TVR îmi dă drept condiţionat de a-i folosi înregistrările din revoluţie

Scriam în decembrie 2011 că s-a făcut o reclamaţie împotriva mea la youtube (linc), pe motiv de încălcare a drepturilor de autor ale TVR. În urma reclamaţiei 5 dintre înregistrările video puse de mine pe youtube, care conţineau fragmente din emisiunea TVR din decembrie 1989, au fost şterse. Contul meu de youtube a rămas blocat de atunci, fiindcă nici n-am acceptat reclamaţia, nici n-am contestat-o. Am încercat însă să rezolv problema amiabil cu TVR. Am trimis acestei instituţii, plătită din bani publici, următoarea scrisoare:

Către Televiziunea Română
Calea Dorobanţilor 191
Sector 1, Bucureşti

Subsemnatul, Mioc Marius Remus, domiciliat în Timişoara (…), sînt rănit în revoluţia din decembrie 1989 şi totodată cercetător al istoriei revoluţiei române şi autor al mai multor cărţi cu acest subiect, şi anume:
– Falsificatorii istoriei, Editura Almanahul Banatului, 1994
– Falsificatorii istoriei (ediţie revăzută şi adăugită), Editura Marineasa, 1995
– Revoluţia din Timişoara aşa cum a fost, Editura Brumar, 1997
– Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei, Editura Sedona, 1999
– Revoluţia fără mistere: Începutul revoluţiei române. Cazul Laszlo Tokes, Editura Almanahul Banatului, 2002
– The anticommunist Romanian Revolution of 1989, Editura Marineasa, 2002, reeditată 2002, 2004 şi la Editura Artpress 2007
– Libertatea şi politrucii, Editura Mirton, 2003
– Revoluţia din 1989 şi minciunile lui Marius Tucă, ziar – ediţie specială, 10 martie 2004
– Curtea Supremă – Procesele revoluţiei din Timişoara (1989), Editura Artpress, 2004
– Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional. Mitul agenturilor străine. Mitul securităţii atotputernice, Editura Marineasa 2005.
– Revoluţia din 1989, pe scurt, Editura Artpress, 2006
– La revolution roumaine de 1989, Editura Artpress, 2007

Sînt totodată coautor la următoarele cărţi:
– O enigmă care împlineşte 7 ani, Fundaţia Academia Civică, Biblioteca Sighet, 1997 (capitolul “Măsluirea istoriei revoluţiei”). Coordonatorul cărţii – Romulus Rusan
– Întrebări cu şi fără răspuns, Editura Mirton 2001 (capitolul “Politicienii şi revoluţia din 1989″). Coordonatorul cărţii – Iosif Costinaş
– Revoluţia română din 1989. Istorie şi memorie, Editura Polirom, 2007. Coordonatorul cărţii – Bogdan Murgescu

O parte din cărţile mele sînt disponibile gratuit şi pe internet.

Dispun la momentul actual de cîteva ore înregistrate cu emisiunea Televiziunii Române din timpul revoluţiei din decembrie 1989. Ţinînd seama că aceste înregistrări au un caracter de document istoric, util cercetării ştiinţifice a revoluţiei din decembrie 1989, vă solicit dreptul de a pune pe internet, gratuit la dispoziţia tuturor celor interesaţi, fragmente din emisiunea TVR din decembrie 1989. Punerea pe internet aş face-o fără nici un fel de interes comercial şi financiar propriu, ci exclusiv în scop de analiză, comentariu, critică sau cu titlu de exemplificare a ceea ce a fost „Revoluţia română în direct”, adică emisiunea TVR din decembrie 1989. Art. 33 din Legea 8/1996 prevede de altfel dreptul de a prezenta „scurte citate în scop de analiză, comentariu sau critică sau cu titlu de exemplificare”, ceea ce practic aş face eu prezentînd fragmente de maxim 10 minute fiecare, doar în cazuri excepţionale mai lungi, din ceea ce a fost „Revoluţia română în direct”. Doresc însă să evit orice neînţelegere cu instituţia dv., de aceea vă solicit şi un accept scris. Astfel, fragmentele respective ar fi gratuit la dispoziţia tuturor celor interesaţi de subiect – cercetători, istorici, magistraţi sau oameni obişnuiţi şi aş preciza că e vorba de emisiunea TVR din decembrie 1989. În unele cazuri aş adăuga comentarii şi analize proprii lîngă fragmentele de înregistrări respective.

