CNA – o instituţie pentru limitarea democraţiei

Consiliul Naţional al Audiovizualului a pedepsit pentru a treia oară postul OTV cu micşorarea duratei de valabilitate a licenţei. Ca urmare a noii sancţiuni, OTV va mai putea emite doar pînă în 29 mai 2012 (linc).

Propunerea pentru noua sancţiune a fost făcută de membrul CNA Valentin Alexandru Jucan şi votată de alţi 6 membri ai CNA: Gelu Trandafir, Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Christian Mititelu şi Cristina Trepcea. Împotrivă a votat Constantin Duţu.

Motivaţia hotărîrii se bizuie pe faptul că OTV ar fi încălcat legea audiovizualului, difuzînd publicitate politică pentru „Partidul Poporului Dan Diaconescu” în afara campaniei electorale stabilită prin lege.

Fără a simpatiza foarte mult cu partidul respectiv, trebuie să spun că decizia CNA mi se pare un abuz. Desigur, OTV a devenit un vehicul de propagandă pentru „Partidul Poporului Dan Diaconescu” deşi încă nu sîntem în campania electorală declarată oficial. E vorba însă de un post de televiziune particular, şi eu cred că posturile de televiziune particulare au dreptul să manifeste simpatii inclusiv în domeniul politic. Dacă legea spune altfel, atunci legea însăşi e abuzivă, încălcînd unul din drepturile fundamentale cucerite în decembrie 1989, prevăzut şi în constituţia României: libertatea de exprimare.

Amintesc că în Constituţie este prevăzută libertatea de exprimare, nicidecum obligativitatea la echidistanţă sau obiectivitatea jurnalistică. Aşadar, faptul că OTV ţine făţiş partea Partidului Poporului şi îi face deseori reclamă lui Dan Diaconescu ca „viitor preşedinte al României”, că nu există în emisiunile OTV echidistanţă şi obiectivitate, e nerelevant. A pretinde că numai în campania electorală, adică cîte o lună la fiecare 4 ani, au dreptul televiziunile să prezinte activitatea şi programul unor partide politice, este o încălcare a libertăţii de exprimare dar şi a dreptului de informare al cetăţenilor. Cum ar putea un partid politic, mai ales unul nou, care nu e prezent la guvernare şi nici în parlament, să-şi facă cunoscut temeinic programul politic în numai o lună, pentru toţi cetăţenii ţării (care în aceeaşi lună ar trebui să studieze şi programele celorlalte forţe politice, de parcă în campania electorală cetăţenii n-au altceva de făcut decît să studieze programele partidelor).

Cum se stabileşte demarcaţia între ceea ce înseamnă informarea legitimă a publicului cu privire la viaţa politică şi ceea ce se numeşte „publicitate electorală” care este îngăduită doar în timpul campaniei electorale? Dacă diferenţa e reprezentată de plata făcută de partide pentru publicitate electorală, atunci CNA ar putea să aibe o problemă la apărarea în justiţie a hotărîrii luate (care a fost contestată de OTV): anume, e posibil să nu existe facturi emise de OTV către Partidul Poporului prin care să se ceară formaţiunii politice plată pentru emisiunile realizate.

Democraţia înseamnă nu numai dreptul la vot, dar şi dreptul cetăţeanului care votează să fie informat despre competitorii electorali. Dacă limităm discuţiile despre partidele politice la doar o lună din 4 ani, practic facem imposibil pentru cetăţeni să se informeze cu privire la planurile partidelor politice.

Campania electorală stabilită prin lege eu o văd doar ca o perioadă în care să existe înlesniri suplimentare pentru partide ca să facă cunoscută alegătorilor oferta lor. Este perioada în care primăriile au obligaţia de a monta panouri publicitare pe care partidele să poată lipi afişe gratuit sau în care televiziunea şi radioul publice să ofere gratuit partidelor dreptul de participare la emisiuni. Dar interpretarea că în afara campaniei electorale e interzis să vorbeşti despre ce fac sau au de gînd să facă partidele politice e abuzivă, şi nici nu se respectă. Cînd e vorba de partidele parlamentare, mereu se vorbeşte despre ce fac acestea, ce atitudini au adoptat. E firesc. Un partid neparlamentar, cum e Partidul Poporului, nu e băgat în seamă de celelalte televiziuni, şi atunci a încercat să compenseze această situaţie prin prezenţă masivă în emisiunile OTV. Membrii CNA au fost numiţi de partidele parlamentare şi poate au vrut să elimine o posibilă concurenţă la adresa acestora din partea unui partid extraparlamentar.

