Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Procesul Marin Oană contra SSPR: Am făcut cerere de intervenţie aprilie 4, 2012


După cum am mai explicat cititorilor, generalul Marin Oană a dat în judecată SSPR pentru a redobîndi certificatul de revoluţionar (linc) care a fost anulat prin decret prezidenţial în 28 februarie 2011 (linc), în urma unei propuneri a SSPR. Procesul face obiectul dosarului 3761/2/2011 de la Curtea de Apel Bucureşti.

Reamintesc pe scurt cazul Oană: După ce lui Oană îi fusese recunoscută preschimbarea certificatului de revoluţionar conform Legii 341/2004, în 2008 CPRD (condus pe atunci de Emilian Cutean) a constatat că Marin Oană “a acţionat împotriva revoluţiei, potrivit adresei Ministerului Apărării Naţionale nr. DL/S/11.06.2007 înregistrată la CPRD 89 sub nr. 42/445/12.06.2007″. Este motivul pentru care, conform art. 8 din Legea 341/2004, Emilian Cutean a refuzat să mai semneze certificatul de revoluţionar a lui Oană, deşi acesta fusese retipărit (la prima tipărire se făcuseră nişte greşeli, motiv pentru care Oană a returnat la SSPR  certificatul – care fusese deja semnat – cerînd să i se elibereze altul tipărit corect). La schimbarea componenţei CPRD, SSPR a încercat să obţină iar semnarea certificatului lui Oană, mai ales că, foarte ciudat, adresa de la M.Ap.N. care-l încrimina pe acesta la un moment dat dispăruse din arhiva CPRD (linc). La sesizarea mea, Raymond Luca, noul conducător al CPRD, a cerut din nou adresa respectivă de la M.Ap.N., şi apoi CPRD a reconfirmat retragerea avizului pentru certificatul de revoluţionar a lui Marin Oană. Neţinînd seama de asta, SSPR l-a trecut totuşi pe Marin Oană în lista revoluţionarilor publicaţi în Monitorul Oficial 467 bis din 7 iulie 2010. Printre altele, şi acest lucru m-a determinat să fac plîngere penală împotriva conducătorului SSPR Adrian Viorel Nicolaescu. După această plîngere penală SSPR înaintează Preşedinţiei României, cu avizul CPRD, propunerea de retragere a titlului de luptător în revoluţie deţinut de Marin Oană, ceea ce se şi întîmplă în 28 februarie 2011. În 20 aprilie 2011 Oană dă în judecată SSPR pentru a-şi redobîndi titlul.

Partea ciudată în acest proces era că a fost dat în judecată numai SSPR, instituţie care mereu a încercat să-l ajute pe Oană eliberîndu-i certificatul (sfidînd chiar poziţia CPRD în această problemă), şi doar după băgarea sulei în coaste (adică a plîngerii penale formulată de mine) a înaintat Preşedinţiei propunerea de retragere a titlului. Bănuind un posibil non-combat al SSPR în acest proces, prin care conducătorul instituţiei ar putea să-şi „legalizeze”, printr-o hotărîre judecătorească post-factum, propria faptă de a-l include pe Marin Oană în lista revoluţionarilor din Monitorul Oficial 467 bis, am trimis instanţei, prin poştă, o cerere de intervenţie în interes propriu cît şi în interesul pîrîtei SSPR. În această cerere am arătat că există un dosar penal în lucru pe numele domnului Adrian Viorel Nicolaescu, conducătorul SSPR (linc), anume pentru faptul că l-a inclus pe domnul Oană în rîndul revoluţionarilor cu certificate preschimbate. Am anexat la cerere şi corespondenţa electronică avută cu domnul Raymond Luca, preşedintele CPRD, în care acesta declara că SSPR nu a cerut niciodată de la CPRD dovada principală pe care se bizuie retragerea titlului de luptător în revoluţie a lui Marin Oană, adică adresa M.Ap.N. care arată că Oană a acţionat împotriva revoluţiei. Am cerut totodată suspendarea procesului pînă la finalizarea dosarului penal care îl priveşte pe domnul A. V. Nicolaescu.

Nu m-am prezentat personal la proces, fiindcă bănuiam că va urma o amînare a cauzei, măcar pentru ca părţile să ia cunoştiinţă de documentele depuse de mine. De pe portalul instanţelor (linc) observ că la şedinţa de judecată din 21 martie 2012 s-a hotărît introducerea în cauză a Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor (un lucru bun, după părerea mea) şi prorogarea discutării admisibilităţii în principiu a cererii mele la sorocul următor, care va fi în 30 mai 2012. Citez:

Introduce în cauză în calitate de pîrîtă a Comisiei Parlamentare pentru Problemele Revoluţionarilor. Prorogă discutarea admisibilităţii în principiu a cererii de intervenţie în interes propriu precum şi în interesul pîrîtului [şi] a cererii de suspendare a cauzei formulată de numitul Mioc Marius. Încuviinţează cererea de amînare formulată de reclamant prin apărător pentru a lua cunoştinţă de întîmpinare şi înscrisurile comunicate la prezentul termen şi pune în vedere acestuia să depună în termen de 5 zile o copie a cererii de chemare în judecată pentru a fi comunicată autorităţii pîrîte introduse în cauză la prezentul termen. Amînă judecarea cauzei şi acordă termen la data de 30.05.2012, Complet 5 Fond, ora 09:00, pentru cînd se va cita Comisia Parlamentară pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 cu menţiunea de a depune întreaga documentaţie care a stat la baza avizului transmis Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.

Mai citeşte:
Generalul Marin Oană a dat în judecată SSPR pentru a obţine certificat de revoluţionar
Preschimbarea certificatelor, studiu de caz: Marin Oană şi Ion Suceavă
O scrisoare dubioasă primită de mine de la CPRD
Din arhiva CPRD au dispărut documente. Cazul Marin Oană
Locotenent colonel Oană, trimis împotriva demonstranţilor în 21 decembrie 1989, vajnic apărător al televiziunii în 22 decembrie 1989 (video)
Investigaţiile procuraturii despre luptele de la Televiziune
SSPR sfidează comisia parlamentară a revoluţionarilor?
Încercări ale CPRD de a schimba înţelesul art. 8 din Legea 341/2004
Adrian Viorel Nicolaescu, noul şef al SSPR, are dosar penal în lucru

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.