11 persoane, trimise în judecată în dosarul „George Costin”

Procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie Piteşti au trimis în judecată 11 persoane în dosarul legat de fostul secretar de stat la SSPR George Costin (numit în funcţie de Emil Boc), anunţă hotnews (linc).

Alături de George Costin, preşedinte al Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou la momentul săvîrşirii faptelor, aflat acum în arest preventiv, au mai fost trimişi în judecată: Mihai Bolocan, vicepreşedinte al asociaţiei (tot în stare de arest): Aurel Postelnicu, secretar general al asociaţiei; Serafim Cotenescu, preşedinte al asociaţiei „22 Decembrie” Cîmpulung Muscel; Gheorghe Băcoi, vicepreşedinte al asociaţiei „22 Decembrie” Cîmpulung Muscel; Valentin Gheorghe Marin Preda, inspector la SSPR; Vasile Ciulinaru, şofer la SSPR; Petre Sfârlează, avocat în Baroul Bucureşti; George Ştefan Costin, fiul lui George Costin; Florentina Costin, soţia lui George Costin şi Anca Marinica Lazăr.

După constatările procurorilor, George Costin impunea membrilor asociaţiei sale să ceară preschimbarea certificatului de revoluţionar numai prin asociaţie, nu prin depunerea directă a dosarului la SSPR, şi le impunea să încheie contracte de reprezentare prin care se obligau să plătească asociaţiei fie cîte 12000 lei + 5% din suma încasată, fie 15% din suma totală încasată. În total, s-ar fi încasat din asemenea contracte de reprezentare 9.453.390 lei.

Mediafax scrie şi ea despre această problemă (linc), precizînd că din totalul banilor încasaţi, 2,47 milioane lei au fost viraţi în conturile lui George Costin şi apoi ale fiului acestuia.

George Costin şi-a început ascensiunea politică în guvernarea PSD din 2000-2004, cînd a fost subsecretar de stat la SSPR. A fost dat afară din funcţie de Emilian Cutean, şi a devenit apoi mare anticomunist, antiiliescianist şi simpatizant PDL. În calitate de preşedinte al asociaţiei „Metrou” a organizat proteste la SSPR cerînd prelungirea termenelor pînă la care se pot depune completări la dosarele de preschimbare a certificatelor de revoluţionar, ceea ce a şi obţinut. Asociaţia lui Costin a deschis mii de procese împotriva SSPR pentru a obţine preschimbarea certificatelor membrilor ei, procese în general pierdute, dar ulterior prin metoda completării dosarelor s-a obţinut în majoritatea cazurilor preschimbarea certificatelor.

Observaţie personală: în cauză apar nişte persoane de la asociaţia „22 Decembrie” Cîmpulung Muscel. Art. 5 din HG 1412/2004 spune: titlul de luptător în revoluţie remarcat prin fapte deosebite „a fost instituit şi se atribuie, în aplicarea principiului prevăzut la art. 2 lit. d) din Legea nr. 341/2004, în scopul de a face diferenţa, pe de o parte, între categoria persoanelor care s-au desprins din rîndul participanţilor şi au avut un rol deosebit, prin contribuţia decisivă, la victoria Revoluţiei, remarcîndu-se prin fapte deosebite în care şi-au pus viaţa în pericol, şi, pe de altă parte, marea masă a persoanelor care au participat la Revoluţia din decembrie 1989 fără a avea o contribuţie individuală decisivă la victoria Revoluţiei”. Ce fel de „fapte deosebite în care şi-au pus viaţa în pericol” poate avea cineva de la Cîmpulung Muscel, unde nu s-a tras nici un foc, n-a fost nimeni ucis, rănit sau arestat? Toate certificatele date în localităţi unde n-au fost morţi, răniţi sau arestaţi ar trebui retrase conform actualei legi. Nu e nevoie de schimbare a legii (cum a propus Viorel Balcan) ci de aplicarea ei. Se pot da acolo eventual certificate onorifice de participanţi. Nu aceeaşi a fost însă părerea celor puşi să aplice efectiv legea 341/2004 (şi nu discut aici de George Costin, ci de toate echipele de la SSPR şi CPRD).

