Procesul cu Marin Oană: cererea mea de probatoriu a fost respinsă

În 12 septembrie a avut loc la Curtea de Apel Bucureşti o nouă şedinţă din procesul pe care generalul Marin Oană l-a intentat SSPR pentru a obţine certificat de revoluţionar. În acest proces dobîndisem statutul de intervenient în interesul pîrîtei SSPR, fiindu-mi totodată respinsă cererea de intervenţie în interes propriu (linc).

La proces am fost prezenţi: eu, reprezentanta SSPR şi Marin Oană însoţit de avocat. Au lipsit CPRD şi intervenientul Asociaţia „21 Decembrie”.

Am depus o cerere de probatoriu, prin care am cerut ca pîrîta SSPR să depună toate actele care au stat la baza eliberării certificatului de revoluţionar a lui Marin Oană, arătînd că, fiind unul dintre cei care am contestat legalitatea acelui certificat, sînt necesare aceste acte pentru verificarea acestui aspect. Atît Oană cît şi SSPR s-au opus, arătînd că subiectul procesului este retragerea certificatului de revoluţionar a lui Marin Oană şi nu emiterea acestuia. Amintesc, pentru cei care n-au citit articolele precedente pe acest subiect de pe acest blog, că Marin Oană a primit iniţial certificat de revoluţionar preschimbat conform legii 341/2004, iar ulterior, apărînd informaţii că acesta ar fi avut acţiuni împotriva revoluţiei, în conformitate cu art. 8 din legea 341/2004, la cererea mea şi a asociaţiei „21 Decembrie”, certificatul a fost anulat, preşedintele Traian Băsescu emiţînd şi un decret în acest sens, în urma cererii SSPR şi CPRD. Atunci Oană a deschis această acţiune în justiţie împotriva SSPR, ulterior fiind inclusă în dosar în calitate de pîrîtă şi CPRD.

Altă cerere a mea a fost chemarea la interogatoriu a reclamantului Marin Oană. Prin acest interogatoriu doream să dovedesc acţiunile împotriva revoluţiei ale numitului. Şi la această cerere s-au opus atît Oană cît şi SSPR.

A 3-a cerere a mea a fost chemarea ca martor a lui Alex Mihai Stoenescu, cel care, în „Istoria loviturilor de stat în România”, a reprodus fragmente din registrul de note al generalului Gheorghe Voinea, comandantul Armatei 1 în decembrie 1989, document din care reiese implicarea lui Marin Oană în acţiuni împotriva revoluţiei. Copia respectivelor pagini din carte am depus-o la dosarul instanţei şi am indicat 3 adrese posibile la care să fie citat martorul Stoenescu (2 din Bucureşti şi una din Vălenii de Munte). La această cerere Oană s-a opus iar jurista de la SSPR a spus că lasă la aprecierea instanţei.

Toate aceste cereri ale mele au fost respinse, judecătoarea argumentînd că în calitate de intervenient în interesul SSPR eu nu pot decît să susţin apărările pe care şi le face SSPR. Deci automat orice dovezi aş propune eu, dacă SSPR nu e de acord cu ele vor fi respinse. Bănuiam eu treaba asta şi de aia cerusem să am şi calitatea de intervenient în interes propriu, care mi-a fost respinsă. Pe de altă parte, mă gîndesc că neparticipînd în acest proces şi în interes propriu, hotărîrea care se va pronunţa nu îmi va fi opozabilă, deci voi putea ulterior să întreprind şi alte demersuri juridice. De pildă, dacă Oană cîştigă procesul cu SSPR, aş putea deschide proces separat cu SSPR ca să cer anularea certificatului lui Oană.

Un alt argument al judecătoarei a fost că în acest proces se judecă legalitatea unei măsuri administrative – retragerea certificatului de revoluţionar a lui Oană – şi trebuie avute în vedere elementele care au stat la baza acelei măsuri administrative. N-ar fi deci necesară audierea unui martor care n-ar povesti ceea ce a trăit el personal, ci doar ceea ce a citit într-un înscris care nu a fost depus la dosar.

Următorul soroc e 24 octombrie. Dacă pînă atunci vreunul din cititorii acestui blog mă poate ajuta să pun mîna pe registrul de note al generalului Gheorghe Voinea, pomenit în cartea lui Stoenescu, pentru a-l depune la dosarul instanţei, îl rog să ia legătura cu mine prin e-mail (marius_mioc@excite.com)

Mai citeşte:
Preschimbarea certificatelor, studiu de caz: Marin Oană şi Ion Suceavă
O scrisoare dubioasă primită de mine de la CPRD
Din arhiva CPRD au dispărut documente. Cazul Marin Oană
Locotenent colonel Oană, trimis împotriva demonstranţilor în 21 decembrie 1989, vajnic apărător al televiziunii în 22 decembrie 1989 (video)
Investigaţiile procuraturii despre luptele de la Televiziune
SSPR sfidează comisia parlamentară a revoluţionarilor?
Încercări ale CPRD de a schimba înţelesul art. 8 din Legea 341/2004
Adrian Viorel Nicolaescu, noul şef al SSPR, are dosar penal în lucru
Uslaşul Trosca şi alţi 4 rămîn fără certificat de revoluţionar. Necesitatea publicării dosarului generalului Militaru
Discuţii la CPRD despre impostori, şedinţa Colegiului Revoluţionarilor, Teodor Mărieş, procesul SSPR cu Preşedinţia şi “activitatea criminală” a lui Marin Oană
Document M.Ap.N. despre revoluţia din Bucureşti

Un gând despre „Procesul cu Marin Oană: cererea mea de probatoriu a fost respinsă

  1. Imi pare bine ca te razboiesti cu ei dar stiu ca este scutit de timbru afla ca eu nu am fost scutit de timbru si am platit banii si spune ca este gratuit nu stiu as fi curios sa stiu tu ai platit timbru respectiv de vreo 30 de leii poti sa imi spui ca curiozitate ca eu nu mai am rabdare cum dealfel legea spune una dar in realitate este alta . ma opresc aicii de vreti o romanie curata o putem faca dar fara hoti cum va pot spune dupa ce stringeti semnaturii pentru FRONTUL DEMOCRAT ROMAN . mirica a gheorghe 0720175140.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.