Precizez că eu deja dispun de înregistrările pe care doresc să le fac disponibile pe internet pentru toată lumea, nu am nevoie de la dv. de nimic în afară de un accept scris că pot să pun aceste înregistrări pe internet astfel încît ele să poată fi vizionate gratuit de oricine. Costurile punerii înregistrărilor pe internet mă privesc în totalitate şi eu mă oblig să nu pretind niciodată bani sau alte avantaje în schimbul posibilităţii pe care o ofer publicului de a viziona respectivele înregistrări.

Vă mulţumesc anticipat pentru înţelegere

Cu stimă,
Marius Mioc

Intenţia mea era să primesc acceptul TVR şi apoi, pe baza acestuia, să contest la youtube reclamaţia care mi-a fost făcută, obţinînd repunerea pe youtube a videoclipurilor contestate şi asigurarea că nu se vor face în viitor alte reclamaţii împotriva mea, pe această temă. Mi-am păstrat însă poziţia că punerea pe internet a acelor fragmente din emisiunea TVR e legală şi am precizat că fac demersul fiindcă „doresc să evit orice neînţelegere”.

Recent am primit următorul răspuns din partea domnului Alexandru Lăzescu, director general al TVR (deşi datat 8 ianuarie, a durat mai mult de o lună ca răspunsul să ajungă la mine):

TVR
Cancelaria Preşedintelui-Director General
Nr. C/81 din 08.01.2012

Stimate domnule Marius Remus Mioc,

Am primit scrisoarea Dumneavoastră referitoare la solicitarea asupra dreptului de a pune pe internet fragmente din emisiunile TVR din decembrie 1989. Am reţinut din conţinutul cererii Dumneavoastră că scopul exclusiv pentru care doriţia ceasta este de natură ştiinţifică, iar imaginile urmează să fie folosite numai drept suport pentru comentariile pe care doriţi să le postaţi pe site.

Analizînd conţinutul solicitării Dumneavoastră şi luînd act de toate celelalte afirmaţii făcute, pe care le considerăm ferme, am decis să vă acordăm permisiunea de a posta exclusiv pe site-ul Dumneavoastră, pentru care vă rugăm să ne transmiteţi cu anticipaţie toate elementele de identificare, acele imagini din emisiunile TVR din decembrie 1989 care servesc scopului expus, cu respectarea următoarelor condiţii:
– inexistenţa oricărui aspect comercial, de orice natură şi excluderea oricărei posibilităţi prin care cineva, chiar interpuşi, ar putea avea pretenţii sau beneficii materiale rezultate în urma acestei situaţii;
– existenţa permanentă a siglei TVR pe toate postările video, inclusiv pe porţiunile în care ea lipseşte în original (vă revine obligaţia de a o ataşa)
– utilizarea unui soft care să blocheze posibile încercări de descărcare şi reutilizare de către terţi;
– menţionarea vizibilă şi permanentă, în scris pe site, a faptului că drepturile de autor asupra imaginilor respective aparţin în exclusivitate SRTV.

În aceste condiţii vă rog să ne transmiteţi toate informaţiile legate de modul concret în care veţi oferi publicului aceste postări, astfel încît să avem permanent posibilitatea de a fi informaţi asupra destinaţiei materialelor proprii.

