Demisia din procuratură în 1990 a actualului senator PSD Valer Marian

În revista „Expres” nr. 28 din 2 august 1990 este publicată demisia din procuratură a actualului senator PSD de Satu Mare Valer Marian (linc). Un document interesant care merită readus în atenţia publică. Cu litere îngroşate am scos în evidenţă unele fragmente care mi s-au părut mai relevante din scrisoare domnului Marian.

Către Procuratura Generală

Domnului Procuror General al Republicii

Subsemnatul Marian Valer, născut la 2 august 1960 în comuna Dăbîca, jud. Cluj, cu domiciliul în Satu Mare (…), absolvent al Facultăţii de Drept Cluj-Napoca, promoţia 1984, repartizat şi încadrat procuror la Procuratura locală Satu Mare, cu data de 1 septembrie 1984, actualmente delegat la comisia de anchetă Sibiu, aflîndu-mă în Bucureşti pentru a efectua cercetări în legătură cu cursa de avion Rombac pe ruta Bucureşti-Sibiu din seara zilei de 20 decembrie 1989, vă aduc la cunoştiinţă că DEMISIONEZ DIN FUNCŢIA DE PROCUROR AL REPUBLICII, PENTRU URMĂTOARELE MOTIVE:

1. Modul defectuos de organizare şi desfăşurare a cercetărilor şi proceselor penale privind evenimentele din cursul lunii decembrie 1989 precum şi lipsa de cooperare şi obstrucţiile făcute în acest sens de către organele şi instituţiile asupra cărora planează dubii, în special de către SRI (care are în componenţa sa majoritatea lucrătorilor din fosta securitate), poliţie, USLA, agenţia TAROM, dar şi de către unele cadre ale armatei, prin reticenţa manifestată faţă de organele de anchetă în aflarea adevărului (refuzul foştilor lucrători de securitate reîncadraţi în SRI de a da declaraţii sau de a oferi date organelor de anchetă în legătură cu evenimentele din decembrie 1989 ca urmare a unui ordin dat în acest sens de către şeful SRI Virgil Măgureanu, lansarea de diversiuni şi intoxicări sub aspect probatoriu, emiterea unor acte false, proferarea de ameninţări directe sau insidioase la adresa unor membri ai organelor de anchetă etc.).

2. Cesiunea făcută de către Procuratură noului regim politic din România prin emiterea comunicatului din 12.06.1990 referitor la Piaţa Universităţii care, chiar dacă este justificat de unele considerente de oportunitate nu are acoperire din punct de vedere constituţional şi nici prin prisma legii organice a instituţiei noastre, neexistînd nici un precedent în materie, atribuţiile în acest sens revenind Poliţiei Capitalei şi Primăriei municipiului Bucureşti, precum şi prin luarea în mod nejustificat a măsurii arestării preventive faţă de Marian Munteanu, liderul Ligii Studenţilor, raportat la circumstanţele de fapt, probele existente şi starea sănătăţii acestuia.

3. Profanarea instituţiilor reprezentative ale ţării (Senat şi Camera Deputaţilor) prin accederea în acestea a unor persoane corupte, carieriste, oportuniste, oculte şi obscure, condamnate sau cercetate penal, foste cadre active sau colaboratori ai organelor ceauşiste de represiune (miliţie şi securitate), cu referire specială la Moiş Vasile, senator de Satu Mare, vicepreşedinte al Senatului, la desemnarea căruia, pe primul loc pe lista candidaţilor FSN pentru Senat, în circumscripţia electorală Satu Mare şi-a adus o contribuţie substanţială Virgil Măgureanu, şeful SRI, care s-a deplasat în acest scop în municipiul Satu Mare cu un elicopter special, în data de 22 aprilie 1990 ultima zi pentru depunerea candidaturilor.

4 Uzitarea după alegeri a vechilor metode miliţieneşti şi securiste atît faţă de cetăţeni, cît şi faţă de formaţiunile politice de opoziţie, asociaţii sau grupuri protestatare şi publicaţii independente.

5. Acceptarea de către preşedintele statului şi de către guvern, în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, a substituirii de către alte persoane a organelor în drept, cu atribuţii de a legitima, reţine şi percheziţiona şi nerespectarea dispoziţiilor procedurale privind măsurile de reţinere şi arestare preventivă faţă de unele persoane reţinute în perioada respectivă.

6. Acordarea unei atenţii nesemnificative, după revoluţie, reformării organelor de justiţie şi procuratură în sensul transformării acestora într-o putere separată, autonomă, cu drept de control real asupra puterii legislative şi executive. În acest sens, se cuvine relevat că, cu toate intenţiile bune avute în vedere prin adoptarea Decretului-lege privind majorarea remuneraţiei judecătorilor şi procurorilor, în realitate s-a realizat o creştere redusă care nu poate conferi un statut de independenţă materială şi morală, absolut necesară într-un stat de drept. Se mai cuvine menţionat că încă, în comunicate oficiale ale puterii legislative şi ale puterii executive precum şi în comunicatele mass-mediei oficiale (televiziune şi presa guvernamentală) se acordă preeminenţă organelor Ministerului de Interne raportat la organele procuraturii şi justiţiei, ca şi în anii dictaturii ceauşiste, cu toate că ultimele au atribuţii consacrate prin lege, care trebuie să-şi găsească aplicabilitate practică într-un stat de drept, într-o societate civilă[,] de a supraveghea şi cenzura activitatea primelor.

7. Desemnarea în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a unei persoane vinovate de complicitate, cel puţin morală, la prostituarea justiţiei româneşti în perioada dictaturii ceauşiste, prin funcţiile avute în Ministerul de Justiţie, mai ales sub ministeriatul Mariei Bobu, soţia fostului secretar al CC al PCR – Emil Bobu.

8. Existenţa unor date şi indicii că în evenimentele de la Sibiu din decembrie 1989, soldate cu 96 de morţi şi aproape 300 de răniţi au fost implicate persoane care deţin funcţii de conducere în actualul regim politic din România precum şi agenţi străini.

Îmi rezerv dreptul de a face publică demisia mea şi de a oferi opiniei publice detalii asupra motivelor acesteia, bazată pe date şi probe concludente.

Menţionez că în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989 mi-am mai anunţat verbal demisia în semn de protest faţă de represiunile organizate în ţară, faţă de demonstraţiile anticeauşiste, că după revoluţie, pînă în data de 28 februarie 1990 am deţinut funcţie de vicepreşedinte al Consiliului municipal Satu Mare al FSN, retrăgîndu-mă de bună voie din această funcţie, din considerente politice, legate îndeosebi de principiul separaţiei puterilor în stat şi că am fost simpatizant al FSN şi al preşedintelui ales al României. Totodată mai rpecizez că nu am nutrit simpatii faţă de PNŢ-cd şi PNL, mai ales faţă de conducerile acestor partide, şi că am avut rezerve faţă de manifestaţia din Piaţa Universităţii, inclusiv faţă de tenta uşor exaltată imprimată acesteia de către Marian Munteanu.

procuror Marian Valer

Pentru alte articole din presa românească din perioada imediat următoare revoluţiei, vedeţi pagina Presa Românească 1989-1990.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.