Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

TVR, îngrijorată de „răspîndirea incontrolabilă” a adevărului despre revoluţie mai 14, 2012


În decembrie anul trecut arătam cititorilor blogului că Societatea Română de Televiziune a făcut reclamaţie împotriva mea la youtube (linc) pe motiv că i-aş fi încălcat drepturile de autor prin faptul că am pus pe internet înregistrări din perioada revoluţiei. E vorba, în principal, de filmările pe care le găsiţi la pagina TVR în decembrie 1989 (linc). 5 înregistrări video au fost şterse deja de youtube sub acest motiv – al încălcării drepturilor de autor ale TVR.

Urmare a acestei întîmplări am trimis o scrisoare către TVR în care am cerut oficial dreptul de a pune pe internet, gratuit la dispoziţia tuturor celor interesaţi şi fără nici un fel de interes financiar sau comercial propriu, fragmente din emisiunile TVR difuzate în decembrie 1989. Arătam în scrisoare că modul în care aş folosi înregistrările se încadrează în art. 33 din legea 8/1996 a drepturilor de autor, care prevede dreptul de a prezenta „scurte citate în scop de analiză, comentariu sau critică sau cu titlu de exemplificare”, dar că doresc să evit orice neînţelegere cu TVR. Răspunsul TVR l-am prezentat în articolul „TVR îmi dă drept condiţionat de a-i folosi înregistrările din revoluţie” (linc).

Practic TVR mi-a răspuns că-mi dă voie să folosesc înregistrările doar pe un sait al meu propriu. Din motivele pe care le-am explicat în articolul pomenit, prefer să folosesc youtube ca suport pentru înregistrările video din revoluţie, fiindcă astfel aceste înregistrări ajung să fie cunoscute de un număr mai mare de persoane şi fiindcă youtube asigură găzduirea înregistrărilor gratuit. Ca urmare am revenit cu următoarea adresă către TVR:

Către Televiziunea Română
Calea Dorobanţilor 191
010565 Bucureşti, sector 1
În atenţia domnului Preşedinte – Director General Alexandru Lăzescu

Referitor la scrisoarea dv. nr. C/81 din 08.01.2012

Stimate domnule Director general al TVR

Vă mulţumesc pentru scrisoarea dv. nr. C/81 din 08.01.2012 prin care îmi acordaţi dreptul de a posta pe internet, pe un sait al meu propriu, în scop necomercial, pentru analiză şi comentarii, fragmente din emisiunile TVR din decembrie 1989.

Referitor la condiţiile pentru această permisiune, doresc să vă informez:

Intenţia mea este de a posta fragmente din emisiunea TVR din decembrie 1989 pe un canal propriu gestionat de mine în cadrul saitului http://www.youtube.com. Saitul http://www.youtube.com nu este proprietatea mea însă canalul respectiv ar fi gestionat de mine, şi aş asigura condiţiile enunţate de dv., anume:

– Menţionarea vizibilă şi permanentă în scris a faptului că drepturile de autor asupra filmărilor respective aparţin Societăţii Române de Televiziune. Acest lucru l-aş face la descrierea care ar însoţi fiecare material în parte aparţinînd TVR postat de mine pe saitul http://www.youtube.com. Materialele ar fi însoţite totodată de comentarii şi analize.
– Existenţa iniţialelor TVR pe postările video, inclusiv pe porţiunile în care aceasta lipseşte în original, unde le voi adăuga personal.
– În cadrul saitului http://www.youtube.com este implicită împiedicarea descărcării de către terţi a materialelor postate: „Downloading videos from YouTube is not supported, except for one instance when it is permitted: Download your own uploaded videos to MP4” (“Descărcarea materialelor video de pe youtube nu este susţinută, cu o excepţie: Descărcarea propriilor materiale video încărcate de dv. pe MP4”) http://support.google.com/youtube/bin/answer.py?hl=en&answer=56100. Singurul care ar putea descărca acele materiale sînt eu însumi, care le-aş încărca pe youtube, dar eu deja le am.
– Inexistenţa vreunui aspect comercial al acelor postări.

