Aşa-zisul plan de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române: Eu am avut dreptate, presa bucureşteană a greşit

În iulie 2011 întreaga presă bucureşteană vuia cu privire la pretinsul plan al guvernării PDL de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române, condus de Ion Iliescu. Am fost printre puţinii care au atras atenţia că întreaga gălăgie mediatică este un simplu fonfleu de presă (linc).

Pe saitul „În linie dreaptă”, la articolul „Muzeul comunismului şi indignarea Iliescului” (linc) am avut o dispută cu cîţiva simpatizanţi PDL-işti, încîntaţi că guvernul va desfiinţa Institutul Revoluţiei. Le spuneam:

Vă place să continuaţi cu “wishfull thinking” al vostru şi ştiu că vă stîrnesc ura dacă vă atrag atenţia că lucrurile nu stau cum vă închipuiţi voi.
Dacă vreţi să aflaţi ce vrea Baconschi, neglijaţi ce spune Iliescu despre intenţiile lui Baconschi, neglijaţi ce scrie Laurenţiu Mihu în “România Liberă” şi Cartianu în “Adevărul” despre ce vrea Baconschi. Uitaţi-vă numai la ceea ce Baconschi însuşi a grăit. Aveţi înregistrarea video la lincul hotnews.
Baconschi nu vorbeşte despre desfiinţarea IRR. El pune accentul pe problema halei Filaret “care oricum se degradează”.

Guvernul PDL a ajuns de domeniul trecutului. Trecerea timpului a arătat că planul de desfiinţare a IRR nu a existat. Nici măcar un proiect de lege cu acest scop nu a fost depus.

PDL nu a guvernat o lună sau două, ci mai mulţi ani, iar din 23 decembrie 2009 a renunţat la coaliţia cu PSD, adoptînd o retorică vehement anti-PSD-istă. Practic, au fost 2 ani şi jumătate în care PDL a guvernat fără PSD şi în care, dacă dorea, putea desfiinţa Institutul Revoluţiei. Nu a făcut-o fiindcă nu a dorit-o.

În ultimii ani au ieşit la iveală fapte suplimentare care pun la îndoială echipa de la conducerea IRR: Unul din membrii Colegiului Naţional al IRR (organ de conducere al institutului, al cărui membri au fost numiţi personal de către fostul preşedinte Ion Iliescu), Emilian Cutean, a fost osîndit definitiv la 5 ani închisoare (linc) pentru o fraudă cu banii SSPR (a alocat nelegal propriei sale organizaţii de revoluţionari 3 miliarde lei vechi), un alt membru în colegiul IRR, Petrică Balint, este cercetat penal în problema preschimbării certificatelor de revoluţionar (linc), iar directorul Consiliului Ştiinţific al instituţiei, Dan Berindei, a fost descoperit ca fost colaborator al securităţii (linc). În cazul lui Gelu Voican Voiculescu, şi el membru în colegiul naţional, procesul care să lămurească colaborarea sa cu securitatea e în curs (linc). Niciuna din aceste fapte nu a determinat vreo reacţie în rîndul politicienilor.

Ziariştii care au dezinformat populaţia pretinzînd că PDL doreşte să desfiinţeze Institutul Revoluţiei, în loc să-şi primească binemeritata flegmă între ochi, vor continua să pozeze în moralişti anticomunişti şi formatori de opinie.

Mai citeşte:
Fonfleu de presă: intenţia PDL de a desfiinţa Institutul Revoluţiei
Dezvăluirile lui Vladimir Bukovski despre revoluţia română şi jurnalismul de tip Mediafax
Mieii blînzi ai istoriografiei româneşti (articol din 2005)
Institutul Revoluţiei Române – semne de întrebare (discuţii din 2005 pe forumul revoluţiei)
Clio 1989 – revistă de nivel academic? (recenzie la revista ştiinţifică a IRR)
Tismăneanu vrea desfiinţarea Institutului Revoluţiei
Institutul Revoluţiei contra Comisiei Tismăneanu
Dan Berindei, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului Revoluţiei, colaborator al securităţii
Gelu Voican Voiculescu, amendat cu 700 lei. Cererea de recuzare – respinsă
Hotărîre definitivă în cazul Emilian Cutean: 5 ani de închisoare cu suspendare
Petrică Balint, membru în Colegiul Naţional al IRR, cercetat penal în problema certificatelor de revoluţionar

Un gând despre „Aşa-zisul plan de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române: Eu am avut dreptate, presa bucureşteană a greşit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.