Cred că parchetul ar trebui să studieze şi posibilele sponsorizări pe care Costin sau organizaţii controlate de acesta le-a făcut pentru PDL. Eu numai prin existenţa unor sponsorizări îmi explic hotărîrea fostului prim-ministru Emil Boc de a-l numi pe Costin secretar de stat, cînd se cunoştea, inclusiv din emisiuni televizate, activitatea dubioasă a acestuia legată de certificatele de revoluţionar.

Pe acest blog, chiar şi înainte de numirea lui George Costin în funcţie publică, am publicat multe articole despre dînsul. Vezi:
Dumitru Dincă îl acuză pe George Costin
Fesan: Hrebenciuc şi Sechelariu au primit certificate de revoluţionar fără să ceară
Fesan: În jurul meu sînt numai falsuri, falsuri şi falsuri. Ţi-e groază să mai deschizi un dosar
450 luptători în Timişoara şi 12000 la Bucureşti
Secretarul de stat pentru revoluţionari George Costin a fost arestat
Comunicatul parchetului despre arestarea lui George Costin
Cazul George Costin. Transferarea propagandistică a răspunderii de la politicieni la revoluţionari
4 asociaţii de revoluţionari din vestul ţării cer destituirea lui Costin
Asociaţia 17 decembrie a răniţilor şi familiilor îndoliate din Timişoara refuză să participe la sesiunea solemnă a parlamentului consacrată revoluţiei din 1989
Florian Mihalcea, Octavian Bjoza şi Mirko Atanaţcovici, băgaţi de George Costin în “oala cu tărîţe” a revoluţionarilor
Istoria asociaţiei de revoluţionari “Metrou” – cea mai mare asociaţie de revoluţionari existentă azi
Lista cu membrii conducerii BNR – Costin
Campania împotriva revoluţionarilor şi făţărnicia politicienilor
Mărieş: “Avem echipă, avem valoare”
Mărieş: “Munca lui Raymond Luca şi Adrian Viorel Nicolaescu într-un an o depăşeşte pe a celorlalţi în 5 ani”
George Costin, noul secretar de stat al SSPR
1997: Organizaţia “Radio Libertatea 22″ se retrage din comisia pentru cinstirea eroilor revoluţiei
Emil Boc îl destituie pe Cutean de la şefia SSPR. Cine vine în loc?
Secretarul de stat pentru revoluţionari, Puiu Fesan, la congresul BNR
Şmecherii cu certificatele de revoluţionar ieşite la iveală cu prilejul preschimbării
Emisiune TVR din 1997 despre certificatele de revoluţionar: S-au tipărit 53765 de certificate şi nu s-a predat nici un certificat alb (video)
1997: Dificila predare a arhivei despre revoluţionari
Problema certificatelor duplicat, discutată în Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor
Raymond Luca, deranjat de controalele făcute de alţii în problema certificatelor de revoluţionar
Adrian Viorel Nicolaescu, noul şef al SSPR, are dosar penal în lucru
CPRD vrea reverificarea certificatelor asociaţiei lui George Costin

8 gânduri despre „11 persoane, trimise în judecată în dosarul „George Costin”

  1. Sper sa nu gresesc !… Dar , Teodor Maries ,prietenul credincios si nedespartit al lui George Costin, caruia i-a luat apararea,si a vorbit in numele lui ,pana si in fata girafei de la Antipa,( cand Costin a stat ca un imaculat ,cu fesul bine tras pe cap in pozitia -JENA TOTALA ) , chiar nu-i implicat cu nimic in aceasta spalare de bani?…Am pus o simpla intrebare si sper sa primesc un raspuns pertinent !… Multumesc frumos!