Motivul pentru care intenţionez să folosesc saitul http://www.youtube.com ca intermediar pentru aceste postări este faptul că acesta asigură gratuit spaţiu îndestulător, practic nelimitat, pentru postarea materialelor video, ceea ce nu aş avea la dispoziţie pe un sait al meu personal. Pe un sait al meu personal – care ar avea acelaşi caracter necomercial şi non-profit – aş include doar încorporări ale materialelor de pe http://www.youtube.com, alături de comentarii şi analize personale. Adică, materialele video n-ar fi găzduite pe saitul meu personal ci doar pe http://www.youtube.com, dar ar putea fi vizionate de vizitatorii saitului meu personal unde va exista o încorporare a materialului de pe youtube, plus comentarii suplimentare (pe lîngă comentariile şi analizele deja prezentate pe http://www.youtube.com). Precizez că pe saitul meu personal nu se vor discuta doar materialele video ale TVR ci multe alte probleme, fără legătură cu TVR, dar ori de cîte ori va fi vorba de un material al TVR mă oblig să precizez cui aparţine acel material.

Totodată, suplimentar faţă de înregistrările din emisiunile TVR din decembrie 1989 despre care am discutat, doresc să vă solicit acceptul de a pune pe internet, în aceleaşi condiţii, fragmente din emisiuni şi documentare ale TVR legate de revoluţia din 1989 în care eu însumi (Marius Mioc) am apărut. Precizez că am apărut în mai multe emisiuni ale TVR despre revoluţia din 1989, cum ar fi, de pildă, serialul „Revoluţia română în direct” realizat de Mihai Tatulici şi Virgil Tatomir (1991, cred) sau emisiuni documentare despre revoluţie realizate de Lucia Hossu Longin. Nu am primit niciodată vreo remuneraţie de la TVR pentru participarea mea la aceste emisiuni, dar acum vă solicit dreptul de a pune pe saitul http://www.youtube.com respectivele emisiuni sau fragmente din acestea, în aceleaşi condiţii non-profit şi necomerciale şi acelaşi scop de analiză ştiinţifică şi comentariu, cu aceeaşi menţionare a dreptului de proprietate pe care TVR îl are asupra acestor emisiuni. Acceptul dv. poate fi considerat o compensaţie pentru lipsa remunerării mele la momentul respectiv.

Ca şi în cazul celorlalte materiale, precizez că eu deja dispun de înregistrările pe care doresc să le fac disponibile pe http://www.youtube.com pentru toată lumea. Nu am nevoie de la dv. de nimic în afară de un accept scris că pot să pun aceste înregistrări (adică: fragmente din emisiunile TVR din decembrie 1989 şi emisiuni legate de revoluţia din 1989 în care eu – Marius Mioc – am apărut) pe http://www.youtube.com astfel încît ele să poată fi vizionate gratuit de oricine. Costurile punerii înregistrărilor pe http://www.youtube.com mă privesc în totalitate şi eu mă oblig să nu pretind niciodată bani sau alte avantaje în schimbul posibilităţii pe care o ofer publicului de a viziona respectivele înregistrări.

Vă mulţumesc anticipat pentru înţelegere
Cu stimă,
Marius Mioc

Domnul Alexandru Lăzescu mi-a trimis o scrisoare de răspuns, datată 5 mai 2012, în care practic respinge cererea mea. reproduc mai jos scrisoarea pe care am primit-o:

Către: domnul Marius Mioc

Stimate domnule Marius Mioc,

Urmare revenirii Dumneavoastră la adresa noastră nr. C / 81 / 08.01.2012 prin care v-am oferit acceptul nostru de a pune pe internet, pe un site personal, fragmente din emisiunile TVR din decembrie 1989, cu scop exclusiv de natură ştiinţifică, imaginile urmînd să fie folosite numai drept suport pentru comentariile pe care doriţi să le postaţi pe site, doresc să vă reamintesc faptul că acest accept v-a fost oferit numai cu respectarea unor condiţii, pe care nu consider că trebuie să le reamintesc.

Societatea Română de Televiziune se străduieşte să păstreze dreptul de proprietate asupra produselor sale şi să respecte toate prevederile legale incidente în specificul său de activitate, inclusiv cele privind drepturile de autor şi distribuţie.

