Mihai Răzvan Ungureanu: „înflăcăratele îndemnuri adresate tinerei generaţii de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu în deschiderea lucrărilor Forumului nostru pun şi în faţa noastră, a elevilor utecişti, sarcini deosebite”

Biografiile factorilor de decizie trebuie cunoscute în detaliu. Nu fac un secret din faptul că am fost membru supleant al CC al UTC. Este exclusiv din cauza rezultatelor bune la învăţătură, la olimpiadele şcolare. Aşa am devenit, la vîrsta de 15 ani, secretar UTC în liceu pînă la 18 ani, pînă la clasa a douăsprezecea. Iar pentru aproape doi ani, de la 16 pînă la 18, numele meu a fost trecut pe o listă şi votat printre membrii supleanţi ai UTC-ului. Ca obligaţie, acest lucru nu presupunea nimic. Am fost anunţat că am fost trecut pe o listă. Pînă la urmă, era o ficţiune. Erau selectaţi, dintre secretarii UTC pe licee, cei care erau socotiţi reprezentativi din punct de vedere şcolar. Nu exista o activitate care să certifice valoarea politică a adolescentului. Era o chestiune strict formală, care nu presupunea participarea la decizia politică propriu-zisă”, spunea actualul prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu într-un interviu din 2006 acordat „Ziarului de Iaşi” (linc). Referitor la legea lustraţiei (pe care azi vrea s-o impună grevistul foamei Teodor Mărieş – linc), domnul Ungureanu spunea: Cred că este nevoie de o lege a lustraţiei, aşa cum cred că este nevoie de un proces de purificare a societăţii româneşti, ba mai mult decît atît, a clasei politice româneşti. Ca mulţi alţii, am semnat şi eu proclamaţia de la Timişoara, pentru ca un asemenea proces să înceapă în 1990, aşa cum s-a întîmplat în alte ţări, cu o doză mărită de obiectivitate şi fără a ataca iremediabil destinele oamenilor (…) în momentul în care textul [legii lustraţiei] trece în această formă sînt primul care, dincolo de alăturarea mea celor care doresc ca o asemenea lege să capete efect în România, sînt primul care se va retrage.

Referitor la activitatea domnului Ungureanu de dinainte de 1989, pe facebook a fost publicat facsimilul ziarului „Scînteia Tineretului” din 19 mai 1985 (n-am apucat să verific personal la bibliotecă autenticitatea ziarului) în care e reprodus un discurs ţinut de actualul prim-ministru, care avea atunci vîrsta de 17 ani. Reproduc fragmente din acest discurs (cu litere cursive între paranteze drepte comentariul meu):

Cuvîntul tovarăşului Mihai Ungureanu
delegat al Organizaţiei judeţene Iaşi a UTC

Hotărîrile de însemnătate istorică adoptate de Congresul al XIII-lea al Partidului Comunist Român, înflăcăratele îndemnuri adresate tinerei generaţii de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu în deschiderea lucrărilor Forumului nostru, pun şi în faţa noastră, a elevilor utc-işti, sarcini deosebite. Sîntem conştienţi că pentru a realiza o economie modernă, intensivă, sînt necesare cadre a căror pregătire să se reflecte în capacitatea de a răspunde noilor exigenţe ale muncii, ale activităţii sociale în general, care trebuie sa dovedească înaltă competenţă profesională, gîndire creatoare, deschisă spre nou, spirit de iniţiativă, responsabilitate, ordine şi disciplină. De aceea programele noastre de activităţi, ancorate mai ferm în realitatea concretă a problemelor cu care se confruntă fiecare colectiv de elevi, corelate mai strîns cu acţiunile desfăşurate pe linia şcolii, au fost orientate astfel încât să conducă la sporirea răspunderii elevilor pentru învăţătură, pentru pregătirea permanentă, perseverentă şi sistematică, printr-un efort propriu susţinut şi constant. (…)

