri. Există instituţii ale statului – SSPR, CPRD, Parchet – care pot verifica dosarele revoluţionarilor şi lua măsuri de eliminare a impostorilor. Aceste instituţii nu trebuie să-şi paseze responsabilitatea către asociaţiile de revoluţionari.

Excelenţei sale domnului George Costin
secretar de stat
Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor

Scrisoare deschisă
din partea generalului (r) doctor Mircea Chelaru, fost şef al Statului Major General şi participant nemijlocit la acţiunile cu caracter militar din perioada decembrie 1989 – martie 1990

Problema: calitatea de revoluţionar atribuită cadrelor militare din Sistemul Apărării Naţionale

1. 22 decembrie 1989 a găsit Armata României precum şi celelalte structuri de forţă militare, în starea şi sub imperativele alarmei de luptă, fie ea şi parţială. A fost parţială dacă ne raportăm la întregul sistem naţional de apărare. Pentru marile unităţi şi unităţile existente la pace, activităţile s-au desfăşurat cu toate prerogativele îndeplinirii unei misiuni de luptă. I s-a spus parţială pentru că unităţile funcţionau doar cu efectivele existente la pace, fără a se decreta mobilizarea, conform planurilor de completare a acesteia la război.

Alarma s-a dat la 17 decembrie 1989. În consecinţă, toate efectivele, de la soldat la general erau sub indicativul unei misiuni de luptă, conform planurilor antestabilite. Deturnarea lor către represalii, în perioada 17-21 decembrie şi apoi folosirea lor după 22 decembrie în scopul unor acţiuni „alte decît războiul” este totala responsabilitate a factorului politic, indiferent de perioada la care ne referim. De aceea Armata ca instituţie trebuie exonerată de orice culpă colectivă, iar erorile dovedite ca fiind producătoare de victime omeneşti trebuie puse exclusiv în termeni individuali, pe seama celora care, din motive strict imputabile lor, au încălcat regulile de angajare, principiul proporţionalităţii folosirii forţei cît şi legile războiului stipulate în cele patru convenţii de la Geneva şi Protocoalele de la Haga. Cei care au greşit din varii motive au răspuns sau vor răspunde cu titlu personal, în faţa justiţiei.

În aceste condiţii, toate acţiunile militarilor se numesc misiuni de luptă şi se execută pe baza deciziei transmisă pe lanţul de comandă şi control. Aşadar, nici un militar al armatei române nu putea să dispună de propria decizie decît numai sub imperativele ordinelor primite, a jurămîntului militar şi numai în conformitate cu legile internaţionale ale războiului la care România a fost semnatară.

Alegerea voluntară a soluţiilor de protejare a civililor şi implicarea în riposta cu foc faţă de acţiunile criminal-terorist-loialiste fac parte din registrul obligatoriu al acţiunilor oricărui militar din lume!

2. Din logica argumentelor de mai sus rezultă indubitabil că invocarea participării la actul revoluţionar de către orice militar este falsă şi trebuie respinsă din această perspectivă pentru că s-a aflat permanent în sistemul de decizie care a validat acţiunea corespunzător unei noi evaluări a situaţiei şi în consecinţă s-a trecut la aplicarea altor reguli de angajare în mediul specific de acţiune, pe întreg lanţul de comandă-control.

Titlul de revoluţionar este incompatibil cu calitatea de militar sub jurămînt, mai ales cînd activează într-o structură organizată sub autoritate statală. Nu am avut armate revoluţionare, forţe rebele, grupări paramilitare etc., care l-au răsturnat pe Ceauşescu, şi care să-şi revendice Revoluţia Română! În România nu a fost nici cazacul Cociubei, nici mexicanul Pancio Gonzales, nici cubanezii Fidel Castro şi Che Guevara! Revoluţia Română este numai proprietatea poporului român!