  2. „REVOLUTIE A FOST NUMAI LA TIMISOARA DOMNULE MIOC” CEILALTI AM PUS BOTUL SA VA SALVAMORASUL……CITI AU MURIT LA TIMISOARA,IN ZILELE REVOLLTEI SI CITI AU MURIT DINTRE NOI,CA VOI SA FITI LIBERI…ATI AVUT OAMENI IN GUV REV ION ILIESCU SIIN INSTITUT………………..CE ATI FACUT CU ROMANIA SI PENTRU ROMANIA DOMNILOR REVOLUTIONARI??????? CUI ATI VINDUT ROMANIA,PETROLUL,AURUL SI LA CE PRET…IN CURIND VETI AUZI ACESTE INTREBARI DOMNULE MARIUS………LA REVOLTA DIN IANUARIE DEVIZA ERA: ” NE VREM ROMANIA INAPOI!” MEMORATI

      1. Scuze ,Domnul Mioc !… Eu nu pot crede ,nu pot concepe ,ca Domnul Dan PERJU a putut scrie asemenea INEPTII !….Acest comentator ,nu este nici pe departe D.PERJU. … Domnule asa zis D.PERJU sa stii ca : Revolutionarii au OFERIT cu incredere PUTEREA ,ALEGATORILOR pentru ca democratic sa aleaga DUPA CHIPUL SI ASEMANAREA LOR ! Acum ai inteles ca Revii nu sunt vinovati pentru ca Romania este in CRIZA? Nu Veteranii Revolutiei de la 1989 au vandut ,aurul ,flota ,industria ,petrolul ,ETC ,ETC, …ei doar au umplut cimitirele cu mormintele lor pentru a aduce Democratia si pe aceste meleaguri ,cu riscul de a se alege praful de ei .Mai baiatule ,daca in Decembrie 1989 nu iesa in strada TOATA TARA ,pe Timisoara ,o stergea de pe harta Ceausescu ,iar pe Revii de acolo ii scotea din ARHIVA de la totosei pa-n la 43 ! AI INTELES CEVA DIN CE TI-AM SCRIS AICI ? Am sigura impresie ca esti nascut dupa evenimentele din *89, si comentezi si dumneata fiindca ai invatat sa scrii pe tastatura de cativa ani . Nu ai inteles nimic din Revolutia din Decembrie *89 FIINDCA DUMNEATA NU ESTI NICI PE DEPARTE REVOLUTIONAR ,si nu numai atat . Le amesteci ostentativ si aberant Domnule asa zis , D.PERJU ! …Scuzati-mi interventia Domnul Mioc ,cand noi ne luptam pentru Tara si acum in 2012 ,acest individ bate campii rau .

  3. Oare nimeni nu ne vede?Oare nimeni nu se intreaba ?Cum era Romania sub dictatura lui Ceausescu ,ma refer la:Televiziunea care era,partidul care era,Viata care era.Nu spun ca acum traim bine si ca avem televiziuni cat pentru o planeta,partide cat pentru un continent si curve cat cuprind.Daca in decembrie 89 nu iesea ,CINE A IESIT,tara aceasta nu avea acum ,facultati particulare,firme privatesi alte alea bune care au aparut dupa 89.Acei oameni care au iesit ,inconstientii la cea ce sau expus in acel moment cu mainile goale in fata masini de represiune,merita sa fie prea mariti si slaviti de oameni acestui pamant.Dar ei au fost si vor fi huliti,De ce?Un popor care nu isi respecta oameni care sau sacrificat ca tara sa o duca mai bine ,se mai numeste popor? Ce revolutionari sunt devina ca tara a ajuns cum este ,ca hoti care au tras de ea sunt revolutionari! Meritam sa disparem de pe fata pamantului pentru aceasta atitudine .

  4. Acelasi lucru cred ca lai merita si tu,inca o data .Dar de data aceasta sa iti cante si POPA.Iar pentru faptul ca incerci sa ma intimidezi cu asa ceva,demonstreaza cat de sarac la minte esti.Ai aceias mentalitate ca a unui activist de Partid,esti un GUNOI………….Poate si acest lucru este mult prea mult pentru tine.Cred ca ar trebui sa te iei de mana cu FSN ca si ei sunt tot un front.Care au distrus o tara si un popor,viitorul copiilor si tristetea oamenilor BATRANI.

  5. sa se ia toate dar absolut toate dosarele de revolutionar la purificat mai mult de jumatate din revolutionari sunt falsi facuti cu 10ooo de euro certificatul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.