Raport al securităţii despre Gregorian Bivolaru

Actualizare: După cum bănuiam, Gelu Voican Voiculescu a găsit pretext pentru o nouă amînare a procesului, depunînd o nouă cerere de recuzare a judecătorului (a 3-a împotriva aceluiaşi judecător). Voi reveni cu o descriere a şedinţei de judecată.

Azi 8 mai are loc la Curtea de Apel Bucureşti o nouă şedinţă din procesul meu şi a lui Gregorian Bivolaru cu Gelu Voican Voiculescu şi CNSAS referitor la colaborarea primului cu securitatea. Nu ştiu dacă vom putea dezbate problema sau domnul Voiculescu va găsi un nou pretext pentru amînarea cauzei, cum a mai făcut-o de atîtea ori. Folosesc însă prilejul pentru a mai prezenta cititorilor un document din dosarul de la CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu. De astă dată nu este vroba de un document care-l priveşte pe Gelu Voican, ci pe Gregorian Bivolaru, una din persoanele despre care domnul Voiculescu a furnizat informaţii securităţii. Din diferite motive, în dosarul de la CNSAS a lui Voican Voiculescu a fost inclus şi un raport din 13 octombrie 1984 al securităţii cu propuneri de măsuri care urmau a fi luate împotriva lui Gregorian Bivolaru (numit „Grig” în arhivele securităţii). Cu „[…]” am notat fragmentele anonimizate de CNSAS din documentul pus la dispoziţie, iar cu litere cursive între paranteze drepte sînt adăugirile făcute de mine.

MINISTERUL DE INTERNE               STRICT SECRET
DEPARTAMENTUL SECURITĂŢII STATULUI   Exempl[ar] nr. 2
SECURITATEA MUNICIPIULUI BUCUREŞTI

NR. 132/S.G./03852/13-X-1984

SE APROBĂ

RAPORT
cu propuneri în D[osar de] U[rmărire] I[nformativă] „GRIG” [Gregorian Bivolaru]

La data de 10.XII.1983 s-a deschis dosar de urmărire informativă asupra numitului […], în vîrstă de 32 de ani, neîncadrat politic, absolvent de liceu fără nici o calificare, fost paznic la Institutul de proiectări pentru cosntrucţii industriale, divorţat, domiciliat în Bucureşti, str. […] bl. […] sectorul […], fost condamnat în 1977 la un an închisoare pentru răspîndire de materiale obscene şi cunoscut ca adept al sectei mistico-religioase ilegale „Meditaţia Transcedentală”.

În urma măsurilor informativ-operative întreprinse în acest caz (reţea informativă, T[ehnică] O[perativă] [dispozitive tehnice de ascultare], filaj şi investigaţii) s-a stabilit faptul că susnumitul desfăşoară activitate mistico-religioasă clandestină, iar la data de 17.IV.1984 s-a organizat şi realizat flagrantul în urma căruia s-a trecut la cercetarea celui în cauză în stare de arest, şi a celorlalte 16 elemente, surprinse în şedinţa de meditaţie mistică, în stare de libertate.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, în perioada septembrie 1982 – aprilie 1984, […] a organizat şi condus, contra cost, cursuri de yoga cu un număr de şapte grupe, cuprinzînd peste 80 de persoane. Aceste cursuri s-au desfăşurat la domiciliul numiţilor: […] ş.a.

Cu ocazia şedinţelor efectuate, s-au propagat idei nocive şi o variantă de yoga cu aplicaţii erotice, respectiv „TANTRA YOGA” de natură să anihileze influenţa educativă a culturii şi ştiinţei, incompatibilă cu normele de convieţuire socială şi cu morala socialistă.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în acest caz s-au identificat şi ridicat peste un milion pagini de literatură mistico-religioasă şi de ritual „TANTRA YOGA”, în original şi xerocopiată, materiale pronografice (dispozitive, fotografii, filme, videocasete, reviste etc.), benzi magnetice, aparatură foto, video color şi tehnică de înregistrare-redare, suma de 156800 lei, bijuterii şi altele.

