În 8 ianuarie 1990, o comisie formată din cadre ale Ministerului Apărării Naţionale formată din căpitan Mihai Diaconu, locotenent-colonel Ştefan Demeter, maistru militar Ambrosie Pantea, plutonier Vasile Ciuhan, plutonier Vasile Cuciureanu şi sergent major Gabriel Rotaru, a verificat armamentul cadrelor de miliţie şi securitate din judeţul Timiş. Pe multe arme s-au găsit urme de funingine, ceea ce arată că s-a tras cu ele, dar nu s-a putut stabili cînd şi în ce împrejurări, şi dacă s-a tras în aer sau în manifestanţi. Nici în cazul armelor care n-au avut urme de funingine, nu se poate trage o concluzie definitivă, deoarece aceste urme dispar dacă arma este curăţată. Regula generală în 1989 era ca armamentul să fie curăţat după folosire, dar în decembrie 1989 evoluţia rapidă a evenimentelor a făcut ca această regulă să se neglijeze.
Documentul pe care-l reproduc aici nu constituie o dovadă pe baza căreia s-ar putea trage concluzii cu privire la cei care ar fi tras în populaţie în timpul revoluţiei, ci doar un indiciu care, dacă nu se coroborează şi cu alte dovezi, nu poate demonstra nimic. Consider însă documentul interesant, de aceea îl reproduc aici.
Au fost verificate 531 de pistoale calibru 7,65 mm model 1974, fiind găsite cu funingine 42; 726 pistoale mitralieră cu pat rabatabil calibru 7,62 mm model 1963, fiind găsite cu funingine 70; 60 pistoale mitralieră cu pat rabatabil calibru 7,62 mm model 1980, fiind găsite cu funingine 7; 77 puşti mitralieră calibru 7,62 mm model 1964, fiind găsite cu funingine 5; 3 puşti semiautomate cu lunetă, fiind găsite cu funingine 2; 2 mitraliere de pe ABI, fiind găsite cu funingine 1. Nu s-au găsit urme de funingine la alte tipuri de armament, precum pistoale „Walter” cu amortizor, aruncător de grenade AG-7 sau carabine 7,62 mm model 1974 transformate cu lunetă.
Au fost găsite cu urme de funingine armele aparţinînd următorilor:
– Securitate: lt. maj. Titus Mateescu, lt. maj. Cornel Bohoş, plt. Gheorghe Ţîmbuli, cpt. Ionel Ivan, plt. Constantin Soica, cpt. Vasile Petrea, plt. maj. Patriciu Man, lt. maj. Alexandru Tomuţ, cpt. Vasile Rodeanu, cpt. Constantin Andrei, lt. maj. Mihai Vidican, plt. Ioan Sima, cpt. Stela Căruntu, plt. Marian Flore, lt. col. Petru Pele, plt. Ortenţiu Moisă, plt. Ioan Andrei, lt. Florin Iaru, maistru militar Ion Pomocea, plt. Vasile Nica, lt. col. Rudolf Kope, cpt. Viorel Vladic
– Poliţia judeţului Timiş: lt. Dorel Andraş, sg. maj. Dumitru Stoica, cpt. Viorel Bucur, cpt. Vasile Staicu, plt. maj. Gheorghe Mitar, sg. maj. Nicolae Mihai, cpt. Eronim Strauţ, lt. col. Ionel Toma, lt. maj. Ioan Filipescu, mr. Iosif Veverca, plt. maj. Alexandru Luncan, sg. maj. Adrian Cioară plus armele unor subofiţeri de la posturi de miliţie săteşti pe care nu-i mai nominalizez.
