Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Anularea decretului 1168/2004: Acţiune în justiţie a SSPR împotriva Preşedinţiei martie 12, 2012


Am mai scris pe acest blog că SSPR a dat în judecată Administraţia Prezidenţială (linc). Exact cum bănuiam, procesul are ca obiect anularea decretului prezidenţial nr. 1168/2004 emis de Ion Iliescu, prin care s-a acordat titlul de luptători în revoluţie unui număr de 1266 de persoane. Este una din ultimele acţiuni făcute de fostul secretar de stat George Costin înainte de arestarea sa (linc). Rămîne de văzut care va fi poziţia în această problemă a actualei conduceri a SSPR. Sorocul de judecată este 20 martie.

Remarc însă că persoanele trecute în decretul prezidenţial contestat în justiţie au fost trecute şi în lista revoluţionarilor din Monitorul Oficial 467 bis din 7 iulie 2010 (linc). Chiar dacă SSPR ar obţine în justiţie anularea acelui decret prezidenţial, respectivele persoane ar fi în aceeaşi situaţie juridică cu ceilalţi vreo 20000 de revoluţionari care au primit certificate dar nu au încă confirmarea prin decret prezidenţial. Nu ştiu însă dacă există vreun precedent de acest fel – un decret prezidenţial care să fie anulat în justiţie. Cunosc doar precedente de decrete prezidenţiale care au fost anulate de însuşi preşedintele.

În acţiunea juridică, George Costin se referă la presupuse incorectitudini care ar fi fost făcute la pregătirea listei revoluţionarilor cuprinşi în decret de către fostul secretar de stat Emilian Cutean şi de senatorul Sergiu Nicolaescu, cît şi la situaţia neclară a prezenţei în comisia SSPR care verifica dosarele a unor persoane precum: colonel Ioan Matei, delegat M.Ap.N., Vlad Făgăruşanu, delegat al Ministerului Public, Laura Elena Glăvan, delegată a Minsiterului Sănătăţii, Neculai Rotariu şi Gheorghe Ivaşcu, delegaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor. Ar fi util dacă s-ar putea afla şi punctul de vedere al celor în cauză despre cele scrise în acţiunea juridică a SSPR.

Prezint mai jos cititorilor conţinutul acţiunii în justiţie iniţiată de SSPR:

 

7 Responses to “Anularea decretului 1168/2004: Acţiune în justiţie a SSPR împotriva Preşedinţiei”

 1. liliana Iftimie Says:

  Cred ca ar trebui judecata aceasta situatie cu maxim de responsabilitate,pentru a nu lasa anumite erori sa se strecoare.Aceasta lista nu cuprinde toti revolutionarii /,de ce ?acestia ce au avut in plus,fata de ceilalti?daca nu au fost analizati in comisia parlamentara ,este o greseala dupa parerea mea.Ce unii sint mai revolutionari decit altii?

 2. Iulia Says:

  Cred ca mai interesant e de lamurit cine a avut si ce interes sa posteze pe blog aceasta actiune a unui prezumtiv infractor aflat in stare de arest? Daca a inceput CURATENIA si inca de la cap mi se pare EXCELENT!!! Daca Guvernul MRU a avut aceasta initiativa, iar actiunea depusa in ian.2012 si il vizeaza direct pe fostul presedinte Iliescu, de ce postarea nu a fost facuta inainte de arestare?! Hmmm, cam miroase…

  • mariusmioc Says:

   Pe acest blog singura persoană care poate posta articole sînt eu însumi. Am postat conţinutul acţiunii SSPR de îndată ce l-am aflat. SSPR are însă prostul obicei să întreprindă diferite acţiuni fără să mă anunţe în prealabil, de aceea aflu uneori cu întîrziere despre acţiunile acestei instituţii.

 3. Nica Leon Says:

  Informez cititorii că am formulat şi am transmis instanţei o cerere de intervenţie, iar parchetului o plîngere penală, rugînd parchetarii să facă abstracţie de obiceiul lor prost, de a îşi proteja colegii infractori, cu acte de „revoluţionari” şi de a declanşa de îndată o cercetare penală, pentru a dovedi astfel că România este un stat de drept şi nu doar un stat totalitar, aflat la cheremul criminalilor-comunişti.

 4. ORFAN Says:

  As dorii ca sspr-ul sa faca demersuri impotriva criminalilor din decembrie 1989,in retragerea drepturilor dobindite pe legea nr.42 si legea 341 si sa se afiseze numele criminalilor ,pentru ca acesti criminali nu merita sa beneficieze de privilegile legii 42 si 341.

  • mariusmioc Says:

   Retragerea drepturilor de revoluţionar trebuie făcută, conform art. 8 din legea 341/2004, nu numai în cazurile criminalilor din decembrie 1989 ci a tuturor celor care au acţionat „sub orice formă” împotriva revoluţiei. Deci nu e neapărat nevoie să fi ajuns la crimă, orice acţiune împotriva revoluţiei e incompatibilă cu statutul de revoluţionar. Nu e vorba de oameni care au primit drepturi conform legii 341/2004 ci de oameni care au primit drepturi încălcîndu-se legea 341/2004.

 5. ORFAN Says:

  De ce se vrea rectificarea legii 341 daca sunt parghii de a elimina impostorii si criminalii? Ce interese sunt?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.