Generalul Bădălan – condamnare definitivă

Generalul Eugen Bădălan, fost şef al Statului Major General al armatei române şi deputat PDL de Brăila a fost condamnat definitiv la 4 ani închisoare cu suspendare şi 9 ani termen de încercare, anunţă hotnews (linc).

Condamnarea a fost dată pentru abuz în serviciu împotriva intereselor publice, fiind vorba de o afacere în care armata a predat tehnică militară casată către firma Tofan, în schimbul unor cauciucuri. Tehnica militară a fost subevaluată, iar cauciucurile supraevaluate, rezultînd un prejudiciu de peste 1 milion de euro, au stabilit judecătorii.

Alături de Bădălan, au mai fost condamnaţi fostul general Mihail Popescu şi alţi 4 ofiţeri. Condamnaţii vor trebui să plăteasacă şi despăgubiri de 4,6 milioane lei, au stabilit judecătorii.

De remarcat că Bădălan fusese trimis în judecată din decembrie 2007, deci înainte de a fi candidat pe lista PDL pentru deputăţie (fiind şi ales). Eu am semnalat asta înainte de alegeri (linc).

Pe lîngă faptele penale amintite, Bădălan s-a remarcat în decembrie 1989 cînd se afla la Arad şi şi-a îndemnat subordonaţii să bage baioneta în demonstranţi. Ordinul nu a fost executat datorită opunerii acestor subordonaţi, dar faptul a fost pomenit în presă mult înainte ca Bădălan să devină politician, fără ca, aparent, să-i creeze neplăceri în cariera politică sau militară. Inclusiv eu am scris despre Bădălan, în cartea „Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional” (linc):

Interesante dezvăluirile Jurnalului Naţional (26-28 octombrie 2004) despre actualul şef de Stat major al Armatei, generalul Bădălan. Spre deosebire de alte „dezvăluiri” ale JN care se bizuiau pe declaraţii anonime (mai ales cînd se doreşte dovedirea implicării agenturilor străine, se practică anonimatul martorilor), acuzaţiile contra lui Bădălan sînt făcute de oameni care-şi declară numele şi se lasă fotografiaţi. Deci, chiar e vorba de lucruri serioase. Acuzaţii contra lui Bădălan apăruseră public încă în 1999, într-o carte tipărită la Arad, deci nu e vorba de nişte înscenări puse la cale după ce s-a aflat de funcţia importantă în care Bădălan urma să fie numit.

Interesant felul cum încearcă Bădălan să manipuleze opinia publică (JN 28 octombrie), luînd ca argument în favoarea sa faptul că nu a fost inculpat în justiţie în aceşti 15 ani. Păi asta nu dovedeşte nimic. S-a scris în ziar că Bădălan l-a îndemnat pe maiorul Diaconescu să-i împungă cu baioneta pe demonstranţi, dar că Diaconescu nu a executat ordinul. Tocmai fiindcă ordinul nu a fost executat, nu erau motive de inculpare a lui Bădălan, nici măcar nu erau motive ca procuratura să investigheze aceste fapte, căci procuratura investighează doar infracţiuni care s-au săvîrşit, nu pe cele care s-ar fi putut săvîrşi. Ce zice preşedintele Iliescu despre verificările atente care s-au făcut sînt vrăjeli, deşi nu m-aş mira ca Bădălan să se fi lăudat în faţa lui Iliescu că la Arad, unde a fost pus să conducă represiunea, nu s-a tras pînă în 22 decembrie. Vina lui Bădălan nu e de ordin penal, ci moral. Dar e o vină suficientă pentru a i se cere demisia.

Cea mai relevantă declaraţie despre activitatea lui Bădălan în decembrie 1989 este cea a lui Valentin Voicilă, prezentată (înregistrare video) pe acest blog (linc).

Referitor la activitatea politică a lui Eugen Bădălan, vedeţi pe acest blog articolul Libertate economică, dar nu pentru căţei (2).

Mai citeşte:
Starea jalnică a armatei române în 1989
Candidaţi la alegerile parlamentare, văzuţi din punctul de vedere al revoluţiei din 1989
Rezultatele alegerilor – ce au făcut clienţii noştri

Un gând despre „Generalul Bădălan – condamnare definitivă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.