– Poliţia municipiului Timişoara: plt. Aurel Strungaru, cpt. Ioan Cîndea, sg. maj. Viorel Bendea, lt. Constantin Zlavog, plt. adj. Iosif Csilag, plt. Zlatomir Simici, sg. maj. Dorinel Grecu, lt. Ioan Vilişca, sg. maj. Mihai Tarta, lt. Nicolae Prahoveanu, plt. Gheorghe Borlovan, plt. Alexandru Rohancu, lt. Lucian Manciu, plt. Tima Zăvoianu, plt. Aurel Grigore, plt. Sabin Cismaş, cpt. Ionel Bindariu, mr. Ştefan Nacov, plt. Viorel Varga, sg. maj. Mihai Panaite, lt. Fabian Costea, sg. maj. Grigore Bîtea, sg. maj. Cristinel Diaconu, lt. maj. Dorin Epure, sg. maj. Florin Lasconi, lt. Fabian Costea, plt. Ionel Roşu, sg. maj. Ioan Nechiti, sg. maj. Claudiu Marila, sg. maj. Ilie Spătaru, lt. maj. Marin Buzatu, sg. maj. Marian Căpudean, lt. maj. Eugen Peptan, lt. maj. Valeriu Boarnă, plt. Ioan Tubec.
– Alte cadre M.I.: plt. Victor Nimirceag, mr. Constantin Matei, cpt. Dan Mititica, lt. Florin Dragomir, maistru militar Traian Stancu, lt. Dumitru Prica, plt. Ioan Kucovat, sold. Dumitrescu, cpt. Liviu Indrei, mr. Ion Alexe, cpt. Tudor Bratosin.
„Comisia a constatat armamentul cu urme de funingine, neputînd aprecia perioada în care s-a executat foc cu ele”, se afirmă în document.
Remarc prezenţa pe această listă a unora dintre cei care aveau să devină inculpaţi în „procesul celor 25” al revoluţiei din Timişoara (Iosif Veverca, Eugen Peptan, Viorel Bucur) sau al altor procese legate de decembrie 1989 (Florin Iaru, Florin Dragomir).
Mai citeşte documente legate de revoluţia timişoreană la pagina Documente despre revoluţia din Timişoara.
Potrivit normelor militare arma cu care sa executat foc trebuiau curatite dupa aceia puse in rastele ,deci aceste arme au fost folosite in timpul revoluti , as dori sa stiu din acesti fostii militieni au certificate de revolutionarii iar daca armele folosite au fost luate de ei conform regulamentelor militare aceste arme avea o serie si fiecare angajat avea in primire o arma doua in functie de rangul purtat si functii ma ales de conducere, au dat declaratii ca nu au fost inpotriva revoluti romane , pune pe internet numele ofiterilor si subofiterilor care au certificate de revolutionari si a carora a fost folosita arma din dotare , de si toti se fac vinovati ,fiecare cu vinovatia lui , cea mai mare vina o au ca au acceptat certificate de revolutionarii cei ce l-au dat sa fie anchetatii . ce face generalul mircovici nicolaie care a zis telefonic ca ma contacteaza el ce are de gind !!! . sa tel 0720175140. deci motivatia cade , comisia stie deci nu puteau fi folosite decit in perioada revoluti ce faceti domnilor expertii !!!, sa le fie retrase certificatele de revolutionarii urgent. la totiii.
Este o baza de plecare ,ca sa inceapa sa se faca lumina.Este interesant de verificat daca acesti oameni au certificate de revolutionar.
Chiar pe acest blog am publicat listele cu revoluţionarii din Monitorul Oficial, deci verificările sînt lesne de făcut: https://mariusmioc.wordpress.com/2010/07/09/lista-revolutionarilor-publicata-in-monitorul-oficial/
Nu cred că e bine să se lanseze zvonuri despre posesia de certificate de revoluţionar fără a se face verificări.
Observ in tabel, la „securitate”, pozitia 10 din tabel, ca o arma e atribuita „Serviciului ” (filaj). Asta ce vrea sa insemne? Ca o singura arma era atribuita unui serviciu intreg? Si de ce nu e atribuita unei persoane? Cine raspundea pentru ea? Eu stiu ca si cei de la filaj aveau arme in dotare, le-au avut si in timpul revolutiei. Stiu sigur ca le-au depus la fiset in 19 decembrie (daca nu ma insel asupra datei).
Ce masuri au fost luate in urma acestui tabel deosebit de incrimator? Au existat investigatii, acuzatii, etc? Cum si-au motivat uzul de arma cei implicati?