Cu consideraţie,
Alexandru Lăzescu
Preşedinte – Director General

Răspunsul TVR îmi ridică următoarele probleme:

– Nu mi se dă drept de postare pe youtube, ci numai pe saitul meu propriu. Acest blog este găzduit gratuit pe platforma WordPress, dar spaţiul pe care WordPress mi l-a alocat pentru asta e limitat. De aceea nici n-am încărcat înregistrări video – care ocupă multă memorie – direct pe blog, ci le-am încărcat pe youtube şi de acolo le-am încorporat pe blog. Dacă ar fi să încarc înregistrările video direct pe blog, din cîteva înregistrări aş consuma toată memoria pe care WordPress mi-a alocat-o gratuit pentru acest blog. Soluţia ar fi să-mi fac un sait propriu pe care să am spaţiu mai mare, dar pentru asta ar trebui să plătesc (şi mi se interzice orice activitate pe acel sait prin care aş putea recupera banii investiţi).

– Un sait propriu nou ar avea o adresă web schimbată şi ar dura timp pînă să recîştige popularitatea deja obţinută în 3 ani şi jumătate de blogăreală la actuala adresă. Sigur aş putea anunţa pe acest blog noua adresă şi cititorii fideli m-ar urma, dar o bună parte din cititori vin pe acest blog prin căutări pe google sau alte motoare de căutare unde actuala adresă web şi-a cîştigat în timp relevanţă.

– Înregistrările fiind puse pe youtube atrag o mulţime de vizitatori, dacă le-aş pune doar pe un sait al meu propriu numărul celor care le-ar vedea ar scădea drastic. Acum contul meu youtube e blocat, dar înainte de asta puteam vedea statistici cu vizualizările strînse de filmuleţele mele. Ajunsesem – cumulat pentru toate filmuleţele, nu doar pentru cele 5 reclamate – la peste 1500 de vizualizări pe zi. Statistica youtube îmi arăta că majoritatea vizualizărilor vin de la căutări în interiorul youtube sau videoclipuri similare sugerate de youtube. Youtube fiind un sait foarte popular, are o mulţime de vizitatori. Căutau oamenii acolo „Ceauşescu” sau „decembrie 1989” şi nimereau peste filmuleţele puse de mine. Deşi aproape toate filmuleţele puse de mine pe youtube au fost încorporate şi pe acest blog, doar vreo 5% din vizualizările de pe youtube proveneau din videoclipuri încorporate. Şi nici aceste 5% nu sînt doar de la saitul acesta, căci înregistrările mele de pe youtube au fost încorporate şi de alte saituri (inclusiv ale unor ziare de prim rang). Deci, o renunţare la youtube şi o concentrare doar pe un sait propriu înseamnă renunţarea la peste 95% dintre spectatori.

O să mă gîndesc cum voi proceda în continuare. Nişte sfaturi de la cititori care se pricep la aspectele juridice mi-ar fi de folos. De pildă, m-ar interesa dacă încorporarea unui material video postat pe alt sait este considerată postare pe sait propriu.

Şi, apropo de disputa recentă legată de ACTA: Dacă ACTA ar fi fost în vigoare, cei deranjaţi de adevărurile despre revoluţie pe care le-am dezvăluit prin youtube nu puteau doar să ceară la youtube ştergerea videoclipurilor puse de mine, ci ar fi putut obţine dovezi juridice prin care să mă dea în judecată şi să-mi ceară despăgubiri. Mă puteam trezi rămas pe drumuri în urma unui asemenea proces. Dar asta n-o să împiedice „formatori de opinie” de felul europarlamentarului PDL Traian Ungureanu (linc), Cristian Bândea (linc) sau Răzvan Cucui (linc) să spună că libertatea de expresie nu e cu nimic ameninţată de acordul ACTA. Formal, într-adevăr nu scrie acolo nimic despre interzicerea libertăţii de expresie.

