Richard Andrew Hall: Rescrierea istoriei revoluţiei. Triumful revizionismului securist în România (IV). Întrebări despre tratarea cazului Tokes de către regim

În 2009 am publicat pe acest blog traducerea unor fragmente din teza de doctorat a profesorului american Richard Andrew Hall„Rescrierea istoriei revoluţiei. Triumful revizionismului securist în România de după Ceauşescu”. Respectiva teză de doctorat a fost susţinută în decembrie 1996 la Universitatea Indiana. Voi prezenta în perioada următoare noi fragmente din această teză de doctorat. În textul lucrării domnului Hall, fragmentele pe care le voi prezenta sînt anterioare celor deja traduse, care au fost numerotate 1-8, şi le voi numerota cu cifre romane. Cu litere cursive între paranteze drepte am introdus în text unele comentarii ale mele.

Pentru republicarea în altă parte a acestei teze este nevoie să cereţi aprobarea autorului, cu care se poate lua legătura la hallria@comcast.net

Fragmentele deja traduse din teza de doctorat a profesorului Hall:
Începutul sfîrşitului: Timişoara 15-17 decembrie 1989
O privire de ansamblu asupra revoltei din Timişoara
„Ialta-Malta” şi teoria intervenţiei străine în revoluţia de la Timişoara
Întrebări despre tratarea cazului Tokes de către regim – fragmentul prezentat acum
Ceauşescu pleacă în Iran
18-19 decembrie. Evenimentele din Timişoara în absenţa lui Ceauşescu
20 decembrie 1989: Protestatarii cuceresc Timişoara
Greşeala fatală a lui Ceauşescu: mitingul din 21 decembrie
Cine a aruncat “petarda”?
Rolul USLA în reprimarea din 21-22 decembrie 1989 la Bucureşti
Ce l-a făcut pe Ceauşescu să fugă?
Ceauşeştii în timpul fugii
Concluzii

Întrebări despre tratarea cazului Tokes de către regim

Ce e cu evacuarea plănuită a pastorului ungur Tokes, care se pare că a făcut să izbucnească revolta din Timişoara? Se ştie că Securitatea îl plasase pe Tokes sub o supraveghere atentă cu multă vreme înaintea acestui eveniment datorită criticilor stăruitoare ale sale adresate ierarhiei bisericii reformate şi încălcării drepturilor omului de către regimul Ceauşescu. În acelaşi timp, ţinînd seama de tradiţia regimului Ceauşescu de a înăbuşi dizidenţa înainte ca aceasta să cîştige susţinere în rîndul populaţiei – se spune că Ceauşescu recomandase subordonaţilor „să evite crearea de martiri” – eşecul regimului de a-l izola sau reduce la tăcere pe Tokes pare necaracteristic. Mai mult, faptul că manifestanţii s-au putut aduna pentru a preveni evacuarea sa fără a fi dispersaţi imediat şi cu brutalitate este de asemenea neaşteptat.

Rezumatul lui Radu Ciobotea despre împrejurările legate de izbucnirea evenimentelor din Timişoara sintetizează bănuielile multor români:

Securitatea se grăbeşte încet … dar nu rezolvă nimic. Situaţia e destul de stranie. Într-un stat totalitar, cu un serviciu de informaţii şi contrainformaţii bine pus la punct, cu un „caz” urmărit nu de luni ci de ani de zile, vîrfurile securităţii statului … nu dau nici o dispoziţie, lăsînd lucrurile să curgă. Mai mult, intervenţia acestor organe este – cum spuneam – prea zgomotoasă pentru a nu camufla alte proiecte latente. Din mai pînă în decembrie, o simplă evacuare de locuinţă – fie ea parohială – nu se poate îndeplini! Un singur om care are obrăznicia de a colabora, în văzul Europei, cu mass-media (şi poate nu numai) ungară nu poate fi „neutralizat”! Iată o realitate suspectă, mai ales cînd e vorba de operativitatea şi discreţia securităţii. Nici o ameninţare reală, nici o boală, nici un accident, în sfîrşit, nimic nu barează calea unei persoane care devine, sub ochii agenţilor, personalitate şi care dă naştere cu o încăpăţînare aproape inexplicabilă unui conflict cu rezonanţă în conştiinţa socială… a românilor. Unde? În Timişoara… „oraşul de vest”, aproape de graniţă, plin de turişti şi de studenţi români şi străini. Cînd? Crescendo, spre vacanţa de iarnă, cînd zeci de mii de tineri se răspîndesc, de la şcoli şi facultăţi, în întreaga ţară. Cînd plecarea lui Ceauşescu în Iran e sigură. Cînd – în preajma sărbătorilor de iarnă – românii n-au ce pune pe masă, n-au cu ce-şi încălzi casa, n-au cu ce-şi vindeca bătrînii şi copii de pneumonie sau reumatism. Cînd nimic nu se mai poate. Totul era deci – la o privire atentă – previzibil. Cu o excepţie. Ziua. <Radu Ciobotea, “Începutul sfîrşitului”, Flacăra nr. 51 (19 decembrie 1990), pag. 6>.