La initiativa luptatorului Romulus Iancu din Timisoara, seful statului major al diviziei 18 mecanizate Decebal Timisoara, colonel Predonescu Nicolae a inaintat o propunere catre colonelul Zeca Constantin loctiitorul gen. maior Popescu Gheorghe referitor la constituirea unei comisii mixte care sa inventarieze intreg armamentul din dotare al organelor de militie, securitate si trupe de militie si securitate pt a se vedea urmele de funingine de pe tevile intregului armament personal si a se stabili cu exactitate data in care acestea au fost folosite impotriva propriului popor de catre organele de represiune. Aceasta propunere a fost aprobata imediat de comandantul diviziei si la inceputul lunii ianuarie 1990 s-a trecut la inventarierea intregului arsenal de lupta a ministerului de interne.La inceputul lunii martie 1990 maiorul Bolosin Petru responsabilul cu pregatirea de lupta si armamentul cadrelor de militie si securitate de pe str. Leontin Salajan nr 46 a incercat sa induca in eroare organele criminalistice si sa afirme ca armamentul a fost folosit doar pt tragerile de antrenament din data de 13 decembrie 1989 in poligonul din Dumbravita respectiv cel din Chisoda. Maiorul Bolosin Petru a incercat astfel sa mascheze faptul ca mai multe cadre de militie si securitate precum si de la trupele de militie si securitate au tras in plin in propriul popor incepand cu data de 16.12.1989 dupa orele 19:00.Amprenta balistica a facut obiectul unui raport al comisiilor guvernului Romaniei constituite dupa 1990 si care a demonstrat fara putinta de tagada ca organele represiunii ceausiste au tras „foc de voie” dupa cum afirma intr-o declaratie data in fata comisiei guvernamentale in ianuarie 1990 tanarul locotenent de securitate Vidican Mihai.
Toti acestia dupa revolutie au fost promovati in grade si functii aparatului de ministerul de interne si a serviciului roman de informatii raportand in acest fel indeplinirea cu succes a ordinului „i-am ciuruit” la 24 de ani de la revolutia din decembrie 1989 revolutionarii din Timisoara si din intreaga tara continua sa se acuze reciproc de colaborare cu fosta politie politica securitatea si cu organul de militie ca organ de represiune in loc sa trimita spre judecata instantelor interne si internationale macar cativa dintre posesorii acestui tip de armament care a prezentat urme de tragere in timpul revolutiei din decembrie 1989.Cadrele militare indiferent de structura din care provin active la 22 decembrie 1989 pt merite deosebite in revolutia din decembrie 1989 isi vor ridica indemnizatiile din cadrul ministerelor de unde provin, in acest fel guvernul ar avea banii necesari pt repunerea in plata a revolutionarilor din Romania fara a mai fi nevoie sa asistam la umilinte aupra unor revolutionari care pt o perioada limitata de timp cu mai mult de 5 ani inainte de revolutie au fost angajati ca lucratori intr-unul din ministerele mentionate mai sus, astfel lista propusa pe site-ul sspr de catre unii dintre revolutionari (vezi cazul Iancu Eugen-Romulus) comporta o mare nedreptate stiut fiind aportul deosebit in deplasarea la consulatul Iugoslav, distributia de paine si baricadele din zona Circumvalatiunii.Domnule Marius Mioc te rog sa-ti reconsideri pozitia vis a vis de luptatori si sa cauti vinovatii in personalul activ cu functii de comanda in aparatele de represiune din decembrie 1989
Militia nu a tras!.. lol
un lucru e cert capitanul indrei liviu afolosit pistolul din dotarea secreta impotriva revolutionarilor si acum e bine mersi in orasul aiud si nu are nimeni treaba cu el
Nu știu cum s-au folosit aceste arme (care nu era din dotarea secretă ci din dotarea normală a cadrelor M.I.), ceea ce se știe e că aveau urme de funingine pe ele în ianuarie 1990 și fuseseră predate la depozit după revoluție.
VASILE STAICU are remuscari pentru crimele comise in Revolutia’89?