Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

1989, Chişinău. Probleme la şcoala mixtă nr. 28 martie 16, 2012


În articolul „1989, Chişinău. Lupta împotriva şcolilor mixte” (linc) am prezentat campania dusă în 1989 de săptămînalul „Literatura şi Arta” pentru crearea unor şcoli moldoveneşti monolingve, în locul şcolilor mixte ruso-moldoveneşti care erau pe atunci la modă. În „nota redacţiei” de la sfîrşitul articolului se pomeneau despre tensiunile apărute pe acest subiect la şcoala nr. 28 din Chişinău. În „Literatura şi Arta” din 20 aprilie 1989 problemele de la şcoala nr. 28 sînt prezentate într-un articol separat. Redau acest articol pentru a ajuta cititorii să înţeleagă atmosfera anului 1989 din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.

Pe urmele materialelor publicate
Ce-i de făcut la şcoala nr. 28?

De la o lună şi ceva noi, părinţii copiilor moldoveni ai şcolii medii ruso-moldoveneşti nr. 28, împreună cu pedagogii acestei şcoli, am adresat o scrisoare deschisă ministrului învăţămîntului public, tov. D. Zidu („LA” nr. 8, 1989), în care rugam ca şcoala noastră să fie reorganizată în una moldovenească, precum a fost la deschiderea ei în anul 1964. Aceasta cu atît mai mult cu cît în cartierul Botanica la această oră eczistă doar o singură (!) şcoală moldovenească – nr. 32.

Să vedem, deci, cum „se lucrează” la rezolvarea doleanţelor noastre. Chibzuind că situaţia înclină în favoarea unei şcoli moldoveneşti, L. Ghirici, secretara biroului de partid al şcolii, şi directorul P. Caraciun convoacă la 18 martie adunarea generală a părinţilor copiilor din clasele ruse şi, în loc să li se ecsplice de ce la modul obiectiv este nevoie de o şcoală moldovenească, că dumnealor n-au de ce să-şi facă probleme de vreme ce în imediata apropiere eczistă 5 şcoli ruse, iar copiii moldoveni n-au decît una, şi aceea supraîncărcată, în fine, în loc să se facă apel la buna credinţă şi buna înţelegere a lucrurilor, la sentimentul firesc de echitare [echitate?], conducerea şcolii le-a sugerat părinţilor să adune semnături şi să scrie o plîngere la Moscova, iar apoi, cei care am deschis gura şi am cerut o şcoală moldovenească, am fost pe loc numiţi naţionalişti. Mai mult, un părinte, căpitan de miliţie, ne-a ameninţat cu… procuratura. oare toate acestea se numesc democraţie?

La două zile după susnumite adunare a părinţilor, în faţa colectivului pedagogic al şcolii se prezintă tov. L. Prodan, şeful secţiei raionale de învăţămînt, O. Scurtu, directorul şcolii medii nr. 10, şi N. Timohin, reprezentant al CR [comitetului raional] de partid, care, făcînd uz de cifre (pentru noi deloc convingătoare), au recomandat ca părinţii moldoveni să fie convinşi a-şi transfera copiii în şcoala nr. 10 ori nr. 29 care se completează pentru a fi pur moldoveneşti. E bine că se rezolvă problema acestor şcoli, dar ce-i de făcut în cazul nostru?

Cerem să se rezolve echitabil problema tuturor şcolilor micste din cartierul nostru, inclusiv a şcolii nr. 28, copiilor moldoveni, după o îndelungată nedreptăţire, restituindu-li-se eczact atîtea şcoli naţionale de cîte au nevoie. Cerem de asemenea să se dea aprecierea cuvenită acţiunilor biroului de partid al şcolii, iar noul director să fie înaintat şi ales în sfîrşit democratic de colectivul pedagogic şi nu numit de sus.

În numele celor 1200 de părinţi, pedagogi şi elevi de la şcoala nr. 28 semnează: E. Bradu, O. Antonaciuc, E. Constantinov, E. Guţu, C. Antohi, O. Saharnean, V. Stratulat, N. Cuşnir, T. Vrabii, G. Burgoci ş.a.

Pentru alte articole din presa basarabeană din perioada mişcării de eliberare naţională, vedeţi pagina RSS Moldovenească 1988-1990.

 

One Response to “1989, Chişinău. Probleme la şcoala mixtă nr. 28”

  1. dupa cum stiam domnul wiliam brainza era ca diplomat in chisinau deci el poate cere guvernului de la chisanau sa faca scoli in limba romina, in cazul ca nu se poate asta este .ne recunoasterea republici moldova de rusia ca stat independent nu se poate face nimic decit pe cale diplomatica , imi pare rau asta este .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.