Adepţii ideologiei statului maximal vor să interzică termopanele puse individual la apartamentele de bloc

„Reabilitarea termică a blocurilor ar putea da jos termopanele puse individual”, scrie Antoaneta Edves în „Evenimentul Zilei” (linc), dezvăluind noile planuri ale birocraţilor de a limita libertatea cetăţenilor. „Arhitectul-şef al capitalei, Gheorghe Pătraşcu, va propune ca în legea construcţiilor să se stipuleze ca atunci cînd se face reabilitarea termică a blocurilor termopanele puse la întîmplare de fiecare proprietar să fie schimbate. Motivul: ferestrele trebuie să fie de aceeaşi culoare sau material, pentru a nu crea haos urbanistic. Mai mult, atunci cînd un proprietar decide să îşi închidă balconul va trebui să ia aviz pentru montarea unui anume tip de ferestre. „S-a creat un haos urbanistic. Fiecare şi-a montat ce ferestre au vrut şi blocurile arată urît. Dacă tot există legea faţadelor şi legea reabilitării termice este bine să armonizăm cele două legi între ele”, a explicat Pătraşcu”, ni se explică în articol. „O altă prevedere care ar putea fi introdusă în Legea Construcţiilor este interzicerea închiderii balcoanelor, cu excepţia cazurilor în care optează pentru această soluţie toți proprietarii din clădire”, ni se mai spune.

Mi se pare un lucru bun că fiecare şi-a montat ce ferestre a vrut. Asta se numeşte libertate individuală, iar pe proprietatea sa omul trebuie să fie liber să facă ce doreşte. Unii au avut bani de termopane, alţii nu, unii au vrut să-şi închidă balcoanele, alţii nu. A-ţi amenaja propria locuinţă după plac, prin propriile tale forţe (adică fără subvenţii de la bugetul statului) este un lucru care ţine de calitatea vieţii. „Haosul urbanistic” care-l îngrijorează pe domnul Pătraşcu mie nu mi se pare o problemă de interes public. Scopul locuinţelor este să asigure condiţii de trai şi de confort proprietarului, nu să respecte gusturile estetice discutabile ale unui birocrat, fie el şi arhitect şef al capitalei. Ideea că numai ceea ce este uniform este frumos e de tip comunist.

„Are dreptate tovarăşul arhitect sef. Şi pe mine mă deranjează haosul estetic atunci cînd ies la plimbare şi văd lumea îmbrăcată în toate culorile. De aceea propun ca toţi să ne îmbrăcăm în aceeaşi culoare, aşa cum fac nord-coreenii, de exemplu”, comenta un cititor al „Evenimentului Zilei”.

Uniformizarea cu orice preţ, cerută de birocraţi, va crea certuri inutile între vecini. Cînd asociaţia de proprietari hotărăşte ce fel de termopane să-ţi pui la apartament sau dacă să-ţi închizi sau nu balconul, rămîn nemulţumiţi atît săracii care nu au bani deloc pentru termopane şi închiderea balconului, dar sînt obligaţi de asociaţia de proprietari să facă aceste investiţii, că „aşa a hotărît majoritatea şi legea construcţiilor spune că toţi trebuie să facem la fel”, cît şi bogaţii care ar dori termopane mai scumpe şi de calitate mai bună, pentru propriul confort în locuinţă, dar sînt siliţi să accepte felul de termopane ales de majoritatea vecinilor. Dar certurile între vecini sînt bune pentru birocraţi. Cu cît mai multe neînţelegeri între cetăţeni, cu atît mai multă nevoie de Stat care să aplaneze şi să rezolve neînţelegerile. Locuri de muncă asigurate pentru poliţişti şi judecători.

Din partea lui Gheorghe Pătraşcu, arhitect-şef al Bucureştiului, adică birocrat plătit din banii contribuabililor, nici nu ne putem aştepta decît la idei de mărire a importanţei propriei sale funcţii. Partea proastă e tendinţa politicienilor de a ţine seama de părerea acestor birocraţi. Şi nu e vorba aici doar de Bucureşti. Se doreşte să nu mai existe nici un sat fără arhitect-şef care să aprobe planuri de urbanism. Multe primării săteşti nu se pot autofinanţa şi fiind obligate să angajeze arhitecţi şi să elaboreze planuri de urbanism practic sînt silite să renunţe la alte lucruri mai importante pentru comunitate. Dar asta nu pare să-i intereseze pe legiuitori.

