Asociaţia „Memorialul Revoluţiei” s-a mutat în sediu nou

Fostul sediu al Memorialului Revoluţiei în momentul preluării de către asociaţie

Asociaţia „Memorialul Revoluţiei” din Timişoara, administratoarea Centrului Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică privind revoluţia din decembrie 1989 conform legii 152/2000, s-a mutat deja într-un nou sediu – un fost cămin de garsoniere pentru cadre militare aflat lîngă cazarma de pe strada Oituz, după cum se anunţase în conferinţa de presă din 29 octombrie 2011 (linc).

Sediul a putut intra în posesia asociaţiei prin bunăvoinţa ministrului apărării Gabriel Oprea.

Am vizitat cu cîtva timp în urmă noul sediu al asociaţiei. Este încă în amenajări, se pun termopane, se fac reparaţii. Preşedintele asociaţiei, domnul Traian Orban (rănit în revoluţie – vezi relatarea sa – linc) mi-a spus că nădăjduieşte ca în primăvară să deschidă noul sediu pentru public.

Vechiul sediu al asociaţiei, de pe strada Emanoil Ungureanu 8, a fost cîştigat în instanţă de foştii proprietari. „Memorialul Revoluţiei” primise acest sediu de la Primăria Timişoara, cu drept de folosinţă gratuită pentru 99 de ani, clădirea respectivă aflîndu-se pe atunci într-o stare de degradare, fiind practic nefolosibilă. Cu ajutorul inclusiv al subvenţiilor de la bugetul de stat, „Memorialul Revoluţiei” a reparat sediul şi a realizat şi o extindere a acestuia, construindu-se un etaj suplimentar şi mansardă în partea care nu se vede din stradă. Profitînd de legea 10/2001 promulgată de Ion Iliescu, foştii proprietari (care iniţial primiseră despăgubiri) au cerut restituirea în natură a imobilului, ceea ce au şi primit. Din acest motiv a fost nevoie de un nou sediu pentru asociaţie.

Fostul sediu al Memorialului Revoluţiei după amenajări. Se poate observa etajul suplimentar şi (mai greu) mansarda

Domnul Orban mi-a spus că se află în proces cu foştii proprietari pentru spaţiile suplimentare construite, dar că n-ar fi avut pînă acum cîştig de cauză. Cică instanţa a scos „Memorialul Revoluţiei” dator pentru chiria neplătită foştilor proprietari din momentul în care a existat hotărîrea de retrocedare, chirie care, s-ar fi considerat de către instanţă că depăşeşte valoarea construcţiei noi. Nu mi s-a arătat însă nici o hotărîre judecătorească ca să pot spune exact cum stă situaţia. Din cîte spunea domnul Orban, încă este în curs de judecare un recurs pe această temă. Pe portalul instanţelor găsesc dosarul 13775/325/2008 al Judecătoriei Timişoara (linc), proces unde s-a făcut expertiză în construcţii (au fost doi experţi care au renunţat, a apărut al treilea căruia i s-a cerut supliment la expertiză, apoi s-a făcut şi contraexpertiză), ca în final să se respingă cererea reconvenţională a asociaţiei „Memorialul Revoluţiei” pe baza excepţiei autorităţii lucrului judecat – anume Decizia 302/23.03.2011 a Curţii de Apel Timişoara, şi să admită în parte acţiunea reclamantelor (fostele şi actualele proprietare). Acea decizie a Curţii de Apel pare să fie din dosarul 5776/30/2009 (linc), dar cu exact acelaşi număr de dosar la care s-a adăugat o steluţă şi cu aceleaşi părţi (linc), mai văd şi o altă soluţie din 21.09.2011 (deci ulterioară): „scoate cauza de pe rol şi o trimite spre repartizare aleatorie”, cu termen pe 23 februarie 2012. Între timp însă, în 2 februarie 2012 hotărîrea Judecătoriei Timişoara bazată pe autoritatea de lucru judecat a Curţii de Apel a fost investită cu formulă executorie. Tot la Judecătoria Timişoara găsesc un alt proces al asociaţiei „Memorialul Revoluţiei” cu aceleaşi moştenitoare – „acţiune în constatare”, dosar 13925/325/2010 (linc) cu soluţia din 19 octombrie 2011 „admite cerere de abţinere. Trimite dosarul serviciului de registratură pentru repartizare aleatorie”, care ar avea următorul termen în 7 martie 2012 (iniţial dosarul a fost la Tribunalul Timiş, care şi-a declinat competenţa).

Deci deocamdată, foştii proprietari s-au ales cu casa reparată şi cu nişte spaţii în plus, fără să trebuiască să plătească pentru ele.

Legat de noul sediu, partea bună e că se află în zona centrală a oraşului. Este totodată o clădire spaţioasă. Partea proastă e că nu se vede din stradă, ceea ce e deranjant pentru un muzeu al revoluţiei care trebuie să atragă vizitatori. Intrarea se face de pe strada Popa Şapcă, iar clădirea e în spatele unui alt cămin pentru cadre militare care e încă locuit. În curtea respectivă erau 3 cămine pentru cadre militare, din care 2 şi-au păstrat destinaţia. Mai există şi un loc de joacă pentru copiii locatarilor căminelor. Domnul Orban spunea că se va amenaja şi o intrare de pe strada Oituz, ca să nu mai trebuiască căutată asociaţia în spatele altor clădiri. Dar şi aşa clădirea este departe de stradă şi greu observabilă. Cred că ar fi nevoie de nişte panouri la stradă prin care să fie semnalat locul unde cei interesaţi pot găsi un muzeu al revoluţiei.

Observ că pe saitul asociaţiei (linc) încă nu a fost anunţat nimic despre noul sediu.

Mai citeşte:
4 cărţi noi despre revoluţie
Memorialul Revoluţiei s-ar putea muta la Bastion
Asociaţia Memorialul Revoluţiei – apariţii editoriale în 2010
Clădirea asociaţiei Memorialul Revoluţiei – situaţie juridică
Destin ’89 – scurte impresii
Asociaţia „Memorialul Revoluţiei” – 20 de ani de la înfiinţare. Precizări despre „culisele scrierii istoriei”

Un gând despre „Asociaţia „Memorialul Revoluţiei” s-a mutat în sediu nou

  1. sINT FRONTUL DEMOCRAT ROMIN si vin cu o propunere oare acest muzeu al revoluti romine nu poate fi in bucuresti sau eventual intro scoala unde eu am primit avizul de a o folosi dar este in comuna brazi judetul prahova , dar cunoasterea de ce sa intimplat in decembrie 1989 se poate face asa cum era o lege prin diferite monumente in scoli comune piete si facindui propaganda revolutionara ca tinara generatie sa cunoasca adevarul sanatate FRONTUL DEMOCRAT ROMIN de vreti si sinteti deacord dati un telefon 0720175140 noroc bun

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.