Revoluţia din 1989 a început la Suceava!

Am prezentat deja pe acest blog o recenzie la revista „Clio 1989” nr. 1/2005, publicaţie autodeclarată „de nivel academic” editată de Institutul Revoluţiei Române. Era începutul activităţii acestui institut şi revista recenzată era prima revistă cu pretenţii academice scoasă de institut (mai fuseseră tipărite de IRR şi 2 numere din „Caietele Revoluţiei”, dar aceea nu era o revistă cu pretenţii). În recenzia respectivă – „Clio 1989 – revistă de nivel academic?” (linc) – m-am referit la articolele publicate în „Clio 1989” nr. 1/2005 de către Ioan Scurtu, director ştiinţific al IRR şi persoana care a coordonat respectivul număr de revistă şi Georgiana Margareta Scurtu, fiica primului. Separat am recenzat şi alte articole din revista „Clio 1989” nr. 1/2005. Prezint acum o recenzie apărută în presa timişoreană la articolul „Declanşarea şi desfăşurarea revoluţiei pe meleaguri sucevene în etapa 22 decembrie 1989 – 20 mai 1990” publicat de profesorul universitar Mihai Iacobescu în respectivul număr al revistei „Clio 1989”.

Revoluţia din 1989 a început la Suceava!

În revista „Clio 1989” nr. 1-2/2005 editată de Institutul Revoluţiei Române (IRR) găsim un articol semnat de Mihai Iacobescu despre revoluţia din Suceava (pag. 111-132). Autorul este membru în Consiliul Ştiinţific al IRR, profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie-Geografie a universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, imediat după revoluţie ocupînd funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava al FSN, iar apoi al CPUN.

În noaptea de 11 spre 12 decembrie 1989, într-un parc din Suceava s-au împrăştiat manifeste pe care scria “Jos dictatura Ceauşescu!”, aflăm de la Iacobescu (pag. 112). Autorul acestor manifeste este “suceveanul Stratu Severin”, ni se spune în articol. E bine că ni se spune autorul, căci altfel apăreau speculaţii că ar fi mîna KGB, CIA sau Mossad.

Alex Mihai Stoenescu se chinuie de cîţiva ani să ne convingă că revoluţia din 1989 nu a început la Timişoara ci la Iaşi în 14 decembrie. Acum ne-am lămurit că de fapt revoluţia nu a început nici la Iaşi nici la Timişoara, ci la Suceava în 11 decembrie. Asta pînă cînd se va descoperi că înainte de 11 decembrie, într-un nu-ştiu-care sat, a ieşit nea Gheorghe beat de la cîrciumă şi l-a înjurat pe Ceauşescu, şi acela va fi începutul revoluţiei!

Iacobescu face de altfel legătura între manifestele din Suceava şi cele din Iaşi: “Manifeste identice s-au semnalat la scurtă vreme şi în centrul universitar Iaşi”. Pe manifestele de la Iaşi nu scria “Jos dictatura Ceauşescu!” ci “Participaţi la demonstraţia din P. Unirii la 14 XII ora 16”, cum explică unul dintre cei implicaţi în povestea manifestelor de la Iaşi, Casian Spiridon, în cartea “Iaşi 14 decembrie 1989, începutul revoluţiei române” (Editura Timpul, Iaşi 1994). Deci manifestele nu erau nicidecum “identice”. “Atît la Suceava, cît şi în oraşul moldav de pe rîul Bahlui, oamenii au rămas, cel puţin în aparenţă, la fel de inactivi (…) Nu s-a auzit despre vreo cercetare asupra posibililor autori ai acestor manifeste”, mai scrie Iacobescu. Cel puţin în oraşul de pe rîul Bahlui, cercetare a existat, iar autorii au fost prinşi şi băgaţi în puşcărie, cum tot Casian Spiridon ne lămureşte (el însuşi fiind printre cei care au beneficiat de cazare în închisoare).

Scriind despre ieşirea în stradă a sucevenilor pe 22 decembrie (căci numai atunci au ieşit sucevenii în stradă), Iacobescu explică că a fost vorba de „acţiunea spontană a maselor” (pag. 114). Pentru a întări aceastä observaţie, face o trimitere bibliografică la cartea „Revoluţia română” a lui Ion Iliescu. Mă întreb: Iacobescu scrie că ieşirea sucevenilor în stradă a fost o acţiune spontană fiindcă aşa a constatat el, ca martor ocular, sau fiindcă aşa a citit în cartea lui Ion Iliescu? Iliescu nu a fost prezent la Suceava în decembrie 1989, dar metoda istoriografică a publicaţiei IRR este: tot ce se scrie despre revoluţie trebuie să conţină referiri la Ion Iliescu.

Această trimitere bibliografică a lui Iacobescu arată nişte deprinderi din vechiul regim. Nu-l cunosc pe profesorul Iacobescu, aceasta e prima scriere a sa pe care am citit-o, dar pun rămăşag că înainte de 1989 scria articole cu trimiteri bibliografice la Nicolae Ceauşescu.

(„VIP în Banat” din 15 martie 2006)

Mai citeşte:
Propunere legislativă: Iaşiul, oraş iniţiator al revoluţiei române. Un articol al meu din 2004 despre această problemă
SSPR consideră începutul revoluţiei ca fiind la Iaşi, în 14 decembrie 1989. Grevistul foamei Ioan Savu protestează
Eliminarea Timişoarei din istoria revoluţiei române
„Clio 1989” – revistă de nivel academic?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.