Cît de bun este Partidul Poporului, ce caracter are Dan Diaconescu, cît de corecte erau emisiunile OTV, sînt aspecte nerelevante aici. Celor care subliniază caracterul dubios a lui Dan Diaconescu, le amintesc spusele lui Noam Chomsky: “Dacă nu credem în libertatea de expresie a oamenilor pe care îi dispreţuim, nu credem deloc în libertatea de expresie”. Relevant aici este doar faptul că ideea de cenzură cîştigă teren, iar libertăţile cîştigate în 1989 pierd teren.

Vedeţi comentariile lui Dan Diaconescu despre hotărîrea CNA pe saitul B1TV (linc).

Mai citeşte:
Proiect de lege pentru cenzurarea internetului
Adrian Năstase vrea „reglementarea” prin lege a discuţiilor pe internet
După Adrian Năstase şi Lia Olguţa Vasilescu, un nou fan al cenzurii: Silviu Prigoană
Vechiul duşman al libertăţii de exprimare Ioan Ghişe revine cu idei noi
Limitarea libertăţii prin creşterea drepturilor cetăţeneşti, sau proiectul legislativ al deputatului Mihail Boldea
Ministerul de Interne vrea limitarea libertăţii de manifestare, cucerită cu sînge în decembrie 1989
Dreptul de a manifesta liber, cucerit în 1989, încălcat în 2011
România semnează tratatul ACTA, acceptînd astfel ideea de cenzurare a internetului

5 gânduri despre „CNA – o instituţie pentru limitarea democraţiei

 1. Daca credeti ca legea audiovizualului are articole neconstitutionale de ce nu faceti plangere pe aceasta tema la Curtea Constitutionala ?

 2. Criminalii-comunişti numiţi la inexistentul C.N.A. dovedesc că, în România, slugile criminale ce l-au lins în tuhăs pe odiosul dictator sînt încă la putere, prin votul tembelilor ce au votat, în ultimii 22 de ani, cele mai abjecte vietăţi ce parazitează, năpăstuiesc şi jefuiesc această ţară locuită de fuduli.
  Această aberantă măsură reprezintă dovadă corectitudinii celor de mai sus, dar şi a victoriei contrarevoluţiei, pornită în după amiaza zilei de 22 12 1989.

  Băi, Tăpuş, cînd vei creşte mare şi, poate, vei avea un strop de minte, probabil vei ajunge să devi şi cetăţean al României, cînd, ar exista posibilitatea de a înţelege că C.N.A. este doar o altă reminiscenţă a bestialei dictaturi comuniste-criminale, ce nu are însă dreptul să existe astăzi, în această ţară locuită de tîmpiţi umili, dar teribil de fuduli!

  1. Bai Nica Leon , Poti sa-mi spui si mie cine iti da dreptul sa afirmi ca nu am crescut mare si ca nu am nici un strop de minte ?? Sa inteleg ca acorzi si cetatenie celor care doresc sa devina cetateni ai Romaniei ? Am uitat sa-ti spun ca am citit si Contestatia pe care ai formulata-o la Curtea de Apel Bucuresti in care cereai anularea Deciziei din 27.09.2007 a Comisiei pentru constatarea calitatii de luptator in rezistenta anticomunista .
   In motivatia cererii prin care solicitai acordarea calitatii de fost persecutat politic anticomunist aratai ca ai scris scrisori pe care le depuneai la secretariatil C.C. si din cauza ca aveai o atitudine anticomunista din frageda pruncie ai fost facut pionier foarte tarziu dar ti-a fost loata cravata rosie dupa doua saptamani , in acelasi timp ai devenit si utecist dar nu ti-ai platit niciodata cotizatia la UTC , care erea platita din fondul clasi la care nu contribuiai . Nu pot sa citez mai multe din dintre motivele pentru care ai cerut sa-ti fie recunoscuta calitatea de persecutat politic penru ca risc sa moara de ras cititorii acestor randuri . Ma gandesc sa expun public aceasta contestatie ca opinia publica sa-si poata face o parere despre lupta pe care ai dus-o cu sistemul comunist si sa aprecieze acest fapte la justa lor valoare .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.