3. Sub incidenţa acestui raţionament rezultă că nu pot exista diferenţieri de apreciere a militarilor, a tuturor celor care erau în structuri militare, indiferent de natura lor, din perspectiva atribuirii calităţii de revoluţionar sau nu. Ar fi egal cu a admite că toţi ceilalţi, care nu au titlul de revoluţionar, fie nu şi-au îndeplinit misiunile prin ordinele ierarhice primite, fie au fost antirevoluţionari, ceea ce devine o aberaţie. Toţi militarii, indiferent de structura în care au activat şi care au suferit ca urmare a acţiunilor de luptă, intră sub incidenţa prevederilor legilor şi statutelor militare referitoare la morţi, răniţi, invalizi de război precum şi urmaşii acestora, similare veteranilor de război. Pentru actele de excepţie, de sacrificiu şi eroism, se pot atribui recompense prin decorare conform legii specifice de către instituţia militară tutelară, cu toate drepturile de consecinţă. Nicidecum un act de eroism militar nu trebuie compensat cu un titlu de revoluţionar. Nu există în istoria medie sau recentă a revoluţiilor europene un asemenea precedent. Nici măcar după actul de 23 august 1944, nu s-a atribuit nici unui militar titlul de „insurecţionist” după întoarcerea armelor împotriva Germaniei lui Hitler. Militarii au fost întotdeauna sub jurămîntul dat poporului român iar suprema recompensă a fost şi trebuie să rămînă veşnica recunoştiinţă a acestuia!

4. Supunerea acestor argumente vine în întîmpinarea solicitării personale ca Legea 341/2004 să elimine explicit din prevederile sale categoria militarilor din Sistemul Apărării Naţionale existent la data de 22 decembrie 1989. Consider că ar fi un act de justă şi corectă delimitare a rolului instituţiei militare în raport cu societatea civilă care şi-a asumat atunci riscurile existenţiale maxime, dincolo de prerogativele sale sociale. Noi militarii, consider că ne-am făcut doar datoria şi nimic mai mult!

5. Este necesar ca printr-o prevedere explicită a legii, să se constituie obligatoriu, la nivelul fiecărei asociaţii de revoluţionari, o structură permanentă gen „departament (comisie, consiliu etc.) de investigare morală” care să cerceteze orice suspiciune asupra realităţii datelor care au stat la atribuirea calităţii de revoluţionar, din momentul prezent, pentru timpul viitor. În cazul identificării unei alte situaţii decît cele existente la dosar care intră sub incidenţa articolelor incriminatoare din lege, asociaţia în cauză va fi obligată să întreprindă măsurile juridice necesare pentru ridicarea calităţii, descoperită a fi fost obţinută prin fals, sperjur sau înşelăciune. Astfel, procesul de asanare al „intruşilor” sau mai simplu a „revoluţionarilor fabricaţi” devine continuu şi producerea reparaţiilor se poate face în timp real. Ar fi o dovadă de înaltă răspundere civică în faţa naţiunii şi o binemeritată şi reconfortantă recuperare a demnităţii şi spiritului nobil al Revoluţiei Române.

Cu sinceră apreciere,
General (r) doctor Mircea Chelaru
Bucureşti 2 februarie 2012

17 gânduri despre „Generalul Mircea Chelaru: „Titlul de revoluţionar este incompatibil cu calitatea de militar sub jurămînt… Nu am avut armate revoluţionare, forţe rebele, grupări paramilitare care l-au răsturnat pe Ceauşescu”

 1. In comentarile facute anterior pe acest blog am spus aceste nereguri daca un militar vrea sau mai bine zis vroia sa obtina certificatul de revolutionar ar fi trebuit sa faca dovada ca a dezertat din armata ROMINA in 1989 si putea obtine titlu de revolutionar, sint FRONTUL DEMOCRAT ROMIN si sustin aceasta problema eliminarea din rindul revolutionarilor a militarilor am spus si in alte comentari pe care il rog pe responsabilul de blog marius mioc sa le afiseze la acest comentariu .NOROC BUN.

