Uniunea Europeană ustură la buzunar: s-au scumpit ouăle

Dacă un ou a ajuns să coste 1 leu, după ce se găsea nu cu mult înainte cu 60 de bani, nu e de vină nici un fenomen natural. Nu a fost secetă, nu a fost vreo molimă care să reducă efectivele de găini. Elementul determinant a fost implementarea unei noi directive europene, despre condiţiile în care trebuie crescute păsările.

De la 1 ianuarie au intrat în vigoare noile reglementări, cuprinse în “Ghidul crescătorului privind protecţia şi bunăstarea găinilor ouătoare”. Oana Osman ne explică în „Capital” (linc): „Sîrguincioşi, birocraţii români nu au omis să transmită pieţei nici “Ghidul crescătorului privind protecţia şi bunăstarea găinilor ouătoare”. Capitolul privind “Libertatea de mişcare” a păsărilor reglează la centimetru spaţiile din hale. Cel referitor la personal cere studii specializate (liceu agricol, colegiu, facultate etc) îngrijitorilor de găini, iar dacă aceştia nu au astfel de diplome angajatorii trebuie să îi trimită la instruire şi să realizeze apoi programe de evaluare a angajaţilor. Un alt capitol umple paragrafe cu obligaţii de ţinere a diferitelor evidenţe timp de trei ani, aşa încît nu ar fi de lepădat, probabil, ideea înfiinţării unui departament HR care să gestioneze situaţia instruirii şi să contribuie astfel la creşterea calităţii ouălor”.

Norme noi înseamnă cheltuieli noi pentru crescătorii de păsări, dar şi eliminarea de pe piaţă a unor producători (de obicei firme mici) care nu pot face faţă noilor norme. Dar pînă la urmă costurile le suportă consumatorii – asta nu înţeleg toţi cei care se bucură că statul a mai stabilit nişte poveri pentru patroni.

„În 28 februarie a.c. garda financiară (prin eroii secției Ilfov) a confiscat 330.000 de ouă provenite din Polonia (…) în Polonia sînt oameni răi care nu sînt buni europeni şi care cresc găinile în condiții inumane („ingalinaceice”?), neaplicînd valorile europene în materie. Iar ouăle acestor găini stresate nu sînt bune – erau înainte vreme (pînă la 1 ianuarie 2012) marcate cu cifra „3” la începutul ştanţei regăsite pe fiecare ou, simbolul pentru cea mai precară calitate (best of fiind „0”), iar acum nu se mai permite comercializarea lor”, scrie Vladimir Topan în ziarul „Adevărul” (linc). Asta-i a doua veste proastă: după ce s-au dat nişte legi tîmpite, guvernul chiar le aplică.

Fiindcă subiectul recent al preocupării birocraţilor europeni este bunăstarea găinilor, amintesc că destui ţărani îşi cresc găinile în condiţii ecologice. Faptul însă nu este certificat de autoritatea competentă. Adică ţăranii n-au plătit taxă pentru ca o comisie de specialişti să investigheze felul cum sînt crescute găinile, să le ia interviuri acestora cu privire la gradul de stres la care sînt supuse. În consecinţă, şi ţăranii respectivi sînt în ilegalitate cînd încearcă să-şi vîndă marfa. Oricum erau în ilegalitate aceşti ţărani, că nu au studii de specialitate pentru creşterea păsărilor. Odată cu “întărirea statului” – acest obiectiv al tuturor oamenilor de bine, de la Sorin Ovidiu Vîntu la Traian Băsescu – asemenea ilegalităţi vor fi curmate.

Să nu uităm că înseşi condiţiile ecologice oferite găinilor de către unii ţărani sînt ilegale – nu se asigură normele de prevenire a cumplitei primejdii care ne ameninţă – gripa aviară (linc) – găinile nefiind apărate de posibilele apropieri de păsăretul sălbatic. Nişte amenzi serioase pentru cei care ţin găinile în spaţii deschise, unde pot avea acces de pildă vrăbii bolnave de gripă aviară, combinate cu nişte amenzi pentru cei care stresează găinile ţinîndu-le în spaţii închise, cred că ar rezolva problema!

