Marian Munteanu: Revoluţie sau restauraţie (12). Societatea civilă, generaţia tînără şi sensul revoluţiei

Prezint ultima parte a studiului lui Marian Munteanu, fost conducător al manifestaţiei din Piaţa Universităţii din 1990, cu privire la revoluţia română. Studiul a fost publicat iniţial în ziarul “Ziua”, în perioada decembrie 2001 – ianuarie 2002 şi se referă la realităţile politice de atunci.

Vezi episoadele anterioare:
Insurecţia naţională
Restauraţia sistemului democratic
Pseudo-miturile. „Revoluţionarismul conspirativ” şi „dizidenţa”
Pseudo-elita
Traseul postdecembrist al restauraţiei. Elemente generale
Traseul postdecembrist al restauraţiei. Vatra civică
Traseul postdecembrist al restauraţiei. Partidul-stat
Traseul postdecembrist al restauraţiei. Formula politicã a partidului-stat. PSDNLSC…
Traseul postdecembrist al restauraţiei. Revoluţia sindicală
Ţăranii şi instituţiile lor
2002. Reformă sau revoluţie

Societatea civilã

Dacã, totuşi, factorii politici responsabili vor întîrzia (din diferite cauze, obiective sau nu) reforma radicalã a sistemului politic şi, în consecinţã, nu vor restabili armonia socialã, vor fi create condiţiile pentru intervenţia societãţii civile.

Protestele generalizate de care am vorbit şi pe care le considerãm iminente vor acoperi întreaga societate româneascã. Pentru a nu se epuiza în consum inutil de energie, acest val protestatar va solicita şi genera un instrument propriu de reprezentare şi transmitere a voinţei populare. Apreciem cã acest suport va rezulta în principal din formele de organizare existente şi active la nivelul de bazã al întreprinderilor şi instituţiilor. De la colectivele din întreprinderi şi instituţii la federaţiile sindicale şi uniunile profesionale, de la asociaţii şi grupuri diverse la masive segmente instituţionale (administrative, civile, politice, militare, culturale, religioase), se pot prevedea reacţii de sprijin şi chiar de integrare activã în curentul protestatar. Profesioniştii din întreprinderi şi instituţii vor fi somaţi de masele nemulţumite sã intervinã în sensul unei implicãri active şi constructive. Rãspunsul lor va fi decisiv pentru depãşirea şi rezolvarea în condiţii de stabilitate a crizei existente.

Pe aceastã stare de spirit şi într-un asemenea context, pasul firesc ar fi articularea rapidã a unui for al societãţii civile cu adevãrat reprezentativ la nivel naţional (subiect asupra cãruia ne-am oprit într-un episod anterior consacrat sindicatelor). Soluţiile concrete şi instrumentele majore de intervenţie nu pot proveni decît dintr-un efort de ordonare şi sintezã. Un asemenea organism va asigura atît reprezentarea organizatã a intereselor categoriilor şi grupurilor socio-profesionale din toate domeniile de activitate cît şi exprimarea coerentã a voinţei populare. Numai un asemenea for va avea atît competenţa cît şi autoritatea moralã necesare propunerii şi susţinerii unui program urgent de reconstrucţie naţionalã, în sensul consolidãrii democraţiei şi relansãrii economice. Pãrerea noastrã este cã numai îmbinînd larga reprezentativitate cu o solidã armãtură logisticã revolta populaţiei va primi un cadru reprezentativ, funcţional. Energiile vor fi astfel canalizate în direcţia unei noi construcţii social-economice, stabilă şi eficientă, pentru asigurarea unei pãci sociale reale şi durabile, pe fondul instaurãrii unui nou sentiment de unitate şi solidaritate naţionalã.

Experienţa vechilor iniţiative civice (tip Vatra Româneascã, Alianţa Civicã etc.), deturnate de ambiţiile mãrunte ale unor persoane avide de putere şi incompetente politic se va dovedi, în sfîrşit, utilã. Ea va bloca promovarea propagandiştilor pseudo-elitei, care vor încerca din nou, dar fãrã succes, sã aparã pe post de reprezentanţi ai “societãţii civile”. Nici chiar recentele agitaţii gen Armaghedon etc. nu vor mai putea relansa jalnicii lideri şi diverşii ageamii, exponenţi dovediţi ai eşecului şi incompetenţei. Numitorul lor comun fiind demagogia şi nepriceperea (dovedite cu vîrf şi îndesat în aceşti 12 ani), nu-i va mai asculta nimeni. Bufoneriile patriotarde şi ifosele filo-occidentale, susţinute doar de o teribilã sete de cîştiguri fãrã muncã, nu mai pot pãcãli pe nimeni, nici în ţarã şi nici în strãinãtate. Profesioniştii adevãraţi din diferitele domenii de activitate vor avea în sfîrşit posibilitatea afirmãrii constructive a societãţii civile româneşti. A adevãratei societãţi civile, fãrã discriminãri artificiale şi fãrã pseudo-elite autointitulate “reprezentative”.