Mai citeşte:
Reclamaţie împotriva mea la youtube
România semnează tratatul ACTA, acceptînd astfel ideea de cenzurare a internetului
Manipulare lingvistică: echivalarea copierii neautorizate cu furtul sau pirateria
Valentin Ceauşescu cere interzicerea piesei “Ultimele ore ale lui Ceauşescu”
Valentin Ceauşescu cere despăgubiri pentru folosirea numelui “Ceauşescu” într-o piesă de teatru
Adrian Năstase vrea reglementarea prin lege a discuţiilor pe internet
După Adrian Năstase şi Lia Olguţa Vasilescu, un nou fan al cenzurii: Silviu Prigoană
Proiect de lege pentru cenzurarea internetului
Vechiul duşman al libertăţii de exprimare Ioan Ghişe revine cu idei noi
Limitarea libertăţii prin creşterea drepturilor cetăţeneşti sau proiectul legislativ al deputatului Mihail Boldea
Încercări de cenzurare a internetului. Wikipedia englezească intră în grevă pentru o zi
Blogul lui Marius Mioc, suspendat a 2-a oară

22 de gânduri despre „TVR îmi dă drept condiţionat de a-i folosi înregistrările din revoluţie

 1. Dragă Marius,

  Țin să îți mulțumesc că m-ai denumit ‘formator de opinie’, chiar și cu gilimele. Uite, îți dau eu niște sfaturi dacă ai într-adevăr niște înregistrări ‘hot’.
  1. Treci pe .ro, nu mai sta ca începătorii pe wordpress. Cititorii te vor urma după un link lăsat în vechiul blog. N-ai fi primul care a făcut-o;
  2. Îngrijește-te și de partea materială a demersului. Dacă ai scris cărți, bănuiesc că ai primit și niște drepturi de autor. Nu-i rușine;
  3. Partea cu ‘aspectul comercial’ trebuie întoarsă-n bot lui Lăzescu. Civilizat până cedează. Ce treabă are el dacă vei câștiga o pâine din asta?;
  4. Dacă ai un proiect coerent cu filmulețele cred că trebuie să țintești mai sus, nu doar să postezi pe youtube. Bănuiesc că ai ceva conexiuni pentru că ai mai publicat. Dacă postezi pe youtube are argumentul că oricine e îndemnat să le ia cu embed;
  5. Dacă însă nu ești interesat material și vrei să publici doar pentru aflarea adevărului asociază-te cu cineva mai puternic pe parte economică 🙂 în stare să-i spargă botul lui Lăzescu.
  Altfel există o lege care nu are treabă cu ACTA după care se pitulează Lăzescu. Mda, din lașitate. Îi e frică că vei deranja pe cineva și i se va sparge oala lui în cap. Amploaiat, deh! ACTA nu te nenorocește pe tine, persoană autoidentificată public, mai mult decât te-ar nenoroci legea în prezent. ACTA aduce nou acea identificare a anonimului suspectat de încălcarea drepturilor de autor, acel ‘înfricoșător’ articol 27, pct 4. Repet, simpla identificare. Mai departe, legile există. Nu te mai alinta!

  1. @ElCucui, spui că, pentru a publica doar pentru aflarea adevărului trebuie să mă asociez cu cineva mai puternic pe partea economică. Poate ai dreptate, dar îţi dai seama că indirect recunoşti că legile proprietăţii intelectuale duc la cenzură? Adică lupta pentru adevăr dezinteresată material nu mai e la îndemîna oricui, ci numai la îndemîna celor puternici pe parte economică sau asociaţi cu puternici pe parte economică. Asta se numeşte limitare a libertăţii de exprimare. Libertate, dar nu pentru căţei!

   1. Marius, nu recunosc decât în fața Marii Adunări Naționale. 🙂 Serios vorbind, nu recunosc. Tot ce recunosc este proprietatea intelectuală. Recunosc însă că regimul în care TVR a făcut acele înregistrări nu îi dă dreptul să protejeze cu drepturi de autor imaginile din timpul Revoluției. Argumentul nu e că televiziunea este publică, ci că Revoluția a fost a noastră. Chit că în paralel a mai fost o revoltă subterană a activiștilor și securiștilor. Noi suntem actorii și noi avem dreptul la acele imagini.

    Poți să formezi un grup de presiune – nu zic ‘asociație de revoluționari’ – și de ex. să ceri să publice Lăzescu cu mâna lui acele imagini pe youtube. Mizează și pe mine.
    ________________
    E o greșeală să extrapolezi de la un caz atât de particular ca acesta!

