Articol din 2002, de la cealaltă hărţuire a OTV-ului

OTV-ul a fost hărţuit nu numai acum, cînd i s-a redus (pentru a 3-a oară) licenţa de emisie. OTV-ul a mai fost hărţuit în 2002, pe vremea guvernării Năstase, cînd i s-a retras licenţa. A reprimit-o după mult timp.

Printre cei care atacau mediatic OTV-ul, pregătind retragerea licenţei acestuia (ceea ce s-a şi întîmplat), era şi Clubul Român de Presă. În revista timişoreană „VIP în Banat” din septembrie 2002 am dat o replică acestor atacuri la adresa ideii de libertate de exprimare. Articolul l-am reprodus şi în cartea mea „Libertatea şi politrucii”, tipărită în 2003. Reproduc acum acel articol şi pe acest blog.

Clubul Român de presă cere reintroducerea cenzurii

Ziarul „Adevărul” din 10 august 2002 publică un comunicat al Clubului Român de Presă în care acesta cere „intervenţia fermă şi exemplară a Consiliului Naţional al Audiovizualului în cazul postului de televiziune OTV”. Vina postului OTV este că acesta este un „vehicul media folosit adesea pentru promovarea unor campanii de discreditare a diferitelor personalităţi publice, ca şi pentru cultivarea unor idei cu caracter antidemocratic”. Faptul că OTV-ul s-a încumetat să discrediteze pe cineva din breasla ziariştilor sporeşte vinovăţia acestui post TV.

Pudibonderia domnilor de la Clubul Român de Presă mi se pare de neînţeles. În patria democraţiei, SUA, se practică frecvent campanii de discreditare, cazul Bill Clinton – Monika Lewinski fiind cel mai cunoscut. Nu întotdeauna aceste campanii de discreditare izvorăsc din intenţii nobile, dar ceea ce este important pentru cetăţean (iar în SUA chiar contează, spre deosebire de România) este: faptele prezentate sînt adevărate sau nu? Dacă cineva este ponegrit, instanţa de judecată, nu un organism politic de tip CNA, stabileşte măsurile reparatorii.

Atitudinea Clubului Român de Presă n-ar merita atîta atenţie dacă n-ar exista o tendinţă a Consiliului Naţional al Audiovizualului de a-şi aroga dreptul de cenzură asupra emisiunilor radio-TV. Legislaţia adoptată de scumpii noştrii parlamentari dă apă la moară indivizilor din CNA. În acest context comunicatul Clubului Român de Presă este o delaţiune nu numai greţoasă ci şi primejdioasă pentru una din cuceririle fundamentale din decembrie 1989: libertatea cuvîntului.

Nu sînt un admirator al postului OTV, în paginile „VIP în Banat” (februarie 2002) am criticat acest post pentru minciunile practicate (sînt printre puţinii care au criticat minciuna de la OTV; Clubul Român de Presă are treabă numai cu ideologia, indecenţa, prostul-gust). Dar cred în ceea ce spunea un politician englez (pare-mi-se Churchill): „nu sînt de acord cu tine, dar voi lupta din răsputeri ca să ai dreptul să-ţi expui părerea”.

(„VIP în Banat – Eurocopita” septembrie 2002)

Mai citeşte:
CNA – o instituţie pentru limitarea democraţiei
Proiect de lege pentru cenzurarea internetului
Adrian Năstase vrea “reglementarea” prin lege a discuţiilor pe internet
După Adrian Năstase şi Lia Olguţa Vasilescu, un nou fan al cenzurii: Silviu Prigoană
Vechiul duşman al libertăţii de exprimare Ioan Ghişe revine cu idei noi
Limitarea libertăţii prin creşterea drepturilor cetăţeneşti, sau proiectul legislativ al deputatului Mihail Boldea
Ministerul de Interne vrea limitarea libertăţii de manifestare, cucerită cu sînge în decembrie 1989
Dreptul de a manifesta liber, cucerit în 1989, încălcat în 2011
România semnează tratatul ACTA, acceptînd astfel ideea de cenzurare a internetului

Un gând despre „Articol din 2002, de la cealaltă hărţuire a OTV-ului

  1. „Nu sînt un admirator al postului OTV, în paginile “VIP în Banat” (februarie 2002) am criticat acest post pentru minciunile practicate ”

    Daca era vorba numai de minciuni poate ca ai fi avut dreptate. Dar manelizarea si indobitocirea poporului roman, cu tot felul de povesti gen Elodia sunt mult mai periculoase pentru viitorul nostru.Cu toate ca sunt de acord cu majoritatea problemelor expuse de tine pe acest blog, cred ca de data asta nu ai dreptate…….dar ….iti respect punctul de vedere.
    Succes in continuare in apararea democratiei. Te urmaresc cu mult interes.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.