Generaţia tînãrã

Un rol esenţial îl are în acest context generaţia tînãrã. În perioada 1989-1990 adolescenţii şi tinerii de atunci şi-au afirmat cu tãrie opţiunile pentru libertate şi democraţie, ataşamentul faţã de valorile naţionale şi europene. Prezenţa masivã în zilele Revolutiei şi, mai apoi, consistenţa fenomenului “Piaţa Universitãţii”, probeazã cã acei tineri intuiserã cu precizie coordonatele drumului cãtre prosperitate şi normalitate. Ei nu au cerut clasei conducãtoare nimic altceva decît cinste şi competenţã profesionalã cît şi eficienţã în actul de guvernare şi integrare în sistemul instituţional al lumii moderne. Actorii pseudo-elitei şi ai eşecului politic au ales însã altã cale. Utilizînd demagogic mesajele tineretului ei nu au dovedit decît cã sînt incapabili sã organizeze şi sã administreze eficient resursele ţãrii, deşi au avut la dispoziţie toate condiţiile şi toate instrumentele necesare.

Tinerii de atunci sînt azi oameni maturi, au dobîndit experienţã, au dovedit performanţe şi realizãri în profesiile lor şi, mai ales, deţin alte poziţii şi mijloace decît în urmã cu 12 ani. Se poate presupune aşadar cã aceastã generaţie nu va asista pasivã la prãbuşirea societãţii şi se va implica determinant în favoarea unui proces autentic de renaştere şi reconstrucţie naţionalã. Noi credem cã noua generaţie nu este afectatã decît într-o mãsurã nesemnificativã de intervenţia dizolvantã a pseudo-elitei, iar falsul conflict între generaţii, întreţinut de propaganda politicianistã, este deja anihilat. Agenţii dizolvanţi ai dezbinãrii şi-au pierdut orice credibilitate iar generaţiile mai vîrstnice înţeleg bine cã principala forţã care poate imprima un climat pozitiv de normalitatate şi eficienţã în aceastã ţarã rãmîne generaţia tînãrã.

Sensul revoluţiei

A fost interpretat în fel şi chip dezinteresul aparent al populaţiei pentru Revoluţie şi pentru semnificaţiile ei. Ba cã este regretat Ceauşescu, ba cã pe popor nu-l intereseazã democraţia şi cã preferã regimurile autoritare sau chiar dictaturile etc., etc.

Noi considerãm cã atitudinea populaţiei are cu totul altã semnificaţie. Ea îi sancţioneazã de fapt pe acei lideri politici care nu au înţeles şi nu au respectat nimic din sensul profund al revoluţiei române. Este limpede azi cã şi regimul din 1989-1996 si cel din 1996-2000 au fost construite pe acelasi suport: propagandã electoralã şi inconsistenţã instituţionalã. Vechea vorbã care ne învaţã cã nimic din ce e construit pe minciunã nu poate dãinui s-a verificat încã o datã în acest interval nefericit al istoriei noastre recente. De aceea se pot duce politicienii nostri mult şi bine în Piaţa Operei din Timişoara, în Piaţa Universitãţii din Bucureşti şi în orice alte locuri simbolice din aceastã ţarã. Nimeni nu se mai bucurã de prezenţa lor.

O nouã etapã, aceea a continuãrii constructive a revoluţiei române, este iminentã şi necesarã. Oamenii politici responsabili din partide, structurile societãţii civile, profesioniştii din toate domeniile de activitate, oamenii simpli, toate forţele societãţii româneşti cer reaşezarea sistemului actual pe direcţiile unei democraţii autentice şi ale relansãrii economiei româneşti. Ei nu cer altceva decît respectarea traseului istoric al Revoluţiei române. Ferice de cei care îi înţeleg sensul şi se vor pune în slujba ei.

*

Este posibil ca opiniile noastre privind sensul, traseul şi eventualele perspective ale Revoluţiei române sã fi provocat unele nedumeriri sau chiar nemulţumiri, în special în anumite zone ale eşichierului politic. Ne-am îngãduit sã prezentãm aceste pãreri cu gîndul cã un dialog sincer şi deschis nu poate fi decît de folos celor care sînt preocupaţi de situaţia generalã a societãţii româneşti precum şi celor care dispun de instrumentele necesare pentru a contribui la depãşirea într-un sens pozitiv a crizei actuale.

