Un lucru nelămurit încă la Bucureşti: Protestele de la Timişoara fac sau nu parte din revoluţia din 1989?

Revista „FHM” este o publicaţie internaţională pentru bărbaţi, care are şi ediţie românească. În cadrul ediţiei româneşti, alături de pictoriale care analizează sufletul feminin, se publică şi unele articole pe diverse teme de cultură.

În numărul din martie 2012 al FHM România (linc) este publicat articolul Simonei Rădoi „Furca de la care a pornit totul. O trecere în revistă a protestelor autohtone, de la dealul Bobîlna la Piaţa Universităţii”. Articolul doreşte să popularizeze unele evenimente istorice în rîndul cititorilor însetaţi de cultură ai revistei. Printre evenimentele popularizate este şi revoluţia din 1989, alături de alte răscoale, răzmeriţe şi revoluţii care au avut loc pe teritoriul scumpei noastre patrii.

La fiecare eveniment istoric comentat sînt prezentate cauza directă – „picătura care a umplut paharul”, pagubele înregistrate şi urmările. La răscoala de la Bobîlna, de pildă, „picătura care a umplut paharul” este pretenţia de plată a zeciuielii restante pe trei ani. La protestele din ianuarie 2012 de la Bucureşti, „picătura care a umplut paharul” a fost demisia secretarului de stat Raed Arafat. La revoluţia din decembrie 1989, „picătura care a umplut paharul” este considerată „protestele de la Timişoara”!

Aşadar, conform revistei FHM, protestele de la Timişoara nu fac parte din revoluţia română din 1989. Ele sînt doar picătura care a umplut paharul nemulţumirilor, după cum a fost demisia lui Raed Arafat pentru tulburările de stradă din ianuarie 2012 sau fluturaşul de salariu pentru manifestanţii din noiembrie 1987 de la Braşov. Protestele de la Timişoara au niscaiva legătură cu revoluţia din 1989, dar nu cumva să creadă cineva că fac parte din aceasta.

Această orientare care se imprimă în opinia publică românească este veche. Încă din martie 1990, în punctul 13 din Proclamaţia de la Timişoara (linc) se face observaţia: “Cu excepţia ziarului România Liberă, în presa, radioul şi televiziunea din Bucureşti evenimentele comentate ca revoluţionare sînt numai cele din 21-22 decembrie”. Este o linie propagandistică care a continuat necontenit de atunci şi pe care am analizat-o şi în articolul „Eliminarea Timişoarei din istoria revoluţiei române” (linc). Linie propagandistică care continuă şi astăzi.

Posibil că revista bucureşteană n-a vrut să-l pomenească pe Laszlo Tokes la rubrica „picătura care a umplut paharul”, şi ca să evite asta a scos complet Timişoara din revoluţia propriu-zisă. Nu m-aş mira să văd cu alt prilej aceeaşi revistă susţinînd că revoluţia a început la Iaşi (linc).

2 gânduri despre „Un lucru nelămurit încă la Bucureşti: Protestele de la Timişoara fac sau nu parte din revoluţia din 1989?

  1. Categoric nu! La Timisoara, spre exemplu unii au negociat cu reprezentanţii criminalilor-comunişti, în timp ce la Bucureşti, cum am pus mîna pe dăscălescu, l-am şi pus să semneze decretul de demitere a guvernului criminal-comunist, pe cel de elib erare a tuturor deţinuţilor politici, după care l-am dus la balcon, pentru a anunţa demiterea guvernului comunist-criminal, pentru ca astfel să nu las loc de interpretări ulterioare, asupra caracterului Revoluţiei pe care am gîndit-o, am declanşat-o şi am condus-o la victorie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.