„România: Dezvăluirile unei lovituri de stat”, influentul expozeu al jurnaliştilor franceji Radu Portocală şi Olivier Weber, a pus la îndoială spontaneitatea protestelor de la Timişoara <vezi de pildă, Radu Portocală şi Olivier Weber, traducere Liviu Man, “România: Revelaţii asupra unui complot”, Nu nr. 17 (iulie 1990), pag. 6-7. Articolul original a apărut în Le Point, nr. 922 (27 mai 1990)>. Deoarece autorii sugerează că concluziile lor se bizuie din surse româneşti, relatarea lor a fost rapid tradusă şi publicată pe larg în presa românească a anului 1990; a fost prima încercare de analiză a evenimentelor din decembrie şi practic a creat cadrul dialogului, creînd o paradigmă la care viitoarele analize vor trebui implicit să răspundă. Astfel articolul merită menţionat.

Autorii afirmă un scenariu „Ialta-Malta” în care KGB a jucat rolul principal. Ei sugerează că securitatea în mod intenţionat a încercat să instige răscoala de la Timişoara:

În România s-a ştiut întotdeauna cînd a fost cineva arestat, dar niciodată că va fi cineva arestat. Însă în acest caz a lui Laszlo Tokes tocmai asta s-a întîmplat. Securitatea a lansat zvonul încă la începutul lunii decembrie că pastorul va fi arestat pe 16 sau 17  ale acelei luni. Opinia publică a fost astfel atent pregătită <Radu Portocală şi Olivier Weber, traducere Liviu Man, “România: Revelaţii asupra unui complot”, Nu, nr. 17 (iulie 1990), pag. 6-7>.

„Cineva avea interesul ca această mică manifestaţie, între 300 şi 500 de persoane, de susţinere a lui Tokes, să degenereze în revoltă, iar apoi în revoluţie”, trag aceştia concluzia [din punctul meu de vedere nu a fost degenerare, ci evoluţie în sens pozitiv]. În susţinerea alegaţiilor lor că serviciile secrete străine au fost implicate în evenimentele din Timişoara, autorii invocă declaraţia în instanţă a colonelului Filip Teodorescu, pretinsul „maestru prinzător de spioni” al securităţii, care a pretins că personal a prins „agenţi străini” în timpul răscoalei din Timişoara [respectiva „declaraţie în instanţă” a lui Filip Teodorescu pur şi simplu nu există. Cum a încercat acesta să prezinte faptele în faţa instanţei e consemnat în cartea sa „Un risc asumat”, a cărei recenzie o puteţi citi pe acest blog (linc)]. Forţele regimului au deschis focul asupra protestatarilor în seara de 17 decembrie 1989 fiindcă „pentru a crea şi a menţine o stare de spirit revoluţionară e nevoie de o represiune brutală”. Cu alte cuvinte, evenimentele din Timişoara, de la iniţierea protestelor pînă la reprimarea manifestanţilor, au fost înscenate ca parte a unei lovituri de stat susţinute – sau chiar plănuite – de securitate.

Asemenea argumente au găsit ecou în rîndul unor jurnalişti de opoziţie din România. De pildă Ilie Stoian insinuează că cel puţin o parte din securitate trebuie să fi încercat să submineze politica regimului în legătură cu Tokes:

Revenind la numele pastorului Tokes nu putem să nu spunem că prea puţini îşi mai aduc aminte că în lunile de dinaintea evenimentelor, respectivul era păzit zi şi noapte de către securitate. Păi, dacă era păzit, atunci cum reuşea să fie prezent în fiecare săptămînă pe postul de radio Budapesta sau chiar să dea şi interviuri? Şi cum puteau reporterii care-i înregistrau predicile şi interviurile să scoată casetele din ţară? Doar securitatea nu era formată din copii! Nu cumva avem în acest caz de a face cel puţin cu un acord tacit al cîtorva oameni din D.S.S., faţă de acţiuni pe care de fapt ar fi trebuit să le stopeze?<Ilie Stoian, Decembrie ’89: Arta diversiunii, pag. 9>

