Agenturili străine, acum şi la mineriada din iunie 1990

Actualizare 5 mai 2015: Schimbare linc către declaraţia lui Talpeş, căci lincul iniţial nu mai era disponibil.

„În 13 iunie 1990 s-a încercat o lovitură de stat, susţinută de Franţa”, a declarat recent fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe Ioan Talpeş (linc).

Pînă acum se vehicula prin presa românească că în decembrie 1989 au acţionat agenturili străine, acum iată că şi despre mineriada din iunie 1990 se spune acelaşi lucru. Ideea fundamentală e aceeaşi: românii sînt incapabili să-şi influenţeze propria soartă, tot ce se întîmplă în istoria României e rezultatul acţiunii agenturilor străine.

„În 13 iunie a fost o lovitură care urmărea să sisteze ce s-a decis la 20 mai (data alegerilor din 1990 – n.r.). Printre cei care au declanşat violenţele au fost agenţi ai altor state, cum ar fi francezi, care doreau o altă formulă de guvernare. S-au amestecat şi ruşii, dar nu prea tare, iar unguri au fost cu certitudine. În schimb, americanii n-au avut nimic de a face cu ce s-a întîmplat (…) Francezii doreau o altă formulă de guvern. S-a dorit ca Radu Câmpeanu să fie prim-ministru. Există înregistrări!”, a adăugat Talpeş.

Cu alte cuvinte, agenturi străine de mai multe feluri, aşa cum place publicului mioritic, fapt testat prin relatările despre revoluţia din 1989. Francejii îl voiau pe Radu Câmpeanu prim-ministru, ni se spune. Ideea are o oarecare credibilitate ţinînd seama că înainte de 1989 domnul Câmpeanu a locuit în Franţa. Dar ruşii tot pe Radu Câmpeanu îl voiau la conducerea guvernului?, mă întreb. Domnul Talpeş nu e explicit în această problemă, de fapt nu explică pentru ce şi ruşii ar fi dorit să sisteze evoluţia politică rezultată din alegerile din 20 mai 1990, implicîndu-se, chiar dacă „nu prea tare”, în organizarea unor confruntări violente.

Ceva mai clar este fostul şef al SIE cu privire la Ion Iliescu: „Ioan Talpeş a mai lăsat de înţeles că preşedintele de atunci, Ion Iliescu, nu a avut nicio implicare în violenţe şi era depăşit de situaţie”.

Cum Ioan Talpeş a fost consilier al preşedintelui Iliescu (1990-1992 şi 2000-2004) nici nu mă aşteptam din partea lui decît la o încercare de dezvinovăţire a fostului preşedinte. Chiar dacă a devenit membru PDL, candidînd în 2008 din partea acestui partid pentru un loc de senator în colegiul 7 Bucureşti (linc), Talpeş nu s-a dezis niciodată de Ion Iliescu. Şi nici PDL, partid care afişează o retorică anticomunistă şi anti-Iliescu, nu a fost deranjat să propună ca parlamentar un fost consilier a lui Ion Iliescu.

La sfîrşitul articolului aflăm că misterul cu privire la mineriadă se va mai menţine multă vreme: „Fostul şef al SIE s-a arătat convins că detaliile despre ce s-a întîmplat în 13-15 iunie 1990 se vor afla abia peste 50 de ani. Vom afla adevărul cînd se vor deschide arhivele. Acolo se vorbeşte despre acţiuni speciale. Însă, nu din arhivele noastre, care au fost distruse, ci din ale altora„.

Mda, exact la fel se spune şi despre revoluţia din decembrie 1989 de către toţi cei care vor ca adevărul să rămînă îngropat. Se lansează tot felul de ipoteze nedovedite şi ni se spune că dovezile vor veni peste nu ştiu cît timp (prezumabil, după moartea noastră), cînd se vor deschide arhivele. Iar dacă la deschiderea arhivelor se va constata că acestea nu conţin nimic relevant, cui îi va mai păsa după atîta vreme?

Mai citeşte:
13 iunie 1990. Ion Iliescu: Sînt momente dramatice pentru ţara noastră. Avem de-a face cu o încercare de rebeliune de tip legionar. Este nevoie de unirea întregului popor pentru a da riposta necesară (video)
14 iunie 1990. „Am găsit la PNŢCD droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată (video)
Teodor Mărieş în dialog cu Angela Băcescu (iunie 1991)
Revoluţia trădată
“Speranţa” – un film de Sorin Ilieşiu

2 gânduri despre „Agenturili străine, acum şi la mineriada din iunie 1990

  1. Pingback: Scurtissime (176) | Diverse | Robintel

  2. ESTE UN FOST REDACTOR COMUNIST, AL EDITURII MILITARE, DIN BUCURESTI, MINCATOR DE CE NU TREBUIE CARE I_A REDACTAT LUI CEAUSESCU CARTEA BIOGRAFICA SI PRIETEN CU ION ILIESCU, CARE SI L-A AVANSAT , DE LA GRADUL DE MAIOR LA GRADUL DE GENERAL!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.