 2. DE SI SINT BONLAV POT SA MAI SCRIU CITE CEVA CA DREPTURILE DE REVOLUTIONAR IMI SINT LUATE DATORITA SSPR BUCURESTI SAU A CELOR CARE SAU OCUPAT CU PROBLEMELE REVOLUTIONARE PRESEDINTI DE ASOCIATII DESTUL CIND IMI DATI INDEMNIZATIA RESTANTA CA VAD CA NIMENI NU INTREABA PE BLOGURI SAU LEATI LUAT DUPA CE ATI DAT SPAGA OARE ESTE CINEVA IN MASURA SA IMI RASPUNDA SA O FACA SINT FRONTUL DEMOCRAT ROMIN INITIATORUL REVOLUTI ROMINE NU MA VRETI A RECUNOASTE NUI NIMIC TIMPUL VA FACA SA FIU RECUNOSCUT DAR POATE ESTE PREA TIRZIU, DATIMI UN TELEFON SA CUNOSC SI EU CE SE INTIMPLA CU INDEMNIZATIA DE REVOLUTIONAR RESTANTA DIN 2004 CA DECIZIA MIATI DATO DAR BANI UNDES POATE STIE DOMNUL COSTIN ??. EU SPAGA NU DAU .

 3. Incredibil,subscriu intr-u totul ideilor inteligente si onorabilitatii d-lui general Chelaru.Mai exista onoare si coloana vertebrala la unii ADEVARATI fii ai tarii.
  S-ar putea incepe curatenia de aici,si continua mai departe in asociatii.
  Nu sint de acord cu modificarea propusa de liberali,asupra legii 341,acesti deputati nu stiu ca au fost morti in 23 dec.1989?,nu stiu
  ca s-a tras?nu este corect sa retragi dreptul de revolutionar unora care au murit ,sau au fapte deosebite si in 23 decembrie,cind inca nu se stia ,daca revolutia a invins.daca rev.nu invingea,ce se intimpla cu toti acesti oameni?erau impuscati?erau in puscarii,nu-i i asa?.Legea 341 este o lege de preschimbare a certificatelor de revolutionar nu si de emitere a altor certificate noi.Cei care au fost adevarati rev.s-au inscris in asociatii din 90.Ce au pazit ceilalti timp de 7 ani?

 4. domnul general minte cu seninatate sau senilitate,totuna oricum nu a inteles nimic din ce s-a intamplat la revolutie,cei care nu au executat ordinele criminale ceausiste-comuniste la Timisoara si oriunde au facut fapte crestinesti si apoi au fost anchetati de sefii ca dumnealui,care au privit revolutia la TVR,.Sa ne spuna dansul cu glasul sau sfatos si cu limba de lemn pe care o stapaneste de cand era activist modalitatea prin care militarii revolutionari au fost recunoscuti si recompensati,sa ne dea un singur exemplu,este de notorietate ca multi dintre militarii anti-revolutie au avut apoi cariere cu avansari -in cascada- la exceptional-multi s-au refugiat in SPP SRI,apararea civila ,numai sa li se piarda urma.De la revolutionarii tineri atunci ,care nici nu au facut stagiul militar sau l-au facut nu trebuie sa ne asteptam la intelegere ,pentru ca dansii nu au inteles ca fara pozitia anticomunista a armatei,aici le dau dreptate ,nu in totalitatea ei,revolutia pe care au facut-o tinerii indeosebi s-ar desfasura si astazi cu pierderi imumane si ilogice,de civili si militari-fii ai aceluiasi popor. Eu sunt unul din martorii in viata ai eroismului timisorenilor,ai Frontului Democrat Roman,prima organizatie revolutionara,si ma mandresc ca m-am opus ordinelor de reprimare a revolutionarilor timisoreni,ca tanar ofiter roman parasutist in subordinea coloneilor Gogontea si Gurschi,nu singur,ci impreuna cu sefii si subordonatii mei,35 militari in termen care au trecut in rezerva la cateva luni ,si care oricand pot depune marturie daca ar fi primit ordine criminale.Ce ar fi vrut domnul filofof Chelaru ,sa parasim trupetii de a caror viata raspundeam pe baza juramantului militar si sa trecem cu arme si bagaje,in tabara revolutionarilor.Daca as fi ajuns de capul meu ,nu la ordin-era corect si puteam face asta,pentru ca am mentionatfaptul ca eram si sunt roman pentrua intelege cei ce parcurg aceste randuri ca aveam ca si tinerii revolutionari o sotie ,un copil,batranii parinti pe care ii iubeam la fel de mult cum iubesc si timisorenii pe cei dragi,ai mei ma asteptau sa ma intorc intreg ci curat acasa.Nu murdar de sange de roman de-al meu,asa ca am gasit o cale de mijloc prin care am actionat logic fara sa aducem cel mai mic rau atat revolutionarilor cat si soldatilor pe care i-am dus intregi (curati) la familiile lor.Nu m-am asteptat la reecunostinta din partea armatei,care a dezavuat tacit sau pe fata revolutionarii din randurile ei,din contra am fost persecutat,dar accept si ma supun judecatii revolutionarilor timiseni care cunosc cu precizie cum au actionat militarii si cine si cand a tras producand pierderi umane.Pentru cei interesati sa conteste actiunile parasutistilor de la Caracal,avem onoarea sa raportam camarazilor nostri ,bravii revolutionari timiseni,ca in perioada cat am fost in oras si in zonele in care am fost ,nu s-a tras impotriva revolutionarilor si evident nu au fost morti sau raniti.Apropos ,domnule general cine a spus- Iubesc tradarea,dar urasc pe tradatori !

