Precizări de la Preşedinţia României

După ce Mediafax a transmis ştirea (linc) că preşedintele Traian Băsescu, referindu-se la cererea de graţiere a fostului general Victor Stănculescu, a afirmat că acesta e „singurul condamnat” pentru revoluţia din 1989, am adresat preşedintelui României o scrisoare în care atrăgeam atenţia că respectiva afirmaţie reprezintă o „minciună sfruntată”, îi ceream confirmarea faptului că respectiva afirmaţie a fost într-adevăr făcută de domnia sa şi, pentru cazul că informaţia MediaFax e corectă, ceream să mi se spună cine este consilierul prezidenţial vinovat de dezinformarea preşedintelui şi dacă s-au luat măsuri de pedepsire a acestuia, ţinînd seama de gravele prejudicii aduse credibilităţii instituţiei prezidenţiale. În scrisoare dădeam şi o listă incompletă a proceselor legate de revoluţie, din care se putea observa că Stănculescu nu e singurul condamnat pentru aceasta. În esenţă e vorba de argumentele folosite în articolul de pe acest blog: Preşedintele Traian Băsescu minte cu privire procesele revoluţiei, în timp ce analizează cererea de graţiere a lui Stănculescu (linc).

Preşedinţia României mi-a trimis un răspuns, semnat de consilierul de stat Gabriel Cristian Piscociu, din care reiese că expresia folosită de domnul Traian Băsescu la o emisiune radiofonică, în legătură cu Victor Atanasie Stănculescu, a fost de „singurul mare vinovat al revoluţiei”, nu de „singurul condamnat al Revoluţiei”, cum apăruse în ştirea Mediafax. Reţin totodată răspunsul lui Traian Băsescu despre dosarele revoluţiei, cînd reporterul Alexandra Andon l-a întrebat: „Acum ar fi posibilă desecretizarea lor? Sînt secretizate?”. Domnul Băsescu a răspuns: „Eu cred că nu e nimic secret”. Este o precizare importantă pentru oameni de felul lui Cornel Mihalache, care se prezintă drept specialişti în istoria revoluţiei din 1989 şi care îşi exprimă neîncrederea cînd li se spune că dosarele legate de revoluţie au fost desecretizate, părîndu-li-se o aberaţie îndemnul de a cerceta documentele în locul bîrfelor (vezi polemica legată de filmul „Terorist – erou martir” – linc).

Redau mai jos răspunsul primit de la Preşedinţia României:

Preşedintele României
Probleme Cetăţeneşti
DRA2/1942/31.01.2012

Domnule Marius Mioc

Vă informăm că am primit memoriul dumneavoastră înregistrat la Administraţia Prezidenţială cu nr. DCL/180/31.01.2012, cu privire la afirmaţia Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu referitoare la fostul general Victor Athanasie Stănculescu şi vă comunicăm că în data de 21 decembrie 2011, ora 13:30, în cadrul ediţiei speciale a emisiunii „Actualitatea în dezbatere”, a postului radio România Actualităţi, preşedintele Traian Băsescu a afirmat după cum urmează: „[…] constat un singur lucru: deocamdată avem un singur mare vinovat al Revoluţiei: generalul Stănculescu, care a fost condamnat pentru 15 ani […]”.

Vă transmitem, mai jos, transcriptul din cadrul emisiunii „Actualitatea în dezbatere”.

Participarea Preşedintelui României, Traian Băsescu,
la ediţia specială a emisiunii „Actualitatea în dezbatere”
Radio România Actualităţi (21 decembrie 2011, ora 13,30)
Realizator: Alexandra Andon

[…]
Realizator: Domnule preşedinte, sîntem pe 21 decembrie. Se aniversează, comemorează, 22 de ani de la Revoluţie. percepţia dumneavoastră asupra evenimentelor de atunci s-a schimbat în ultimii 22 de ani?

Traian Băsescu: Doamnă, eu nu am fost implicat în Revoluţie, am fost…

Realizator: Aţi spus-o public.

