12 februarie 1989: Miting neaprobat la Chişinău

În săptămînalul „Literatura şi Arta” din 16 februarie 1989 Alexandru Donos relatează despre mitingul din 12 februarie care avusese loc la Chişinău. Reproduc acest crîmpei din istoria anului 1989. Cu litere cursive între paranteze drepte sînt explicaţiile mele pentru unele cuvinte folosite cu alt înţeles la Chişinău decît în România.

Un miting nesancţionat [neaprobat] şi atitudini nesancţionate?
(reflecţii strict subiective)

Duminica trecută m-am dus la teatrul „Luceafărul” să cumpăr bilete la spectacolul „A cincea lebădă”, ce urma să aibă loc în acea seară. Deşi era ora 13 şi 30 de minute, casa de bilete (a cărei zi de lucru conform graficului afişat pe uşă începe la ora 13,00) era închisă. Pe aceeaşi uşă era prinsă o foiţă pe care scria: „Biletele se vor vinde la ora 16,00”. M-am întors înapoi spre casă. Cînd am ajuns în Piaţa Biruinţei am devenit, fără să vreau, martorul unui caz ieşit din comun. Dinspre monumentul lui Ştefan cel Mare venea un grup impunător de oameni. În faţa lui era un detaşament de miliţieni care încerca să oprească torentul, dar fără rost. Lumea a împins această barieră vie pînă în faţa monumentului lui V. I. Lenin, unde s-a oprit, s-a îndreptat cu faţa spre tribună şi a început a scanda lozincile: „Vrem dreptate!”, „Jos migraţia!”, „Trăiască Gorbaciov!”, „Limbă de stat!”, „Alfabet latin!”. Peste aprocsimativ cinci minute din megafoanele instalate în piaţă a răsunat următorul anunţ: „Stimaţi tovarăşi, mitingul de astăzi n-a fost sancţionat [aprobat]! Vă rugăm să părăsiţi piaţa! În caz contrar vor fi luate măsuri în conformitate cu legile în vigoare!”. Anunţurile au fost repetate de cîteva ori în limbile moldovenească şi rusă, răsunînd atît de tare, încît au fost auzite de locuitorii din apropiere, care au venit să vadă ce s-a întîmplat. Lumea scanda şi nu se mişca din loc. Apoi de cei care scandau s-a apropiat un autobuz. Miliţienii împreună cu persoane îmbrăcate în civil înşfăcau pe cîte unul din mulţime, tîrîndu-i şi împingîndu-i cu forţa în maşină. Pietonii care treceau întîmplător s-au oprit pe ambele părţi ale pieţei. La vederea acestui tablou îngrozitor ei au început să fluiere, să ţipe. Pomenindu-se într-o asemenea situaţie miliţienii au încetat să mai înşface oameni din mulţimea adunată, însă autobuzul cu cei reţinuţi dovedise [apucase] să părăsească piaţa. Cele întîmplate au fost filmate şi fotografiate de cîteva persoane apărute aici ca la comandă.

În cele din urmă scandările au încetat. Totodată lumea a început să fie împinsă de către anumiţi lucrători ai miliţiei spre strada Gogol. După cîteva minute piaţa a fost eliberată de cei care scandau, aceştia din urmă oprindu-se în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare. În piaţă, în apropiere de strada Gogol, mai rămăsese un mic grup de oameni de care se apropiau pietonii ocazionali. La ora 14,50 minute de acest grup paşnic (care nu mais canda) s-au apropiat două autobuze, iar miliţienii împreună cu persoane îmbrăcate în civil au început din nou să culeagă de aici cetăţeni, aceştia fiind vîrîţi cu forţa în maşini.

De data aceasta lumea a început să scandeze alte lozinci: să fie eliberaţi cei care au fost reţinuţi de miliţie…

Nu sînt un adept al mitingurilor, dar nu pot fi de acord nici cu metodele de împrăştiere a celor adunaţi. Or, puteau fi folosite şi alte modalităţi, mult mai umane şi eficiente. iată una dintre acestea. În loc să fie chemate detaşamentele de miliţinei (ba sosise şi un autobuz cu soldaţi în măşti, probabil aveau de gînd să folosească gaze lacrimogene) era mai cu rost să fie invitaţi conducătorii oraşului, care ar fi stat de vorbă cu mulţimea în scopul de a convinge omeneşte că problemele care s-au adunat pe capul republicii noastre nu pot fi rezolvate atît de uşor, că ele nu pot fi soluţionate prin scandări de lozinci. Totodată, conducerea putea, la o adică, să răspundă la unele întrebări ale celor adunaţi, să ecsplice ceea ce, din anumite motive, nu este clar pentru unii. Cauza principală a unei asemenea situaţii este consecinţa edicaţiei greşite din perioada stagnării [perioada brejnevistă], cînd sufletului omului nu i se acorda atenţia cuvenită, acest lucru fiind lăsat pe un plan secundar. Astfel omul s-a pomenit că nu cunoaşte azi nici legile democraţiei şi nici cum să petreacă orele libere în zilele de duminică. Am observat în ultimul timp că mulţi pietoni se opresc în centru, fiind curioşi să afle, bunăoară, cu ce ocazie, de acum a treia duminică la rînd, miliţia stă adunată în apropiere de monumentul lui Ştefan cel Mare, aşteptînd parcă ceva. Oare nu cumva şi aceasta i-a intrigat pe unii să se adune anume aici pentru a-şi petrece timpul liber? Nu este ecsclus faptul ca de acest lucru să fi profitat şi unii provocatori, amatori de peripeţii. La o întîlnire în asemenea cazuri cu conducerea oraşului, scandalagiii ar putea fi demascaţi, iar provocatorii şi-ar lua tălpăşiţa, văzînd că nu au condiţii prielnice pentru „activitate”.