Ecaterina Rădoi susţine că Tokes a anunţat enoriaşii duminică 10 decembrie despre arestul său iminent <Ecaterina Rădoi, “Remember 15 decembrie 1989-20 mai 1990”, Zig-Zag, nr. 190 (23-31 decembrie 1993), pag. 4-7>. Apoi afirmă cu sarcasm: „şi într-adevăr, vineri 15 decembrie autorităţile intenţionau acest lucru, anunţat din timp şi suficient mediatizat în Ungaria şi în Occident”. După ce protestele erau în plină desfăşurare „forţele de ordine au intervenit, dispersînd puţinii protestatari şi arestînd cîţiva astfel încît în ziua următoare să poată fi lăsaţi liberi”. Mai mult, pastorul Tokes însuşi a devenit subiect al analizei. În 1994 săptămînalul de opoziţie „Tinerama” a publicat a publicat documente care susţineau că încă din mijlocul anilor ’70 pastorul Tokes a fost un informator al securităţii <Ioan Itu, “Laszlo Tokes nu e un episcop real”, Tinerama, nr. 178 (12-19 mai 1994), pag. 2; idem, “Laszlo Tokes–informator al Securităţii”, Tinerama, nr. 182 (10-16 iunie 1994), pag. 3; Laszlo Tokes, with David Porter, With God, For the People: The Autobiography of Laszlo Tokes (Toronto: Hodder and Stoughton Publishers, 1990), pag. 2-3, 121, 138-139, 141>. [Facsimile din Tinerama despre acest subiect dar şi o înregistrare video cu Laszlo Tokes unde acesta dă explicaţii pot fi văzute pe acest blog la articolul Relaţiile cu securitatea ale lui Laszlo Tokes (linc)]. Binecunoscutul ziarist Ioan Itu a sugerat că istoria lui decembrie 1989 trebuie să fie complet reevaluată în lumina acestei noi informaţii.

(va urma)

3 gânduri despre „Richard Andrew Hall: Rescrierea istoriei revoluţiei. Triumful revizionismului securist în România (IV). Întrebări despre tratarea cazului Tokes de către regim

