Jaf la asociaţia „Memorialul Revoluţiei” din Timişoara

Cu cîteva zile în urmă, la asociaţia „Memorialul Revoluţiei” din Timişoara, recent mutată într-un nou sediu (linc), a avut loc un jaf. În timpul nopţii un grup de hoţi a spart un geam de la parter şi a pătruns în clădire. Au fost surprinşi de preşedintele asociaţiei, domnul Traian Orban, care se afla în clădire. L-au agresat pe acesta şi i-au furat telefonul mobil. Domnul Orban le-a spus că a dat deja telefon la poliţie (deşi nu apucase să facă asta), ceea ce i-a făcut pe hoţi să fugă.

Ziarul „Adevărul” a scris că s-ar fi furat calculatoare din sediul asociaţiei (linc). Am discutat personal cu domnul Orban care mi-a spus că este o născocire a ziariştilor. Nu au dispărut calculatoare şi nici documente din arhiva asociaţiei ci doar nişte scule pentru muncitorii care reamenajează clădirea şi nişte cabluri electrice, plus telefonul mobil al domnului Orban. La ora actuală întreaga clădire e în proces de reamenajare, se doreşte şi înlocuirea instalaţiei electrice, şi erau multe cabluri electrice depozitate în clădire. După estimarea lui Traian Orban, valoarea pagubei este în jur de 4000 de lei.

Noul sediu al asociaţiei „Memorialul Revoluţiei” este într-un fost cămin pentru cadre militare. Lîngă el se află alte două cămine pentru cadre militare care şi-au păstrat destinaţia, dar în partea opusă acestora nu este nici o altă clădire locuită, doar o clădire în ruină care aparţine cred facultăţii de arte. Din direcţia aceea au intrat hoţii.

Domnul Orban mi-a spus că a angajat acum paznic de noapte şi are intenţia să monteze gratii la ferestrele de la parter. Luna viitoare clădirea „Memorialului Revoluţiei” va fi deschisă publicului, găzduind un mic muzeu al revoluţiei, aşa cum era la vechiul sediu, care a trebuit evacuat după ce clădirea a fost restituită foştilor proprietari. Din spusele domnului Orban, muzeul revoluţiei a trezit în anii trecuţi mai mult interes printre străini decît printre români, 60% dintre vizitatori fiind străini.

Poliţia este în căutarea celor 3 hoţi (linc).

Mai citeşte:
Asociaţia „Memorialul Revoluţiei” s-a mutat în sediu nou
4 cărţi noi despre revoluţie
Asociaţia Memorialul Revoluţiei – apariţii editoriale în 2010
Clădirea asociaţiei Memorialul Revoluţiei – situaţie juridică
Destin ’89 – scurte impresii
Asociaţia “Memorialul Revoluţiei” – 20 de ani de la înfiinţare. Precizări despre “culisele scrierii istoriei”

2 gânduri despre „Jaf la asociaţia „Memorialul Revoluţiei” din Timişoara

  1. totul este o inscenare a escrocului de orban in scopul de a primii fonduri suplimentare din banii publici pentru angajarea gorilelor de la bgs ca sa-l pazeasca. drept dovada sta faptul ca declaratiile lui asupra incidentului sunt contradictorii in ce prijeste si desfasurarea evenimentului cat si paguba produsa.

    1. Întîmplarea e veche de mai bine de un an, poliţia ar fi trebuit să finalizeze cercetările în acest caz. Nu cunosc rezultatul anchetei. Nu ştiu ce declaraţii contradictorii a dat Orban, eu văd contradicţie între ce a spus Orban şi ce a scris „Adevărul”, dar „Adevărul” spune clar că se bizuie pe declaraţiile unui revoluţionar „care a dorit să rămînă în anonimat”, nu pe declaraţiile lui Orban.
      Pe de altă parte, am auzit că Memorialul Revoluţiei a folosit la lucrările de amenajare a sediului puşcăriaşi de la Penitenciarul Timişoara, aflat în apropiere. Aceştia sînt o mînă de lucru ieftină pe care penitenciarul o închiriază celor interesaţi. Posibil ca hoţii să fie din rîndul puşcăriaşilor care au lucrat la Memorial, erau deja familiarizaţi cu zona şi ştiau ce materiale sînt depozitate acolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.