NUP-ul încasat de mine în 1990

„Sînt vechi membru al clubului posesorilor de NUP” este un articol publicat de mine în 2008 (linc) în care am povestit cum în 1990, ca urmare a abrogării articolului 166 din codul penal referitor la propaganda împotriva orînduirii socialiste, am devenit posesorul unui NUP personal şi netransmisibil.

Am fost recent la Parchetul Militar Timişoara şi am obţinut copii după mai multe acte din dosarul meu. Printre ele, şi rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) care mă priveşte. Sînt 2 persoane care au contribuit la această rezoluţie. Prima este locotenent-colonelul de securitate Gheorghe Caraşcă, devenit după revoluţie angajat al M.Ap.N. (dar remarc că-şi continua activitatea de cercetare penală şi la armată, la UM 05083 Bucureşti), iar a doua este procurorul Samoilă Joarză (răposat în 2008 – linc), cel poreclit şi „generalul NUP”.

După cum a declarat în „procesul celor 25” martorul Gheorghe Sălăjan, ofiţerul însărcinat cu cercetarea penală la Securitatea Timiş, Gheorghe Caraşcă este cel care în 22 decembrie 1989 dimineaţa, din porunca generalului Emil Macri, a plecat cu un avion spre Bucureşti pentru a duce generalului Iulian Vlad dosarele a 12 persoane arestate în revoluţia din Timişoara. Vedeţi pe acest blog înregistrările audio cu mărturia lui Gheorghe Sălăjan:

1. Generalul Velicu mi-a zis că miliţia cercetează prima dată şi după aia noi
2. Caraşcă cu 2 ofiţeri de miliţie au plecat la Bucureşti să ducă nişte dosare generalului Vlad
3. Consemnarea declaraţiei
4. Întrebările adresate martorului

Printre aceste dosare s-a aflat şi al meu, pe care tot Caraşcă s-a implicat să îl rezolve în februarie 1990. Iată referatul său:

Ministerul Apărării Naţionale
UM 05083 Bucureşti

REFERAT
cu propuneri de neîncepere a urmăririi penale

Bucureşti, 20.02.1990

Lt. colonel Caraşcă Gheorghe, din Ministerul Apărării Naţionale, U.M. 05083 Bucureşti:

Studiind materialele existente în cauza privind pe MIOC MARIUS, fiul lui Silviu şi Marta,născut la 23.07.1968 în Timişoara, cu domiciliul în Timişoara, str. […], a rezultat că în ziua de 16.12.1989, împreună cu mai mulţi cetăţeni, s-a alăturat demonstranţilor din Timişoara, ocazie cu care a scandat lozinci cu conţinut necorespunzător la adresa orînduirii socialiste, fapta sa întrunind elementele constitutive ale infracţiunii de propagandă împotriva orînduirii socialiste, prev. de art. 166 alin. 2 Cod penal.

Avînd în vedere că prin Decratul din 10.01.1990, această infracţiune a fost abrogată, în baza art. 10 lit. a, raportat la art. 228 alin. 4 din Codul penal,

PROPUN:

Neînceperea urmăririi penale în cauza privind pe MIOC MARIUS.

Lt. colonel
Caraşcă Gheorghe

Remarc că domnul Caraşcă îşi menţine şi în 1990 opinia că lozincile pe care le-am strigat au avut un caracter „necorespunzător”.

Pe versoul documentului este trecută şi soluţia, dispusă de procurorul Samoilă Joarză în iunie 1990, după ce minerii restabiliseră ordinea în Bucureşti:

28 iunie 1990

Procuror militar lt. col. Joarză S.;
În baza art. 228 alin. 4 şi 6 rap. la art. 10 lit. b c.p.p., confirm propunerea o.c.p.s. de a nu se începe urmărirea penală cu privire la civ. Mioc Marius, întrucît fapta ptr. care a fost cercetat – propagandă împotriva orînduirii socialiste – a fost dezincriminată, textul art. 166 al. 2 c.p. fiind abrogat conf. art. 2 din D.-lege nr. 12/10 I 1990.

Nu s-au efectuat cheltuieli.

Nu se impun comunicări.

Proc. mil. (semnătură)

Comunicarea acestei soluţii mi s-a făcut acuma. Anterior, Parchetul mi-a mai dat o adeverinţă în care menţiona că am fost cercetat pentru propagandă împotriva orînduirii socialiste. În procesul pe care l-am avut cu Traian Sima, şeful Securităţii Timiş, pentru arestarea nelegală din timpul revoluţiei, acesta invocase că nu avea prerogative legale de a dispune arestări. Eu am replicat că arestările pentru art. 166 al. 2 cod penal „propagandă împotriva orînduirii socialiste”, exact la prerogativele restrînse ale şefului securităţii judeţene se încadrează.

Mai citeşte:
Sînt vechi membru al clubului posesorilor de NUP
– Declaraţia de la proces a lui Gheorghe Diaconescu, fost procuror general adjunct al Republicii Socialiste România: Trebuia să fie un dosar istoric, prin care să aducă sancţiuni capitale (…) O echipă condusă de colonelul Caraşcă făcea cercetări în spatele nostru, avînd sarcina să stabilească cine sînt liderii politici ai manifestărilor din Timişoara (audio)
„Jurnalul Naţional” şi non-combatul securităţii în decembrie 1989
Fostul şef al Securităţii Timiş: „Viaţa mea e distrusă 100%”, şi cine mă finanţează pe mine
Securitatea, un tigru de hîrtie
Marius Mioc rupe tăcerea! (pamflet)
– Alte documente despre revoluţie la pagina Documente despre revoluţia din Timişoara

Un gând despre „NUP-ul încasat de mine în 1990

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.