  1. Domnule Marius Mioc,

    In cateva randuri am subliniat importanta si, respectiv, utilitatea demersului dvs. de a sustine acest blog. Sustin inca o data. Dar acest demers este umbrit de implicarea dvs. vadit nefundamentata in privinta faptelor. De multe ori dvs. nu prezentati fapte, concluzii rezultate in urma unor rationamente, ci opinii personale, pareri, care pot fi considerate cel mult ipoteze. Dar si in aceste cazuri este necesar sa existe o baza de fapte, care lipseste, ceea ce conduce in acest sens la o valoare scazuta a contributiei dvs. la deslusirea evenimentelor care ne preocupa.
    Va scriu aceste randuri animat de buna-credinta, convins fiind ca dispuneti totusi de potentialul de a va extrage din sfera celor care isi inchipuie ca o vorba de-a lor are valoare.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  2. vad ca totusi se merge pe dezinformare si diverse completari une;\le poate binevenite dar sa se sti clar ce sa intimplat ca nu stie toti romini si mai ak\les cetateni streini din rominia si afaea ei SINT FRONTUL DEMOCRAT ROMIN securitatea ma cauta de multi anii dar nu reusisera sa ma identifice de si eram cercetat cursiv poate de mai multe ori pe saptamina stiam acest lucru ei cautau persoanele care dadeau nmanifestele anticomuniste si nui gasea vroia sa gaseasca pe toti generalul gusa stia dar nu stia de acest grup dar nu stia cine sint persoanele care faceau parte , de suspectat ma suspectau la ploiesti securistul buinescu si cu o alta securista naftanaila si eram inpachetat si dus la cercetari in diverse locuri chiar si unitati militare erau aproape de mine un pas gresit si ream lichidat pe loc . de lasco toches a fost un fel de a a stringe oameni ca sa putem incepe darinarea comunismului pretextul a fost evacuarea lui lasco tokes omul sau oameni de legatura care sau format adhoc in casa operei stiau de existentaFRONTULUI DEMOCRAT ROMIN ,cu unu separe ca lucrasem la navodari costanta mai bine zis pe un cimp linga fabrica de fire sintetice ianca faurei alti pe care iam comtactat in anul 1987 am mai contactat o persoana care spunea cai din TIMISOARA si ca a venit la niste rude in ploiesti pe la bucov sau blejoi nu mai stiu exact care conform discutilor avute in 1987 sa conformat intocmai adunind in jurul lui tot felul de oameni de la copii de tita pina la batrinii si femei care de fapt a nascut acolom in opera sa traiasca victoria si parintiei ca miam readus aminte de ei eu nu am putut pleca ca trebuia sa fac ca miscarea aa plece si la ploiesti a plecat greu aici erau foarte multi securistii si chiar lucratori inPCR, in cele din urma au reusit sa se inteleaga au plecat cu mine din depozitul de legume si fructe abia in ziua de 22 decembrie in 21 decembrie sint retinut de securitate la sediul istitutiei unde am fost supus unor cercetarii dar nu au putut afla nimic abia in 22 decebrie au aflat si cei din inteprindere de identitatea FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN urma sa fiu executat in noaptea de 22 decembrie 1989 martor iacob liviu un coleg de munca si seful meu in acelas timp care a dezinformat agenti de securitate si au mai aminat citeva ore protestul sa raspindit in toata tara si asa am scapat ne executat doar cu ceva lovituri sa ma invat sa ma supun guvernului comunist pe care eu unul nu l-am agreat , a inceout si in ploiesti protestele alaturi de mine erau mai multi oameni nui iam cunoscut pe nume pe nici unul din ei doar citiva cu care lucram insa mau recunoscut uni din ei dupa revolutie si au uincercat sami puna capat zilelor am scapat si atunci cu ajutorul unui autobuz al teatrului cariua iam facut semn in timp ce ma fugareau a oprit si ma luat soferul ma cunostea si ma intreaba de ce ma fugareau iam spus ca ma recunoscusera si vroiau distrugerea mea , timpul a trecut si lumea ma uitat asai la noi u ul lupta iar alti poarta victoria furata sa urmarit evenimentele incontinuare pina pe 22 decembrie mai bine zis 23 decembrie dimineata m-am dis dupa evenimente in consiliu din nou si uni revolutionari ca asa se numeau ei ocupasera scaune functi si chiar fosti angajati si culmea unul helmut necula 9barbira lucian0 acesta era numele lui original sil schimbase cind nu stiu dar se ocupa cu propaganda comunista la rafinaria brazi ajutat de un activist comanescu daniel sau asezat pe functi si de aici o bulibaseala totala de te opuneai sa spui un lucru te lova unul ca bulgaru viorel