Petre Mihai Băcanu: Nu se poate admite ca un apropiat cu cei care au timorat, umilit, sfidat şi chiar batjocorit poporul nostru să vină acum în postura de persecutaţi şi vajnici luptători din “opoziţie”

Petre Mihai Băcanu, în „România Liberă” din 12 ianuarie 1990, dă glas unei nemulţumiri care se simţea în unele cercuri ale opiniei publice în acea perioadă: faptul că persoane sus-puse în epoca Ceauşescu se aflau în funcţii înalte şi după revoluţia din decembrie 1989, în guvernul „revoluţionar” al FSN. „Cine eşti dumneata, domnule Paul Niculescu-Mizil?” este titlul unui articol care se referă la bunicul actualei deputate Oana Niculescu Mizil. Reproduc articolul pentru cititorii acestui blog. Voi reproduce ulterior şi răspunsul dat „României Libere” de Paul Niculescu Mizil.

Cine eşti dumneata, domnule Paul Niculescu-Mizil?

Precizăm, dacă nu s-a înţeles pînă acum, că această rubrică se adresează în primul rînd caracterului oamenilor, aşteptîndu-ne ca măcar în acest ceas al adevărului, cei ce au fost în prim-planul vechiului regim şi caută să se ţină acum cu amîndouă mîinile de aceleaşi (sau alte) scaune, să-şi impună o doză de decenţă în această etapă de mare şi dorită istorie. „Cînd aţi fost sinceri?” nu este în nici un caz o vînătoare de capete (ministeriale sau nu), nu este o vendetă. Este doar datoria noastră de conştiinţă de a-i prezenta în această rubrică pe cei care au avut legături apropiate cu clanul Ceauşescu. Pentru că nu se poate admite ca un apropiat cu cei care au timorat, umilit, sfidat şi chiar batjocorit poporul nostru să vină acum în postura de persecutaţi şi vajnici luptători din „opoziţie”.

Această rubrică poate să sucombe repede, dacă cei care s-au împopoţonat cu titluri ştiinţifice, cu doctorate, cu funcţii importante în vechiul regim, acceptînd compromisurile pe care le presupune apartenenţa la nomenclatură, vor ieşi de bună voie din organismele noastre revoluţionare, dacă vor găsi tăria de a face asta acum, ca să-i putem stima şi preţui mai tîrziu pentru munca lor cinstită, de acum încolo.

Fragment din stenograma şedinţei C.P.Ex. din 17 decembrie 1989 în care s-a discutat reprimarea revoluţiei, reprodus de ziar:

Este clar, tovarăşi, sînteţi de acord?
– Toţi tovarăşii sînt de acord.
Tov. Elena Ceauşescu: În felul acesta vom acţiona.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Voi aveţi altă părere? Niculescu, tu eşti de acord?
Tov. Paul Niculescu: De acord, tovarăşe secretar general.

Cum au putut fi cooptaţi în guvern oameni din fosta clică ceauşistă, cum este Niculescu-Mizil? – ne-au întrebat foarte mulţi cititori. Motivaţia că ar fi competent nu-i de ajuns pentru includerea sa în noul guvern. Oare poporul român nu mai dispune de oameni cel puţin la fel de capabili, dacă nu şi mai capabili ca dl. Niculescu-Mizil? Se cunoaşte bine sistemul de pînă acum: în spatele acestor „vîrfuri” stăteau tot timpul oameni mult mai capabili decît stăpînii lor. Dl. Niculescu-Mizil nu se poate considera un nedreptăţit de vechiul regim.

De aceea reproducem prin fotocopiere acel pasaj din stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din ziua de 17 decembrie 1989, în care, după ce dictatorul îi întreabă pe toţi dacă sînt de acord cu genocidul, acesta i se adresează direct lui Paul Niculescu-Mizil. Şi răspunsul este clar: „De acord, tovarăşe secretar general”.

În rest, domnul Paul Niculescu-Mizil este atît de cunoscut încît nu mai este nevoie de prea multe precizări.

Ulterior acestui articol de ziar Paul Niculescu-Mizil avea să fie inculpat în procesul C.P.Ex. şi osîndit la închisoare pentru faptul că, alături de ceilalţi membri ai C.P.Ex., a aprobat reprimarea sîngeroasă a revoluţiei din Timişoara. Ion Iliescu îl va graţia. A murit în decembrie 2008, moment în care ziarul „Evenimentul Zilei” l-a înfăţişat ca un opozant al clanului Ceauşescu (linc)! În articolul respectiv (linc), „anticomunistul” ziar „Evenimentul Zilei” pretinde, contrar stenogramei pe care o reproduce şi Petre Mihai Băcanu şi hotărîrii judecătoreşti definitive de condamnare din procesul C.P.Ex., că Paul Niculescu Mizil s-ar fi opus deschiderii focului împotriva manifestanţilor de la Timişoara. Se confirmă şi prin acest caz că, cu cît trece mai mult timp de la revoluţie, istoria acesteia se falsifică cu mai mare neruşinare.

Mai citeşte:
Paul Niculescu-Mizil – opozant al clanului Ceauşescu?
– Alte articole din presa românească legate de revoluţie la pagina „Presa românească 1989-1990”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.