În loc de planuri de urbanism care să reglementeze inclusiv culoarea termopanelor, prefer eliminarea completă a noţiunii de plan de urbanism, chiar dacă asta înseamnă trecerea în şomaj a unor persoane de felul lui Gheorghe Pătraşcu care, din lipsă de alte preocupări, gîndesc la binele obştesc. Nişte reguli generale legate de înălţimea maximă pe care o pot avea clădirile în unele zone ale oraşelor sînt suficiente, iar reţeaua de străzi – singura pentru care ar exista necesitatea unui arhitect angajat de primării – în general deja există.

5 gânduri despre „Adepţii ideologiei statului maximal vor să interzică termopanele puse individual la apartamentele de bloc

  1. Acest om, Gheorghe Patrascu, ca o fi tovarasi sau nu, nu stiu dar omul are pur si simplu dreptate. In SUA, unde locuiesc de mai bine de 15 ani, asociatiile de locatari sunt foarte bine constituite iar primaria nu admite sub nici o forma ca fiecare sa vina cu amprenta sa personala la estetica blocului in care locuieste. E un lucru pe care noi aici il gasim normal asa cum normal e ca oamenii sa nu-s inchida balcoanele cum ii taie capu cu metale car sa rugineasca si sa se surga rugina pe pereti de la etajul 10 si pana jos, ca nu-I nimeni obligat sa-si duca zilele intr-un orasi care sa arate ca dupa apocalipsa. Va rog sa mai reflectati la articolul dumneavoastra si sa mai aruncati o privire si la cum arata lucrurile in statele civilizate. Va multumesc anticipat

  2. Un singur lucru as vrea sal scriu si sa fie consemnat toata rominia a fost asezata pe terenurii pe care agricultura putea pune sperante mari raminind locuri mai puttin productive care sint lasate pirloaga baraganul plin cu blocuri si alte resedinte cred ca ar trebui regindita asezarile umane tinind cont ca populatia rominiei poate se va mari lasati cimile sa fie cultivate , nu mai lasati apa minerala sa curga la hidranti comunali rominia are resurse de apa minerala sa aiba la ghiveta si nu ca alte state pot numi chiar america undei carbogazoasa artificial apa minerala in multe tari fie chiar ele europene este un lux pe cind noi o dam la hidrantul comunal la dejecti filtrata si reconsumata astai modernizare , acum in ce priveste cladirile daca sint din fondul de stat trebuie respectat un standard, iar cele private daca vor vedea ca constructile din fondul de stat sint mai rentabile ,vor trece si ei sa construiasca dupa model ,nu cum se face acum deti cade tavanul in cap si de aici concurenta dati friu liber concurentei daca cei ce construiesc cu bani statului si nu fac bine constructile nu le mai dat fonduri si atunci va fi si invers proprietatea privata va conduce dar cine se lasa guvernatii undei interesul firmelor lor destul cred ca rominia trebuie regindita stiu ca se spune de drumuri comert , dar timpul de acum ceva ani in urma a depasit ma refer la podul terestru avem avioane elicoptere comert modern dar cine sa gindeasca nui intereseaza poate acum vede cineva si sint o sursa de informati FRONTUL DEMOCRAT ROMIN a fost si va ramine o sursa .

  3. Ieri mi_am inchis balconul cu termopan iar azi a venit politia la control.un vecin de treaba mi_a facut-o.Sunt foarte suparata ,nici nu stiam ca am nevoie de autorizaţie……acum ce se va intampla?Voi primi amenda de 10 mil?

    • Legislaţia actuală încurajează conflictele între vecini. Şi apoi e nevoie de birocraţii statului ca să „arbitreze” aceste conflicte. În felul acesta birocraţii, poliţiştii şi alţi angajaţi ai statului îşi justifică „utilitatea” şi salariile luate din impozitele noastre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.