 5. este de notorietate ca si atunci cand se intalnesc in strainatate doi romani se fura ,se denigreaza ,isi dau la gioale intre,acelasi lucru se intampla si la nivelul miscarii revolutionare-indeosebi de cand cu banul ochiul dracului,indemnizatia ne canibalizeaza,fiecare se considera singurul revolutionar depozitarul adevarului absolut si doreste eliminarea celorlalti.Pentru cei care au ramas cu mici urme de demnitate,se stie ca revolutionariib au actionat in locuri si perioade diferite,actiunea unora nefiind cunoscuta nefiind cunoscuta altora decat in perioadele scurte in care actiunile s-au intersectat devenind comune.Asa ca este aproape imposibil sa dovedesti fara martori care te cunosteau temeinic sa dovedesti meritele tale,cu atat mai greu sa contesti pe cineva pe care nu l-ai vazut in viata ta.Incat este perfect explicabila pozitia generalului Chelaru care din interese meschine,asemeni cvartetului PORA-SAVIN-CARTIANU-TURCESCU dar si solistilor NASUL si CRISTOIU,intoxica opinia publica impotriva noastra din momentul indemnizatiei,a-ti observat ca din momentul suspendarii drepturilor s-au mai calmat,cum spuneam si pentru domnul general strugurii la care nu ajunge sunt acri.Dumnealui bate campii,si copii stiu ca majoritatea revolutiilor din America Latina,Africa,chiar si unele state din Asia au fost declansate de militari care dadeau lovituri de stat pe care le denumeau prin istoricii de casa REVOLUTII.Dar ce poti face cand ai invatat pe timpul notarii de la unu la cinci,aveai pe pereti doar tabloul lui Lenin sau Stalin,cu manuale avizate la Moscova .De ce nu va scrieti memoriile,atat timp cat le mai aveti,nu aveti caderea si competenta sa dati lectii revolutionarilor,iar in scurta si nefericita perioada cat ati fost la carma armatei ,nu ati fost decat un yesman ,nu puteti reprezenta societatea civila cel mult o puteti intoxica.Aici va recunoastem abilitatile dobandite in scoala de gradati .Lasati-ne cu lectiile dv de politruc !

