Asociaţia „Memorialul Revoluţiei” e cu conturile bancare blocate. Activitate pe 2011.

Ieri 3 mai s-a desfăşurat adunarea generală a membrilor asociaţiei „Memorialul Revoluţiei” din Timişoara, care organizează şi Centrul Naţional de Cercetare, Documentare şi Informare Publică despre revoluţia din 1989, conform legii 152/2000.

Am fost prezent la această întrunire (în noul sediu al asociaţiei – linc; între timp s-a dărîmat o porţiune de gard ca să existe intrare şi dinspre strada Oituz, dar încă nu s-a făcut inaugurarea „oficială” a noului sediu). Pentru cititorii acestui blog, prezint aspectele care mi s-au părut mai interesante din raportul de activitate prezentat de Traian Orban, preşedintele asociaţiei:

– Asociaţia a pierdut în justiţie litigiile prin care cerea să recupereze costurile investiţiei de la vechiul sediu, care a fost retrocedat foştilor proprietari. Mai mult, asociaţia a fost obligată la plata a 230000 lei chirie pentru 5 ani la vechiul sediu. Din acest motiv conturile bancare ale asociaţiei au fost blocate, asociaţia fiind acum în imposibilitate să-şi plătească cheltuielile curente şi cele legate de amenajarea noului sediu.

– Noul sediu, un fost cămin de garsoniere pentru cadre militare, a fost primit în folosinţă gratuită pentru 49 de ani. Domnul Orban a adus mulţumiri pentru aceasta domnului ministru al apărării Gabriel Oprea (care nu era prezent) şi altor persoane.

– Tot domnului ministru Oprea i s-au adus mulţumiri pentru atragerea de fonduri private cu care s-a finalizat un alt obiectiv al asociaţiei: construirea bisericii de la Popeşti-Leordeni (linc), în locul unde a fost aruncată la canal cenuşa celor 40 de mucenici ai revoluţiei timişorene care au fost incineraţi (linc). Biserica respectivă a fost predată de către asociaţia „Memorialul Revoluţiei” consiliului local din Popeşti-Leordeni.

– În 2011 numărul vizitatorilor la muzeul revoluţiei organizat de asociaţie a fost record: 3700 care s-au înscris pe liste (mai sînt unii care nu s-au trecut), din care vreo 1900 străini. [În prezent noul sediu nu e încă deschis oficial pentru vizitatori]

– au fost prezentate cărţile editate de asociaţie anul trecut: 7 volume şi 2 numere din revista „M ’89” (o parte prezentate deja pe acest blog – linc 1, linc 2)

– asociaţia a făcut deplasări la Făget, Caransebeş, Reşiţa, Buziaş, Comloşul Mic, dar şi la Budapesta la invitaţia Institutului Cultural Român (în 1 decembrie 2011), unde s-au prezentat expoziţii despre revoluţia din 1989.

Din raportul financiar prezentat de vicepreşedintele Gino Rado reţin următoarele:

– Subvenţia de la bugetul de stat în 2011 a fost de 749000 lei. Asociaţia a mai obţinut venituri proprii de 42160 lei.

– Pe 2012 sînt prevăzuţi tot 749000 lei subvenţie de la buget, ceea ce nu va fi destul datorită pretenţiilor la chirie de la proprietarii vechiului sediu, care au dat peste cap bugetul prevăzut în 2012. Şi utilităţile la noul sediu costă mai mult. Se nădăjduieşte la suplimentarea alocaţiilor de la buget, altfel asociaţia îşi va închide porţile prin septembrie.

– Cheltuielile cu personalul în 2011 au fost de 437360 lei, inclusiv contribuţiile sociale şi impozitele aferente.

– Pentru tipărirea cărţilor s-au cheltuit 47550 lei, iar cheltuielile administrative au fost 254960 lei.

Mai citeşte:
Asociaţia “Memorialul Revoluţiei” s-a mutat în sediu nou
4 cărţi noi despre revoluţie
Asociaţia Memorialul Revoluţiei – apariţii editoriale în 2010
Clădirea asociaţiei Memorialul Revoluţiei – situaţie juridică
Destin ’89 – scurte impresii
Asociaţia “Memorialul Revoluţiei” – 20 de ani de la înfiinţare. Precizări despre “culisele scrierii istoriei”
Jaf la asociaţia „Memorialul Revoluţiei”

3 gânduri despre „Asociaţia „Memorialul Revoluţiei” e cu conturile bancare blocate. Activitate pe 2011.

  1. cartile scrise de voi nu sint in totalitate realiste ati bagat in anonimat FRONTUL DEMOCRAT ROMIN creat de mine MIRICA A GHEORGHE , nu mai cheltuiti banii pentru ele poate le dati ca premii la elevi si recuperati banii din invatamint spalare de banii dezinformind opinia publica sinteti in aceasi oala cu cei ce au falsificat revolutia .

  2. prin aceasta asa zisa asociatie se sifoneaza o gramada de bani de la bugetul de stat chipurile pentru cinstirea memoriei eroilor revolutiei, in realitate banii ajung un buzunarele escrocului de orban si a mai multor acoliti ai sai. orban isi permite sa ceara de la fiecare vizitator, mai ales de la cei straini sume cuprinse intre 10 lei si 15 euro pt a le permite vizitarea asa zisului muzeu, o darapanatura insalubra pe peretii careia sunt agatate cateva zeci de poze din revolutie. bineinteles ca nu se emite nici un fel de chitanta pentru acesti bani care mai mult ca sigur ajung in buzunarele escrocului cu toate ca conform statului acestei asociatii vizitarea muzeului si a centrului de informare sunt gratuite.

    • Vizitarea Memorialului este gratuită, dar vizitatorilor li se sugerează să facă donaţii într-o urnă care e amplasată acolo. Banii din donaţii nu sînt de la bugetul de stat. Nu e nimic nelegal pentru o asociaţie neguvernamentală precum este Memorialul Revoluţiei să obţină venituri şi din donaţii şi sponsorizări, nu doar de la bugetul de stat. Sediul e într-adevăr o dărăpănătură, dar aşa a fost primit de la Ministerul Apărării. Ştiu că s-au făcut eforturi pentru amenajarea sediului, care nu sînt încă finalizate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.