După definitivarea cercetărilor a rezultat că […] se face vinovat de săvîrşirrea infracţiunilor de: 1.- exercitarea fără drept a unei profesii (art. 281 c[od] p[enal]); 2.- răspîndirea de materiale obscene (art. 325 c.p.); 3.- difuzarea fără autorizaţie legală a unor publicaţii (art. 94 din Legea 3/1974).

În timp ce se afla sub stare de arest, în baza unui mandat emis de Procuratura municipiului Bucureşti, la data de 13.VII.1984 […] evadat de sub escortă, fiind prins după două zile.

Întrucît sus-numitul a beneficiat de prevederile dispoziţiilor art. 1 din Decretul nr. 290/1984 [amnistie], la data de 25.IX.1984 a fost judecat numai pentru săvîrşirea infracţiunii de evadare, iar prin sentinţa nr. 960 din 28.IX.1984 a Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoare de un an şi şase luni.

Prin Ordonanţa nr. 769 a Procuraturii municipiului Bucureşti s-a dispus confiscarea în folosul statului a aparaturii electronice şi foto ridicate în acest caz, iar filmele, cărţile, revistele, fotografiile şi videocasetele cu caracter obscen se confiscă şi se distrug, deoarece au fost deţinute contrar dispoziţiilor legale.

Avînd în vedere cele raportate mai sus, în scopul destrămării anturajului format în jurul lui […] şi a prevenirii reluării activităţilor de acest gen,

PROPUNEM:

1. Să fie avertizate elementele prevăzute în Anexa 1, atenţionarea celor cuprinse în Anexa 2, şi trimiterea materialelor referitoare la cei din provincie la organele competente (Anexa 3);

2. Să fie informate conducerile organizaţiilor socialiste în care acestea lucrează sau studiază privind natura activităţii mistico-religioase desfăşurate (Anexa nr. 4).

OFIŢER SPECIALIST III
Căpitan Spirache Gheorghe

De acord
Şeful serviciului,
Maior Grigoroiu Ionel

N.B. [scris de mînă]: Am informat despre activitatea negativă a lui […] pe dir. general al Într. Metroul Buc. care şi-a exprimat părerea că ar trebui să fie dat afară. A rămas să mai analizeze avînd în vedere starea sănătăţii precară a acestuia şi să vedem cum se comportă în continuare.

Col. Şt. Zaharia

Mai citeşte, din dosarul de la CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu:
Gelu “748000 de euro” Voican: “Despre faptul că falsific deconturile, în afară de şeful meu, mai cunoşteau majoritatea colegilor mei”
“Inculpatul Voiculescu Gelu Voican a dat dovadă de sinceritate în timpul urmăririi penale”
Analiză a Securităţii: “Voiculescu Gelu solicită sarcini pe linie SLOMR, menţionînd pe un ton de reproş că dacă nu-l folosim cîndva se va retrage undeva la ţară şi va creşte păsări”
Gelu Voican Voiculescu, chemat la securitate pentru un presupus plan de părăsire a ţării: “Contactul avut m-a îmbogăţit în viziunea mea asupra unor realităţi sociale, resimţind că realmente există preocuparea de a se veghea asupra destinelor oamenilor”
Gelu Voican Voiculescu, amintiri despre un cetăţean dominican
Securitatea, bănuitoare faţă de Gelu Voican Voiculescu
Istoria lui Gregorian Bivolaru “în toată intimitatea devenirii sale existenţiale”, scrisă pentru securitate de Gelu Voican Voiculescu
Gelu Voican explică securităţii: Gregorian Bivolaru e greu recuperabil prin reeducare. Numai un stagiu militar dur, făcut anume pentru a-l frînge, cu toate asprimile cîmpului de instrucţie la infanterie, l-ar putea lecui
Gelu Voican despre persoana care i-a adăpostit cărţi şi xeroxuri: “Discutînd pe marginea unor aspecte social-economice din ţară sau de ordin cultural, am reţinut că făcea unele aprecieri care puteau fi interpretate ca negative”
Paul Goma, în dosarul CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu
Securitatea despre Gelu Voican Voiculescu: “Se confirmă pe a treia linie că a deconspirat legătura cu organele de securitate”
Departamentul juridic al CNSAS a cerut declararea lui Gelu Voican Voiculescu drept colaborator al securităţii
Nota de constatare a CNSAS în cazul Gelu Voican Voiculescu