Traian Băsescu: …într-un oraş mai liniştit, la Constanţa, unde s-au făcut şi acolo, că a fost o revoluţie, au luat covoarele de prin CC, deci mare revoluţie a fost acolo. Avem mulţi revoluţionari de Constanţa, oraş martir, nu? Văd că toate oraşele se fac oraşe martir. Tot declarăm oraşe martir ale Revoluţiei. Deci eu am văzut Revoluţia de la Constanţa, am înţeles-o aşa cum am văzut-o la televizor atunci şi am reînţeles-o în ultima vreme. Nu m-aş pronunţa. Eu cred că a venit timpul să închidem dosarul Revoluţiei şi să intre cercetătorii pe el, pentru că atît timp cît noi, oamenii politici – cînd spun să-l închidem, să-l închidem noi, oamenii politici – să avem decenţa să lăsăm cercetătorii să intre în realităţile Revoluţiei, pentru că noi vom fi partizani. Eu nu sînt partizan. N-am nici un interes, nici de o parte, nici de alta. N-am fost membru FSN, nu am vreo obligaţie faţă de nimeni, dar cred că a venit timpul ca noi, oamenii politici, să ne abţinem de a mai comenta Revoluţia şi să lăsăm istorici, cercetători, să se ocupe de toate documentele, cu o singură condiţie: toţi să le punem la dispoziţie actele care există, inclusiv cele din Parchetul General care sînt, slavă Domnului, camere întregi de documente.

Realizator: Acum ar fi posibilă desecretizarea lor? Sînt secretizate?

Traian Băsescu: Eu cred că nu e nimic secret, dar sînt multe ascunse, pe la unităţi militare, pe la… şi ar trebui lăsate să iasă la suprafaţă şi să intre pe mîna cercetătorilor care pot stabili un fir logic. În orice caz, constat un singur lucru: deocamdată avem un singur mare vinovat al Revoluţiei: generalul Stănculescu, care a fost condamnat pentru 15 ani. Nu vă ascund că are la mine o solicitare de graţiere, iar…

Realizator: O analizaţi?

Traian Băsescu: …Ministerul Justiţiei mi-a dat aviz negativ. Voi mai analiza, nu ştiu exact motivele pentru care a fost condamnat. O să cer să văd sentinţa, să văd motivele pentru care a fost condamnat la 15 ani.

Realizator: Domnule preşedinte, se încheie emisiunea, e aproape de sfîrşit. pentru că se apropie sărbătorile, ce faceţi de Crăciun, de Revelion?
[…]

Consilier de stat
Gabriel Cristian Piscociu
Cod unic: 4f27a97c4c7b5

După părerea mea afirmaţia preşedintelui României continuă să fie neadevărată, Victor Stănculescu nefiind singurul „mare vinovat” osîndit în procesele revoluţiei. Au mai fost condamnaţi pentru reprimarea revoluţiei şi alţi mari vinovaţi, cum ar fi soţii Ceauşescu, membrii C.P.Ex. sau Ion Coman, care la Timişoara a fost comandant al represiunii, şef inclusiv peste Stănculescu. Însă faptul că Mediafax nu a reprodus cu exactitate spusele preşedintelui, continuînd tradiţia jurnalismului după ureche specifică acestei agenţii (vezi şi cazul Bukovski – linc) trebuie consemnat. Mai ales că ştirea Mediafax a fost reprodusă, fără discernămînt, de o mare parte a presei bucureştene.

Referitor la observaţia preşedintelui României că „tot declarăm oraşe martir”, într-adevăr în ultima vreme a existat o inflaţie de legi votate de parlament prin care diferite oraşe erau declarate „oraşe-martir ale revoluţiei din 1989”. Explicaţia este proiectul deputatului PDL de Brăila Viorel Balcan de schimbare a legii 341/2004, prin care, în varianta iniţială, numai revoluţionarii din oraşele martir ar beneficia de indemnizaţii. Nu ştiu ce se va întîmpla cu proiectul Balcan, care a fost respins la senat cu unanimitate iar acum ar urma să fie dezbătut la camera deputaţilor, care e cameră decizională. Asociaţia „21 Decembrie” şi SSPR au făcut o serie de amendamente la acest proiect (am pomenit pe blog despre ele – linc, dar apoi au apărut alte schimbări; pe saitul asociaţiei 21 Decembrie puteţi urmări la zi variantele propuse, eu am şi alte subiecte de discutat), prin care se schimbă aproape complet proiectul iniţial. Inflaţia de oraşe-martir e legată de varianta iniţială a proiectului Balcan. Parlamentari din diferite circumscripţii, pentru a se asigura că revoluţionarii din oraşele lor vor primi indemnizaţii şi în cazul adoptării proiectului Balcan, s-au grăbit să propună declararea respectivelor oraşe ca „oraşe-martir”, ceea ce s-a şi aprobat în mai multe cazuri. E vorba de nişte legi preventive.