Pe deplin conştienţi de sarcinile ce ne revin din Hotărîrile Congresului al XIII-lea al Partidului Comunist Român, din indicaţiile şi orientările secretarului general al partidului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, din documentele supuse aprobării, Forumului tineretului, noi, elevii din judeţul Iaşi, ne angajăm că vom depune toate eforturile pentru a ne forma ca specialişti cu o înaltă pregătire politică şi profesională cu conştiinţă înaintată, hotărîţi să muncească, cu entuziasm şi pasiune tinerească revoluţionară, cu responsabilitate pentru continuarea neabătută a drumului ascendent pe care România s-a înscris în perioada de o efervescenţă fără precedent inaugurată de Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român [congresul la care Ceauşescu a fost ales în fruntea PCR]

Iată deci o persoană care a manifestat, încă dinainte de 1989, „entuziasm şi pasiune tinerească revoluţionară”. Cum azi revoluţionarii din 1989 sînt deseori etichetaţi ca „impostori”, chiar era nevoie în fruntea guvernului de o persoană care să reprezinte revoluţionarismul şi anticomunismul autentic.

Un lucru mi se pare totuşi ciudat în afirmaţiile domnului Mihai Răzvan Ungureanu. Dînsul spunea în 2006 despre apartenenţa sa la CC al UTC: „ca obligaţie, acest lucru nu presupunea nimic”. Adică linguşelile la adresa lui Ceauşescu nu le-a făcut din obligaţie, ci din convingere sinceră?

Adăugire: Remarc articolul lui Grigore Cartianu din „Adevărul”: „Ordin de zi pe unitate: demolaţi-l pe Ungureanu!” (linc), în care acesta deplînge „furia demolatoare” şi „malaxorul diabolic” a cărui victimă este noul primministru Ungureanu, totul pus la cale, la ordin, de către forţele fostului regim ceauşist: „Isteria distructivă se manifestă plenar la televiziunile care, la rîndul lor, îşi trag seva din banii obscuri ai dictaturii ceauşiste şi din reţelele tenebroase ale Securităţii. Regimul a căzut, dar tumorile sale au rămas neatinse. Ceauşescu a fost împuşcat, dar pitbullii şi pekinezii săi i-au supravieţuit cu unicul scop de a prelua puterea pentru a se îmbogăţi. De aici ne vin marile suferinţe ale acestor vremuri. (…) Tînărul prim-ministru „nu are calitatea morală de a deţine funcţia pentru care a fost propus”, zice un analist din zona aparent civică. „Are o carieră de nomenclaturist”, vine completarea. Precizare: în decembrie 1989, Mihai Răzvan Ungureanu avea 21 de ani. Curat nomenclaturist!”.

Pentru vîrsta respectivă, funcţia de membru supleant al CC al UTC era aproape maximul la care putea rîvni domnul Ungureanu. Dar glasul lui Grigore Cartianu, luptătorul autentic împotriva ceauşismului, merită auzit. Dacă în 1989 împotriva lui Ceauşescu se luptau numai KGB-iştii, cum a explicat de atîtea ori Grigore Cartianu şi ziarul „Adevărul”, acum e vremea anticomuniştilor autentici!

12 gânduri despre „Mihai Răzvan Ungureanu: „înflăcăratele îndemnuri adresate tinerei generaţii de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu în deschiderea lucrărilor Forumului nostru pun şi în faţa noastră, a elevilor utecişti, sarcini deosebite”

 1. Imi aduc aminte ca in anii comunismului cantam e drept cu gura mica un refren al unui cantecel comunist pe care l-am modificicat subversiv ,, Utecistii de azi , RFG istii de maine ,, !

 2. Un oportunist care se vrea a deveni garantul linistii lui Basescu dupa retragere, liniste in care sa poata toca in tihna tot ce-a furat.
  Nu ca i-ar fi frica lu Basescu de popor,pentru el poporu nici nu conteaza dar printre rivali si nu numai … chiar si printre acoliti si-a facut cam multi dushmani iar mai devreme sau mai tarziu constientizeaza ca ar putea primi replici dure.

 3. Stimate Domnule Marius Mioc;
  In mai ’84, RMU avea 15 ani si 8 luni (sper ca am calculat corect!).
  Chiar credeti ca EL, cu manuta lui, a scris CEVA care a fost publicat in Scînteia Tineretului la aceasta varsta?
  Sau ca l-a intrebat „cineva” daca este de acord cu ce urma sa apara in ziar?
  Sau ca a fost macar anuntat ca a „scris” un articol la ziar?