Faptul că acum reveniţi cu intenţia de a folosi un site intermediar cu o răspîndire practic incontrolabilă, mă face să am unele rezerve cu privire la securizarea materialelor respective, astfel încît mă văd nevoit să vă solicit garanţii de securitate suplimentare referitoare la respectarea drepturilor exclusive ale SRTV de utilizare a materialelor proprii, pe care să le pot supune analizei departamentului specializat din cadrul instituţiei.

Cu consideraţie,
Alexandru Lăzescu
Preşedinte – Director General

Mărturisesc că nu ştiu ce fel de garanţii suplimentare doreşte domnul Lăzescu şi nu înţeleg de ce ar fi un lucru atît de grav „răspîndirea practic incontrolabilă” a înregistrărilor din emisiunea TVR despre revoluţie. Personal chiar asta doresc şi este unul din scopurile activităţii mele pe acest blog: răspîndirea incontrolabilă a adevărului despre revoluţie. Adevăr care poate fi convingător arătînd şi înregistrările video din acea perioadă. Degeaba aş povesti eu despre ce a spus unul sau altul în decembrie 1989 la TVR; dacă n-aş putea prezenta şi înregistrarea video respectivă efectul ar fi mult mai mic, mulţi poate nici nu m-ar crede. Mai sînt şi alţii care au povestit vrute şi nevrute despre ce s-a întîmplat în decembrie 1989 doar pentru a dezinforma (vezi, de pildă Alex Mihai Stoenescu, despre care am comentat în articolul „Iliescu apare, măcelul dispare” – diversiuni ale ziarului „Adevărul” – linc). Anume documente originale din acea perioadă, cum sînt şi înregistrările video ale emisiunii TVR, sînt cele care pot separa adevărul istoric de minciună şi dezinformare.

Cer şi sfatul cititorilor acestui blog, ce „garanţii suplimentare” aş putea să ofer domnului Lăzescu, pe care dînsul să le supună „analizei departamentului specializat din cadrul instituţiei”, astfel încît să conving TVR să-mi dea dreptul de postare pe youtube a materialelor respective?

Mai citeşte:
Reclamaţie împotriva mea la youtube
TVR îmi dă drept condiţionat de a-i folosi înregistrările din revoluţie
România semnează tratatul ACTA, acceptînd astfel ideea de cenzurare a internetului
Manipulare lingvistică: echivalarea copierii neautorizate cu furtul sau pirateria
Valentin Ceauşescu cere interzicerea piesei “Ultimele ore ale lui Ceauşescu”
Valentin Ceauşescu cere despăgubiri pentru folosirea numelui “Ceauşescu” într-o piesă de teatru
Adrian Năstase vrea reglementarea prin lege a discuţiilor pe internet
După Adrian Năstase şi Lia Olguţa Vasilescu, un nou fan al cenzurii: Silviu Prigoană
Proiect de lege pentru cenzurarea internetului
Vechiul duşman al libertăţii de exprimare Ioan Ghişe revine cu idei noi
Limitarea libertăţii prin creşterea drepturilor cetăţeneşti sau proiectul legislativ al deputatului Mihail Boldea
Încercări de cenzurare a internetului. Wikipedia englezească intră în grevă pentru o zi
Blogul lui Marius Mioc, suspendat a 2-a oară

 

7 Responses to “TVR, îngrijorată de „răspîndirea incontrolabilă” a adevărului despre revoluţie”

 1. Sint FRONTUL DEMOCRAT ROMIN INITIATORUL REVOLUTI ROMINE , cereti tv sa dea inregistrarile reale fara comentator totui o facatura , comunista, de interpretare in felul acesta se ascunde adevarul FRONTUL DEMOCRAT ROMIN, am repetat mereu nu trebuiesc lasati pina nu da iregistrarile originale mai ales de la ploiesti rimnicul vilcea si timisoara vezi timisoara in cazul inregistrarilor , RAZVAN TEODORESCU CRED CA STIE CEL MAI BINE , nu ma marginalizati nu va mai bagati in fata ca fiecare are meritele lui ,nu asa se construieste democratia mentalitatea , este gresita , am spus si repet vai de voi de nu vreti sa aderati, si vati inscris in partide fara vriun merit uitativa si ginditi la prostii inainte la ginduri bune inapoi uite democratie , va laudati cu facultatii cu diplome de masterate , aratati ca le meritati si faceti ceva util adevarul drept este un marcu , acum oier, ce stiti sa faceti si de la cine ati invatat?????, stiu ca nu va convine dar astai un adevar incontestabil , priviti inapoi in istorie, ericoanda brincusi si multi alti , nu au putut progresa in rominia , datorita acestor mentalitati murdare, cereti inregistrarile veniti sa dezgropam manifestul FRONTUL DEMOCRAT ROMIN nu va faliti cu cei nui al vostru ,frontul democrat romin ,singura salvare , cater tara nu va lasati pacaliti de iscoadele politice vedeti cine le face propaganda, niste indivizii cu o incredere .????????. pacat , ma opresc si va indemn la perseverenta , lasati orgolile deoparte si aratati ca dreptatea si adevarul vor invinge FRONTUL DEMOCRAT ROMIN mirica 0720175140.