8 gânduri despre „Precizări de la Preşedinţia României

  1. in atentia guvernului si a SSPR bucuresti RESPECTIV LA ORASELE MARTIR CARE AU FOST DECLARATE SA LE FIE VERIFICXATE CERTIFICATELE TUTUROR CARE ATESTA CA ESTE EROU MARTIR SI UNDE A FOST RANIT CHIAR DACA ESTE DIN ALT ORAS SI A LUPTAT IN ALT ORAS ESTE EROU IN ORASUL IN CARE A LUPTAT CU DEALFEL ESTE SI PLOIESTIUL UNDE NU AM FOST RANIT DOAR EU MIRICA A GHEORGHE DOVEZI LA DOSAR 13250 DAR SI MARTORI AEASEMENI NU AM CONTESTAT NIMIC DEOARECE NU MAM GINDIT CA MI SE VOR DA NISTE DREPTURI SI CULMEA IA DREPTURI ALTI CARE DUPA PAREREA MEA NU AU AVUT UN INBOLD REVOLUTIONAR MA REFER LA PREFECTUL BALANOIU SI INTREAGA LUI GASCA CE FACETI EI SAU LUAT TOATE DREPTURILE PE CARE GUVERNUL LA OFERIT IAR EU FRONTUL DEMOCRAT ROMIN AM LUAT SUTURI IN FUND SI PUMNI IN GURA UITE CE DEMOCRATIE SA TAC DIN GURA CUM AM FOST AMENITAT NU MIE FRICA SA FIE SIGURII ACESTI INDIVIZI PLOIESTIUL NUI ORAS MARTIR CEI CE SAU JERTFIT SAU JERTFIT IN ORASELE IN CARE FACE DOVADA POATE GRESESC IAR DACA GRESESC SA MA CORECTEZE CINEVA CU NUME DE IDENTIFICARE SI NU ALFEL NU RECUNOSC SCURTARI SAU ALTE DENUMIRI MIATI OPRIT INDEMNIZATIA DE REVOLUTIONAR CONFORM LEGI 341 /2004 PRNTRU CA ISTANTA NU A VRUT SA RECUNOASCA INPLICAREA MEA DIN NOIEBRIE 1987 PE LEGEA 118 142 220 SAU CARE O MAI VRETI BRASOV / LOZINCA ATUNCI NU VOTATI VA VOTATI SINGURI SOARTA SCHINJUIT FARA FORME ACTE IN CARE SPUNE CA ERAM CERCETAT DAR NU SPUNE UNDE ERAM CERCETAT DOAMNELE DE LA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE BUCURESTI LA DOSARUL DE JUDECATA SI NICI DE LA PLOIESTI NU AU VRUT SA FACA DREPTATE POATEAM GRESIT CA MAM INSCRIS IN ASOCIATIA 21 DECEMBRIE SI NU IN CEA DIN 15 NOIEMBRIE BRASOV CA MACANIC POMPE DE INJECTIE PENTRU TRACTOARE SI AUTOCAMIOANE SINT DESTUL DE CUNOSCUT MENFIN SINAIA LA FEL DATI LAOPARTE ADEVARATI OAMENI SI VA FACETI LOC VOI LICHELE IAR CIND SE TAIE DREPTURI PE CARE CU SIGUR NU LE MERITATI PROTESTATI SI INCA TARE SA NU VA IA GITUL CEI DE LA CARE ATI LUAT SPAGA SA LE DATI CERTIFICATE RUSINE SA VA FIE AI AUZIT PLOIESTULE CU DUBA DE REVOLUTIONARI DE DUPA REVOLUTIE STAN VASILE VREA SA SPUNA SI EL CEVA DE EL SA LASE PE ALTI SA SPUNA CEVA DE EL NU O SA SPUNA NIMIC DE ALFEL NUCI DESPRE MINE NU SA PREA VORBIT VINOVAT BULGARU VIOREL POATE IL VAD CIT DE CURIND CA BANI IA BAUT DINTI NU SA PUS POATE AUDE ACUM SI PUNE SINT FRONTUL DEMOCRAT ROMIN iar activitatea mea a fost in tara pentru inlaturarea regimului comunist categoric cine minte in rominia si acum este aceasi poveste ajunge sus cine spune adevarul are sanse sa ajunga la puscarioe astai democratie pentru asta mam jertfit sanatatea si tineretea nici tui marius mioc nu faci nimic doar scri carti sa ti le cumpere streini ca rominbi nu prea vad sa ti le cumpere fa cunoscut nu in numele tau guvernului fapte si lucruri intimplate in revolutia ai syat inchis in perioada cind se murea atrit in TIMISOARA darr si in toata tara deci gresesti pune in scririle tale guvernului resdpectiv PRESIDENTIEI sursa de informati ca sa te creada alfel nu te va crede nimeni iar daca o face o face dar cu dubii si uite asa se duce la descriditarea revoluti si revolutionarilor dute si intreaba primarul din timisoara care a spus ca in 21 ianoarie primesc un raspuns raspuns pe care nici acum nu la-am primit si uite asa sint destul de multe vorbesc mult si am vazut mult oare ce faceti voi am zis sa nuti mai scriu ca asa mai rugat sami fac blog daca eu fac blog audienta nu mai ai pe blog tiospun in fata , daca se introduce legea cu venitul juma juma ce faci ???? AM SPUS SI REPETAT TE FACI CA NU AUZI NICI TU NICI LORIN FURTUNA NICI PETRISOR MORAR CARE DUPA APARENTE EL POATE FI PERSOANA RAZBUNAREA MORTI;LOR STIU CA O SA SPUI CA SINT …. DIGEABA CA ESTE INVERSUL ROMINIA ESTE P[LKINA OCHI SI AM CREZUT CA MAI INPUTINAM DIN EI DAR DIN CONTRA IAM INMULTIT PACAT DA RASPUNS DE LA PRIMARIE CA NU POT VENI IN TIMISOARA FRONTUL DEMOCRAT ROMIN/.