Mai citeşte:
Gripa aviară şi problemele prefectului Ovidiu Drăgănescu
Uniunea Europeană ustură la buzunar: De ce s-a scumpit evacuarea gunoiului în judeţul Timiş
Uniunea Europeană ustură la buzunar: Trei milioane de şoferi ar putea fi siliţi să renunţe la maşini
Uniunea Europeană ustură la buzunar: Gazul metan. În pregătire: centralele de apartament
Poruncă “ecologistă” a Uniunii Europene: Români, produceţi cît mai multe deşeuri!
Idei UE de azvîrlire a banilor pe fereastră: 1,8 miliarde euro necesare pentru desfiinţarea ghenelor de gunoi de la blocuri
Uniunea Europeană ustură la buzunar: Ne aşteaptă o nouă scumpire a asigurărilor auto obligatorii

4 gânduri despre „Uniunea Europeană ustură la buzunar: s-au scumpit ouăle

  1. SI TARANUL PLATESTE INPOZIT SI TAXE LA MEDICUL VETELINAR SI PRIN IMPOZITUL DAT LA STAT DAR TARANUL NU INTELEGE DAR PLATESTE UN OU O SA COSTE CIT UN BOU O CHESTIE BUNICA MOARE IMI FACE TESTAMENT DUPA MOARTE DECLAR PRIMARIEI TESTAMENTUL CONFORM LEGI VINE UN ALT ISPECTOR SI DUPA 30 DE ANII IMI SCOATE DE LA ROL ACEST TESTAMENT SI MA TREZESC ACASA CU SOMATIE DE PLATA CA NU IAM PLATIT INPOZITUL ACUM ALTA CACEALMA VINE EUROPA CU BANI EUROPENI PENTRU AGRICULTURA NUI BUN TESTAMENTUL SA ADUC ALTA DOVADA DE LA NOTAR CA II CULTIV EU TERENUL SI UITE PROSTIA CUM UMBLA PEIN PRIMARI IN ROMINIA FRONTUL DEMOCRAT ROMIN DATI UN TELEFON P[RIMARIEI DIN COMUNA BRAZI JUDETUL PRAHOVA 0244480700 INSPECTORI AI GUVERNULUI TOT ASA PREGATITI SINTETI CA CEI DIN PRIMARI NU FACETI DECIT DEFAVORURI ROMINIEI NICI DECUM UN BENEFICIU SPAGARI DIN TATAN-N FIU ASTEA SINTETI COMUNISTI CU HAINA DE MIEL ,CUM VINE TREABA NOI MINCAM GAINI STRESATE SI OULE LOR UN FEL DE GRIPA AVIARA INCHIPUITA DE NICTE ISPECTORI CARE SE FAC CA MUNCESC DAR IN FAVOAREA LOR POT FI EI SI STREINI DE ROMINIA DAR ARUNCA IN ROMINIA PAIAUA POATE SPARGE OULE CA PE GAINI CU GRIPA AVIARA SA NU MAI INPORTAM NICI UN OU SI NIMIC ALIMENTAR DIN AFARA CINE O FACE SA PLATEASCA TVA 100/100 POATE ASA ESTE MAI BINE SA PUNEM ROMINIA LA MUNCA SI SA NU MAI ADUCA NICI DIN POLONIA SI DE NICI UNDE SA PRODUCA IN ROMINIA DE NUMARAT ARE CINE NUMARA ISPECTORII CA ALCEVA NU SATIE SA IA TAXA LA OU !!!.SA SE RECALIFICE SI ACESTI INSPECTORII , SI INVATA VIATA DE LA TARA SI DIN FERME ARICOLE MIROS SI PRAF DIN ABUNDENTA SA NU ARATE LA TV NUMAI PARTILE BUNE SA LE ARATE PE TOATE A MINTI POPORUL CU RELEVIZORUL NU MAI ESTE DE ACTUALITATE SINT DESTULE DE SPUS DAR MA OPRESC AICI CITE UN MARTISOR CU O INIMIOARA PENTRU FEMEI SI FETE DIN TOATA TARA DE PASTI UN OUSOR ROSU DIN FERMA ROMINEASCA ATI AUZIT BINE CUMPARATI DE LA ROMINI OUA ROMINESTI .

  2. ia mai terminati cu articole tampite ! cine vrea sa pape oua ecologice sa-si creasca gaini, cine nu ! sa nu comenteze !

  3. sau sa fie scoliti taranii, de catre fonctionarii UE , referitor la cate picioare are gaina si pe unde se oua ! asa cum tovarasu brucan, zis si oracolul de damaroaia, instruia taranii plugari proaspat colectivizati, explicandu-le cate spite are rotila de la plug !!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.