 2. Cum sa va recapatati contul de youtube: http://www.youtube.com/watch?v=RtdBI-0EE0Y&feature=g-all-a&list=PLCA2BF5DE002F5F87&context=G2eae8b4FAAAAAAAACAA
  si
  http://fairusetube.org

  Pe scurt: in interfata youtube puteti contesta decizia celor de la youtube si astfel sa va recuperati contul dupa ce indicati datele de contact cu care tvr teoretic ar putea sa va dea in judecata.

  Nu cred ca tvr va va actiona in instanta pentru ca ar fi chiar o magarie imensa ca o institutie politizata si falimentara sa dea in judecata un revolutionar care foloseste nonprofit filmele despre revolutie, ei vrand astfel sa scoata profit cu aceste filme document dupa ce au furat bugetul public. Ar fi o imagine dezatruoasa pentru o institutie deja prabusita. Cerintele lor sunt exagerate, v-ar trebui un studio de film, un soft care cine stie cate mii de euro mai costa si sute de Gb de hosting. Chiar puteti sa le raspundeti asta, ca in tot ce faceti folositi platorme gratuite si ca imaginile document ar trebui sa fie in mod normal plasate intr-o arhiva nationala care sa le puna gratuit la dispozitia publicului. Dvs. ati vrut sa fiti de buna credinta si ca dovada aveti acea hartie pe care ati trimis-o dar ei au pus niste conditii de parca ati fi o televiziune.

  Veti mentiona la fiecare clip in descriere ca apartine tvr si ca nu poate fi folosit decat cu scop de cercetare si educatie (etc de vazut ce exceptii mai prevede si legea romana)… Era de datoria lor sa puna sigla la emisie dar puteti sa puneti fara costuri aditionale si un „label” pe youtube (vezi meniul „edit annotation”). Eventual pentru a se inscrie oarecum in cerintele lor puteti sa treceti filmele in mod „not listed” adica sa nu poata fi gasite la cautare pe youtube. De pe youtube oficial nu exista posibilitatea de download de catre terti (http://support.google.com/youtube/bin/answer.py?hl=en&answer=56100 – „Downloading videos from YouTube is not supported, except for one instance when it is permitted – Download your own uploaded videos to MP4”). Deci ati putea sa fiti acoperit si aici in mod legal.

  Subiectul filmelor ar merita ridicat si in institutiile si asociatiile de revolutionari. Aceste filme ar trebui sa aiba un statut special de document istoric si ar trebui sa nu poata fi monopolizate de catre cineva.

  1. Ştiu că am dreptul să contest decizia youtube, dar asta înseamnă că pot fi dat în judecată de TVR. Ar fi într-adevăr o măgărie să mă dea în judecată, dar nu sînt sigur că n-o vor face. Da, ar avea de pierdut ca imagine, dar poate nu le pasă. Şi sînt persoane care sînt deranjate de activitatea mea, dreptul de autor este un pretext excelent. A menţiona în descrierea fiecărui videoclip că aparţine TVR este un lucru pe care aş accepta să-l fac. A pune filmele în mod „not listed” înseamnă să pierd o mare parte din spectatori, şi scopul este să fac lucrurile astea cunoscute cît mai larg.