iam cunoscut numele dupa revolutie facea poze parca aveam nevoie de poze vroiam alt guvern nu poze in decembrie 1989 sa strigat alaturi de mine TRAIASCA FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MOARTE TIRANILOR la fel trebuia sa se strige in toata tara dar sa strigat doar moarte tiranilor doar in constanta se pare ca sa strigat frontul democrat romin am inteles ca in balconul consiliului cel ce a spus sa nu se mai strige frontul democrat romin a fost DUMITRU MAZILU NU STIU EXACT DAR ASA AM INTELES DIN CE CERCETARI AM FACVUT EU VROIA SA SPUNA CA FRONTUL DEMOCRAT ROMIN A FRATERNIZAT CU fsn LUCRU NE ADEVARAT NU STIA CA ADEVARATUL CEL CARE ERA FRONTUL DEMOCRAT ROMIN SE AFLA IN MULTIME EU AM COBORIT DUPA CE AM INTRAT IN CONSILIU CONSIDERIND CA LOCUL MEU ESTE ACOLO NU CRED CA AM FACUT O GRESEALA CA AM FOST ALATURI DE COLEGI DE MUNCA SOFERI DECLARATI DE ALE LOR SI LA DOSARUL MEU SI DE LA SECURITATE NU M-AM INSCRIS IN ALTA ASOCIATIE DECIT IN CEA DIN 21 DECEMBRIE UNDE ERAM MEMBRU FONDATOR CARE ULTERIOR MA SCOS AFARA SI MA FACUT SIPATIZANT ACEL CINEVA SA FACUT ASOCIATIE REVOLUTIONARA IN 2007 CIT DE REVOLUTIONAR A FOST STIE EL SI CINE IL CUNOSTEA ACOLO UNDE LUCRASE UZINA 1 MAI PLOIESTI STAN PARCA ASA IL CHEMA ACUM LA 22 DE ANII SE RESCRIE DIN NOU O CARTE A REVOLUTI ROMINE TI-AM SUGERAT DOMNULE MARIUS MIOC SA FACI COMPLEYTARE LA CARTILE SCRISE DE TINE DAR NU AI VRUT CE AI CERCETAT AI ASCULTAT VRAJI COMUNISTE SI SE PARE CUM A FOST LA PLOIESTI AU FOST PUSER PE HIRTIE PE CARTI PENTRU A LUA NISTE DREPTURI NE MERITATE , NU UITATI LASCO TOKES A FOST PRETEXTUL REVOLUTI ROMINE NU MENTORUL REVOLUTI ROMINE VA ROG SA NU CONFUNDATI ATI FACUT GRESALA CA ATI SCHIMBAT DENUMIREA FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN IN ,FRONTUL DEMOCRATIC ROMIN SI DEAICI AU PLECAT CONFUZI SAU CREAT DIVERSIUNI SI ROMINIA A AVUT DE PIERDUT DAR TOTUL SE POATE INDREPTA PROTESTE SI IAR PROTESTE RECUNOASTEREA FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN SCOATE LA LUMINA UN ADEVAR DACA TU CAER AI SUSTINUT CA TEAI INSCRIS IN FRONTUL DEMOCRAT ROMIN NU SPRIJINI MISCAREA DEMOCRATICA A FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN SI VAT DIVIZAT PE PUTERI CUM A FACUT PETRISOR MORAR SAU LORIN FURTUNA UNUL DIN EI POATE FI OMUL CU CARE VORBISEM ULTIMA DATA STIA DE MANIFESTUL INGROPAT ERA DE PROFESIE ELECTRONIST ASA SA RECOMANDAT SIA PAROLA ERA ELECTRONIST AVEA ASA SPUNEA EL UN ATELIER DE TELEVIZOARE DE REPARAT SI RADIOURI NU STIU DACA ACESTE AMINTIRI SINT IN TOTALITATE SAU AM MAI UTAT DE ELE DAR DE BATAI NU AM UITAT CA MA FACA SAMI ADUC AMINTE DE CITE ORI MA DOARE CP. NU POT DORMI INDEMNIZATIA A TIIATO DAR INCA MAI AM CEVA ZILE DE LA DUMNEZEU CASA A VRUT SA MIO IA NU AU REUSIT , POLITICA SECURITATI A FOST ACEIA DE A VA INDREPTA PRIVIREA LA CEA CE NU ERA DE FOLOS PRIMAR NU VATI PRINS NICI ACUM DUPA 22 DE ANI MULTI SAU FACUT LIDERI AI REVOLUTI ROMINE DACA II INTREBI DE FRONTUL DEMOCRAT ROMIN NICII NU STIE MAI MULT POTE TE TREZESTI SI CU CEVA IN CAP SINT STAN PATITU AICI LA PLOIESTI CU ASA ZISI REVOLUTIONARI EI NICI NU STIU CE A FACUT IN DECEMBRIE 1989 DAR ARE CERTIFICATE DE REVOLUTIONARI DACA II INTREBI SI VREI SAI SPUI UN ADEVAR SPUNE CA NU FAVE POLITICA ATUNCI IN DECEMBRIE 1989 CE A FACUT . NU AU AITELES NIMIC CA EI SINT DESTUI IN TARA MA POATE INJURA DAR SA SE INJURE PE EL A FACUT POLITICA DE RASTURNARE A UNUI REGIM COMUNIST SI INLOCUIT CU UNUL ZIC DEMOCRAT CA MAI ESTE MULT PINA LA O ADEVARATA DEMOCRATIE CE SAI FACI ASTAI ADEVARUL DAR NICI IN STATE CU O DEMOCRATIE DE MULTI ANI INCA SE PERFECTIONEAZA LUMEA ESTE INTRO COMNTINUA MISCARE REVOLUTIONARA , FIECARE STAT IN FELUL LUI ,DORESC SA RESCRI TU CARTEA CU ADEVARURI ADEVARATE CA SE STIE CLAR CA AI STAT INCHIS PERIOADA DE MANIFESTATIE ANTICOMUNISTA IOAR DUPA LIBERARE AI SCRIS CARTI DIN CEA A POVESTIT DIVERSI INDIVIZI PUSI PE CAPATUIALA DATORITA UNOR NEREGULI IN LEGEA ROMINEASCA DACA APARI INTRO CARTE DIN TIMPUL REVOLUTI ESTI CONSIDERAT REVOLUTIONAR NUI ASA MARIUS MIOC HAI SA DAM CARTILE PE FATA NU VREI ASTA SAU POLITICA ESTE HOATA SE STIE ACEST LUCRU TI LAM MAI SPUS DAR NUL MAI REPET IL GASESTI TU PE BLOGUL TAU DE SI TIAM SPUS CA NU O SATI MAI SCRIU TOTUSI …. IAO PE BRINDUSA ARMEANCA SI VENITI SA DEZGROPAM MANIFESTUL ANTICOMUNIST NUL DEZGROP DECIT IN PREZENTA TIMISOAREI TV BRINDUSA SI IN TIMPUL SOMNULUI MA DREZESC DUPA ATITEA ANI CU COSMARURII CHIAR SI DIN LICEL NU STIU CIT SA MAI REZIST