  2. Nu mai pricep nimic Dle. Mioc. Ce carte jucati Dv in acea poveste a revoltei furate de bolsevici? Faceti afirmatia ca: „că preşedintele Traian Băsescu, referindu-se la cererea de graţiere a fostului general Victor Stănculescu, a afirmat că acesta e “singurul condamnat” pentru revoluţia din 1989, am adresat preşedintelui României o scrisoare în care atrăgeam atenţia că respectiva afirmaţie reprezintă o “minciună sfruntată”, îi ceream confirmarea faptului că respectiva afirmaţie a fost într-adevăr făcută de domnia sa şi, pentru cazul că informaţia MediaFax e corectă, ceream să mi se spună cine este consilierul prezidenţial vinovat de dezinformarea preşedintelui şi dacă s-au luat măsuri de pedepsire a acestuia, ţinînd seama de gravele prejudicii aduse credibilităţii instituţiei prezidenţiale….”. Uitati insa sa amintiti ca probabil sponsorii care au cotizat la publicarea tonelor de maculatura despre „revolutie”, au avut rolul in proportie de 80%, de a aburi cititorul cu „adevaruri”, petrecute la masa de scris sau descoperite in depozitiile unor ageamii implicati in acele zile in cu totul alte situatii… Nici macar arhiva aflata lin prezent la Dl. Maries nu contine elemente reale, fiind compusa (din dosarele ratacite intamplator in „camionul de depozitii”) cu declaratii care pot fi catalogate in mare masura neadevaruri sau, daca prezentau elemente de incriminare, au fost subtilizate de lica de procurori militari bolsevici, platiti sa spele dosarele. Cat despre afirmatiile criminalului Iliescu, ale gastii feseniste de teroristi, se scrie cu timiditate, ba din potriva, se ia apararea cat se poate de voalata, viermilor. Pentru ca ei ne-au dorit numai binele… Decredibilizeaza Basescu institutia prezidentiala mai mult decat iliescu?, mai mult decat Constantinescu, cel care a pus pariu ca va fi invins de sistem. Acelasi sistem care aducea minerii la Bucuresti, acelasi sistem care l-a umilit si terorizat pe Ratiu sau Coposu, Doina Cornea… Viermii rosii care ne-au aruncat in noaptea de dupa 22 decembrie 1989, nu au aruncat in derizoriu institutia prezidentaiala, pentru ca ei au platit sa se taca, au platit „libertatea” castigata, din punga de galbeni furata dupa 22 decembrie din BANII ROMANIEI. Stiau ca ne talharesc furand banii romanilor si folosindu-i pentru a-si consolida minciuna si furtul libertatii. Cei care au fost arestati si condamnati pe perioade de „concediu de odihna”, sau cu ajutorul lui Scaraoski, prin suspendare, au platit la caserie, sau au intrat in serviciul feseneului ca „productivi”. Afirmatia cum ca: „Eu cred că nu e nimic secret, dar sînt multe ascunse, pe la unităţi militare, pe la… şi ar trebui lăsate să iasă la suprafaţă şi să intre pe mîna cercetătorilor care pot stabili un fir logic. În orice caz, constat un singur lucru: deocamdată avem un singur mare vinovat al Revoluţiei: generalul Stănculescu, care a fost condamnat pentru 15 ani. Nu vă ascund că are la mine o solicitare de graţiere, iar…”, este extrem de incolora precum dezbaterea „serioasa” despre legitimitatea judecatorilor lui ceausescu, sau vinovatia terorii ceausiste, ori consistenta revolutionara fluturata in prezent despre cele intamplate din 22 decembrie, incoace. Un fapt este clar: Basescu, membru PCR, „colaborator”, a avut curajul sa condamne comunismul in felul lui. Dar a facut acest lucru si pentru ca incearca sa distruga functionarea sistemului, si atunci consider ca este singurul care a facut ceva pentru salvarea demnitatii acelei turme primitive care s-a vandut comunistilor la acel blestemat 23 august 1944… cand i-a asteptat cu trandafirii inrobirii. Iar daca va impune si introducerea Punctului 8 din Proclamatia de la Timisoara, intre copertile Constitutiei, atunci va reprezenta o farama din viitorul dorit de cei care au fosrt impuscati de bolsevicii partidului lui iliescu&co