Vezi evoluţiile anterioare în procesul cu Gelu Voican Voiculescu şi CNSAS:
Yoghinul Gregorian Bivolaru, descris pentru Securitate de Gelu Voican Voiculescu
Decizia CNSAS legată de Gelu Voican Voiculescu, atacată în instanţă din 2 părţi diferite
Evenimentul Zilei relatează despre contestarea în justiţie a adeverinţei CNSAS despre Gelu Voican Voiculescu
Urmările pe care le-au avut turnătoriile lui Gelu Voican Voiculescu
Procesul cu CNSAS şi Gelu Voican Voiculescu – amînat pentru 1 martie
Dosarul Gregorian Bivolaru contra CNSAS a fost conexat la dosarul Marius Mioc contra CNSAS şi Gelu Voican Voiculescu
Apărarea lui Gelu Voican (1). Lipsa calităţii procesuale active a lui Marius Mioc
Apărarea lui Gelu Voican (2). Lipsa calităţii procesuale pasive a lui Gelu Voican
Apărarea lui Gelu Voican (3). Lipsa calităţii de reprezentant a lui Bivolaru a avocatei Mîţu şi lipsa discernămîntului lui Gregorian Bivolaru
Apărarea lui Gelu Voican (4). Fondul chestiunii
Instanţa a rămas în pronunţare pe excepţii
Instanţa a respins excepţiile şi se va trece la judecarea fondului
Gelu Voican Voiculescu recuză judecătorul la procesul cu CNSAS. Procesul celor 748000 euro – amînat pe 21 noiembrie
Scor 6-0. Cererea de recuzare depusă de Gelu Voican Voiculescu a fost respinsă
Motivarea respingerii excepţiilor ridicate de Voican Voiculescu
Cererea de recuzare şi respingerea ei
Gelu Voican declară fals contractul avocaţial a lui Gregorian Bivolaru, obţinînd astfel o nouă amînare a procesului său
Cererea de înscriere în fals depusă de Gelu Voican Voiculescu – respinsă. Deasemeni, respinsă cererea mea pentru prezentarea restului filelor de la dosarul lui Gelu Voican
Gelu Voican Voiculescu cere suspendarea procesului legat de colaborarea cu securitatea. CNSAS refuză să-mi dea acces la dosarul original a lui GVV
Cererea de suspendare respinsă. Voican Voiculescu a depus o nouă cerere de recuzare
A 2-a cerere de recuzare depusă de Gelu Voican Voiculescu – respinsă. Ce alte procese a mai avut GVV

Alte articole despre Gelu Voican Voiculescu:
De aniversarea revoluţiei, Gelu Voican ne serveşte minciuni proaspete
Agenda Zilei: Un ziar care refuză să dea dezminţiri (între timp ziarul respectiv a dispărut de pe piaţă)
Gelu Voican Voiculescu: Gîndul meu se îndreaptă spre cei disimulaţi sub infracţiuni de drept comun. Să se revizuiască situaţiile judiciare! TVR decembrie 1989 (video)
Tribunalul Bucureşti confirmă că Gelu Voican Voiculescu a fost un borfaş de drept comun. Noi aberaţii conspiraţioniste în “Adevărul”

2 gânduri despre „Raport al securităţii despre Gregorian Bivolaru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.