  3. NU MA OFTIC CA A LUAT INDEMNIZATA DAR IMI PARE RAU CA NU RESPECTE O LEGE PINA LA CAPAT SI SE SCHIMBA LEGILE FIECARE DE CU IL DUCE CAPUL ACESTEA NUS PARLAMENTARI SINT NISTE PAPUSARII AI UNOR INDIVIZI CARE STAU IN SPATELE LOR SI ISI DISTRUGE PROPRIU POPOR MULTE SINT DE SPUS DE DORMIT NU DORM DE SAPTAMINI DE ZILE UN SOMN POATE CA ASA SE VREA SI ACEAST FACE PARTE DIN PSIHOLOGIA DISTRIGERI SAU AUTODISTRUGERI PROGRAMATE POATE ACUM ISI FAVCA EFECTUL AM SPUS ACEST LUCRU SA SE STIE SPUNELE SI CELOR DIN SSPR BUCURESTII CA AU FOST PUSI SA RASPUNDA LA SOLICITARILE REVOLUTIONARILOR SI SA TRANSPIRE PRIN ARGUMENTE IN FATA GUVERNULUI NU CU LEGI NOI SI SA SE RESPECTE LEGILE SE SUPUNE GUVERNULUI DAR REPREZINTA REVOLUTIONARII SINT FRONTUL DEMOCRAT ROMIN VENITI SA SCOATEM ADEVARUL LA SUPRAFATA SA NU FIE PREA TIRZIU CIND EU NU O SA MAI FIU CA LAS SCRIS NIMENI SA NU SCRIE DESPRE MINE NIMIC DACA IN TIMPUL VETI AM FOST CALOMNIAT SI PERSECUTAT DECI NU ARE VOIE SA SCRIE NIMIC SURSE DE VENITURI NE MERITATE , CRED CA SI EMINESCU AR FI SPUS CEVA CAUTA SI VEZI NU VREAU SICRIU BOGAT SI IMPLETITEMI PAT ,DIN TIMNERE RAMURI SA FIU INGROPAT PE AICI PE APROAPE ALUZIE CINE PRICEPE SA PRICEAPA SI SA LE FIE RUSINE ISTORICILOR CARE FALSIFICA ISTORIAUNEI TARI NUMITA ROMINIA , SCRIU SI VORBRSC FOARTE MULT , MUNCESC SAU AM MUNCIT FOARTE MULT PE PLAM PROFESIONAL DAR SI POLITIC IN ILEGALITATE ACUM CE FACE CU LEGILE REPET LE SCHIMBA EU SPAGA NU DAU DACA NU VOR DIMISIONA TOATE PERSOANELE CORUPTE DE LA TOATE NIVELURILE ESTE DE RAU SAU FACUT CLANURI DE OAMENI CU GINDIREA REDUSA SI AU OCUPAT POSTURI FUNCTII SI SINT SUSTINUTI DE ALTI MAI NE PREGATITI CA EII DAR IN SPATEL LOR SINT ALTI CARE TRAG SFORILE POLITICE DE CLANURU VORBESTE FRUMOS PE INTELESUL LOR DAR NU AL ROMINILOR LA NIVELE DE PERCEPTIE PEDAGOCICA DE INPRUMUTURI DIN LIMBI STREINE CU ROMINEASCA CE FACEM DOMNILOR PARLAMENTARII /?VORBITI SA VA INTELEAGA NEAMUL ROMINESC SI NU STRAINII ATI INTELES SINT FRONTUL DEMOCRAT ROMIN SI DE GRESESC CU CEVA IN SCRIERE UITATE LA CEAS . NOROC BUN ROMINIE NOROC BUN ROMINILOR SI POPOARELOR CARE SALASUIESC IN ROMINIA SI MOR IN ROMINIA FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MIRICA 0720175140.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.