Ianuarie 1990: Firma Crescent se dezvinovăţeşte

Firma Crescent Comercial & Maritime Ltd. înregistrată în Cipru îl avea în 1989 ca director al biroului din Bucureşti şi coordonator al proiectelor internaţionale pe Dan Voiculescu (linc), preşedintele-fondator al Partidului Conservator şi fondator al unui important trust de presă. După revoluţie au apărut speculaţii (linc) precum că averea lui Dan Voiculescu s-ar fi clădit pe seama banilor pe care statul român i-ar fi avut în conturile firmei Crescent. Respectivele speculaţii n-au fost niciodată dovedite juridic.

Speculaţiile respective au apărut imediat după revoluţie, spunîndu-se că ar fi vorba de banii puşi de Ceauşescu în bănci străine despre care s-a vrobit şi la procesul în urma căruia acesta a fost împuşcat. În „România Liberă” din 17 ianuarie 1990 apare şi un comunicat al firmei Crescent prin care se dezmint afirmaţiile de acest fel. Reproduc textul acestui comunicat:

O precizare: „Crescent” nu este amestecat!

Agenţia de presă „Rompres” a fost contactată de firma „Crescent Comercial and Maritime” care ne-a informat că poliţia austriacă a încheiat cercetărioe la sediul din Austria al firmei, făcînd cunoscut că nu există acuzaţii relevante împotriva ei. O ştire, în acest sens, a fost publicată de ziarul vienez „Kurier” în numărul 8 din 10 ianuarie 1990. Ziarul precizează că acuzaţiile nedovedite au fost formulate de o salariată a firmei, concediată de doi ani. Firma „Crescent Comercial and Maritime” este eliberată de toate acuzaţiile despre care a relevat agenţia APA, Viena. Informaţia nefondată a acestei agenţii a fost preluată prin intermediul „Rompres”, de ziarele „Adevărul”, „România Liberă”, „Tineretul Liber”, de radio şi televiziune. În această afirmaţie se mai afirma că firma ar aparţine, de fapt, României. Se precizează că, în realitate, este vorba de o companie internaţională de comerţ cu reprezentanţe în SUA, Marea Britanie, Elveţia, Grecia, Egipt şi în alte ţări.

Pentru alte articole din presa românească din perioada apropiată revoluţiei vezi pagina Presa românească 1989-1990.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.