Aici se iscă şi o altă întrebare firească: la urma urmei, dacă un anumit grup neformal [neînregistrat oficial] sau un club cere să facă miting pe o anumită temă, de ce să nu fie sancţionat [aprobat] acest lucru? Nu de mult a avut loc un asemenea miting la Teatrul de Vară cu tema „drepturile omului”, unde s-au adunat zeci de mii de oameni, a durat trei ore şi n-a fost nici un scandal. Pe cînd duminica trecută un grup de oameni i-au ţinut pe miliţieni încordaţi pînă seara tîrziu în centru, creînd anumite situaţii neplăcute. Apropo, ziarul „Izvestia” [important ziar de la Moscova], care a apărut luni, 13 februarie a.c., publică un material pe această temă, referindu-se la o demonstraţie nesancţionată a membrilor clubului ecologic „Ocişcenie” din Nijnii-Taghil. Autorul articolului trage următoare concluzie: „Ne nado zablujdatsea: miliţia razgonit liubliu demonstraţiiu „Ocişcenia”, zapreşcennuiu gorispolcomom. No nado pomiti, cito ne vseacoe zapreşcenie zaşcişciaet corennîe interesî naroda”. Într-adevăr, comitetul ecsecutiv orăşenesc are de lucru în această privinţă: ceea ce s-a întîmplat duminica trecută am vrea să nu se mai repete. Or, aceasta nu este altceva decît o pată ruşinoasă ce nu face cinste nici scandalagiilor şi nici organelor chemate să respecte ordinea publică.

Alecsandru Donos

P.S. Luni au venit la redacţie cîţiva dintre cei reţinuţi în ajun pe piaţa Biruinţei, spunîndu-ne că la ora 8,30 dimineaţa au fost aduşi de organele de miliţie la judecătoria populară a raionului [subdiviziune administrativă a Chişinăului] Frunze pentru a fi de urgenţă deferiţi judecăţii. Ei însă n-au fost de acord cu materialele ce li s-au prezentat şi au scris un protest împotriva celor puse la cale, astfel procesul judiciar fiind amînat pentru vineri, 17 februarie a.c.

Mai citeşte alte fragmente din presa anilor 1988-1990 din RSS Moldovenească la pagina RSS Moldovenească 1988-1990.

4 gânduri despre „12 februarie 1989: Miting neaprobat la Chişinău

  1. IN CHISANAU SINT SI PENTRU UNIRE CU TARA MAMA ROMINIA SI CONTRA DAR MAI MULTI CONTRA SPUN ASTA DIN CONVORBIRI AVUTE CU ANII IN URMA NU POTI CERE INTRUN STAT SA SE VORBEASCA ALTA LIMBA SAU ALTA FEL DE VIATA DECIT CEA DIN TARA RESPECTIVA NU CA LA NOI IN ROMINIA SA DAT DREPTURI DE SCOLI IN LIMBA MAGHEARA PAI DRACU A MAI VAZUT CU BANI ROMINIEI SI IN POSTURI DE CONDUCERE IN ROMINIA O ALTA ETNIE ORE DACA AR FI INVERS CE SAR APROBA CELULA IAR ASTEPTA LASATI CHISANAUL SA DECIDA SINGURI CU CU CINE VOR SA FIE SI CE DORESC NU VA AMESTECATI IN VIATA LOR EI AU TARA LOR REPUBLICA MOLDOVA NE RECUNOSCUTA DE NIMENI DECIT DE ROMINIA SI CU ASTA BASTA TOTI SINTEM ROMINI INTREBATIL PE REGELE MIHAI 1 SA SPUNA ADEVARUL A VINDUT MOLDOVA SAU CE???? SINT FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MIRICA A GHEORGHE

  2. Domnule Mioc ce parere aveti despre incercarea de modificare a legii 341,ca eu una numai inteleg nimic,ce se urmareste in toate proiectele de modificare a legii,va multumesc

  3. Foarte bine, ca ai acordat zilei de 14 februarie si o importanta istorica.
    Banuiesc ca nu ai tradus tu aceasta declaratie.
    Oare la anu’ va fi o declaratie dedicata cetanilor romani?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.