  3. Vin alegerle primarii nu au pus legea in aplicare raminind in felul acesta terenuri defrisarii masive numai de a face pe plac unor cercuri din electorat ,deci as propune suspendarea alegerilor primari sa fie desemnati de presedinte consilieri sai voteze cetateni iar din rindul consilierilor sa fie ales viceprimarul care sa nu fi fost membru de partid PCR LA FEL SI CONSILIERIIchiar daca spune ca nu a avut functie o data alesi primarul va raspunde si va fi neutru politic cit timp dureaza mandatul eu zic 3 anii poate asa mai miscam putin politicul din primari alfel nu vad o scapare din acest haos agricol in rominia crezi ca este bine poti sa il plasezi in alte bloguri poate ajunge si la alti cu aceleasi vederi cel putin stim ca nu se tine cont cind se aleg primarii de plebea ii alege indemnati de cercurii LASATI SPAGA CA SA DEVENITI PRIMARII, CREDETI CAI O BUCURIE SA FI PRIMAR \ SA FIE CERCETATI PRIMARI CARE AU DEVASTAT COMUNILE FACIND PE PLAC ANUMITOR CERCURI DE INTERESE LEGEA ERE UNA SINGURA DACA EXISTA CONSTRUCTI SA FIE LASATE SI AMENAJATE INCONTINUARE IN INTERES NATIONAL SI PAMINTUL CARE A APARTINUT UNOR TERTE PERSOANE SA FIE DAT IN ALTA PARTE CONFORM LEGI 18 UITE DEMOCRATIA ASA AU INTELESO ACESTI INDIVIZI PACE TUTUROR SA FIE OPRITE ALEGERILE SA SE FACA O ALTA PLATFORMA SA PUNEM LA TREABA SENATORI SI DEPUTATII SI FARA AI REDUCE PRIMESTE FUNCTII DE PRIMARI DESEMNATE DE PRESEDINTE . O PROPUNERE A FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN SEMNEAZA MIRICA A GHEORGHE INITIATORUL

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.