  Sa auzim numai de bine!

  • E vorba de ’85, deci MRU avea 17 ani (aproape), cum am scris în articol. Posibil că a citit o cuvîntare scrisă de alţii (iată o posibilă întrebare de ziarist care să-i ia un interviu). E vorba de sinceritatea afirmaţiei sale că funcţia pe care a avut-o în CC al UTC „ca obligaţie, acest lucru nu presupunea nimic”. Cred că presupunea cel puţin citirea de cuvîntări elogioase la adresa lui Ceauşescu.

 4. Este ceva de condamnat in cuvantarea lui Mhai Razvan Ungureanu? Cuvantarea este standard pentru asemenea intruniri, are scopuri mobilizatoare pentru tinerii elevi de atunci. Astazi cum este mobilizata generatia tanara? Nicicum, este lasata in voia sortii. RMU poate fi „acuzat” tot atat de mult cat poate fi acuzat un crainic care citeste un jurnal de stiri scris de o intreaga echipa redactionala.

  • Probabil v-ar plăcea ca azi să se ţină cuvîntări despre „înflăcăratele îndemnuri adresate tinerei generaţii de către domnul Traian Băsescu”. Astfel ar fi şi generaţia tînără de azi mobilizată, că tinerii din ziua de azi sînt cam fără rost în lipsa unor asemenea cuvîntări.

 5. @mariusmioc,
  Exagerati cu buna stiinta . Chiar daca MRU era pe deplin constient de discursurile” inflacarate si obediente „,desi le-a facut la 17ani (inca minor ) tot n-ar trebui sa-l judecati cu atita intransigenta. MRU a putut sa-si dea seama in ce a constat sistemul totalitar si ,ca orice om ajuns la virsta maturitatii si pe deasupra extrem de inteligent ,sunt convins ca s-a dezis total de el. Trebuie sa va invatati sa -l judecati dupa faptele sale si din trecut (inainte de 1989),daca ele au fost facute cu rea credinta ,dar mai ales dupa 1989 . Nu stiu ce virsta aveti ,dar dupa modul cum va cramponati de chestiunile acestea minore ,rezulta ca nu prea cunoasteti ce a insemnat ierarhia in nomenclatura utecista si pecerista. Da, un membru supleant al cc-utc era un nimic .Se afla acolo de umplutura printre cei citeva sute de membri. Acestia proveneau obligatoriu din rindul tuturor categoriilor sociale . MRU- elev la liceu – completa schema. Desigur ca a fost cooptat pentru meritele sale .Banuiesc ca era un bun vorbitor ,dar chiar daca ar fi avut un vocabular adecvat ,tot nu si-ar fi rostit (citit) discursul sau,ci pe al lor (facut de politrucii din PCR). Nu avea nimeni voie sa faca sau sa spuna ceva de capul lui . Era totul regizat pina la ultima vorba. Sunt convins ca nici ceea ce scria la gazeta nu-i apartinea in totalitate. Asa ca va sfatuiesc sa nu fiti mai catolic decit Papa si sa-i dati sansa sa demonstreze ca poate sa faca politica de dreapta ,cu inteligenta si curaj.

  • Mai lasati-o cu cooptarea pe baza meritelor si cu dezicerea ca nu tine. Comunistii au favorizat si colaborat cu suflete obediente, vicioase, avide de putere (cu beneficiile implicite ale puterii) sau cu cei ce credeau in propaganda. O singura intrebare sa fi pus despre una din zecile de minciuni din sedinte sau cuvantari si ar fi fost de ajuns sa nu mai fie propus membru supleant al CC al UTC. Faptul ca domnul Ungureanu a ajuns in acea functie arata ca dintre cei cu rezultate bune si abilitati oratorice decente probabil era cel mai bine „pliat” pe cerintele aparatului de partid.
   Nu credeti ca la 22 de ani dupa Revolutie in Romania sunt suficienti oameni competenti sa faca politica de dreapta cu inteligenta si curaj in afara fostilor membrii supleanti din CC al UTC?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.