 3. in 22 decembrie la ploiesti frontul democrat romin sa spus cuvintul prin lozinca tre=aiasca frontul democrat romin moarte tiranilor dupa aceia ca cuvint de verificare a mea am strigat rominoaveniri tot adica romini veniti cu toti au disparut inregistrarile dupa ce au fost puse pe internet de perju daniel dupa ce am recunoscut si verificat ca eu am fist persoana iar dupa mine sute de manifestanti a fost stearsa caseta punind un comentator care vorbeste de evenimente dar acum nu se mai aude nimic falsificatori revoluti romine cu certificate de revolutionari dovada este un singura nus revolutionari daca erau nu falsificau istoria la ploiesti nu ma mai vad nici cind mergeam in bat ca in picioare nu mai puteam merge nici revolutionarul din TIMISOARA care ma reprezentat in evenimentele din decembrie 1989 frontul democrat romin nu recunoaste dar sint sigur ca dreptate va invinge poate prea tirziu pentru mine dar astes mentalitatea in rominia sa devi erou doar vorbind ca de ei fara a declara cinei adevaratul erou si ridica monument ca erou necunoscut asa sa scris istoria in rominia nu stiu si in alte state ale lumi oare este tot la fel , oare guvernul stie de mine frontul democrat romin mai detin documente inca ne dezgropate daca a disparut caseta de ce nu ar dispare si documentele FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN INCA O DATA REPET NU INTELECTUALI AU FACUT REVOLUTIA EI AU FURAT REVOLUTIA AI AUZIT SI RETINE BINE CU MICI EXCEPTI PE ICI PE COLO DAR MASA MARE A FOST OAMENI DE RIND CUM SE SPUNE DE LA COARNELE PLUGULUI SE VORBESTE LA NIVEL INALT PLEBEA NU INTELEGE SI VOTEAZA NICI MACAR NU STIE CE VOTAZA SA SE COBOARE IN MOD PEDAGOGIC SI SA VORBEASCA IN TERMENI PRICEPUTI DE MASA DE ROMINI PLEBEA ROMINIEI terminati cu cuvinte filozofice si ce a facut guvernul sa pregatit pentru alegeriu tot vechi candidati vor fi in ziua cin vor fixa alegerile miting de amploare in toata tara asfel ne ia dracu ai auzit bine cauta si da caseta integrala de la ploiesti fara comentator asa cum a fost pusa pe internet inainte de acest comentator pe cara las spinzura de linba. iar cartea scrisa la ploiesti de asa zisul veterinar nui scrisa de el si de bulgaru viorel care a pus indivizi in ia ca sa primeasca certificate de revolutionarii in ce priveste acesta este un turnator care facea poze lucru cu care nu an\m fost deacord undeva ma vaad ii arat pumnii astai revolutia in ce priveste legea cu modificarile cu declaratile este o prostie meries a cazut in cursa din nou aytita timp cit din rindul revolutionarilor nu sint scosi cei cu uniforme militare aceasta declaratie fie ia si notariala nu are valoare oare de unde sa mai iau bani si pentru o asfel de declaratie notariala totul este o cacealma meries face mari greseli chiar cu greva foamei juridic nu se justifica ca el personal sa o faca de aici iliescu il ataca din nou eu ii urez sanatate si sa ramina in viata oate asa este de ajutor rominiei informeaza guvernul de FRONTUL DEMOCRAT ROMIN sau si tu spui ca bulgaru viorel ca nui rampa de lansare pai daca este asa numi mai da nici un mil nimic nu sint suparat ca nu am pentru ce scrie carti incontinuare sa le cumpere turisti TRAIASCA FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MOARTE TIRANILOR DE OR CE RANG SE MINTE ASA DE MULT CA ESTE DEZASTRU DE LA OMUL DE RIND LA PARLAMENTAR SAU FACUT CLICE DE BETIVI CARE DESCREDITEAZA PE UNUL CU ADEVARAT BETIVI SI TIGANI CONDUCE ROMINIA ???? OARE INCHEI SI DACA NU MI SE CONFIRMA CA SSPR BUCURESTI STIE DE MINE FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MIRICA A GHEORGHE NUMI MAI SCRIE TE ROG DE SI AM ZIS CA NUTI MAI SCRIU ADUTI AMINTE ,.

  1. Youtube e mult mai bun decît biblioteca naţională. Mult mai multă lume se uită pe youtube decît merge la bibliotecă.
   Dar conform legii 8/1996 chiar şi bibliotecile trebuie să plătească drepturi de autor pentru materialele pe care le împrumută:
   Art. 14^4 din legea 8/1996:
   (1) Prin imprumut, in sensul prezentei legi, se intelege punerea la dispozitie spre utilizare, pentru un timp limitat si fara un avantaj economic sau comercial direct ori indirect, a unei opere prin intermediul unei institutii care permite accesul publicului in acest scop.
   (2) imprumutul efectuat prin biblioteci nu necesita autorizarea autorului si da dreptul acestuia la o remuneratie echitabila. Acest drept nu poate face obiectul unei renuntari.
   http://www.legi-internet.ro/index.php?id=63
   Este ăsta într-adevăr progres?