 2. alin Says:

  Mai stati un pic ca o sa zboare din functie. Poate chiar la parnaie pentru cat a falimentat TVR. Bine, asta nu rezolva problema dvs. Ca fapt divers poate va intereseaza sa stiti ca dl Loazescu a fost asociat intr-o firma cu Vantu si ca admistratorul societatii era nimeni altul decat cololonelul Gheorghe Ratiu, fostul sef al directiei I a securitatii.
  Poate asta explica cate ceva din reactia domnului director.

 3. Prima garantie (pentru raspandirea adevarului, nu pentru gasca GDS – Lazescu – Vintu – KGB) va fi demiterea impricinatului. A doua, anchetarea lui. A treia, fireasca pedeapsa cu inchisoarea pe un termen potrivit cu fraudele de la TVR (ca spalatoria de creiere e incalculabila). Credeti ca ii ajung?

 4. […] Marius Mioc Related posts"Statul contra statului". Maghiarii din echipa "nationala" de hochei a României au intonat Imnul Ungariei si al "Tinutului Secuiesc"!Mâna Moscovei din spatele revoluţiei române. Petru Bogatu despre 1989, al doilea 1944UM 0110 Anti-KGB de la Pacepa la Magureanu. Doicaru si Pacepa au ars dosarele unor agenti KGB si GRU. Larry Watts despre Pacepa-KGB IIIConferinta Larry Watts la Casa Academiei din Bucuresti. In premiera, introducerea in volumul II al lucrarii "Fereste-ma, Doamne, de prieteni"Tismaneanu il ameninta pe istoricul prof univ dr academician Dinu C Giurescu din motive de Pacepa si PlesuA murit generalul Stefan Alexie, sef al Contraspionajului DSS, ultimul prim-adjunct al generalului Iulian VladRichard Andrew Hall: Scinteia Tineretului (18 decembrie 1989): “Citeva sfaturi pentru cei aflati in aceste zile la mare”CIA desecretizeaza Razboiul Rece. Noi documente puse pe masa istoricilor din arhivele Ronald Reagan – William CaseyLARRY L. WATTS DESPRE PACEPA-KGB (I)Larry Watts va sustine conferinta publica din 10 Mai in limba romana. Locatia si harta pentru Casa Academiei, Calea 13 Septembrie Nr 13. Joi, Ora 12.00coded by nessus [Translate] […]

 5. moc cercetatorul REVOLUTI , dar de unde poate face un profit scrind carti cu ce vrea el nu cu ce a fost !!

 6. Mesaros-Anghel Vasile Says:

  Am vazut emisiunea cu Oreste duminica 12.aug.2012
  Felicitari pentru efortul intelectual depus in cunoasterea istoriei moderne a acestui popor damnat de orgolii idioate ale celor ce il conduc.
  Va trimit o adresa la un link despre sionism:

  Cu stima
  Mesaros Anghel Vasile
  mail vanghelthaci@yahoo.com

 7. iuli Says:

  in primul rand tvr e a poporului, deci inregistrarile sunt ale poporului. sa puna la dispozitia tuturor tot ce inseamna material video-audio-text despre revolutie. macar asa isi pot spala pacatele pentru cei care si-au pierdut viata atunci din cauza dezinformarii lor. TVR e televiziune de stat, platita din banii nostrii ai tuturor.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.