În ce ne priveşte, noi nu putem decît spera cã elitele româneşti vor şti sã gãseascã cele mai potrivite soluţii pentru ca acest popor, atît de nedreptãţit şi apãsat de greutãţi, sã trãiascã în demnitate şi libertate aici, în România.

Doamne ajutã!

(sfîrşit)

2 gânduri despre „Marian Munteanu: Revoluţie sau restauraţie (12). Societatea civilă, generaţia tînără şi sensul revoluţiei

  1. mioc te inseli ,nu chiar cum spui tu , lasa lauda si vezi ,contributia tinerilor ,la cu programe realizate nu doar pe hirtie teoria ca teoria dar undei economia pe hirtie , pina cind se vor mari taxele si inpozitele sa aduca banii la buget astai economie asa se numeste , sa oprim inporturile sa marim exporturile productie interna si vom scapa de criza alfel … fara inprumuturi bancare , aduceti in prim plan margarina si istoria ei este de actualitate sa se inceapa ,un asfel de program pe care nemti l-au facut , si au salvat tara noi ce facem cu tinara generatie spectacole dansuri concursuri ,primeste carti care nu are circulatie , nu se vinde , uite asta se numeste democratie , numai cu FRONTUL DEMOCRAT ROMIN vom putea progresa in caz contrar vom progresa si asa dar batatorind pasul mai mult pe loc , , foametea bate la usa ,nu vor fi afectati cei cu buzunarele pline si conturi in banci straine, si doar plebea DIN ROMANIA, cei ce cititi aceste comentari ,nu sint simple comentari si fac parte din actiunele FRONTULUI DEMOCRAT ROMAN multiplicati dati inainte informatile si pe internet dar si verbal pe unde puteti, cit sint in viata pot face ceva , si cu aceasta ocazie il anut pe domnul cu care am vorbit la telefon ca parerea lui ,,, daca ar mai fi o revolutie el nu sar mai baga ,, nui buna ,, a fost o revolutie am dat peste cap un regim care nu mai era politic de actualitate am urnit din loc intrucva democratia , dar cine vreti sa vina sa coaca piinea din cuptor o lasati sa arda , domnule nui bine revolutia a fost si trebuie sa continuie , inainte doar cu FRONTUL DEMOCRAT ROMAN restul nu face alceva decit sa copieze din exterior diverse politici apuse , ,si care nu duce nicaierii , vreti o ROMANIE bogata , care de fapt este destul de bogata dar menegerul este ne pregatit si in felul acesta nu se face pozitiv nimic , si acum la inchere ca de scris si vorbit , ar fi mult mai multe spun o intrebare , sa vedem cine imi raspunde ; CE AU FACUT GUVERNELE ROMINIEI PENTRU ROMINI IN 22 DE ANII DE GUVERNARE, in afara de carti ,CONSTRUCTIA DE AUTOMOBILE , BRAVO LOGAN CIUCIU, masina poporului care este economica si simpla ca sa stie pe cine alege ca presedinte de tara undei???. fara inporturii, aici as putea numi si un dictator feroce care a facut ceva pentru poporul lui ca sal iubeasca si sa-l urmeze vezi in ROMANIA, pe cine urmeaza poporul cetateni rominieii care sint dezinformati din cele mai vechi timpuri si pina astazi eu FRONTUL DEMOCRAT ROMAN VOI LUPTA SA VA ARAT DRUMUL DACA VOI SINTETI LEGATI LA OCHII, TACETI SI GROHANITI CA PURCEAUA IN COTET FACIND EXCEPTI PE ICI PE COLO, URMATIMA SI NU VETI REGRETA , POATE NU SCRIU FRUMOS SI NU VA CINT SPECTACOLE NU VA DAU CA INTREAGA ROMANIE ESTE UN TEATRU, IAR VOI SINTETI ACTORII MAI BINE PREGATITI SAU MAI PUTIN PREGATITII, INCHEI AICI SI VA ROG SA FIU IERTAT POATE JICNESC PE CINEVA SI NU DORESC ACEST LUCRU SE STIE CU MUSCA PE CACIULA , , SA TERMINAM CU ASFEL DE TEATRE , IAR ARENA SA DISPARA CE SPUNETI SINTETI DEACORD ATUNCI SUNATI MAI AVEM 3 LUNII DE ZILE TELEFONATI, 0720175140. ROMINIE TE IUBESC FRONTUL DEMOCRAR ROMAN INITIATORUL REVOLUTI ROMINE MIRICA A GHEORGHE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.