 6. Subscriu opiniilor domnului general Chelaru. Domnule parasutist dumneata ai intrat in armata si ai jurat ca iti vei apara patria,Romania.Ptr asta ai fost platit.Nu ai dreptul sa ceri indemnizatii suplimentare.Dar ai dreptul de a murdari forumul,ca orice fripturist notoriu ce esti.Ai facut revolutie sa capeti un privilegiu ? Ptr.ce ai muncit ,ai fost platit. Generalul Chelaru,nici de hartie igienica nu te poate folosi.Dupa parerea mea esti un individ de joasa speta,profitor notoriu ,care ptr.bani esti in stare de orice.Dar ce onoare ai dumneata ? Generalul Chelaru Mircea oriunde si oricand isi poate proba demnitatea si onoarea,pe cand dumneata ? Si eu am fost aproape 2 decenii cadru militar activ in Marina Romana si consider ca stiu ce vorbesc. Asa ca domnule „nana parasutistu” ,asta ai invatat dumneata care nu l-ai avut pe Stalin si pe Lenin,dar esti manelist convins.
  Revolutia a fost furata ! N-a fost nici o revolutie! Intreaba-l pe Domnul Radu Tinu .Dumnealui este din Timisoara . Dar m-as mira sa stea de vorba cu un gainar fripturist. Cu bine, Aldebaran,

 7. stimate domnule Mioc,cu tot respectul fata de lupta curajoasa pentru adevar pe care o duceti,recunosc ca blogul dv a devenit locul de unde cei care pana in 1989 tineau fraiele puterii,revin cu un limbaj violent,cred ca ne-ar impusca iarasi,ne dau povete,ne batjocoresc ,fapt care ma determina sa ma retrag din discutiile ,civilizate.,cu toate ca nu stiu sa fac pasul inapoi !

 8. Pacat ca si unii dintre fostii militari de cariera, gen chelaru, loveste perfid in proprii fosti camarazi. In conditiile in care toate armatele din lume, de mii de ani si-au recompensat militarii meritosi in lupta prin diferite titluri simbolice si materiale; d-ta incerci acum sa faci pe „gica- contra”. Stau si ma intreb retoric, daca d-ta ai fi fost ranit in revolutie si ai fi suportat traume fizice si psihice extreme care sa te marcheze pe tot restul vietii, ai mai fi avut acum tupeul sa afirmi astfel de ineptii? chelarule, nu vrei sa intelegi ca poti creea un precedent periculos prin nerecunoasterea meritelor exceptionale ale militarilor in lupta? Ma cutremur cat de canalie poti fii!

  • Desteptule, fripturistule, gen. Chelaru nu are nimic impotriva titlurilor si recompensarilor din armata. Asta se face peste tot. El, pe buna dreptate considera ca militarii nu pot fi asimilati si considerati „revolutionari”. Cum sa fii revolutionar cand esti militar ? Dealtfel recompensarea revolutionarilor e o porcarie. Inteleg sa beneficieze de suport financiar familiile cu disparuti sau ranitii revolutiei dar sa dai indemnizatii, spatii comerciale, scutiri de impozite la ceilalti, doar pe baza de martori, e o porcarie care ar trebui anulata. Unde mai pui ca putini ati fost multi ati ramas. Ni-e greata de acesti puturosi , acesti profitori.

 9. Domnilor militari descoperiti acum dupa 20 de ani crudul adevar ca daca nu ati avut norocul s-o mierliti sau sa ricoseze gloantele din dv se vor trezi cozi de topor ca gen Chelaru,cu avocatii lor gen Aldebaran sa-si denigreze camarazii pentru ca n-au fost capabili sa se ridice la nivelul dramatic al evenimentelor.Urez pe aceasta cale marinarului de apa dulce care n-a vazut decat un razboi,al bunicii de la tara si un singur val Valul lui Traian pensie placuta si sa nu uite anual pe 26 ianuarie sa recite Internationala la Ghencea !Decat sa traiesti o mie de ani o viata de cioara,mai bine o zi vultur !Ratoiule,esti tare in clanta,dar ma tem ca esti ca un vierme puhav ce duhnesti a rahat de ura .Lasa-ne cu morala ta socialista ca a trecut timpul alora ca tine.Te compatimesc sincer,ti-as smulge limba otravita cu mana goala,dar nu ma manjesc cu Neica Nimeni !

