Chişinău 1989: Un proces care n-ar fi trebuit să aibă loc

Continui obiceiul de a prezenta pe acest blog, în paralel cu evenimentele din 1989 din România, şi pe cele din RSS Moldovenească. Cred că înţelegerea situaţiei politice din URSS-ul gorbaciovist e folositoare pentru înţelegerea contextului revoluţiei române. Din „Literatura şi Arta” din 20 iulie 1989 vă prezint azi articolul „Un proces care n-ar fi trebuit să aibă loc” semnat de A.D. (Alexandru Donos?).

Un proces care n-ar fi trebuit să aibă loc

În zilele de 13, 14 şi 17 iulie a.c., în clubul Combinatului de piele artificială din capitală a avut loc procesul judiciar deschis asupra lui Dumitru Popa, muncitor la această întreprindere, învinuit de faptul că a fost unul dintre organizatorii şi participanţii activi la mitingul şi demonstraţia neoficială desfăşurate în partea centrală a Chişinăului la 22 ianuarie a.c. Sentinţa colegiului judiciar: şase luni de muncă corecţională la locul de lucru cu reţinerea a 20 la sută din salariu în folosul statului. Dumitru Popa, însă a fost absolvit complect de executarea acestei pedepse, deoarece a fost arestat şi pus la închisoare la 17 martie şi eliberat de acolo la 3 iunie. Conform legii, o zi de detenţiune preventivă se egalează cu trei zile de muncă corecţională.

Totodată colegiul judiciar a emis două decizii particulare referitoare la greşelile comise şi încălcările făcute de către organele de anchetare, precum şi de către organizaţiile de partid şi de cele obşteşti ale Combinatului de piele artificială faţă de muncitorul D. Popa.

Pe parcursul cercetării acestui proces au fost scoase la iveală o serie de cauze ce au condiţionat situaţia în care ne aflăm astăzi, fiind totodată enunţate un şir de aspecte vulnerabile din viaţa socială, economică şi culturală a republicii.

În unul din numerele viitoare ale săptămînalului vom reveni cu un material de meditaţie asupra acestui curios proces judiciar.

A.D.

Mai citeşte, alte articole din presa sovietică moldovenească a anilor 1988-1990 la pagina RSS Moldovenească 1988-1990.

2 gânduri despre „Chişinău 1989: Un proces care n-ar fi trebuit să aibă loc

  1. IN ROMANIA este mai rau au vrut sa ma lase sa mor de foame cu familie cu tot , chiar daca nu se spune democratia ,,,…,. am spus in niste comentari (comunisti se razbuna) DAR CINE SA CITEASCA ??. SINT FRONTUL DEMOCRAT ROMAN, INITIATORUL REVOLUTI puteti spune ce vreti despre mine ca timpul va scoate adevarul la suprafata , NU VA MAI DATI MARI CU CE NU VA APARTINE .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.