 4. Acele înregistrări sunt din punct de vedere legalpropietatea TVR. În consecință TVR este singura care poate decide ce face cu ele.
  Oricât țe-ar enerva respectiva condiționare, TVR putea să îți ceară o sum de bani sau chiar să îți intarzică să folosești respectivele înregistrări.
  Cred că povestea se poate rezolva cu o audiență acolo.
  Legat de Youtube, este foarte atent la protejarea drepturilor de autor…

  P.S. Succes în ceea ce dorești să faci.

  Atenție, reacțiile nervoase pot atrage din partea TVR faptul de a i se interzice folosirea producțiilor sale în ORICE FEL. E dreptul lor…
  Nu contează ce este pe o înregistrare ci cine este autorul și cine are dreptul să o folosească ….

  1. Asta este o intelegere imbecila a legii copyrightului. Dupa principiul asta cretin Daniel Ciobotea ar putea cere copyright pe Biblie, pe cruce sau sa puna o taxa de cate ori spui Tatal Nostru.

   Tvr a difuzat imaginile dar nu a achizitionat drepturile de la terti. Sunt sigur ca tvr n-a platit niciun sfantz si nu are contracte cu toti cei care independent au filmat si apoi au dat imaginile gratuit cu buna credinta tvr-ului, pentru a le vedea toata lumea. Poate ca pe unii i-au pacalit si au semnat o cedare de drepturi. Dar multe sunt filmari VHS facute de amatori de care nu se mai stie nimic. Pentru ca nu detin drepturile ei vor doar sa limiteze accesul oamenilor la imaginile document, sa detina monopolul, sa poata sa cenzureze politic!!! Astea sunt documente istorice nu showuri comerciale!

   Sunt curios cat de magari ar putea fi … cat ar incerca sa ceara daune pentru acele imagini folosite nonprofit, daca ar indrazni nemernicii.

   1. La emisiunea TVR din timpul revoluţiei au apărut crainici ai TVR, angajaţi ai acesteia, dar şi persoane din afara TVR. Oare acestea nu pot cere drepturi de autor?
    Emisiunile au fost în general filmate de angajaţi ai TVR.

 5. Angajatii ca angajatii ei aveau contracte desi de multe ori au fost in afara programului…
  Dar cine au fost producatorii „emisiunilor” din acele zile? 😀 Tvr ii va dezvalui oare?

  Putem s-o luam si altfel. Eu zic sa cereti Tvr-ului copyright pentru ca dvs ca participant activ la revolutie ati „produs” evenimentul si deci detineti o parte din drepturile de autor ale revolutiei pe care ei au filmat-o. Fara oameni ca dvs. poate ca tvr n-ar fi avut azi la ce sa ceara copyright…

 6. Uita-te la descrierea clipului asta (click pe Show more):

  Vei gasi urmatorul text:

  FAIR USE NOTICE: This video may contain copyrighted material. Such material is made available for educational purposes only. This constitutes a ‘fair use’ of any such copyrighted material as provided for in Title 17 U.S.C. section 107 of the US Copyright Law.

  Daca o astfel de mentiune lipseste din legea romaneasca a copyright-ului, atunci iti ramine sa faci presiuni (impreuna cu altii care inteleg despre ce e vorba) pentru amendarea legii.

 7. tvr iti da doar ce vrea ei . cerei scrisoarea FRONTULUI DEMOCRAR ROMIN data la poarta ofiterului care era acolo accesul nu mi la permis iam dat scrisoarea FRONTUL DEMOCRAT ROMIN si undei acum scrisoarea ????. poate se gaseste daca a dato de la poarta are adresa mea nici din iregistrarile de la ploiesti sint incomplete

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.