  • Te consideri vultur ? Erai, daca nu pretindeai sa fii platit pentru eroismul tau. Dar cand ceri bani pentruca „ai stat” in piata, alaturi de milioane de oameni , ce esti ?

 10. Bai nea Aldebaran esti sigur de ineptiile pe care le propagi,hai ca pe Chelaru il credem ca e batran si nu stie ce spune,dar tu un amarastean cum iti permiti sa arunci cu zoaiele tale murdare in militarii recunoscuti de revolutionari pentru faptele lor.Tu fac pariu ca plangeai moartea ceausestilor cu ochii pe televizor si acum faci pe moralistul.L-am cunoscut pe Nana,nu stiu daca mai traieste,stiu sigur ca pe unul ca tine sau mos chelaru va rezolva pe amandoi chiar cu mainile legate la spate!

  • Domnule Costescu, în răstimp de cîteva ore aţi comentat pe acest blog folosind 4 nume diferite (Costescu Vladimir, Arhimede Visarion, Mardeiasu Rodion şi Marmelagiu Adamo). Vă rog să vă alegeţi un singur nume pe care să-l folosiţi la comentariile de pe acest blog. Vă mulţumesc.

 11. Cind am vazut cine critica si birfeste militarii revolutionari am incremenit. In structurile militare au fost destui ciocoi comunisti inraiti care simteau ca le fuge scaunul de sub picioare, fiind bine instalati in functii dar in acelasi timp, erau destui care urau cu vehementa regimul comunist si atrocitatile dictatoriale din tara si chiar din armata Ati uitat cum s-a ajuns la un grad de umilinta inspaimintator pentru un ofiter, maistru militar, subofiter sa stea la coada pentru 20 litri benzina pe luna, pentru 1 kg carne etc.??????? pentru a fi proprietarul unei locuinte, al unui autoturism?? o fi uitat unul ca Gen. CHELARU si alti lingai, pupincuristi de atunci si acum. Nu toti militarii au iesit la revolutie cu intentia de a executa ordinile unora care tineau de functii si scaune. ATI FOST TRADATI DIN INTERIOR, daca era dupa capul unora care acum isi da cu presupusul se ajungea la razboi civil, dar o mare parte din militari s-au aliniat revolutionarilor ne mai executind ordinele primite. Intimplator, citind citeva comentarii despre tara ROMANIA si despre REVOLUTIONARI imi dau si eu cu parerea la fel ca toate mintile astea minunate de pe acest forum. O tara democratica libera si independenta in lume, ca a noastra dupa parerea unor timpiti este bine reprezentata prin numarul de cersetori, de prosti, inculti, handicapati,de prostituate, ciini vagabonzi, puturosi, betivi etc…………. Noi trebuie sa fim asa reprezentati , ca o turma de oi condusi de o haita de ciini turbati, ne dam cu parerea .ROMANIA dupa parerea unor copete pline cu BORHOT, TARITE, cacat nu are nevoie de REVOLUTIONARI; DE VETERANI; DE ELITE DE OAMENI CAPABILI DE ISTORIE. “ BRAVO MAAAI “ tineti-o tot asa, iar viitorul va fi cel meritat. O tara este ca o familie, cind toti comenteaza dupa cum ii duce tarita din capul lor se alege praful. Lasati oameni cu minte, istorici, politicieni sa vorbeasca si voi mascaricilor care nu stiti de voi, sunteti niste rime tiritoare, puneti mina la treaba, mintea la contributie si faceti ceva, pentru tara, macar cit revolutionarii care au facut ceva; v-au redat voua libertatea sa mincati ca–at. PENTRU STINTA VOASTRA; un razboi , o victorie se poate obtine intr-o ora , o zi, o luna, sau o generatie. REVOLUTIA a fost o lupta cistigata care a schimbat un regim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.