Statul maximal ne păzeşte de servicii poştale ieftine

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) – unul din multele grupuri de birocraţi bine plătiţi şi atenţi la interesul public – a amendat firma Direct Post Services din Cluj cu 30000 de lei, pentru că a încălcat un drept rezervat Poştei Române, anunţă publicaţia Wall Street Romania (linc).

Amenda este a 2-a dată aceleiaşi firme, după ce în ianuarie ANCOM a mai dat o amendă de 5000 de lei pentru aceeaşi faptă: îndrăzneala de a percepe un tarif mai mic de 2 lei pentru o trimitere poştală de pînă la 50 grame. „Compania a încălcat astfel dreptul rezervat Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale pe teritoriul României (…) Obiectivul ANCOM nu este acela de a aplica sancţiuni, ci de a asigura respectarea legislaţiei de către toţi furnizorii de servicii poştale. Dacă însă abaterile de la lege sînt repetate în ciuda amenzilor aplicate, vom recurge la toate instrumentele oferite de legislaţie pentru a asigura buna funcţionare a pieţei serviciilor poştale şi nu vom ezita chiar să ridicăm dreptul de a furniza servicii poştale celor care persistă în a acţiona pe lîngă cadrul legal”, precizează conducerea ANCOM.

„A face concurenţă este în Uniunea Europeană o faptă mai gravă decît a fura”, scriam într-un articol mai vechi (linc), şi exact despre asta e vorba aici: firme precum Direct Post Services oferă servicii poştale mai ieftin decît Poşta Română. Păstrarea monopolului Poştei Române, nicidecum interesul cetăţenilor (care înseamnă existenţa unor servicii poştale cît mai ieftine şi de calitate – ceea ce libera concurenţă ar asigura) este preocuparea birocraţilor de la ANCOM. „Constituie contravenţie încheierea şi derularea unui contract în cadrul căruia preţul pe trimitere este mai mic de 2 lei pentru trimiterile de corespondenţă cu greutatea cuprinsă între 0 şi 50 de grame, livrate la cutiile poştale ale destinatarilor”, se mai spune în comunicatul ANCOM. Cu alte cuvinte: nu vrem preţuri mici, vrem preţuri mari! Da, ANCOM are prin lege dreptul de a ridica dreptul de a furniza servicii poştale, şi exact asta e aberaţia: ca să faci o afacere într-un domeniu, e nevoie să ţi-o aprobe un grup de birocraţi. Care-ţi pot interzice să faci afaceri nu pentru că ţi-ai înşelat clienţii, ci pentru că i-ai servit prea bine, adică la preţuri prea mici.

Există şi o justificare prin care această poziţie e îmbrăcată în haina interesului naţional: „furnizorul de serviciu universal [Poşta Română] are obligaţia de a furniza servicii pe întreg teritoriul României, la aceleaşi tarife, inclusiv în zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scăzută a populaţiei, acolo unde cantitatea de corespondenţă este mică şi din acest motiv activitatea nu este profitabilă”.

E adevărat că la sate sînt mai puţine trimiteri poştale decît la oraşe şi costurile serviciilor poştale sînt mai mari. Nu văd însă necesitatea de a se asigura aceleaşi preţuri la trimiterile poştale la sat şi la oraş. Care ar fi nenorocirea dacă trimiterea unei scrisori ar costa, în loc de 2 lei de oriunde în România, 50 de bani pentru bucureşteni şi 5 lei pentru cei din Cucuieţi? Ar fi doar o realitate economică, care tot nu va schimba situaţia generală, că traiul la oraş e mai scump. Cucuieţenii vor plăti mai mult pentru scrisori, dar rămîn cu avantajul că nu cheltuie pentru taxă de parcare, de pildă.

Diferenţe între diferite regiuni ale ţării apar la preţul laptelui, al pîinii. De ce e musai ca la trimiteri poştale să existe un preţ standard?

Poşta clasică e concurată acum de telefoanele mobile şi de internet. Oamenii, din ce în ce mai mult, renunţă la a scrie scrisori în schimbul telefoanelor sau a e-mailurilor. E de observat că telefonia mobilă s-a extins şi în localităţile rurale, deşi exact ca în cazul poştei, acolo sînt mai puţini clienţi. Libera concurenţă a determinat companiile de telefonie mobilă să-şi asigure acoperire şi în mediul rural. De aceea nici nu mai este chiar aşa de important să existe oficiu poştal în fiecare sat, poşta nemaireprezentînd singura legătură cu lumea a unor sate. Impunerea unui tarif minim de 2 lei la trimiterile poştale va însemna în multe cazuri renunţarea completă la servicii poştale, nicidecum păstrarea clienţilor Poştei Române.

Mai citeşte:
Statul Maximal se opune liberei concurenţe în domeniul transporturilor
Cursurile speciale de calificare şi asigurările obligatorii – mod prin care Statul Maximal limitează concurenţa
Ofensiva ideologiei Statului Maximal continuă: Legea picnicului
Statul maximal limitează concurenţa în telefonie, televiziune prin cablu şi internet
Libertate economică, dar nu pentru căţei (2)
Ambalarea şi etichetarea obligatorie – metodă prin care Statul Maximal elimină de pe piaţă micii producători
Uniunea Europeană interzice libera concurenţă
Uniunea Europeană ustură la buzunar: Gazul metan. În pregătire: centralele de apartament
Zadarnicele proteste ale lăptarilor
Mişcă? Impozitează-l! Încă mai mişcă? Reglementează-l! Dă faliment? Subvenţionează-l!
Acordul comercial – armă juridică a birocraţilor în lupta împotriva liberei concurenţe. Cazul Pencoop Timişoara
Uniunea Europeană ustură la buzunar: De ce s-a scumpit evacuarea gunoiului la Timişoara
Isteria suprareglementărilor: Senatul a aprobat o lege care interzice fumatul în spaţiile publice închise
Ronald Reagan, citate
O problemă neglijată de Traian Băsescu: schimbarea legislaţiei pentru a reduce “necesarul de birocraţie”
Nouă ofensivă a ideologiei statului maximal: legea taximetriei
Adepţii ideologiei statului maximal vor să interzică termopanele puse individual la apartamentele de bloc

Un gând despre „Statul maximal ne păzeşte de servicii poştale ieftine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.